Ερευνητές που μελετούν τις «Μπλε Ζώνες» του κόσμου, περιοχές με υψηλά ποσοστά αιωνόβιων, ανακάλυψαν ότι η μακροζωία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μέτριας κατανάλωσης ψαριών, συνιστώντας τρεις μικρές μερίδες ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 εβδομαδιαίως. Οι ειδικοί προειδοποιούν για την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης λόγω ρύπων όπως ο υδράργυρος. Προτείνουν επίσης τη μείωση γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος και ζάχαρης και την αύξηση της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων για μια υγιή και μακροχρόνια ζωή.
Πιο αναλυτικά
Ερευνητές που μελετούν τις «Μπλε Ζώνες» του κόσμου (περιοχές με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αιωνόβιων) αποκαλύπτουν ότι η μακροζωία μπορεί να κρύβεται σε μια απλή διατροφική συνήθεια. Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα», οι ειδικοί εξηγούν ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην ισορροπία. Μελέτες δείχνουν ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής μπορεί να είναι το κλειδί για να φτάσετε μέχρι τα 100 χρόνια.
Η Νο1 τροφή που πρέπει να τρώτε μόνο 3 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με ειδικούς στην μακροζωία
Η μακροζωία μπορεί να φαντάζει άπιαστο όνειρο, αλλά ερευνητές που μελετούν τις «Μπλε Ζώνες» του κόσμου πιστεύουν ότι η μέτρια κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Ο όρος «Μπλε Ζώνες» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορισμένες περιοχές όπου οι άνθρωποι λέγεται ότι ζουν μέχρι τα 100 σε ποσοστά «10 φορές μεγαλύτερα» από αυτά στις ΗΠΑ. Αυτές οι ζώνες περιλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές στην Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Καλιφόρνια, την Ιταλία, την Κόστα Ρίκα και τη Σιγκαπούρη, καθεμία με ξεχωριστές συνήθειες του τρόπου ζωής των κατοίκων της.
Σε ό,τι αφορά το ψάρι, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση 85 γραμμαρίων 3 φορές την εβδομάδα. «Στις περισσότερες Μπλε Ζώνες, οι άνθρωποι έτρωγαν ψάρι, αλλά λιγότερο από όσο θα περίμενε κανείς – έως και τρεις μικρές μερίδες την εβδομάδα», έγραψαν σε ένα παλαιότερο διαδικτυακό blog. «… Στις Μπλε Ζώνες του κόσμου, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ψάρια που καταναλώνονται είναι μικρά και φθηνά, όπως σαρδέλες, γαύρος και μπακαλιάρος – είδη που βρίσκονται στη μέση της τροφικής αλυσίδας και δεν εκτίθενται στα υψηλά επίπεδα υδραργύρου ή άλλων χημικών ουσιών, όπως οι PCB που ρυπαίνουν την προμήθεια ψαριών γκουρμέ σήμερα».
Γιατί τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο
Ο Dr. Valter Longo, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, υποστηρίζει επίσης μόλις «δύο ή τρεις» μερίδες την εβδομάδα ως μέρος μιας «δίαιτας μακροζωίας» για ενήλικες. «Επιλέξτε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 και βιταμίνη Β12 (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τσιπούρα, πέστροφα, μύδια, γαρίδες). Δώστε προσοχή στην ποιότητα του ψαριού, επιλέγοντας εκείνα με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου».
Όπως υποδηλώνει ο ειδικός, τα ψάρια που είναι γεμάτα με ωμέγα-3 – ή «υγιή λιπαρά» – ωφελούν σημαντικά την υγεία μας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι βασικοί παράγοντες για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Αλλά υπάρχει ένα «αλλά».
Οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προειδοποιούν ότι τα λιπαρά ψάρια «συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων από άλλους τύπους θαλασσινών». Ένας τέτοιος ρύπος είναι ο υδράργυρος, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.
Αν και οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ψαριών είναι γενικά χαμηλοί, η υπερβολική ποσότητα υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει κρίσεις, προβλήματα μνήμης, μούδιασμα και άλλα συμπτώματα. «Θα πρέπει να τρώμε τουλάχιστον μία μερίδα (περίπου 140 γρ. μαγειρεμένο) λιπαρού ψαριού την εβδομάδα», αναφέρει το NHS.
«Τα λιπαρά ψάρια συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων από άλλους τύπους θαλασσινών. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν μέγιστες συστάσεις για τον αριθμό των μερίδων που πρέπει να τρώνε ορισμένες ομάδες κάθε εβδομάδα. [Κατά την εγκυμοσύνη] η κατανάλωση ψαριών είναι καλή για την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας. Ωστόσο, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών. Αυτό οφείλεται στα επίπεδα υδραργύρου και ρύπων που μπορούν να περιέχουν».
Συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες μακροζωίας μέσω της διατροφής
Εκτός από τα παραπάνω, οι ειδικοί που μελετούν τα hot-spots μακροζωίας συνιστούν τον περιορισμό των γαλακτοκομικών, του κόκκινου κρέατος και της ζάχαρης. Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν μεγάλο μέρος της τυπικής «δυτικής δίαιτας», την οποία οι ειδικοί έχουν συνδέσει με διάφορους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος.
@danbuettnerCarbs aren’t the enemy—the wrong carbs are. While junk food gives carbs a bad name, the longest-living people thrive on complex carbs like beans, whole grains, and sweet potatoes. Aim for 70% of your calories from these nutrient-dense foods to fuel your body for a long, healthy life.♬ original sound – Dan Buettner
Συνοπτικά
- Οι ερευνητές των "Μπλε Ζωνών" συνιστούν την κατανάλωση τριών μερίδων ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 εβδομαδιαίως για μακροζωία.
- Η υπερβολική κατανάλωση ψαριών πρέπει να αποφεύγεται λόγω ρύπων όπως ο υδράργυρος.
- Προτείνεται η μείωση γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος και ζάχαρης για υγιεινή ζωή.
- Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως φασόλια και ολικής αλέσεως, ενισχύει τη μακροζωία.