Βρυξέλλες: Σήμερα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο
Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)
Ειρ. Μουρτζούκου: Η μοναδική απορία της για τη μεταφορά στο ψυχιατρικό
Τελεσίγραφο Τραμπ προς Πούτιν: «Κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε 50 ημέρες για το τέλος του πολέμου με την Ουκρανία»
Μασκ: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση – Δημιουργήστε μεγάλες οικογένειες ή θα εξαφανιστείτε»
Σωτήρης Τσιλούλης: Συμφωνία ΑΕΚ και Ατρόμητου για τον Έλληνα επιθετικό
Γρεβενά: Στην εντατική 17χρονη μετά από δυστύχημα με ηλεκτρικό πατίνι
Ομόφωνα ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού
Μαριάννα Τουμασάτου για Φιλιππίδη: «Δέχθηκαν λάσπη οι καταγγέλλουσες και καθάρισαν με την αλήθεια τους»
Θρακομακεδόνες: Ξενοδοχείο για σκύλους
Καλαμάτα: Το «ξεχωριστό» κίτρινο καρπούζι της Μικρομάνης Μεσσηνίας
Αύξηση θερμοκρασιών στην Ευρώπη
Ολυμπιακός: Η αποφασιστικότητα για Αντονίτο και οι Παλάσιος και Κάρμο στην άμυνα
Σήμερα η έναρξη του 1566 του ΕΣΥ: «Αντικαθιστούμε περισσότερες από 100 γραμμές υγείας», αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τροχαίο στο Ίλιον: H στιγμή της παράσυρσης
Πάντα επίκαιρο: Η ιστορία και η ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο»
Υποβλήθηκε η πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά
Σκάφος της Frontex ναυάγησε στη Λέσβο – Προσέκρουσε σε ύφαλο
Κίνα: Δημιουργεί γιγαντιαίο δίκτυο υπέρ-ταχυφορτιστών 1-1,6 ΜW
Αναστασοπούλου: Η πρώτη δημοσίευση μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Φιλιππίδη
//

Διαβάστε περισσότερα

Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Η ιστορία του παλαιότερου λεπροκομείου στην Ελλάδα, από την ίδρυσή του το 1378 μέχρι το οριστικό κλείσιμο το 1957, με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ασθενών
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του Λεπροκομείου της Χίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1378 και υπήρξε το αρχαιότερο στην Ελλάδα και πιθανώς στην Ευρώπη.

Παρά την ιστορική και αρχιτεκτονική του σημασία, το κτίριο αφέθηκε να ρημάξει μετά το επίσημο κλείσιμό του το 1957, όταν βρέθηκε θεραπεία για τη λέπρα.

Η ιστορία του αποκαλύπτει τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών και την κοινωνική στάση απέναντί τους, ενώ περιγράφει την ανεκτίμητη συμβολή των Χιωτών ευεργετών στην ανακαίνιση και συντήρηση του ασύλου.

Το Λεπροκομείο, αν και χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο, παραμένει παραμελημένο, αντικατοπτρίζοντας τη συλλογική λήθη προς το ζοφερό παρελθόν της λέπρας.

Πιο αναλυτικά

Το Λεπροκομείο της Χίου υπήρξε το αρχαιότερο στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη).

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1378 και επισήμως έκλεισε το 1957.

Έκτοτε, το άλλοτε σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα αφέθηκε στη μοίρα του και αποσυντίθεται …σαν κάποιος -ή και όλοι μας- να του επιβάλλαμε το μαρτύριο που υπέστησαν και οι τρόφιμοί του.

Περιδιαβάζεις τα σιωπηλά οικήματα, σκοντάφτεις σε άδεια μπουκάλια από φάρμακα και μπουρδουκλώνεσαι σε γάζες… Σε μια γωνιά το σιδερένιο κεφαλάρι ενός κρεβατιού και παραδίπλα ένα αναποδογυρισμένο δοχείο νυκτός…

Σημειωματάρια, παιδικά βιβλία, ρούχα σε αποσύνθεση… Αν δεν ήταν τα «φουσκωμένα» σανίδια στα πατώματα, αν δεν ήταν κι οι πεσμένες στέγες, θα έλεγε κανείς ότι τα κτίρια αυτά εγκαταλείφθηκαν σχετικά πρόσφατα και μάλιστα με βιάση, με πίεση, αιφνίδια.

Κι όμως, ο τελευταίος λεπρός, αποθεραπευθείς πια, «κλείδωσε» πίσω του για πάντα την πόρτα του ασύλου το 1957 (μαρτυρίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, το άσυλο «παροπλίσθηκε διά παντός δύο χρόνια αργότερα). Τη χρονιά που χονδρικά έκλεισαν όλα τα λωβοκομεία της χώρας, μετά την ανακάλυψη -από τον Νορβηγό γιατρό Χάνσεν- της Δαψόνης, του φαρμάκου κατά του μυκοβακτήριου της λέπρας.
Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Η Σπιναλόγκα της Χίου δεν είχε την ίδια… τύχη με εκείνη της Κρήτης. Κι ας χαρακτηρίστηκε το 2011 διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Ουδείς την ανακάλυψε, ουδείς προκάλεσε το ενδιαφέρον των ιθυνόντων (η Εκκλησία σήμερα) να τη συντηρήσουν και να την μετατρέψουν σε χώρο προσβάσιμο στους επισκέπτες του νησιού. Στην πραγματικότητα, λίγοι γνωρίζουν ότι η Χίος διέθετε το παλαιότερο και υποδειγματικότερο λεπροκομείο της χώρας. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ήταν και το πρώτο της Ευρώπης. Ιδρύθηκε από τους Γενουάτες το 1378, στην κατάφυτη παραποτάμια κοιλάδα της Καντήλας.

Οι κάτοικοι το αποκαλούσαν «μέσα-κει» σε απόλυτη συνέπεια με την ανθρώπινη υποτέλεια στο μοιραίο, αδυναμία στο κακό, τρόμο στο άγνωστο, που θαρρείς και απομακρύνεται όταν δεν το ονοματίζεις…

Ο γυμνασιάρχης Χίου, ιστορικός Γεώργιος Ζολώτας αναφέρει στον α΄ τόμο της ιστορίας του ότι η λέπρα μεταδόθηκε στη Χίο και κυρίως στη Βολισσό (στους 150 τροφίμους, που έφτασε στο μέγιστο της φιλοξενίας του για κάμποσα χρόνια το άσυλο, οι 39 προέρχονταν από τη Βολισσό) και τα γύρω χωριά από μετανάστες ή αιχμαλώτους που πάτησαν στο νησί από την Ασία.
Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η μεταδοτικότητα της νόσου «γεννούσε» νέα θύματα, Ασία και Ελλάδα πλημμύριζαν λεπρούς, γεγονός που καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας και άλλων λεπροκομείων, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Παρά την ίδρυση κάποιων ασύλων και καθαρτηρίων σε Μυτιλήνη και αλλού, στο γύρισμα του αιώνα, οι τρόφιμοι επιζητούσαν τη «φιλοξενία» τους σε αυτό της Χίου, που εθεωρείτο καθαρότερο και καλύτερα διοικούμενο. Ουσιαστικά διοικείτο από μία επιτροπή ευπάτριδων Χιωτών, οι οποίοι φρόντιζαν για τη συντήρηση και τροφοδοσία των φιλοξενουμένων.

Μόνιμο ιατρικό προσωπικό δεν υπήρχε, καθώς η νόσος εθεωρείτο ανίατη και ως εκ τούτου, οι πάσχοντες δεν είχαν παρά να περιμένουν το … μοιραίο. Γιατρός έσπευδε στο άσυλο μόνον σε περίπτωση που κάποιος από τους λεπρούς ασθενούσε από άλλη νόσο.

Η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους (1822-40.000 νεκροί) και ο μεγάλος σεισμός (1881-περί τους 5.000 νεκρούς) έριξε στην αφάνεια το λεπροκομείο (ο σεισμός μάλιστα ισοπέδωσε και κάποια κτίσματά του) και συρρίκνωσε τις, έτσι κι αλλιώς, ισχνές προσφορές που απολάμβανε τότε. Ένα ολόκληρο νησί θα θρηνούσε για μια ζωή τους νεκρούς του. Η φροντίδα «καταδικασμένων» ανθρώπων ήταν πολυτέλεια…
Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Ώσπου το 1909 αποφασίστηκε η ανακαίνιση και επέκταση του λωβοκομείου. Οι Χιώτες του Λονδίνου, μεγάλοι ευεργέτες, κλήθηκαν γι άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και ανταποκρίθηκαν αφειδώς. Οι οικογένειες Ράλλη, Αργέντη, Καλβοκορέση, Ροδοκανάκη, Πετροκόκκινου, Τοσίτσα, Μαυρογορδάτου, Μιχαληνού, Σκυλίτση, Ζαρίφη και Σκαραμαγκά απέστειλαν το ποσό που απαιτείτο για την ανανέωση του ασύλου, όσο και νέες κλίνες, στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Ο δε μηχανικός Ιωάννης Μπερικέτης ανέλαβε αφιλοκερδώς το σχέδιο της ανακαίνισης και τη στενή επίβλεψη του έργου, που ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά. Πρώτη τοποθετήθηκε η σιδερένια καγκελόπορτα της πύλης: «ΑΣΥΛΟΝ ΛΕΠΡΩΝ – 1909».

Το 1911 βρήκε το λωβοκομείο του νησιού με δύο νέους κοιτώνες, οι οποίοι αργότερα έγιναν 20 και πιο μετά 30, 18 ανδρικοί και 12 γυναικείοι. Σε εφαρμογή της τελευταίας λέξης των οικιστικών κανόνων, τα νέα κτίσματα ήταν αντισεισμικά, εφοδιασμένα με σωλήνες νερού και αφοδευτήρια που συνδέονταν απευθείας με βόθρο. Κάθε κοιτώνας αποτελείτο από δύο δωμάτια, δυνατότητας φιλοξενίας δύο ατόμων το καθένα.

Αξιοποιώντας το εύφορο έδαφος της περιοχής οι τρόφιμοι του ασύλου ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια λουλουδιών, τα οποία προωθούσαν στην εγχώρια αγορά έναντι αντιτίμου που ενίσχυε το ταμείο του ασύλου. Χρονικογράφοι της εποχής κάνουν λόγο για το «ευρωστότερο οικονομικά ίδρυμα Χανσενικών», καθώς -όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύουν κατόπιν τα ΧΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ «δεν ήσαν μόνον οι μεγάλοι Χιώται οι οποίοι περιέβαλον το φιλανθρωπικόν τούτο ίδρυμα με ιδιαιτέραν συμπάθειαν και στοργήν αλλά και ο λαός της Χίου μιμούμενος τους άρχοντάς του, τους αριστοκράτας της πατρίδος του, δεν έπαυε να προσφέρει υπέρ των λεπρών.

Σπανίως συνεττάτετο διαθήκη Χίου χωρίς να κληροδοτή ο διαθέτης και εις το Νοσοκομείον των λωβών μικρόν ή μέγα ποσόν ανάλογον προς την οικονομικήν του κατάστασιν. Μάρτυρες τούτων είναι οι κώδικες των μοναστηρίων της πόλεως Χίου και των χωρίων»… Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (βιβλίο απολογισμών – ισολογισμών 1912/1930 λεπροκομείου Χίου) το άσυλο έφτασε να έχει στην κατοχή του -από κληροδοτήματα- 20 ακίνητα (οικήματα και οικόπεδα) σε Κάμπο, Λιβάδεια και Κοφινά, στην πόλη της Χίου και στην περιοχή, όπου στεγαζόταν. Η αξία της ακίνητης αυτής περιουσίας αντιστοιχούσε σε 28,6% επί του συνολικού κεφαλαίου της περιουσίας του.

Οι δεκαετίες περνούν, οι τρόφιμοι της Αγίας Υπακοής εξαντλούν τον μετρημένο χρόνο τους, καλλιεργώντας λουλουδάκια στη οργιώδη φύση της Χίου κι έρχεται πια η Κατοχή. Οι Γερμανοί εισβάλλουν στο λωβοκομείο και κατασφάζουν όποιον πέφτει στο διάβα τους. Μόνον επτά ψυχές προλαβαίνουν να κρυφτούν. Γιατί δεν θέλησαν ν΄ αλλάξουν τον ρου της μοίρας τους. Γλύτωσαν από τα γερμανικά πολυβόλα για να … φύγουν λίγο καιρό μετά, από την αρρώστια τους…
Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Για να περάσουν στην ιστορία τα κτίρια, πρέπει να τα ζήσεις, να κυοφορήσεις και να γεννήσεις αναμνήσεις σ΄ αυτά, λέει ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Οι τοίχοι καταγράφουν τις ανάσες, «ηχογραφούν» τα βογκητά του πόνου, «φωτογραφίζουν» τη θλίψη. Κι αν οι άνθρωποι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό «κλειδώνοντας πόρτες και παράθυρα» στο ζοφερό παρελθόν, είναι αυτό το «α» το στερητικό της λήθης (που λέει κι ο ποιητής) σ΄ αυτούς τους τοίχους γραμμένο και γεννάει την αλήθεια, που είναι η ανάμνηση, που είναι κι η ιστορία… Όσο αυτά τα κτίρια υπάρχουν -ακόμα κι αν ρημάζουν στον χρόνο- ουδείς θα μπορέσει να ξεχάσει.

Η δε μνήμη, ένα φυτίλι θέλει να πυροδοτηθεί… Γιατί η λέπρα υπάρχει και σήμερα. Ευτυχώς, όχι πια ως απειλή. Κάποτε όμως ΚΑΙ στην Ελλάδα «κατάπιε» εκατόμβες ανθρώπων και προηγουμένως κατέστρεψε αξιοπρεπείς και γαλήνιους βίους… Βλέπεις, η άγνοια γεννά φόβο, απαξία, διωγμό. Ο λεπρός ήταν κυνηγημένος -γιατί η λέπρα εθεωρείτο απολύτως μεταδοτική- φορούσε λευκά ενδύματα με κουδούνια για να γίνεται εγκαίρως αντιληπτός από τους υγιείς και ζούσε απομονωμένος στα βουνά. Μεσαίωνας! Και σήμερα, έτσι σαν από εκδίκηση, οι άνθρωποι καταδικάζουν το λωβοκομείο, που τόσο πόνο έκρυψε μέσα του, στη δική του λέπρα. Στη δική του εγκατάλειψη…

Συνοπτικά

  • Το Λεπροκομείο της Χίου, το αρχαιότερο στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1378 και έκλεισε το 1957 μετά την ανακάλυψη της θεραπείας για τη λέπρα.
  • Παρά την ιστορική του σημασία, το κτίριο έχει αφεθεί να ρημάξει, αντικατοπτρίζοντας τη συλλογική λήθη προς το παρελθόν της λέπρας.
  • Η ιστορία του αποκαλύπτει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των ασθενών και τη συμβολή των Χιωτών ευεργετών στην ανακαίνισή του.
  • Παρά την ανακήρυξή του ως διατηρητέο μνημείο το 2011, το Λεπροκομείο παραμένει παραμελημένο και μη προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης:

Πάντα επίκαιρο: Η ιστορία και η ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο»

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την ετυμολογία της...

Πώς απέφευγαν τα διαζύγια στον Μεσαίωνα (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τους ακραίους και συχνά βίαιους τρόπους...

Ισαάκ Νεύτων: Η πιο… αμφιλεγόμενη ιδιοφυία!

Ο Ισαάκ Νεύτων, γεννημένος το 1642 στην Αγγλία, είναι...

John Dunlop: Η ιστορία του κτηνίατρου που ανακάλυψε το φουσκωτό ελαστικό! (φωτό)

Ο John Boyd Dunlop, αρχικά κτηνίατρος, εφηύρε το φουσκωτό...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 36 δευτερόλεπτα

Βρυξέλλες: Σήμερα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με κύρια θέματα την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Ύπατη…

VIRAL πριν 49 δευτερόλεπτα

Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του Λεπροκομείου της Χίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1378 και υπήρξε το αρχαιότερο στην Ελλάδα…

VIDEO πριν 3 λεπτά

Ειρ. Μουρτζούκου: Η μοναδική απορία της για τη μεταφορά στο ψυχιατρικό

Η 26χρονη κρατούμενη παραμένει σε 24ωρη επιτήρηση στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από εντολή της Διεύθυνσης. Οι συγκρατούμενές της την υποδέχτηκαν…

VIDEO πριν 5 λεπτά

Τελεσίγραφο Τραμπ προς Πούτιν: «Κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε 50 ημέρες για το τέλος του πολέμου με την Ουκρανία»

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Μόσχα, θέτοντας χρονικό περιθώριο 50 ημερών για τερματισμό των εχθροπραξιών στην…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 8 λεπτά

Μασκ: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση – Δημιουργήστε μεγάλες οικογένειες ή θα εξαφανιστείτε»

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, επισημαίνει την οξεία δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η…

SPORTS πριν 8 λεπτά

Σωτήρης Τσιλούλης: Συμφωνία ΑΕΚ και Ατρόμητου για τον Έλληνα επιθετικό

Ο Σωτήρης Τσιλούλης αποχωρεί από την ΑΕΚ μετά από ένα χρόνο, καθώς ο Ατρόμητος κατέληξε σε συμφωνία με την ομάδα…

VIDEO πριν 15 λεπτά

Γρεβενά: Στην εντατική 17χρονη μετά από δυστύχημα με ηλεκτρικό πατίνι

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στα Γρεβενά με θύμα μια 17χρονη κοπέλα, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής…

VIDEO πριν 16 λεπτά

Ομόφωνα ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού. Η απόφαση…

LIFE πριν 16 λεπτά

Μαριάννα Τουμασάτου για Φιλιππίδη: «Δέχθηκαν λάσπη οι καταγγέλλουσες και καθάρισαν με την αλήθεια τους»

Η Μαριάννα Τουμασάτου εξέφρασε τη στήριξή της στις γυναίκες που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δύο…

VIDEO πριν 21 λεπτά

Θρακομακεδόνες: Ξενοδοχείο για σκύλους

Στους Θρακομακεδόνες λειτουργεί μια σύγχρονη μονάδα φιλοξενίας σκύλων που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας κατά την απουσία των ιδιοκτητών τους. Οι…

VIDEO πριν 22 λεπτά

Καλαμάτα: Το «ξεχωριστό» κίτρινο καρπούζι της Μικρομάνης Μεσσηνίας

Στην περιοχή της Μικρομάνης Μεσσηνίας καλλιεργείται μια ξεχωριστή ποικιλία καρπουζιού με κίτρινη σάρκα που κερδίζει την προσοχή για τη γλυκιά…

VIDEO πριν 26 λεπτά

Αύξηση θερμοκρασιών στην Ευρώπη

Οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πρωτοφανή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες, με τα θερμόμετρα να καταγράφουν τιμές ρεκόρ…

SPORTS πριν 28 λεπτά

Ολυμπιακός: Η αποφασιστικότητα για Αντονίτο και οι Παλάσιος και Κάρμο στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ομάδας του ενόψει της νέας σεζόν, με επίκεντρο τον 19χρονο εξτρέμ Σαντίνο Αντονίτο…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 28 λεπτά

Σήμερα η έναρξη του 1566 του ΕΣΥ: «Αντικαθιστούμε περισσότερες από 100 γραμμές υγείας», αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η νέα τηλεφωνική γραμμή «1566» του ΕΣΥ ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της, αντικαθιστώντας περισσότερες από 100 παλιές γραμμές, με στόχο…

VIDEO πριν 29 λεπτά

Τροχαίο στο Ίλιον: H στιγμή της παράσυρσης

Σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε στο Ίλιον, όταν όχημα παρέσυρε πεζό σε κεντρικό δρόμο της περιοχής. Το συμβάν καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας…

0:00 / 0:00

Πάντα επίκαιρο: Η ιστορία και η ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο»

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο», η οποία χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα για να περιγράψει τους διεφθαρμένους και απατεώνες. Αρχικά,...

Πώς απέφευγαν τα διαζύγια στον Μεσαίωνα (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τους ακραίους και συχνά βίαιους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι του Μεσαίωνα και των επόμενων αιώνων προσπαθούσαν να αποτρέψουν ή...

Ισαάκ Νεύτων: Η πιο… αμφιλεγόμενη ιδιοφυία!

Ο Ισαάκ Νεύτων, γεννημένος το 1642 στην Αγγλία, είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της επιστήμης. Παρά τη δύσκολη παιδική του ηλικία...

John Dunlop: Η ιστορία του κτηνίατρου που ανακάλυψε το φουσκωτό ελαστικό! (φωτό)

Ο John Boyd Dunlop, αρχικά κτηνίατρος, εφηύρε το φουσκωτό ελαστικό το 1887 για να βοηθήσει τον γιο του σε αγώνες τρίκυκλων. Η επιτυχία του ελαστικού...

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης

Σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της...

Ποια ήταν η αρχική λέξη που πρόφερε ο πρωτόγονος άνθρωπος;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το επιφώνημα «Ντο», γνωστό από τον Χόμερ Σίμπσον, ήταν μια από τις πρώτες λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωτόγονος άνθρωπος. Η μελέτη...

Έλληνες και εκεί: Ποια είναι η χώρα με τα δεκάδες ελληνικά χωριά! (βίντεο)

Είναι γνωστό πως οι Έλληνες έχουν γυρίσει, εδώ και χιλιάδες χρόνια όλον τον πλανήτη.Ένα από τα μέρη που βρέθηκαν και βρίσκονται είναι η Γεωργία!...

Η άγνωστη ιστορία του λεμονιού – Πότε ήρθε στην Ευρώπη

Το λεμόνι αποτελούσε σύμβολο κοινωνικής θέσης για την αρχαία Ρωμαϊκή ελίτ, σύμφωνα με ερευνητές.Ενώ τα οπωροφόρα κίτρου είναι γνωστά στις Μεσογειακές περιοχές σήμερα, τα...

Η ιστορία της Μανιάτισας με το δρεπάνι – Γιατί άραγε δεν τη διδάσκουν...

Το άρθρο εξιστορεί την άγνωστη μάχη των γυναικών της Μάνης το 1826 ενάντια στον Ιμπραήμ Πασά, οι οποίες με δρεπάνια και άλλα αυτοσχέδια όπλα...

Ο εξερευνητής που χάθηκε στον Αμαζόνιο αναζητώντας την Χαμένη Πόλη Ζ

Το 1925, ο Βρετανός εξερευνητής Πέρσι Φόσετ εξαφανίστηκε στη λεκάνη του Αμαζονίου, αναζητώντας την υποτιθέμενη χαμένη πόλη Ζ, έναν αρχαίο πολιτισμό που τον ενέπνευσαν...

«Δόξα»: Το μοναδικό και θεαματικό φαινόμενο που απαθανάτισε ο Θ. Κολυδάς

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς κατάφερε να απαθανατίσει το σπάνιο οπτικό φαινόμενο της "Δόξας", το οποίο εμφανίζεται ως ομόκεντροι χρωματιστοί δακτύλιοι σε σύννεφα ή ομίχλη,...

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη ζοφερή φαντασία και τη...

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από τη νεολιθική εποχή, που μπορεί να αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογούνται από το 9660-9340 π.Χ. και...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και τον 19ο αιώνα, εστιάζοντας στις δυσκολίες και τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι. Περιγράφει τη...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες ντομάτες στα δυτικά νησιά Γκαλαπάγκος παρουσιάζουν «αντίστροφη εξέλιξη», επιστρέφοντας σε προγονικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν παραγωγή...

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών φέρνουν στο φως αρχαία πλάσματα

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα στην Τουρκία αποκαλύπτουν μια πλούσια ποικιλία αρχαίων πλασμάτων, όπως καμηλοπαρδάλεις, μαμούθ και ρινόκερους, προσφέροντας...

Τώρα υποστηρίζουν ότι το διαστρικό αντικείμενο που μπήκε στο Ηλιακό σύστημα είναι…εξωγήινο σκάφος!

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα το διαστρικό αντικείμενο 3I/ATLAS, που εντοπίστηκε να διασχίζει το ηλιακό σύστημα, να είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο. Ο καθηγητής Άβι Λόεμπ από...

Μυστηριώδες φαινόμενο παρατηρήθηκε στον Ήλιο: Οι αστρονόμοι το ονομάζουν «θηρίο»

Τέτοια γεγονότα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες τόσο για επιστημονική παρατήρηση όσο και για ηλιακή φωτογραφία.Οι αστρονόμοι παγκοσμίως έχουν γοητευτεί από ένα δραματικό ηλιακό γεγονός που...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Σπύρος Μπιμπίλας: Η συγκινητική του δήλωση – «Μόλις μας ενημέρωσαν ότι απεβίωσε…»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανακοίνωσε μέσω του Instagram τον θάνατο...

Παντελής Παντελίδης: Η σημερινή εικόνα του τάφου του, 9 χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα (Φωτογραφία)

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρυξέλλες: Σήμερα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων,...

Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του Λεπροκομείου της Χίου,...

Ειρ. Μουρτζούκου: Η μοναδική απορία της για τη μεταφορά στο ψυχιατρικό

Η 26χρονη κρατούμενη παραμένει σε 24ωρη επιτήρηση στις φυλακές...

Τελεσίγραφο Τραμπ προς Πούτιν: «Κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε 50 ημέρες για το τέλος...

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη...

Σωτήρης Τσιλούλης: Συμφωνία ΑΕΚ και Ατρόμητου για τον Έλληνα επιθετικό

Ο Σωτήρης Τσιλούλης αποχωρεί από την ΑΕΚ μετά από...

Γρεβενά: Στην εντατική 17χρονη μετά από δυστύχημα με ηλεκτρικό πατίνι

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στα Γρεβενά με θύμα μια...

Ομόφωνα ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την...

Μαριάννα Τουμασάτου για Φιλιππίδη: «Δέχθηκαν λάσπη οι καταγγέλλουσες και καθάρισαν με την αλήθεια τους»

Η Μαριάννα Τουμασάτου εξέφρασε τη στήριξή της στις γυναίκες...

Θρακομακεδόνες: Ξενοδοχείο για σκύλους

Στους Θρακομακεδόνες λειτουργεί μια σύγχρονη μονάδα φιλοξενίας σκύλων που...

Καλαμάτα: Το «ξεχωριστό» κίτρινο καρπούζι της Μικρομάνης Μεσσηνίας

Στην περιοχή της Μικρομάνης Μεσσηνίας καλλιεργείται μια ξεχωριστή ποικιλία...

Αύξηση θερμοκρασιών στην Ευρώπη

Οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πρωτοφανή αύξηση της μέσης...

Ολυμπιακός: Η αποφασιστικότητα για Αντονίτο και οι Παλάσιος και Κάρμο στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ομάδας του...

Τροχαίο στο Ίλιον: H στιγμή της παράσυρσης

Σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε στο Ίλιον, όταν όχημα παρέσυρε πεζό...

Πάντα επίκαιρο: Η ιστορία και η ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο»

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την ετυμολογία της...

Υποβλήθηκε η πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά

Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τη...

Σκάφος της Frontex ναυάγησε στη Λέσβο – Προσέκρουσε σε ύφαλο

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λέσβου, όταν σκάφος...

Κίνα: Δημιουργεί γιγαντιαίο δίκτυο υπέρ-ταχυφορτιστών 1-1,6 ΜW

Η Κίνα σχεδιάζει να εγκαταστήσει 100.000 υπέρ-ταχυφορτιστές ισχύος άνω...

Αναστασοπούλου: Η πρώτη δημοσίευση μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Φιλιππίδη

Στις 15 Ιουλίου, ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος...

Μ. Ξενογιαννακοπούλου για μεταναστευτικό: «Αποτελεί διπλωματική αποτυχία»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ασκεί δριμεία κριτική...

Πλεύρης: «Δεν αφήνουμε τη χώρα στις καραβιές» – Γιατί επιλέγεται η κλειστή δομή στην Κρήτη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι...

Ομόφωνα καταδικασμένος ο Πέτρος Φιλιππίδης για δύο απόπειρες βιασμού

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον ηθοποιό...

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Καθοριστική μέρα συζητήσεων με Ολυμπιακό – Στο «παρασκήνιο» ο Άρης

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Ολυμπιακός δεν κατέληξαν σε...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για Προανακριτική Πρόταση

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς...

Το ξεχωριστό Renault Rafale του Εμανουέλ Μακρόν

Το νέο προεδρικό αυτοκίνητο του Εμανουέλ Μακρόν, ένα ειδικά...

Μ. Ξενογιαννακοπούλου – ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η κυβέρνηση επιλέγει ξανά την απόκρυψη»

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ,...

Π. Βλάχος: «Η κυβέρνηση στερείται αξιοπιστίας»

Ο Πάνος Βλάχος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του...

Δ. Μαρκόπουλος για έρευνα ΟΠΕΚΕΠΕ: «Συμφωνούμε με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, τοποθετείται στην...

Χάρης Παυλίδης: Η εθνική πόλο γυναικών βελτιώνεται – Στα χιαστί όλα είναι πιθανά

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδας νίκησε την...

Συγκλονιστικό βίντεο από την παράσυρση τριών πεζών στο Ίλιον

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο...

Σ. Ζαχαράκη: «Πάνω από 98 εκατ. για 74 μεταπτυχιακά σε δημόσια και διεθνή ΑΕΙ από το 2026»

Η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σημαντική χρηματοδότηση ύψους 98 εκατομμυρίων...

Πέτρος Φιλιππίδης: Καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού – Συγκλονισμένες οι καταγγέλλουσες ξέσπασαν σε δάκρυα

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες...

Ίλιον: Συγκλονιστικό βίντεο από την παράσυρση και εγκατάλειψη ηλικιωμένων και παιδιού 9 ετών

Το βράδυ της Δευτέρας στο Ίλιον, ένας 42χρονος οδηγός...

Χαλκιδική: Απαγόρευση εισόδου σε ηλικιωμένους από beach bar λόγω «εικόνας»

Σάλος έχει προκληθεί στη Χαλκιδική μετά από καταγγελίες για...

Ωρωπός: Οι μικροπωλητές «έμειναν» με τα προϊόντα που προόριζαν για τον Προφήτη Ηλία

Απόγνωση επικρατεί στον Ωρωπό μετά την αιφνίδια ακύρωση της...

Όπου Χτυπά η Ελλάδα | Φολέγανδρος – Προεπισκόπηση | 15/07/2025

Η Φολέγανδρος, ένα από τα μαγευτικά νησιά των Κυκλάδων,...

Εθνική πόλο γυναικών: Πώς επιτεύχθηκε το εντυπωσιακό 25-15 της Ελλάδας απέναντι στην Ιαπωνία

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδας σημείωσε μια...

Έρευνα ΟΠΕΚΕΠΕ – Γ. Παπαγιάννης: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες»

Η ερευνητική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ...