Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και συμμετοχή δημάρχων και του περιφερειάρχη Κρήτης. Ο κ.
Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιά στάση και γεωπολιτική αστοχία στην εξωτερική πολιτική με τη Λιβύη, ενώ πρότεινε την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία μεγάλων κέντρων υποδοχής, τονίζοντας το δυσανάλογο βάρος που φέρει το λιμενικό για τη διαχείριση των 9.500 μεταναστών στο νησί.
Η σύσκεψη θα συνεχιστεί με συμμετοχή όλων των δημάρχων, ενώ οι μεταφορές αλλοδαπών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζονται για την αποσυμφόρηση της Κρήτης.
Πιο αναλυτικά
Ευρεία σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό πραγματοποιείται από το πρωί στα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στη σύσκεψη συμμετέχουν δήμαρχοι από όλους τους νομούς της Κρήτης που καλούνται να διαχειριστούν το φλέγον ζήτημα δημιουργίας δομής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Γόρτυνας από τον Νομό Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Ανωγείων, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου από το νομό Ρεθύμνου, Καντάνου Σελίνου από τα Χανιά και Οροπεδίου Λασιθίου.
Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι στην Κρήτη δεν μπορεί να γίνει φυλακή. “Είχαμε μιλήσει για δύο μικρές δομές”, είπε, “αλλά αυτό που προτείνεται είναι πέρα και πάνω από τις δυνάμεις μας”. Ο κ. Ανδρουλάκης αναγνώρισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, ωστόσο, ανέφερε ότι, με δεδομένο ότι το 85% με 90% των αλλοδαπών που έρχονται δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες, δεν καταλαβαίνει την πρόταση της κυβέρνησης να γίνει αναστολή της εξέτασης ασύλου.
“Το ΠΑΣΟΚ προτείνει επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου” είπε ο πρόεδρός του. Καταλόγισε λάθη στην κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική με τη Λιβύη, κάνοντας λόγο για γεωπολιτική αστοχία που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για “ακροδεξιά ρητορική”, δίνοντας το παράδειγμα για τα γεύματα των μεταναστών, ενώ τόνισε ότι “δεν πρέπει να επιστρέψουμε ούτε στην καταστροφική κατάσταση του 2015”.
Για τη δημιουργία δομής είπε ότι είναι κάτι πρώιμο, καθώς “δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί”, λέγοντας συγκεκριμένα: “πρώτα θα δούμε πώς πάει το πράγμα και μετά θα αποφασίσουμε”. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον περιφερειάρχη Κρήτης στο ρόλο του λιμενικού και στο δυσανάλογο βαρος που έχει σηκώσει για να διαχειριστεί τους 9.500 μετανάστες που έχουν φτάσει ως σήμερα στο νησί.
Μετά το τέλος της σύσκεψης με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα ακολουθήσει ανάλογη συνάντηση της ολομέλειας των δημάρχων για το ίδιο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι στο νησί φιλοξενούνται προσωρινά εκατοντάδες αλλοδαποί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποσυμφώρησης με την καθημερινή μεταφορά ακτοπλοϊκώς άνω των 100 ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα, στην Αγυιά Χανίων παραμένουν 520 αλλοδαποί, αριθμός που αναμένεται την Τετάρτη να έχει μειωθεί στους περίπου 300. Στην Κιτρένωση στο Λατζιμά Ρεθύμνου παραμένουν 179 μετανάστες από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Σουδάν, για τους οποίος δεν υπάρχει σχεδιασμός πότε θα φύγουν από την Κρήτη.
Συνοπτικά
- Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό με συμμετοχή δημάρχων και του περιφερειάρχη Κρήτης.
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιά στάση και πρότεινε επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.
- Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την αντίθεση του στη δημιουργία μεγάλων κέντρων υποδοχής λόγω του δυσανάλογου βάρους που φέρει το λιμενικό.
- Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν, ενώ οι μεταφορές αλλοδαπών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζονται για αποσυμφόρηση της Κρήτης.