Η νέα προκλητική NAVTEX για το ελληνικό ερευνητικό πλοίο του ΕΛΚΕΘΕ και η αγορά δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων που θα αναλάβουν δράση στην ανατολική Μεσόγειο.
Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας στα ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στο Αιγαίο με την προκλητική αντίδρασή της, την περασμένη Τρίτη, σε ναυτική αναγγελία του υδρογραφικού σταθμού της Λήμνου για αλιευτικές έρευνες του ερευνητικού πλοίου «Φιλία» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη.
Με NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης, η Άγκυρα ζητά όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας αρμοδιότητας» να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές, επαναφέροντας στην πραγματικότητα την αντίληψη ότι οποιαδήποτε ενέργεια εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα, απέστειλε στην περιοχή και τουρκικό πολεμικό πλοίο, το οποίο όμως παρέμεινε σε μακρινή απόσταση από το «Φιλία».
Η Αθήνα απάντησε προχωρώντας στην έκδοση νέας NAVTEX (097/25) η οποία χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική και παραπέμπει στην αρχική ναυτική αναγγελία του υδρογραφικού σταθμού της Λήμνου.
Βαθμιαία επιδείνωση
Η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε περιοχές που αποτελούν δυνάμει ελληνική αλλά και οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, υπήρξε η αφετηρία για τη βαθμιαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιμείνει σε αυτή την πρακτική.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της, όπως έδειξε και η τελευταία, εξαιρετικά σύντομη και άνευ ουσίας συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη. Για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες, δεν έγινε καμία συζήτηση ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια δεν συμφωνήθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, έχουν να συζητήσουν από την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, στις 15 Μαΐου, αν και διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν απίθανο να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό.
Αργά αλλά σταθερά πάντως, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Άγκυρα χτίζει ένα σκηνικό προκλήσεων στις διμερείς σχέσεις που προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα. Έναν μήνα μετά την τελευταία του συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χ. Φιντάν είχε θέσει με προκλητικό τρόπο και από το βήμα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα λέγοντας ότι «η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη και ο τουρκικός πληθυσμός των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις που τους εμποδίζουν να απολαύσουν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες».
Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις του Φιντάν είχαν υποχρεώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην απάντηση ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει σαφώς τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής». Διπλωματικές πηγές καταγράφουν πάντως ως πιο ανησυχητική εξέλιξη από τις δηλώσεις αυτές το γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε στην αγορά δύο νέων πλοίων γεωτρύπανων. Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO αγόρασε από τη Νορβηγία δύο νέα πλωτά γεωτρύπανα για έρευνες φυσικού αερίου σε βαθιές θάλασσες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, και τα δύο πλοία θα δραστηριοποιηθούν στην ανατολική Μεσόγειο – το ένα από αυτά θα χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη και το άλλο στα ανοιχτά των ακτών του Τάσουτζου στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας. Τα πλωτά γεωτρύπανα με τις ονομασίες «West Draco» και «West Dorado» ανήκαν στον στόλο της νορβηγικής Eldorado Drilling και θα αναλάβουν δράση μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα του στόλου της TPAO.
Η τουρκική κρατική εταιρεία φέρεται να κατέβαλε 245 εκατ. δολάρια για το καθένα. Τα δύο πλοία, αφού καταπλεύσουν στην Τουρκία, θα περάσουν από συντήρηση και έλεγχο και στη συνέχεια θα αποσταλούν στις περιοχές όπου θα αναλάβουν δράση.
Στόλος έξι γεωτρύπανων
Η Τουρκία διαθέτει πλέον έναν στόλο έξι πλωτών γεωτρύπανων που σημαίνει ότι είναι σε θέση να διεξάγει ερευνητικές γεωτρήσεις σε περισσότερα σημεία, ενώ παράλληλα διαθέτει και τρία σεισμογραφικά – εκ των οποίων το ένα, το γνωστό μας «Oruc Reis», κατέπλευσε πρόσφατα στην Τουρκία για συντήρηση, ενώ οι πληροφορίες το θέλουν στη συνέχεια να δραστηριοποιείται στη Λιβύη.
Πέραν αυτών, διαθέτει και μία πλατφόρμα άντλησης και αποθήκευσης υδρογονανθράκων που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα στις έρευνες και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ακόμα και αν αυτές δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι όλος αυτός ο στόλος δεν σωρεύεται για να μη χρησιμοποιηθεί και ότι οι επόμενοι μήνες θα καταδείξουν σε μεγάλο βαθμό πού οδηγούν τα πράγματα. Παρά τις αρνητικές προοπτικές στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της και κάνει λόγο για μια «λειτουργική σχέση η οποία διατηρεί τα υποκείμενα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες».
Όπως μάλιστα επανέλαβε πρόσφατα ο Γ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ, «η Ελλάδα δεν περίμενε ότι η Τουρκία θα υπαναχωρούσε από τις βασικές της θέσεις, όπως επίσης περιμένουμε και την αντίδραση της Τουρκίας». Επίσης, αναφερόμενος στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και στην τουρκική αντίδραση, ο υπουργός προσέθεσε πως «το γεγονός ότι θα αντιδράσει η οποιαδήποτε γειτονική χώρα δεν θα μας αποτρέψει ποτέ από το να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν τα θαλάσσια πάρκα. «Ξέρετε, ξεχνάμε. Σε δύο χρόνια έχουν προχωρήσει πολύ σημαντικά πράγματα και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου θα συνεχιστεί κανονικά», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews