Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέπτεται σήμερα τη Λιβύη σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνολιβυκές σχέσεις, που επιβαρύνονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη Ρηματική Διακοίνωση της Τρίπολης στον ΟΗΕ.
Στόχος της επίσκεψης είναι η συζήτηση για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη, με την Ελλάδα να επιμένει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Παρά τις εντάσεις, η Αθήνα επιδιώκει διάλογο, ενώ παράλληλα απορρίπτει τις λιβυκές αξιώσεις ως ανυπόστατες. Η ελληνική πλευρά αναμένει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ και προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.
Πιο αναλυτικά
Ξανά στην Λιβύη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα βρίσκονται σε μία δύσκολη καμπή.
Με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη Ρηματική Διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στρατάρχη Χάφταρ στην Βεγγάζη.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει σίγουρα δύσκολη αποστολή και απαιτητική ατζέντα συζητήσεων. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το εκκρεμές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε την προηγούμενη Κυριακή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και στον στρατάρχη Χαφτάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους στη Βεγγάζη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε στον ισχυρό άνδρας της Ανατολικής Λιβύης την πρόταση για τεχνοκρατικές ομάδες, προκειμένου συζητήσουν το εν λόγω θέμα. Δεν αποκλείεται το ίδιο να επιχειρήσει και στην δυτική Λιβύη.
Άλλωστε και στη Ρηματική Διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες περιοχές αναφέρονται ως «αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας» αλλά και ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές». Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πώς θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην περιοχή στη βάση της μέσης γραμμής μέχρι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα επισημαίνει πως παρά τις αμφισβητήσεις της λιβυκής πλευράς, το γεγονός πως στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου και των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια περί διαλόγου των δύο πλευρών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει επίσημη απάντηση από την ελληνική πλευρά στον Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις προκειμένου η Αθήνα να είναι εφοδιασμένη με όλα τα πιθανά σενάρια. Πάντως η Αθήνα αποκρούει την προκλητική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πώς απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες ή ανυπόστατες συμφωνίες χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
«Είναι μία κίνηση άνευ οποιουδήποτε αποτυπώματος γι ΄αυτό και η αντίδραση μας θα είναι αποτελεσματική και πλήρως ορισμένη και συγκεκριμένη», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Παύλος Μαρινάκης.
Συνοπτικά
- Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέπτεται τη Λιβύη για συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
- Η Ελλάδα επιμένει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και απορρίπτει τις λιβυκές αξιώσεις ως ανυπόστατες.
- Η ελληνική πλευρά αναμένει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ και προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια.
- Η Αθήνα επιδιώκει διάλογο και απορρίπτει ενέργειες που βασίζονται σε άκυρες συμφωνίες.