Το Ιράν πρόκειται να συναντηθεί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές χώρες απειλούν με επαναφορά κυρώσεων αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Οι συνομιλίες ακολουθούν την ένταση που προκλήθηκε από επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015.
Η Ε3 έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα έως το τέλος Αυγούστου, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός "snapback" για την επαναφορά κυρώσεων.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, ενώ οι διαφωνίες επικεντρώνονται στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Πιο αναλυτικά
Το Ιράν θα συναντηθεί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία την Παρασκευή (25/7) στην Κωνσταντινούπολη για νέες συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγκαέι, που μεταδόθηκε από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα (21/7).
In a joint teleconference with E3 FMs and EU foreign policy chief, #Iran’s FM @araghchi said:
Any new round of talks is only possible when other side is ready for a fair, balanced & mutually beneficial nuclear deal pic.twitter.com/DKkbnCLs18
— Iran’s Today (@Iran) July 18, 2025
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών και έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο επαναφοράς των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης μέσω του λεγόμενου μηχανισμού «snapback».
Επανεκκίνηση μετά από ένταση
Οι προγραμματισμένες συνομιλίες έπονται της πρώτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης ομάδας Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μετά τις επιθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από έναν μήνα.
Η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018, είχε επιφέρει την άρση κυρώσεων σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στην πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης. Σήμερα, οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να την τηρούν είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία.
Απειλή επαναφοράς κυρώσεων
Οι χώρες της Ε3 έχουν καταστήσει σαφές ότι αν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν την πρόσφατη σύγκρουση με το Ισραήλ, δεν επαναληφθούν ή δεν αποδώσουν απτά αποτελέσματα έως το τέλος Αυγούστου, θα ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό snapback για την επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι «αν η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, πρέπει να εγκαταλείψουν τις φθαρμένες πολιτικές των απειλών και της πίεσης, όπως το snapback, το οποίο στερείται ηθικής και νομικής βάσης».
Iran and the E3 have agreed in principle to restart nuclear talks, with a date and location to be decided in the coming days, semi-official Tasnim reports.
— Ariel Oseran أريئل أوسيران (@ariel_oseran) July 20, 2025
Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει την επαναφορά των κυρώσεων πριν από τη λήξη της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου.
Διαφωνίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου
Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση με το Ισραήλ, Ιράν και ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση του Ομάν, χωρίς όμως να υπάρξει πρόοδος. Κύριο σημείο διαφωνίας παραμένει ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο η Δύση θέλει να μειωθεί στο μηδέν, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα στρατιωτικής χρήσης.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνική χρήση.
Συνοπτικά
- Το Ιράν θα συναντηθεί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες απειλούν με επαναφορά κυρώσεων αν δεν υπάρξει πρόοδος έως το τέλος Αυγούστου.
- Η Ε3 έχει καταστήσει σαφές ότι θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό "snapback" για επαναφορά κυρώσεων αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα.
- Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, ενώ οι διαφωνίες επικεντρώνονται στον εμπλουτισμό ουρανίου.