Το άρθρο αναφέρεται σε ένα νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, το οποίο προσφέρει αποζημίωση 100 ευρώ σε 80.000 δικαιούχους.
Η διαδικασία συμμετοχής πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας inclusion.apps.gov.gr, με χρήση κωδικών TaxisNet, και περιλαμβάνει ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση διάρκειας 3 ωρών.
Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι την έκδοση 80.000 πιστοποιητικών ή έως τις 31 Αυγούστου 2025. Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και της αξιολόγησης, χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις ή κρατήσεις.
Πιο αναλυτικά
Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη από χθες η πλατφόρμα του inclusion.apps.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας» στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 100 ευρώ σε 80.000 δικαιούχους.
Της Κατερίνας Φεσσά
To εν λόγω πρόγραμμα υλοποιούν η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση της Διαφορετικότητας και Καταπολέμηση των Διακρίσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
Διευκρινίζεται πως οι αιτήσεις στην πλατφόρμα γίνονται με τη χρήση των κωδικών TaxisNet. Επίσης επισημαίνεται πως η θεματολογία του προγράμματος- σεμιναρίου περιλαμβάνει ζητήματα φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής/εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, σωματικών χαρακτηριστικών και σεξουαλικού προσανατολισμού και ουσιαστικά αυτό αφορά στην επιμόρφωση εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέσω ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διάρκειας 3 ωρών.
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Στο πλαίσιο αυτό, το enikonomia.gr δημοσίευσε έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τη χορήγηση της νέας αποζημίωσης σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να λυθούν όλες οι απορίες των ενδιαφερομένων. Αναλυτικά:
1) Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) σε τραπεζικό ίδρυμα της ημεδαπής και εγγραφή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως ενεργού υπαλλήλου κατά τον χρόνο της αίτησης.
2) Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση
Η πλατφόρμα θα κλείσει με τη έκδοση 80.000 πιστοποιητικών ολοκλήρωσης ανεξάρτητα σε ποιο ενδιάμεσο στάδιο βρίσκεται ο συμμετέχοντας και σε ποια ημερομηνία εγκρίθηκε η αίτηση του. Εάν όμως χρονικά δεν προηγηθούν τα 80.000 πιστοποιητικά ολοκλήρωσης, τότε η πλατφόρμα θα κλείσει το αργότερο στις 31 Αυγούστου του 2025.
3) Τι θα πρέπει να υποδείξει ο ενδιαφερόμενος κατά την υποβολή της αίτησης
Ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης καλείται να υποδείξει το μορφωτικό του επίπεδο επιλέγοντας ανάμεσα σε λίστα για λόγους συλλογής στατιστικών δεδομένων. Ομοίως, κατά τη υποβολή της αίτησης ο πολίτης καλείται να υποδείξει την εργασιακή του θέση, ήτοι να επιλέξει ανάμεσα στις εξής:
- ανώτερα διευθυντικά στελέχη,
- μεσαία διευθυντικά στελέχη,
- στελέχη εξυπηρέτησης κοινού, και
- στελέχη τμημάτων υποστήριξης. Από την επιλογή αυτή της εργασιακής θέσης θα εξαρτηθεί το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που θα υποδειχθεί στον εργαζόμενο, καθώς το υλικό είναι διαφοροποιημένο ανά ομάδα – στόχο.
4) Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση
Ο ενδιαφερόμενος ενδέχεται να μην μπορεί να υποβάλλει προσωρινά αίτηση στην πλατφόρμα λόγω μεγάλου φόρτου αιτήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να προσπαθήσει ξανά αργότερα.
5) Πώς γίνεται η παρακολούθηση του προγράμματος
Κάθε συμμετέχοντας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 3 ωρών, σύμφωνα με τον προσωπικό του προγραμματισμό, οποτεδήποτε εκείνος θέλει.
6) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού του προγράμματος και την αποζημίωση
- Αφού ο συμμετέχοντας παρακολουθήσει το πρόγραμμα, μετά θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα τελικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης.
- Το 70% είναι η βάση επιτυχίας του ερωτηματολογίου. Και εάν ο συμμετέχοντας αποτύχει, τότε έχει το δικαίωμα επανάληψης του ερωτηματολογίου μία μόνο φορά.
- Εφόσον ο συμμετέχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία, τότε θα λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης και εάν ανήκει στους 80.000 πρώτους πιστοποιημένους συμμετέχοντες θα πάρει ακατάσχετο χρηματικό ποσό ύψους 100 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως αυτός δηλώθηκε στην αίτηση.
7) Πώς γίνεται η καταβολή της αποζημίωσης
Η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται άπαξ στον δικαιούχο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιμόρφωσης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μέσω του πληροφοριακού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πληρωμής, προϋπόθεση είναι η έκδοση πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος. Η ενημέρωση του ωφελουμένου τόσο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, όσο και για την έκδοση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος.
Ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να του αποσταλεί το εκδοθέν πιστοποιητικό στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ή και να το αποθηκεύσει ως αρχείο στη συσκευή του (download), εφόσον έχει συνδεθεί στον λογαριασμό του / της (login).
8) Πότε θα δοθούν τα χρήματα της αποζημίωσης
Σύμφωνα με πληροφορίες η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 100 ευρώ θα χορηγηθεί στον συμμετέχοντα 10 με 15 ημέρες μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της αξιολόγησης.
9) Πώς φορολογείται η αποζημίωση
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
Συνοπτικά
- Το πρόγραμμα αποζημίωσης 100 ευρώ αφορά 80.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και σχετίζεται με την επιμόρφωση σε θέματα διαφορετικότητας.
- Η συμμετοχή γίνεται μέσω της πλατφόρμας inclusion.apps.gov.gr με κωδικούς TaxisNet και περιλαμβάνει ασύγχρονη εκπαίδευση 3 ωρών.
- Οι αιτήσεις δέχονται μέχρι την επίτευξη 80.000 πιστοποιητικών ή έως τις 31 Αυγούστου 2025, ενώ η αποζημίωση καταβάλλεται χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις.
- Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτεί τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου με βάση επιτυχίας το 70% και παρέχει δικαίωμα επανάληψης.