Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της ασπαρτάμης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου τεχνητού γλυκαντικού, και του γλοιοβλαστώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου.
Η έρευνα έδειξε ότι η ασπαρτάμη μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων.
Παρά το γεγονός ότι η ασπαρτάμη έχει κριθεί ασφαλής από ρυθμιστικούς φορείς, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στην υγεία, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν χαρακτηρίσει την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνα».
Οι ειδικοί προτείνουν προσοχή στην κατανάλωση, καθώς η ασπαρτάμη βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.
Πιο αναλυτικά
Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των επιπτώσεων ενός από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά, στην υγεία μας. Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του συγκεκριμένου γλυκαντικού και του γλοιοβλαστώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, με τα ευρήματα να είναι ανησυχητικά. Ανακαλύψτε πώς αυτό το φαινομενικά αθώο συστατικό μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου και την ανάπτυξη όγκων και τι σημαίνουν αυτά τα δεδομένα για την καθημερινή μας διατροφή.
Το κοινό γλυκαντικό που συνδέεται με την πιο επιθετική μορφή του καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη
Μια πρόσφατη κινεζική μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ασπαρτάμης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου τεχνητού γλυκαντικού, και του γλοιοβλαστώματος, της πιο επιθετικής μορφής πρωτοπαθούς καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με το News Medical. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Scientific Reports, χρησιμοποίησε μοντέλα ποντικών για να εξετάσει ακριβώς ποιες αλλαγές προκάλεσε η ασπαρτάμη στα βακτήρια του εντέρου και πώς αυτό επηρέασε την ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στο έντερο για την ανάπτυξη του όγκου. Ειδικότερα, η υψηλότερη πρόσληψη ασπαρτάμης οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα βακτηρίων της οικογένειας Rikenellaceae στο έντερο. Τα επίπεδα αυτού του βακτηρίου στο έντερο έχουν συνδεθεί προηγουμένως με διάφορα προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τη νόσο του Πάρκινσον και τον HIV.
Η νέα μελέτη έδειξε επίσης μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και της ρύθμισης των γονιδίων εντός των όγκων του γλοιοβλαστώματος. Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τα ευρήματά μας όχι μόνο παρέχουν κρίσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τεχνητών γλυκαντικών, αλλά προσφέρουν επίσης μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του αντίκτυπού τους στην εξέλιξη του όγκου. Αυτές οι γνώσεις ανοίγουν νέους δρόμους για στρατηγικές θεραπείας του GBM, συμπεριλαμβανομένων των γονιδιακών θεραπειών και των παρεμβάσεων με βάση τα μικρόβια, μεταξύ άλλων».
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους για να εξετάσουν τις αλλαγές που προκαλούνται από την ασπαρτάμη και επηρεάζουν τον μεταβολισμό και το περιβάλλον των όγκων.
Ασπαρτάμη: Πόσο ασφαλής είναι πραγματικά; – Το όριο κατανάλωσης και οι επιπτώσεις στην υγεία
Μια προηγούμενη κοινή έκθεση, στην οποία συμμετείχε και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, χαρακτήρισε την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνα». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει καρκίνο, αλλά τα στοιχεία δεν είναι οριστικά.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ασπαρτάμης ορίζεται στα 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, αν ζυγίζετε 80 κιλά, το ημερήσιο όριο ασπαρτάμης σας θα πρέπει να είναι 3,2 γραμμάρια. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ως μεγάλη ποσότητα, η ασπαρτάμη βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα, ειδικά αυτά που διατίθενται στην αγορά ως «δίαιτα» ή χωρίς ζάχαρη. Ορισμένα αναψυκτικά μπορεί να περιέχουν έως και 200mg ασπαρτάμης σε μόλις ένα κουτί.
Η ασπαρτάμη μπορεί επίσης να βρεθεί σε μια ποικιλία άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και μασώμενων βιταμινών. Οι ειδικοί της ZOE σημείωσαν ότι είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Παρά το γεγονός ότι έχει κριθεί ασφαλής από παγκόσμιους ρυθμιστικούς φορείς, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την ασπαρτάμη σε μελέτες εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, μια ανασκόπηση αυτών των μελετών του 2019 στο BMJ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία ή οφέλη που να σχετίζονται με τα τεχνητά γλυκαντικά, κυρίως επειδή οι περισσότερες μελέτες είχαν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, ήταν βραχυπρόθεσμες ή περιορισμένης ποιότητας.
Μια ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2022 σημείωσε παρόμοια: «Υπάρχει (μια) υπόδειξη αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία με μακροχρόνια χρήση, αλλά τα στοιχεία είναι τελικά ασαφή». Οι «αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία» που αναφέρονται στην ανασκόπηση περιλάμβαναν ανησυχίες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και η θνησιμότητα.
Συνοπτικά
- Η μελέτη συνδέει την ασπαρτάμη με το γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
- Η ασπαρτάμη μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, διευκολύνοντας την ανάπτυξη όγκων.
- Παρά την έγκριση από ρυθμιστικούς φορείς, υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ασπαρτάμης στην υγεία.
- Οι ειδικοί συστήνουν προσοχή στην κατανάλωση ασπαρτάμης, που βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.