Το άρθρο περιγράφει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου η πείνα και η έλλειψη ιατρικής φροντίδας έχουν οδηγήσει σε θανάτους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τη Γαλλία, προσπαθεί να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ η Βρετανία και ο Καναδάς διστάζουν λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ.
Η Βρετανία εξετάζει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους.
Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι ασαφής, με τον Πρόεδρο Τραμπ να ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς, παρά τις επίσημες δηλώσεις για υποστήριξη εκεχειρίας.
Πιο αναλυτικά
Οι εικόνες, τα ρεπορτάζ και οι προσωπικές μαρτυρίες που έρχονται από την Γάζα δείχνουν την μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Σάββατο οι παλαιστιανιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ακόμη 5 άνθρωποι πέθαναν από πείνα. Συνολικά πάνω από 127 άνθρωποι, εκ των οποίοι τα 85 παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους από πείνα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πίεζε την Βρετανία και τον Καναδά για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters η Βρετανία και ο Καναδάς έκαναν πίσω γιατί «δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την οργή των ΗΠΑ».
Αντίθετα το Λονδίνο φάνηκε να προκρίνει την λύση να κάνει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας με την συνεργασία της Ιορδανίας. Ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αυτή η μέθοδος αποστολής βοήθειας δεν θα λύσει το πρόβλημα και μπορεί να ρισκάρει την ζωή των αμάχων που βρίσκονται στο έδαφος.
«Οι ρίψεις από αέρος δεν θα αντιστρέψουν την εντεινόμενη πείνα. Είναι ακριβές, αναποτελεσματικές και μπορεί ακόμη και να σκοτώσουν πεινασμένους πολίτες» ανέφερε ο Φιλίπε Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Ο πολεμικός ανταποκριτής του δικτύου BBC, Τζέρεμι Μπάουεν που έχει συμμετάσχει σε τέτοιες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο παρελθόν ανέφερε ότι οι παλέτες με την βοήθεια έχουν πέσει σε σπίτια αλλά και σε αμάχους, που τελικά έχασαν την ζωή τους. «Η ρίψη βοήθειας από αέρος είναι μια πράξη απελπισίας. Μπορεί επίσης να φανεί καλή στην τηλεόραση και να μεταφέρει μία καλή αίσθηση ότι κάτι, επιτέλους, γίνεται. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις αρωγής θεωρούν την αεροπορική ρίψη βοήθειας ως έσχατη λύση. Τη χρησιμοποιούν όταν οποιαδήποτε άλλη πρόσβαση είναι αδύνατη. Αυτό δεν συμβαίνει στη Γάζα», σημειώνει ο Τζέρεμι Μπάουν.
Παρόλα αυτά το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξαναρχίσει αμέσως τις ρίψεις δεμάτων δεμάτων με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επικαλούμενο την κρίσιμη κατάσταση στην Γάζα.
Το μωρό που πέθανε από πείνα ζύγιζε λιγότερο από όταν γεννήθηκε
Το πέντε μηνών κοριτσάκι που πέθανε το Σάββατο από υποσιτισμό στη Γάζα, η Ζαϊνάμπ Αμπού Χαλεμπ, ζύγιζε μόλις δύο κιλά τη στιγμή του θανάτου της, δηλαδή το 1/3 από αυτό που θα έπρεπε να έχει. Όταν γεννήθηκε το μωρό το βάρος του ξεπερνούσε τα τρία κιλά.
Ο γιατρός Ahmed al-Farah, που επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Νάσερ στην Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι το κοριτσάκι υπέφερε από εμετό και διάρροια και δεν είχε το ειδικό βρεφικό γάλα που χρειαζόταν. Τελικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού κατέρρευσε, ανέπτυξε βακτηριακή λοίμωξη και σήψη, με αποτέλεσμα να χάσει γρήγορα βάρος, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ο γιατρός.
Η μητέρα της Ζαϊνάμπ είπε ότι φοβάται ότι η κόρη της μπορεί να είναι μόνο ένα από τα πολλά μωρά που θα πεθάνουν λόγω υποσιτισμού στην Γάζα. «Τα ονόματά τους βρίσκονται σε μια λίστα που κανείς δεν κοιτάζει. Είναι απλώς ονόματα και αριθμοί. Εμείς είμαστε απλώς αριθμοί», δήλωσε η μητέρα.
Γιατρός λιποθύμησε μέσα σε νοσοκομείο
Οι γιατροί στη Γάζα ανέφεραν στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι δίνουν μάχη για να κρατήσουν στην ζωή τους αμάχους αλλά υποφέρουν και εκείνοι δίπλα στον σοβαρά υποσιτισμένο πληθυσμό.
Ο γιατρός Mohammad Saqer, είναι τόσο πεινασμένος που μερικές φορές παλεύει να κρατηθεί όρθιος την ώρα που περιθάλπει τους ασθενείς στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα.
Την περασμένη Πέμπτη, λιποθύμησε την ώρα που εργαζόταν και αφού τον βοήθησαν οι συνάδελφοι του επέστρεψε για να ολοκληρώσει την 24ωρη βάρδια του.
«Οι συνάδελφοί μου γιατροί με πρόλαβαν πριν καταρρεύσω και μου έδωσαν ενδοφλέβια υγρά και (ζάχαρη). Υπήρχε ένας ξένος γιατρός που είχε ένα πακέτο με χυμό και μου τον ετοίμασε. Τον ήπια αμέσως. Δεν είμαι διαβητικός. Αυτό ήταν πείνα. Δεν υπάρχει ζάχαρη. Δεν υπάρχει φαγητό», είπε στο CNN ο γιατρός.
Οι μητέρες δίνουν νερό και αλάτι για να κρατήσουν ζωντανά τα παιδιά τους
«Τα παιδιά μου δεν έχουν φάει για μια εβδομάδα», είπε στην κάμερα του Sky News μία μητέρα στην Γάζα, που εξήγησε ότι δεν μπορεί να βρει ούτε ψωμί για τα παιδιά της. Εξήγησε ότι χρησιμοποιεί νερό και αλάτι για να τα κρατήσει ζωντανά.
Το αλαλούμ με την στρατηγική των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για εκεχειρία στην Γάζα να προκαλέσει αλαλούμ σχετικά με την στρατηγική των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ «τελειώσει» την δουλειά με την Χαμάς αφού θεωρεί ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν ενεργούσε καλή τη πίστει στις συνομιλίες.
Όπως ήταν αναμενόμενο όλοι προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν εάν η δήλωση προήλθε από μία αλλαγή στρατηγικής της Ουάσινγκτον και πλέον οι Αμερικανοί στηρίζουν τον πόλεμο στην Γάζα ή πρόκειται για μία διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ.
Επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την λύση της εκεχειρίας στην Γάζα. «Συνεχίζουμε να είμαστε αποφασιστικοί στην επιθυμία μας για κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί αυτό, και θα συνεχίσουμε», δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Ωστόσο η ιστοσελίδα Axios αποκάλυψε ότι παρασκηνιακά η Ουάσινγκτον επανεξετάζει την στρατηγική της για την Γάζα. Δύο άτομα που συμμετείχαν σε μία συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με οικογένειες Ισραηλινών ομήρων την Παρασκευή ανέφεραν ότι ο Μάρκο Ρούμπιο εμφανώς ταραγμένος τους είπε: «Πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά το θέμα».
Στην συνάντηση ο Ρούμπιο είπε, σύμφωνα με τις πηγές, αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση πρέπει να «επανεξετάσει» τη στρατηγική της για τη Γάζα και «να πάει στον πρόεδρο με νέες επιλογές».
Αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε στην ιστοσελίδα ότι ο Τραμπ είναι πραγματικά ενοχλημένος από τους θανάτους των Παλαιστινίων και θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, δεν άσκησε σχεδόν καμία πίεση στον Νετανιάχου να τον τερματίσει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
«Στις περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις και συναντήσεις ο Τραμπ έλεγε στον Μπίμπι: ‘Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις στη Γάζα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να πάει πιο σκληρά τη Χαμάς, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.
Συνοπτικά
- Η Γάζα αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες θανάτους από πείνα, ενώ οι γιατροί καταρρέουν λόγω υποσιτισμού.
- Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τη Γαλλία, πιέζει για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά Βρετανία και Καναδάς διστάζουν λόγω των ΗΠΑ.
- Η Βρετανία εξετάζει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για κινδύνους και περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
- Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι ασαφής, με τον Τραμπ να ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις, παρά τις δηλώσεις για υποστήριξη εκεχειρίας.