Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, καλλιτέχνης από τη Λεμεσό, εξέφρασε την οργή του μέσω ανάρτησης στα social media, απαντώντας σε φήμες που τον κατηγορούν ότι έλαβε ειδική μεταχείριση κατά την πυρόσβεση στην περιοχή του Σουνίου.
Παρά το γεγονός ότι το σπίτι του σώθηκε από τις φλόγες, ο Μαυρικίου αντιμετώπισε καυστική κριτική, με ισχυρισμούς ότι πλήρωσε για να σωθεί η περιουσία του και ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδρασαν αποκλειστικά για εκείνον.
Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει ως συκοφαντίες και ιεροσυλία απέναντι στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών.
Επιπλέον, απαντά σε επικρίσεις για τη μη ακύρωση της βάφτισης της κόρης του, εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να απογοητεύσει τους καλεσμένους που ταξίδεψαν από μακριά.
Ο Μαυρικίου εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, ενώ καλεί και τους αρμόδιους να πράξουν το ίδιο.
Πιο αναλυτικά
Μπορεί οι φλόγες να μην έφτασαν στο σπίτι του Μαυρίκιου Μαυρικίου στη Λεμεσό, όμως ο καλλιτέχνης φαίνεται πως δεν γλίτωσε την καυστική κριτική στα social media, σε μια στιγμή που προσπαθεί απλώς να σταθεί όρθιος.
Με μια οργισμένη ανάρτηση, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου απαντά στα σενάρια που κυκλοφόρησαν για τον ρόλο του στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην περιοχή του Σουνίου, την ώρα που η Κύπρος μετρούσε πληγές από τις φονικές πυρκαγιές. Όπως γράφει, δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τη συμφορά αυτή για να τον στοχοποιήσουν προσωπικά.
Μπορεί να μην βρισκόταν στο σημείο της πυρκαγίας, ωστόσο παρακολουθούσε τις εξελίξεις και μάλιστα πίστεψε πως είχε χάσει το σπίτι, όπου ζει με τη σύζυγό του και την κόρη τους: «Με τους γονείς μας και την Ιλάειρα καθίσαμε και βλέπαμε τις εξελίξεις να ξετυλίγονται ζωντανά. Κλαίγαμε με λυγμούς. Ήμασταν σίγουροι πως όλα είχαν καεί. Το σπίτι μας, οι αναμνήσεις μας, τα υπάρχοντά μας, οι κόποι μας, τα πάντα. Κάποια στιγμή έρχεται η πληροφορία ότι κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας. Κοίταξα τους γονείς μου.. ήταν βουρκωμένοι.. αγκαλιαστήκαμε, τους ρώτησα.. “Μαμά, θα μας φιλοξενήσετε; είμαστε άστεγοι.. με μια βαλίτσα ρούχα που φέραμε μαζί μας..” “Φυσικά, γιε μου”, μου λέει. Σκεφτόμουν το πιάνο μου που κάηκε, τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες μας, τα όνειρά μας που δεν είχαν πια καταφύγιο να βασιστούν, αλλά κυρίως τα καημένα τα ζωάκια και αυτούς που μπορεί να κάηκαν ζωντανοί…».
Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου απαντά στα όσα γράφτηκαν εναντίον του
Το σπίτι τους σώθηκε από θαύμα, ωστόσο εκεί ξεκίνησε ένα νέο κύμα επιθέσεων: «Βγάζουν φήμες ότι πληρώσαμε βυτιοφόρα να σώσουν μόνο το σπίτι μας, ότι οι πυροσβεστικές πήγαν εκεί μόνο για εμάς, ότι δόθηκαν πολιτικές εντολές, ότι ο νονός μου έσωσε “τους δικούς του”. Αίσχη. Ντροπή. Συκοφαντίες που ξεπερνούν κάθε όριο ηθικής εξαθλίωσης. Αυτά δεν είναι απλώς ψεύδη. Είναι ιεροσυλία απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Είναι βλασφημία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Είναι ένα χτύπημα σε μια κοινωνία που ακόμα καπνίζει από τις στάχτες της», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Οργή προκαλεί στον ίδιο και το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ακόμα και για τη βάφτιση της κόρης του, λέγοντας ότι «δεν είχε την ευαισθησία να την ακυρώσει». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ήθελαν να την αναβάλουν, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει από την Κύπρο και το εξωτερικό για να είναι παρόντες και ένιωσαν πως δεν μπορούσαν να τους γυρίσουν την πλάτη.
«Σας εύχομαι, ειλικρινά, να μη χρειαστεί ποτέ να ζήσετε αυτό που ζήσαμε εμείς, για να καταλάβετε τι σημαίνει να βλέπεις τη φωτιά να πλησιάζει το σπίτι σου και να νομίζεις πως όλα τελείωσαν και πως δεν έχεις ούτε τα βασικά να προσφέρεις στο παιδάκι σου και στη γυναίκα σου. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε, να σηκώσουμε μανίκια και να βοηθήσουμε όσους μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Ελπίζω το ίδιο να πράξουν και οι αρμόδιοι», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μαυρίκιος Μαυρικίου στο κλείσιμό του.

Συνοπτικά
- Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου απαντά οργισμένα σε φήμες ότι έλαβε ειδική μεταχείριση κατά την πυρόσβεση στο Σούνιο.
- Αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει συκοφαντίες και βλασφημία απέναντι στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών.
- Δέχεται κριτική και για τη μη ακύρωση της βάφτισης της κόρης του, εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να απογοητεύσει καλεσμένους από μακριά.
- Εκφράζει την επιθυμία να επιστρέψει και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, καλώντας και τους αρμόδιους να πράξουν το ίδιο.