Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham ανακάλυψαν έναν «χαμένο κόσμο» 80 εκατομμυρίων ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, φέρνοντας στο φως ένα αρχαίο τοπίο με τεράστιες επίπεδες εκτάσεις που κάποτε διαμορφώθηκαν από ποτάμια.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ, αποκάλυψαν 31 ξεχωριστές περιοχές που καλύπτουν το 40% της ακτογραμμής της Ανατολικής Ανταρκτικής, προσφέροντας μια ματιά σε ένα διαφορετικό κλιματικό παρελθόν της ηπείρου.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τη γεωλογική κατανόηση, αλλά και για την κατανόηση της κίνησης των πάγων, που επηρεάζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, με δυνητικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.
Πιο αναλυτικά
Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «χαμένο κόσμο» 80 εκατομμυρίων ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
Για πάνω από 34 εκατομμύρια χρόνια, η Ανταρκτική καλύπτεται από ένα τεράστιο στρώμα πάγου. Όμως, μια νέα συγκλονιστική ανακάλυψη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει όσα ξέραμε για το παγωμένο αυτό τοπίο.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ από πολλαπλές γεωλογικές αποστολές, οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα αρχαίο τοπίο κάτω από το ανατολικό τμήμα της ηπείρου.
Η έρευνα αποκάλυψε τεράστιες επίπεδες εκτάσεις που κάποτε διαμορφώθηκαν από ποτάμια και αποκαλύπτουν ένα εντελώς διαφορετικό παρελθόν για την ήπειρο. Μάλιστα, οι ειδικοί εντόπισαν 31 ξεχωριστές επίπεδες περιοχές που καλύπτουν περίπου το 40% της ακτογραμμής της Ανατολικής Ανταρκτικής. «Είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις γεωλογικούς σχηματισμούς στη Γη – ή και σε οποιονδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε ο Dr Guy Paxman, επικεφαλής της μελέτης.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το κλίμα τότε θα μπορούσε να μοιάζει είτε με τη σημερινή Παταγονία είτε, εάν πάμε ακόμα πιο πίσω, με κάτι τροπικό. «Αυτό που βρίσκουμε σήμερα κάτω από τους πάγους είναι ένα καλοδιατηρημένο αποτύπωμα του παρελθόντος – ένα παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο», πρόσθεσε ο καθηγητής Stewart Jamieson.
Η σημασία της ανακάλυψης δεν περιορίζεται στη γεωλογική περιέργεια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο πάγος που βρίσκεται πάνω σε αυτές τις επίπεδες περιοχές κινείται πολύ πιο αργά σε σχέση με άλλα σημεία.
Αυτό είναι κρίσιμο καθώς η απώλεια πάγων στην Ανταρκτική επιταχύνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αν η Ανατολική Ανταρκτική αρχίσει να λιώνει με ταχύτερους ρυθμούς, οι παγκόσμιες θάλασσες μπορεί να ανέβουν κατακόρυφα. Η νέα μελέτη αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη αυτής της εξέλιξης και τη λήψη μέτρων εγκαίρως.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.
Συνοπτικά
- Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham ανακάλυψαν έναν αρχαίο «χαμένο κόσμο» 80 εκατομμυρίων ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
- Χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ, αποκάλυψαν 31 περιοχές που καλύπτουν το 40% της ακτογραμμής της Ανατολικής Ανταρκτικής.
- Η ανακάλυψη αυτή βοηθά στην κατανόηση της κίνησης των πάγων, η οποία επηρεάζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
- Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, προσφέροντας ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.