Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, με επικεφαλής τον υπουργό Θάνο Πλεύρη και συμμετοχή τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων.
Συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη στενού συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξετάστηκε η δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών, και αναλύθηκε η ανάγκη για συστηματική χρηματοδοτική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τονίστηκε ότι οι αυξημένες αφίξεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο διεθνούς εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.
Πιο αναλυτικά
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αντικείμενο τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.
Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης.
Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ο υπουργός κ. Κεφαλογιάννης, επανέλαβε την ανάγκη στενού συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε πως η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαχείρισης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και ισομερή κατανομή ευθυνών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα, θεσμική συνεργασία και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκ των υστέρων. Χρειάζονται λύσεις που να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και να τιμούν την ιστορία και τον ρόλο της Κρήτης».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη, η οποία θα πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ανθρώπινης φιλοξενίας, χωρίς -σε αυτή τη φάση- να προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ή η χρονική διάρκεια λειτουργίας της.
Από την πλευρά τόσο του αρμόδιου υπουργού κ. Πλεύρη, όσο και του κ. Κεφαλογιάννη, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της αυξημένης πίεσης στις ακτές της Κρήτης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από διεθνή κυκλώματα, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε Ιταλία, Ισπανία, Βαλτική, ή ακόμη και στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο. Το υπουργείο σημειώνει ότι η απάντηση της χώρας παραμένει σταθερή: εθνική στρατηγική, θεσμικός συντονισμός και πλήρης αποτροπή κάθε απόπειρας εκμετάλλευσης του φαινομένου.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της συστηματικής χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας και διαχείρισης των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.
Συνοπτικά
- Η σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης ασχολήθηκε με τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη.
- Συζητήθηκαν παρεμβάσεις για αποσυμφόρηση με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις και ανάγκη συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Εξετάστηκε η δημιουργία δομής υποδοχής και η ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Τονίστηκε ότι οι αυξημένες αφίξεις είναι μέρος ενός διεθνούς μοτίβου εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.