Αθηνά Ωνάση: Ανανεωμένη εμφάνιση – Με περισσότερα κιλά και εντυπωσιακό φόρεμα σε βραδινή έξοδο
Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων
Πέτρος Φιλιππίδης: Κλείνει η αυλαία στη δίκη για τις απόπειρες βιασμού – Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου
Κίνα: Ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2025
Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη: Σφοδρή μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τοξικοί καπνοί σκέπασαν τον ουρανό
Αγροτικές διαμαρτυρίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ κατακλύζουν τη Λάρισα – Συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας
Εορτολόγιο: Αγίου Βλαδίμηρου και Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης σήμερα 15 Ιουλίου – Ποιοι έχουν γιορτή
Αρτηριακή πίεση: Το κορυφαίο φρούτο που τη μειώνει χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα «κρίσιμο» θρεπτικό στοιχείο
Γάζα: Το Ισραήλ προτείνει αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερη περιοχή του θυλάκου – Η Χαμάς πιθανότατα θα αρνηθεί
Σήμερα ο καιρός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού και άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Γαλλία: Συνελήφθη 20χρονος που δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενου
Ινδονησία: Έντεκα αγνοούμενοι μετά από ανατροπή πλοίου στα νησιά Μενταουάι
Μασαχουσέτη: Εννέα νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε πυρκαγιά γηροκομείου
Παραγουάη: Νεκρό στέλεχος της οργάνωσης ανταρτών EPP σε επιχείρηση του στρατού
Ξεχασμένη Porsche 924 στα δρομάκια της Ερμούπολης, θλίψη
Μπόρις Πιστόριους: Εξήρε την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία – «Προτιμότερο οι ΗΠΑ να συμμετέχουν παρά να απέχουν»
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Τραμπ για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας
Μπόριους Πιστόριους: «Προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε αυξημένη ευθύνη» για την αποτροπή και άμυνα στην Ευρώπη – ΗΠΑ και Γερμανία ενώνουν δυνάμεις για την παράδοση Patriot στην Ουκρανία
Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς εξήρε τον Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία
Αυστηρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης: Τριετής φυλάκιση και πρόστιμο – Λεπτομέρειες του νομοσχεδίου σε διαβούλευση
//

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Σκοτεινές πρακτικές βασανισμού στον Μεσαίωνα που αποκαλύπτουν τη σκληρότητα και την απάνθρωπη πλευρά της ανθρώπινης φύσης μέσα από εξαιρετικά επώδυνες και διεστραμμένες τεχνικές
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη ζοφερή φαντασία και τη βαρβαρότητα.

Παρά το γεγονός ότι τα βασανιστήρια δεν ήταν τόσο διαδεδομένα όσο συχνά πιστεύεται, οι αρχές της εποχής συχνά κατέφευγαν σε ακραίες μεθόδους για να αποσπάσουν ομολογίες ή να τιμωρήσουν παραβάτες.

Οι συσκευές αυτές, όπως ο Μπρούτζινος Ταύρος, η Καρέκλα του Βασανισμού και ο Τροχός, σχεδιάστηκαν για να προκαλούν ανείπωτο πόνο και τρόμο.

Οι μέθοδοι περιλάμβαναν σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, με στόχο όχι μόνο την τιμωρία αλλά και τον δημόσιο εξευτελισμό των θυμάτων.

Οι τρομακτικές αυτές πρακτικές είναι μια σκοτεινή υπενθύμιση της ανθρώπινης θηριωδίας και της δημιουργικότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό σκοπό.

Πιο αναλυτικά

Τα παλιότερα χρόνια πολλοί άνθρωποι βασανίζονταν με βάναυσο τρόπο.

Παρά το γεγονός ότι τα βασανιστήρια δεν ήταν και τόσο διαδομένα στον Μεσαίωνα όσο θέλει τουλάχιστον ο λαϊκός θρύλος, όταν οι Αρχές ήθελαν να ομολογήσεις κάτι, ήταν διατεθειμένες να φτάσουν πολύ μακριά σε όρους φρίκης για να αποσπάσουν τη μαρτυρία.

Κι έτσι ο Μεσαίωνας ήταν πράγματι η χρυσή εποχή των βασανιστηρίων, όταν οι κοινωνίες έβαζαν τα δυνατά τους να καταλήξουν σε νέες μαρτυρικές εφευρέσεις και δαιμόνιες συσκευές με μοναδικό σκοπό την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερου πόνου και φρίκης.

Ο φοβερός και τρομερός ευρωπαϊκός Μεσαίωνας, που οι ιστορικοί χαρακτήρισαν με νόημα «Σκοτεινά Χρόνια», ταλάνισε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα, κάπου 1.000 σκοτεινά και αιμοδιψή χρόνια δηλαδή αφήνοντας γερή παρακαταθήκη σε όρους ανθρώπινης θηριωδίας.

Η μακάβρια εφευρετικότητα των δημίων, η πληθώρα των μεθόδων βασανισμού και η αδήριτη ανάγκη για ολοένα και πιο μεγαλοπρεπή βασανιστήρια άφησαν τη δική τους εποχή, καθώς οι λόγοι για να βασανιστεί κανείς περίσσευαν: από θρησκευτικές διαφορές και αιρετικές αντιλήψεις μέχρι τιμωρίες του ποινικού κώδικα και κοινωνικά παραστρατήματα, όλα καλούσαν σε έναν ακραίο βασανισμό του φταίχτη.

Σε μια εποχή βέβαια που το κύριο μέλημα ήταν οι ολοένα και πιο φρικιαστικές συσκευές βασανισμού, οι διαβολικές μέθοδοι και οι σατανικές μηχανές φιλοτέχνησαν μια πλούσια σε βαρβαρότητα συλλογή που παραμένει εν πολλοίς ανεξάντλητη.

Παρά ταύτα, οι παρακάτω αποτελούν ορόσημο μιας διεστραμμένης έννοιας δημιουργικότητας που κυριάρχησε στα μεσαιωνικά χρόνια και δεν είναι σίγουρα για τον λιπόψυχο:

Το Βασανιστήριο του Πριονιού

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Απλή στη σύλληψη, η μέθοδος περιλάμβανε το ανάποδο κρέμασμα του θύματος, κι αυτό για να τρέχει το αίμα στο κεφάλι του κρατώντας το έτσι διαρκώς σε εγρήγορση, καθώς μια λιποθυμία θα χαλούσε όλο το αρρωστημένο κέφι.

Ο δήμιος πριόνιζε τις σάρκες του δράστη μέχρι να τον κόψει στα δύο, αν και συνήθως σταματούσε στην κοιλιά, ώστε να παραταθεί το μαρτύριο.

Ο Μπρούτζινος Ταύρος

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Επίσης γνωστός ως Σικελικός Ταύρος, επρόκειτο για ένα κούφιο ορειχάλκινο άγαλμα που έμοιαζε στην όψη σε πραγματικό ταύρο.

Τα θύματα τοποθετούνταν εντός του, με τις γλώσσες τους να κόβονται συνήθως πριν. Η πόρτα έκλεινε και μετά ξεκινούσε η ιεροτελεστία της φωτιάς: πύρινες γλώσσες τύλιγαν τον ταύρο, αφήνοντας το θύμα να «βράσει» στο εσωτερικό του, μέσα σε κραυγές οδύνης και πόνου.

Οι κινήσεις απόγνωσης και τα ουρλιαχτά του θύματος έκαναν τον ταύρο να μοιάζει ζωντανός, γεγονός που έκανε το φιλοθεάμον κοινό να παραληρεί από τη μακάβρια φαντασμαγορία (ο σχεδιασμός του ήταν τέτοιος που να ενισχύει τον ήχο, κάνοντάς τον να μοιάζει με βρυχηθμούς ταύρου).

Ο θρύλος το θέλει να είναι Έλληνας ο εφευρέτης της αποτρόπαιης αυτής συσκευής, ο Πέριλλος, που τον κατασκεύασε για τύραννο της εποχής. Κι ενώ περίμενε μια γενναιόδωρη αμοιβή για την επινοήτικότητά του, ο Πέριλλος έμελλε να γινόταν ο πρώτος που θα τον δοκίμαζε…

Η Καρέκλα του Βασανισμού

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Επίσης γνωστή ως Καρέκλα του Ιούδα, η φρικιαστική συσκευή έγινε σταθερά στα μπουντρούμια του Μεσαίωνα και παρέμεινε μάλιστα σε λειτουργία στην Ευρώπη μέχρι και τον 19ο αιώνα, για τέτοια επιτυχία μιλάμε.

Η καρέκλα της φρίκης ήταν διακοσμημένη με 500-1.000 καρφιά και διέθετε λουριά ώστε να καθηλώνεται το θύμα.

Σιδερένια συνήθως, διέθετε ακόμα και χώρο για να θερμαίνεται, προσθέτοντας το κατιτίς παραπάνω στον πόνο του άτυχου που κάθιζαν βίαια πάνω. Η θέα της και μόνο αλλά και η διαβόητη φήμη της έκανε τους ανθρώπους να ομολογούν χωρίς πίεση, καθώς έπειθε και τον πλέον κακόπιστο για τον πόνο που μπορούσε να ενσταλάξει…

Ο Σφιγκτήρας Αντιχείρων

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Ένα από τα πλέον ύπουλα εργαλεία βασανισμού του Μεσαίωνα, αφού το θύμα δεν πέθαινε από την εφαρμογή του, υπέφερε απλώς από αβάσταχτους πόνους.

Τρεις μεταλλικές μπάρες ασφάλιζαν τους αντίχειρες του θύματος, με το μεταλλικό έλασμα να συνθλίβει τα δάχτυλα ανεπανόρθωτα (κάποιες φορές χρησιμοποιούνταν και στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, ενώ άλλα διέθεταν και μεταλλικές απολήξεις στον μηχανισμό τους για ακόμα μεγαλύτερο πόνο).

Ο Σφιγκτήρας Αντιχείρων αποτελούσε μάλιστα «ανθρωπιστική» εξέλιξη σε σχέση με την παλιότερη συσκευή που έλιωνε και τα δέκα δάχτυλα του θύματος.

Οι πρώτες αναφορές για τη χρήση του κάνουν λόγο για τον ρωσικό στρατό, ως τρόπο τιμωρίας της απείθειας των στρατιωτών, και είμαι μάλιστα από τις πρώτες μεθόδους φρίκης που χρησιμοποιήθηκαν στον ιστορικό Μεσαίωνα.

Το Ξύλινο Άλογο

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Γνωστό επίσης ως Ισπανικό Γαϊδούρι, το ξύλινο άλογο είχε την τιμητική του στην Ιερά Εξέταση της Ισπανίας. Το γυμνό και δεμένο θύμα καθόταν πάνω στην τριγωνική ξύλινη σανίδα και ολοένα και μεγαλύτερα βάρη προσθέτονταν προοδευτικά στα πόδια του, μέχρι να διαπεράσει η σφήνα όλο του το κορμί. Οι περισσότεροι έσπευδαν μάλιστα να ομολογήσουν το αιρετικό τους έγκλημα για να μην αφεθούν στις φρικιαστικές ορέξεις της συσκευής…

Η Σκάφη

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Μια από τις πλέον περίφημες και διαδεδομένες συσκευές βασανισμού του Μεσαίωνα κυριάρχησε στην Ευρώπη για αιώνες, καθώς η πολυχρηστικότητά της είναι εμφανής.

Έβγαινε βλέπετε σε πολλά μοντέλα, αν και η βασική ιδέα παρέμενε αναλλοίωτη: το θύμα δενόταν σε μια επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός μηχανισμού, συνήθως μιας τροχαλίας, τα σχοινιά σφίγγονταν και τραβούσαν το σώμα του θύματος μέχρι να εξαρθρωθούν τα μέλη του.

Αν μάλιστα η ποινή ήταν βαρύτερη, το βασανιστήριο συνεχιζόταν μέχρι τα άκρα να διαχωριστούν εντελώς από το σώμα, ενώ τίποτα δεν απέκλειε την ταυτόχρονη χρήση και άλλων μεθόδων βασανισμού.

Η συχνότερη ήταν το άναμμα φωτιάς κάτω από τη σκάφη, αν και όλα τα φορητά μέσα βασανισμού μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο τους. Η ισπανική Ιερά Εξέταση, πέρα από τις δικές της μεθόδους, χρησιμοποιούσε τη σκάφη συχνότατα, καθώς στα χρόνια της η σκάφη θεωρούνταν μια από τις πιο επώδυνες μηχανές…

Η Κούνια του Ιούδα

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Η πυραμιδικού σχήματος θεσούλα θεωρήθηκε κατάλληλη για να κάθεται το θύμα γυμνό, αλλάζοντας οπές ανάλογα με το φύλο του. Μόλις η «μύτη» της πυραμίδας εισερχόταν στον πρωκτό ή το αιδοίο, τα σχοινιά που κρατούσαν το σώμα άρχιζαν να χαλαρώνουν και η κατάληξη της φρίκης ποίκιλε ανάλογα με την ποινή.

Οι κοιλότητες του σώματος σκίζονταν από τη σωματική πίεση και το θύμα αφηνόταν κατόπιν να πεθάνει μαρτυρικά από τη μόλυνση ή σε πιο σκληρές τιμωρίες τα σχοινιά χαλάρωναν κι άλλο μετατρέποντας την Κούνια του Ιούδα σε σωστό παλούκωμα, καθώς ο ανασκολοπισμός είχε την τιμητική του στον Μεσαίωνα.

Η συσκευή ήταν μάλιστα ακόμα πιο επώδυνη από τον παραδοσιακό ανασκολοπισμό, μιας και το παλούκωμα γινόταν εδώ αργά και βασανιστικά. Και βέβαια έπεται ότι η πυραμίδα δεν πλενόταν ποτέ, μιας και η μόλυνση ήταν πάντα το ζητούμενο…

Ο Τροχός

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Οι ρόδες χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά σε πολλές τεχνικές βασανισμού, αν και οι μεσαιωνικοί δήμιοι παραήταν εφευρετικοί για να αφήσουν τον τροχό στον υποδεέστερο βοηθητικό του ρόλο.

Επίσης γνωστός ως Τροχός της Αικατερίνης, το θύμα δενόταν λοιπόν σε έναν μεγάλο ξύλινο τροχό και κατόπιν αφηνόταν να κυλήσει από την πλαγιά ενός λόφου, ήδη από την αρχαιότητα.

Η πρώιμη αυτή μέθοδος δεν ικανοποιούσε ωστόσο το μεσαιωνικό κοινό και μια πιο σοφιστικέ χρήση εφευρέθηκε: ο τροχός προσαρμόστηκε σε μια βάση, για να μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα, και μια σειρά από ανεπιθύμητα πράγματα μπορούσαν να συμβούν στο καθηλωμένο πάνω του σώμα: η φωτιά ήταν πάντα ένας αλάνθαστος τρόπος, αν και τα καρφιά που ξέσκιζαν τη σάρκα δεν μπορούσαν να αγνοηθούν.

Αργότερα τα καρφιά θα κάνουν την εμφάνισή τους πάνω στον τροχό, με τη χρήση του να αφήνεται τώρα πραγματικά ελεύθερη στη ζοφερή ανθρώπινη φαντασία.

Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για να παραμένει το σώμα του θύματος δεμένο πάνω του για μέρες κάτω από τον καυτό ήλιο και να τρέφονται τα όρνια με τις ανοιχτές σάρκες, κι αυτό γιατί η χρήση του Τροχού ήταν ανέκαθεν διττή.

Αν εφαρμοζόταν ως τρόπος εκτέλεσης στο πλαίσιο της θανατικής ποινής, τότε μεγαλούργησε από την αρχαιότητα μέχρι και την πρώιμη σύγχρονη εποχή, ενώ αν ο ρόλος του ήταν ο μεταθανάτιος εξευτελισμός του θύματος, τότε ήταν σε λειτουργία μέχρι και τον ύστερο 19ο αιώνα (στη Γερμανία)!

Το Βασανιστήριο του Λαιμού

Επώδυνο και εξευτελιστικό, το βασανιστήριο σκοπό είχε να δοκιμάσει τις αντοχές του θύματος, καθώς το κλείδωμα του λαιμού μέσα σε μεταλλικό ή ξύλινο δακτύλιο εμπόδιζε το σώμα να πάρει μια πιο βολική στάση.

Κι έτσι ο άμοιρος δεν μπορούσε να ξαπλώσει, να οριζοντιωθεί ή ακόμα και να φάει για μέρες. Σαφώς περισσότερο φρικιαστικό απ’ όσο δείχνει ή ακούγεται, μπορούσε να αποβεί ακόμα και μοιραίο αν το σώμα δεν συμμορφωνόταν και δεν πήγαινε με τα νερά του…

Το Παλούκι

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το να καείς πάνω στο παλούκι ήταν συνήθως η τελευταία στάση στο μακάβριο ταξίδι του βασανισμού, μιας και η τεχνική αυτή ήταν μοιραία για τη ζωή του θύματος.

Σε επίπεδο ιδεών, η λειτουργία του παλουκιού παραήταν απλή: ένας σωρός από ξερά ξύλα με ένα παλούκι στο κέντρο, γύρω από το οποίο δενόταν το θύμα, ήταν το λαχταριστό σκηνικό για μια φωτιά που θα κατέκαιγε τις σάρκες του.

Έπαιρνε συνήθως μισή ώρα μέχρι να χάσει το θύμα τις αισθήσεις του, όταν ωστόσο ο άνεμος απομάκρυνε τη φλόγα από το ανθρώπινο κορμί, το βασανιστήριο μπορούσε να κρατήσει μέχρι και 2 ώρες.

Το παλούκι ήταν ο τελευταίος σταθμός στο βασανιστήριο, το σώμα ήταν λοιπόν ήδη κακοποιημένο μέχρι να φτάσει η ώρα για την πυρά.

Οι Ιεροεξεταστές έδωσαν μάλιστα στο Παλούκι μια άλλη νότα φρίκης: πριν δεθεί το σώμα πάνω του, η γλώσσα του θύματος γινόταν «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο καυτές πλάκες σιδήρου. Κι αυτό γιατί η πρησμένη γλώσσα του θύματος το εμπόδιζε να μιλήσει καθαρά, κάνοντας κατόπιν τις άναρθρες κραυγές του πάνω στη φωτιά ακόμα πιο τρομακτικές, άρα και πιο συναρπαστικές για το αδηφάγο πλήθος!

Οι Ιεροεξεταστές πήγαν αργότερα το πράγμα στα ακρότατα όριά του, όταν απολάμβαναν τόσο πολύ το θέαμα που το θύμα δεν γλίτωνε από το παλούκι είτε ομολογούσε ούτε όχι!

Μια απλή κατηγορία ως αιρετικός και ο μαρτυρικός θάνατος στο παλούκι ήταν εξασφαλισμένος. Και βέβαια η πρακτική δεν πέθανε με τον Μεσαίωνα, καθώς η πρακτική επιβίωσε στην Αγγλία και τη Γαλλία ακόμα και κατά τα μέσα του 17ου αιώνα, αν και πια τα θύματα ήταν αποκλειστικά οι μάγισσες…

Το Πιρούνι του Αιρετικού

Με όνομα που δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία, το μεταλλικό εργαλείο της φρίκης τοποθετούνταν μεταξύ στέρνου και πηγουνιού και ασφαλιζόταν στη θέση του με ένα δερμάτινο λουρί.

Το θύμα ήταν συνήθως δεμένο ανάποδα ή σε οποιαδήποτε άλλη στάση, αρκεί να μην μπορούσε να ξαπλώσει. Αιρετικοί, ψεύτες και πρωτεργάτες βλασφημιών υποβάλλονταν συνήθως στο μαρτύριο του Πιρουνιού, καθώς ο σκοπός ήταν να μην μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους και να σκεφτούν έτσι την αποκοτιά τους να λοιδορήσουν τα θεία.

Αλλά και να μην μπορούν να κοιμηθούν, καθώς αν σε έπαιρνε ο ύπνος και το κεφάλι σου έπεφτε από την κούραση, το πιρούνιασμα στο σαγόνι θα σε ξυπνούσε στη στιγμή.

Η πάναπλη εφεύρεση κρατούσε το θύμα χωρίς ύπνο για μέρες, προκαλώντας του τρομώδη παραληρήματα ακριβώς από την πολυήμερη έλλειψη ύπνου…

Ο Κλοιός

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Ο εγκεφαλικός κλοιός παρέμεινε σε χρήση ακόμα περισσότερο και από το παλούκι. Δύο παράλληλες ξύλινες επιφάνειες ασφάλιζαν τον λαιμό και τους καρπούς του θύματος αφήνοντάς το έρμαιο στις κολασμένες βουλές του δήμιου.

Ο κλοιός δεν αποτελούσε συσκευή βασανισμού από μόνος του, αν και σίγουρα δεν θα ένιωθε άνετα ο άνθρωπος εκεί μέσα. Η συσκευή τοποθετούνταν σε δημόσια θέα με σκοπό να ταπεινωθεί και να εξευτελιστεί το θύμα για τα κρίματά του.

Το κοινό εκσφενδόνιζε αντικείμενα κατά του εγκληματία, από περιττώματα, μουχλιασμένα λαχανικά και νεκρά ζώα μέχρι πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η «θητεία» στον κλοιό διαρκούσε ανάλογα με το αδίκημα και τις ορέξεις του κόσμου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα θύματα ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου από το πλήθος.

Και βέβαια ο κλοιός χρησιμοποιούνταν συχνά με συνδυασμό με άλλες φρικιαστικές τεχνικές, όπως μαστίγωμα ή ακόμα και ακρωτηριασμός.

Οι βρετανικές Αρχές σημάδευαν το πρόσωπο του κακοποιού με ένα «σημάδι ντροπής», που ποίκιλλε από τον ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο αυτιών μέχρι και την κατακόρυφη χάραξη της μύτης…

Το Βασανιστήριο του Φέρετρου

Εδώ μιλάμε για την πιο τιμημένη τεχνική βασανισμού του Μεσαίωνα, τη μέθοδο που λατρεύτηκε και ταυτίστηκε με τα Σκοτεινά Χρόνια όσο καμιά!

Το θύμα κλεινόταν μέσα στο μεταλλικό κλουβί, που ήταν κατά τι μεγαλύτερο από το ανθρώπινο σώμα. Ο σκοπός εδώ ήταν το σώμα να παραμένει στριμωγμένο στο εσωτερικό του κλουβιού, το οποίο κρεμόταν συνήθως από δέντρο ή αγχόνη.

Το φρικτό με το Φέρετρο είναι ότι το θύμα αφηνόταν για τόσο καιρό μέσα που το κλουβί ξανάνοιγε μόνο όταν τα όρνια είχαν τραφεί με τα απομεινάρια του…

Η Σιδηρά Κόρη

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Πρόκειται για τόσο διαβολική συσκευή που για καιρούς πιστευόταν ότι ανήκε στη μυθιστορηματική φαντασία ή σε λαϊκούς θρύλους. Κι όμως, υπήρξε!

Οι διπλές πόρτες της κατακόρυφης σαρκοφάγου, που διέθεταν καρφιά στις εσωτερικές τους επιφάνειες, άνοιγαν από μπροστά για να μπει το θύμα μέσα στη συσκευή. Κι όταν έκλειναν οι πόρτες της κολάσεως, τα στρατηγικά τοποθετημένα καρφιά έβλαπταν ανεπανόρθωτα τα ζωτικά όργανα του ανθρώπου.

Υπήρχε ωστόσο ένα «τυράκι» στην όλη ιστορία: τα καρφιά ήταν σχετικώς κοντά, για να μην αποβούν τα τραύματα μοιραία αμέσως.

Αντιθέτως, το θύμα σφάδαζε από τον πόνο και πέθαινε τελικά από αιμορραγία μερικές ώρες αργότερα. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν φυσικά τα καρφιά που είχαν τοποθετηθεί επίτηδες για να βγάζουν τα μάτια του θύματος.

Η πρώτη σιδηρά κυρία βρέθηκε το 1800 σε κάστρο της Νυρεμβέργης, γεγονός που απέδειξε ότι δεν ήταν ζοφερή φαντασία αλλά ακόμα ζοφερότερη πραγματικότητα.

Μια παραλλαγή που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία είχε τη μορφή της Παρθένου Μαρίας, ενώ διέθετε εσωτερικό μηχανισμό που έκανε τα καρφιά της σαρκοφάγου να «αγκαλιάζουν» το θύμα…

Ο Διαχωριστής Γονάτων

Επιστροφή στην Ιερά Εξέταση και την ιδιαίτερη συλλογή της από συσκευές βασανισμού. Δύο ξύλινες επιφάνειες με καρφιά τοποθετούνταν μπροστά και πίσω από το γόνατο και μετά τον πρώτο λόγο έπαιρναν οι βίδες.

Επίσης απλή σε σύλληψη και εκτέλεση, η συσκευή του μαρτυρίου τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα το γόνατο, καθιστώντας το άχρηστο. Σύμφωνα μάλιστα με τη φύση του αιρετικού εγκλήματος, ο Διαχωριστής Γονάτων θα είχε από τρία έως είκοσι καρφιά σε κάθε ξύλινη επιφάνεια…

Η Κόρη του Οδοκαθαριστή

Γνωστή επίσης ως Δεσμά του Σκέφινγκτον, από τον σερ Λέοναρντ Σκέφινγκτον που ευθύνεται για την εφεύρεση, η αποτρόπαιη συσκευή αποτελείται από έναν σιδερένιο κρίκο με έναν σφιγκτήρα στο κέντρο του.

Το θύμα έπρεπε να συρθεί σκυφτό στη συσκευή, την ώρα που αυτή ασφαλιζόταν περιστρεφόμενη γύρω από την πλάτη του. Ο δήμιος χρησιμοποιούσε τη βίδα για να σφίξει κατά βούληση τον κλοιό, συνθλίβοντας το θύμα ολοένα και περισσότερο.

Εντέλει, στέρνο και πλευρά έσπαγαν, την ώρα που η σπονδυλική στήλη γινόταν κομμάτια. Κι όταν το πράγμα έπρεπε να γίνει θανατηφόρο, ο κλοιός έκλεινε τόσο πολύ που το αίμα εκτοξευόταν από τις κοιλότητες του σώματος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Βρετανίας χρησιμοποιούσε ευρέως την τεχνική κατά των προτεσταντών που κατηγορούσε για εθνική προδοσία…

Ο Τσακιστής Κεφαλιών

Το θύμα ακουμπούσε το πηγούνι του στη βάση της συσκευής και το μεταλλικό καπέλο τοποθετούνταν στο κεφάλι του. Το μόνο που είχε να κάνει ο δήμιος ήταν να περιστρέψει αργά και βασανιστικά τη χειρολαβή, συντρίβοντας τα κόκαλα του προσώπου και το κρανίο τελικά του δύσμοιρου.

Δόντια και σαγόνι ήταν παραδοσιακά τα πρώτα θύματα του Τσακιστή. Ακόμα και όταν ο σκοπός δεν ήταν ο θάνατος, η καταστροφή των μυών αλλά και της δομής του προσώπου ήταν μόνιμη και εκτεταμένη. Όταν ο θάνατος ήταν το ζητούμενο, πριν συντριβεί το κρανίο τα μάτια πετιόνταν έξω από τις κόγχες τους…

Ο Αποκολλητής Στήθους

Οι μεσαιωνικοί βασανιστές επιφύλασσαν ειδική μεταχείριση στις γυναίκες, με τεχνικές ειδικά σχεδιασμένες να καταστρέφουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της θηλυκότητας.

Μοιχαλίδες, αιρετικές ή απλώς βλάσφημες βασανίζονταν σεξουαλικά με ομαδικούς βιασμούς και καταναγκαστική θητεία σε οίκους ανοχής.

Όταν ωστόσο το πράγμα απαιτούσε δημόσιο εξευτελισμό, τα όργανα του βασανισμού γίνονταν πιο ευφάνταστα. Οι δήμιοι είχαν μια περίεργη εμμονή με το γυναικείο στήθος, το οποίο καιγόταν, σημαδευόταν ή απλά ακρωτηριαζόταν.

Η χειρότερη συσκευή από όλες ήταν ο Αποκολλητής Στήθους (επίσης γνωστός ως Σιδερένια Αράχνη ή απλά Αράχνη), μια μεταλλική λαβίδα που τρυπούσε τη σάρκα του μαστού.

Το θύμα δενόταν στον τοίχο και το βίαιο τράβηγμα της λαβίδας, που ήταν αγκιστρωμένη στο στήθος και συνήθως είχε θερμανθεί στη φωτιά, το έσκιζε σε κομμάτια.

Η τεχνική χρησιμοποιούνταν ευρέως ως κρατική τιμωρία ή ανακριτική μέθοδος στη Βαυαρία ακόμα και το 1599, ενώ επιβίωσε σε άλλα τμήματα της Γερμανίας και της Γαλλίας μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Ο Διαχωριστής Γλωσσών

Ένα υπερμέγεθες ψαλίδι που μπορούσε να ξεριζώσει τη γλώσσα του θύματος ήταν άλλο ένα εργαλείο της μεσαιωνικής φρίκης.

Το στόμα του θύματος κρατούνταν ανοιχτό με άλλο εργαλείο, καθώς ο Μεσαίωνας λάτρευε τις επινοήσεις της ανατριχίλας, όταν και έπιανε δουλειά ο Διαχωριστής.

Γιατί δεν χρησιμοποιούσαν ένα απλό ψαλίδι για τη φρικιαστική δουλειά; Γιατί πώς θα έπαιζαν τότε με τη βιδούλα του Διαχωριστή, που έκανε την αποκοπή της γλώσσας αργή και σταδιακή, επιτείνοντας τον πόνο του θύματος;

Το Αχλάδι της Οδύνης

Αν υπήρχε κάτι χειρότερο από τον Αποκολλητή Στήθους-, αυτό ήταν αναμφίβολα το Αχλάδι της Οδύνης.

Η συσκευή που ομοίαζε σε αχλάδι, με το σώμα του να αποτελείται από 4 μεταλλικά φύλλα, εισχωρούσε στο αιδοίο, τον πρωκτό ή το στόμα της γυναίκας, ανάλογα με το αδίκημα που είχε διαπράξει: στο στόμα για τις αιρετικές, στις άλλες κοιλότητες για τις ομοφυλόφιλες, τις μοιχαλίδες ή απλώς τις μάγισσες. Όταν το αχλάδι εισχωρούσε αρκετά, τα μεταλλικά του φύλλα άνοιγαν προκαλώντας εκτεταμένη εσωτερική ζημιά.

Η συσκευή σπάνια αποδεικνυόταν θανατηφόρα, ενώ επίσης σπανίως χρησιμοποιούνταν μόνη της: ακολουθούσαν μια σειρά από εξίσου φρικιαστικά βασανιστήρια ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες…

Συνοπτικά

  • Το άρθρο εξετάζει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων του Μεσαίωνα, που σχεδιάστηκαν για να προκαλούν ακραίο πόνο και τρόμο.
  • Οι μέθοδοι βασανισμού περιλάμβαναν σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, με στόχο την ομολογία και τον δημόσιο εξευτελισμό των θυμάτων.
  • Οι συσκευές όπως ο Μπρούτζινος Ταύρος και η Καρέκλα του Βασανισμού αναδεικνύουν τη ζοφερή φαντασία της εποχής.
  • Οι πρακτικές αυτές αποτελούν σκοτεινή υπενθύμιση της ανθρώπινης θηριωδίας και της κακόβουλης δημιουργικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες...

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών φέρνουν στο φως αρχαία πλάσματα

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 2 λεπτά

Αθηνά Ωνάση: Ανανεωμένη εμφάνιση – Με περισσότερα κιλά και εντυπωσιακό φόρεμα σε βραδινή έξοδο

Η Αθηνά Ωνάση, η γνωστή κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή δημόσια εμφάνιση στο Παρίσι, κατά την έναρξη της…

VIRAL πριν 3 λεπτά

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 18 λεπτά

Πέτρος Φιλιππίδης: Κλείνει η αυλαία στη δίκη για τις απόπειρες βιασμού – Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 26 λεπτά

Κίνα: Ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2025

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρουσίασε ήπια επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 5,2%,…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 34 λεπτά

Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη: Σφοδρή μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τοξικοί καπνοί σκέπασαν τον ουρανό

Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τοξικούς καπνούς που κάλυψαν την…

VIDEO πριν 48 λεπτά

Αγροτικές διαμαρτυρίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ κατακλύζουν τη Λάρισα – Συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις στην περιοχή, με κεντρική συγκέντρωση τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας. Οι…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Εορτολόγιο: Αγίου Βλαδίμηρου και Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης σήμερα 15 Ιουλίου – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 15 Ιουλίου, το εορτολόγιο τιμά τον Άγιο Βλαδίμηρο, ηγεμόνα των Ρως του Κιέβου, και τους Αγίους Κήρυκο και Ιουλίττη.…

ΥΓΕΙΑ πριν 1 ώρα

Αρτηριακή πίεση: Το κορυφαίο φρούτο που τη μειώνει χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα «κρίσιμο» θρεπτικό στοιχείο

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία του μαγνησίου, ενός συχνά παραμελημένου θρεπτικού συστατικού, που είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Γάζα: Το Ισραήλ προτείνει αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερη περιοχή του θυλάκου – Η Χαμάς πιθανότατα θα αρνηθεί

Το Ισραήλ πρότεινε την αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε μια προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Σήμερα ο καιρός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού και άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Η Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025, αναμένεται να είναι μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα με γενικά αίθριο καιρό και υψηλές θερμοκρασίες που…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Γαλλία: Συνελήφθη 20χρονος που δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενου

Ένας 20χρονος κρατούμενος στη Γαλλία κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενού του, ο οποίος επρόκειτο να…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ινδονησία: Έντεκα αγνοούμενοι μετά από ανατροπή πλοίου στα νησιά Μενταουάι

Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή σκάφους λόγω κακοκαιρίας στα ανοικτά των νησιών Μενταουάι, στην επαρχία Δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας.…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Μασαχουσέτη: Εννέα νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε πυρκαγιά γηροκομείου

Μια καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης Gabriel House στη Φολ Ρίβερ της Μασαχουσέτης προκάλεσε το θάνατο εννέα ατόμων και…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Παραγουάη: Νεκρό στέλεχος της οργάνωσης ανταρτών EPP σε επιχείρηση του στρατού

Φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της μικρής παραγουανής παράταξης ανταρτών EPP, η οποία δρα στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 4 ώρες

Ξεχασμένη Porsche 924 στα δρομάκια της Ερμούπολης, θλίψη

Η Porsche 924, ένα από τα πιο παρεξηγημένα αλλά σημαντικά μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παραμένει εγκαταλελειμμένη στα δρομάκια της Ερμούπολης…

0:00 / 0:00

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από τη νεολιθική εποχή, που μπορεί να αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογούνται από το 9660-9340 π.Χ. και...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και τον 19ο αιώνα, εστιάζοντας στις δυσκολίες και τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι. Περιγράφει τη...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες ντομάτες στα δυτικά νησιά Γκαλαπάγκος παρουσιάζουν «αντίστροφη εξέλιξη», επιστρέφοντας σε προγονικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν παραγωγή...

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών φέρνουν στο φως αρχαία πλάσματα

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα στην Τουρκία αποκαλύπτουν μια πλούσια ποικιλία αρχαίων πλασμάτων, όπως καμηλοπαρδάλεις, μαμούθ και ρινόκερους, προσφέροντας...

Τώρα υποστηρίζουν ότι το διαστρικό αντικείμενο που μπήκε στο Ηλιακό σύστημα είναι…εξωγήινο σκάφος!

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα το διαστρικό αντικείμενο 3I/ATLAS, που εντοπίστηκε να διασχίζει το ηλιακό σύστημα, να είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο. Ο καθηγητής Άβι Λόεμπ από...

Μυστηριώδες φαινόμενο παρατηρήθηκε στον Ήλιο: Οι αστρονόμοι το ονομάζουν «θηρίο»

Τέτοια γεγονότα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες τόσο για επιστημονική παρατήρηση όσο και για ηλιακή φωτογραφία.Οι αστρονόμοι παγκοσμίως έχουν γοητευτεί από ένα δραματικό ηλιακό γεγονός που...

Αυστραλία: Η σοκαριστική ιστορία της αιμομικτικής οικογένειας Κολτ

Η σοκαριστική ιστορία της οικογένειας Κολτ από την Αυστραλία αποκαλύπτει ένα από τα πιο αποτρόπαια περιστατικά αιμομιξίας, με τέσσερις γενιές να εμπλέκονται. Ο πατριάρχης Τιμ...

Απίστευτο: Μετέτρεψε τον κήπο του σε μια μαγευτική όαση 4 εποχών σε 27 χρόνια!

Ο John Massey, αυτοδίδακτος κηπουρός, αφιέρωσε 27 χρόνια για να μετατρέψει τον κήπο του σε μια μαγευτική όαση τεσσάρων εποχών, η οποία θεωρείται ένας...

«Λαμπρόπουλος»: Το εμβληματικό πολυκατάστημα που αντικαθιστούσε τα σημερινά malls και καταστράφηκε από ακροαριστερούς...

Το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος», μια εμβληματική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε πρωτοπόρος στο ελληνικό εμπόριο για σχεδόν έναν αιώνα. Ιδρύθηκε το 1906 από τα αδέλφια...

Ο χάρτης του Πίρι Ρέις, 500 ετών, ανατρέπει την καθιερωμένη ιστορία της Γης...

Ο χάρτης του Πίρι Ρέις, που χρονολογείται από το 1513, αποτελεί ένα μυστήριο για την ιστορία της χαρτογράφησης και προκαλεί ερωτήματα για τις γνώσεις...

Οι όρκοι που έδιναν οι πολεμιστές της αρχαίας Ελλάδας (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τον Όρκο των Αθηναίων Εφήβων, που ήταν μια σημαντική δέσμευση για τους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, ιδιαίτερα κατά την ενηλικίωση και την...

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός...

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για παρηγοριά", νεαρών κοριτσιών από την Ασία που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο...

Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στους φιλέλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στην προσπάθειά της για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καταγράφει...

Αρχαιότερη από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: Η Γιγαντιαία Κατασκευή 25.000 ετών στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία, ο λόφος Gunung Padang ενδέχεται να φιλοξενεί μια κατασκευή που χρονολογείται πάνω από 25.000 χρόνια, προγενέστερη των αιγυπτιακών πυραμίδων. Μια ομάδα ερευνητών, με...

Πώς η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21;

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, μέσω επιστολής του προέδρου Ιωάννη...

Πομάκοι: Οι κληρονόμοι των Ελλήνων «Αγριάνων»

Οι Πομάκοι, μουσουλμάνοι Έλληνες της Θράκης, αναγνωρίζονται ως απόγονοι των αρχαίων Αγριάνων, ενός Ελληνοθρακικού φύλου γνωστού για τη μαχητικότητά του. Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, με...

Η ιστορία του Γ. Κουλούρη: Εκτελέστηκε από τις αλβανικές Αρχές στο Ελμπασάν – Τον «συγχέουν» με λεωφορειοπειρατή

Η υπόθεση του Γιώργου Κουλούρη, που εκτελέστηκε από την Αλβανική Αστυνομία το 1999, παραμένει ένα συγκλονιστικό και άλυτο ζήτημα, προκαλώντας ακόμα συγκίνηση και οργή....

Αναδρομή σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις (φωτό)

Το άρθρο προσφέρει μια νοσταλγική ματιά σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις μέσα από παλιές αφίσες, οι οποίες πιθανότατα θα ξυπνήσουν αναμνήσεις σε πολλούς αναγνώστες. Παρόλο...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Παντελής Παντελίδης: Η σημερινή εικόνα του τάφου του, 9 χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα (Φωτογραφία)

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθηνά Ωνάση: Ανανεωμένη εμφάνιση – Με περισσότερα κιλά και εντυπωσιακό φόρεμα σε βραδινή έξοδο

Η Αθηνά Ωνάση, η γνωστή κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση,...

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν...

Πέτρος Φιλιππίδης: Κλείνει η αυλαία στη δίκη για τις απόπειρες βιασμού – Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αναμένεται να ανακοινώσει...

Κίνα: Ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2025

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρουσίασε ήπια επιβράδυνση το...

Αγροτικές διαμαρτυρίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ κατακλύζουν τη Λάρισα – Συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις...

Εορτολόγιο: Αγίου Βλαδίμηρου και Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης σήμερα 15 Ιουλίου – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 15 Ιουλίου, το εορτολόγιο τιμά τον Άγιο Βλαδίμηρο,...

Γάζα: Το Ισραήλ προτείνει αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερη περιοχή του θυλάκου – Η Χαμάς πιθανότατα θα αρνηθεί

Το Ισραήλ πρότεινε την αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερες περιοχές...

Σήμερα ο καιρός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού και άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Η Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025, αναμένεται να είναι μια...

Γαλλία: Συνελήφθη 20χρονος που δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενου

Ένας 20χρονος κρατούμενος στη Γαλλία κατάφερε να αποδράσει από...

Ινδονησία: Έντεκα αγνοούμενοι μετά από ανατροπή πλοίου στα νησιά Μενταουάι

Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή σκάφους λόγω κακοκαιρίας...

Μασαχουσέτη: Εννέα νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε πυρκαγιά γηροκομείου

Μια καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης Gabriel House...

Παραγουάη: Νεκρό στέλεχος της οργάνωσης ανταρτών EPP σε επιχείρηση του στρατού

Φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της μικρής παραγουανής παράταξης ανταρτών...

Ξεχασμένη Porsche 924 στα δρομάκια της Ερμούπολης, θλίψη

Η Porsche 924, ένα από τα πιο παρεξηγημένα αλλά...

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς εξήρε τον Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επαίνεσε τον πρόεδρο των...

Ζελένσκι: Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ – Η ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο με ισχύ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη...

ΠΑΟΚ: Πρώην αθλητής του Kick Box των «ασπρόμαυρων» χάνει τη ζωή του σε τροχαίο

Ο θάνατος του 25χρονου Βασίλη Παπείρα, πρώην αθλητή του...

Ήπια άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στους δασμούς πριν την 1η Αυγούστου

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα, ακόμη και...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αναλυτική απολογία της – Ο βιασμός στα 10 και η αφήγηση των δολοφονιών των...

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, προφυλακισμένη για φρικτά εγκλήματα, περιέγραψε στην...

Ο Άρης παρουσίασε τους Ούρος Ράτσιτς και Αλβάρο Τεχέρο

Ο Άρης Θεσσαλονίκης ενισχύει το ρόστερ του με την...

Ανανεωμένη Mercedes-Benz GLC EQ: Προετοιμασία πριν την κυκλοφορία [video]

Η Mercedes-Benz ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα GLC EQ,...

Δημοκρατικό Κίνημα: Η νύχτα της γιόγκα και το «καρφί» Αντώναρου

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Οργάνωσης Πειραιά και του Τομέα...

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από...

Τραμπ: Έκανε στροφή 180 μοιρών με την πώληση όπλων στην Ουκρανία – Θα πείσει το κίνημα MAGA...

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει μια σημαντική αλλαγή...

Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές τιμές του Hyundai Ioniq 9 στην Ευρώπη

Η Hyundai παρουσίασε στην Ευρώπη το νέο της μοντέλο,...

Ολυμπιακός: Πρώτη προπόνηση με πολλά χαμογέλα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδωσαν το παρών την Τετάρτη...

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Εξερεύνησαν γιγαντιαία σαλάχια στις Μαλδίβες (Βίντεο)

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα απολαμβάνουν τις...

Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Ποικίλο...

Πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό για την Ειρήνη Μουρτζούκου – Ζητά μεταφορά σε ψυχιατρικό ίδρυμα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία ομολόγησε τις δολοφονίες τεσσάρων...

Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Μόνιμη δομή θα δημιουργηθεί σίγουρα στην Κρήτη»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη...

Χριστοδουλίδης: Με εναλλακτικές προτάσεις στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προετοιμάζεται να...

Light: Η συγκινητική ανάρτηση από την ακρογιαλιά με την έγκυο Άννα Θεοδωρίδη

Ο Light και η σύντροφός του, Άννα Θεοδωρίδη, ανυπομονούν...