Ένα αρχαίο κινεζικό χειρόγραφο, ανακαλυφθέν σε τάφο 2.200 ετών στη νότια Κίνα, ενδέχεται να αποτελεί τον παλαιότερο γνωστό ανατομικό χάρτη του ανθρώπινου σώματος.
Το κείμενο, μέρος των ιατρικών χειρογράφων Mawangdui, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ιατρική γνώση της δυναστείας Χαν και περιγράφει ανατομικές λεπτομέρειες που συνδέονται με τον βελονισμό.
Οι περιγραφές των «μεσημβρινών» στο σώμα παραπέμπουν σε κύριες αρτηρίες και φλέβες, υποδηλώνοντας ότι οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί είχαν ακριβείς γνώσεις της ανατομίας.
Αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση των αρχαίων ιατρικών πρακτικών και ανοίγει νέους ορίζοντες στη μελέτη της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
Πιο αναλυτικά
Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στον τομέα της αρχαίας ιατρικής προέκυψε από έναν τάφο 2.200 ετών στη νότια Κίνα. Ερευνητές αποκάλυψαν ένα κινεζικό κείμενο σε μετάξι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο παλαιότερος ανατομικός χάρτης του ανθρώπινου σώματος στον κόσμο. Το χειρόγραφο, γνωστό ως ιατρικά χειρόγραφα Mawangdui, προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην ιατρική γνώση της δυναστείας Χαν (206 π.Χ. έως 220 μ.Χ.) και η σημασία του εκτείνεται πολύ πέρα από το ίδιο το τεχνούργημα.
Το Αρχαίο Κείμενο: Ένα Παράθυρο στην Ανθρώπινη Ανατομία
Τα χειρόγραφα Mawangdui παρέχουν λεπτομερείς περιγραφές της ανθρώπινης ανατομίας που θεωρούνται οι πρώτες γνωστές ανατομικές μελέτες. Το κείμενο σκιαγραφεί διάφορους «μεσημβρινούς» ή οδούς σε όλο το σώμα που αντιστοιχούν σε κύριες αρτηρίες και φλέβες. «Πρέπει να προσεγγίσουμε αυτά τα κείμενα από μια διαφορετική οπτική γωνία από την τρέχουσα δυτική ιατρική μας άποψη», εξήγησε η Vivien Shaw, η οποία διδάσκει ανατομία στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bangor .
«Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ερμηνεία τους είναι ποικίλες, απαιτώντας από τον ερευνητή πρώτα να διαβάσει το πρωτότυπο κινέζικο κείμενο και δεύτερον να εκτελέσει τις ανατομικές έρευνες που επιτρέπουν την επανεξέταση των δομών στις οποίες αναφέρονται τα κείμενα», αναφέρει η μελέτη.
Αυτοί οι μεσημβρινοί συνδέονται περισσότερο με τον βελονισμό, την αρχαία κινεζική πρακτική που επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος και στην προώθηση της υγείας μέσω του χειρισμού αυτών των οδών. Οι ερευνητές έχουν μεταφράσει αυτές τις περιγραφές ώστε να σημαίνουν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν το σώμα, παρόμοια με την ωλένια αρτηρία και τη σαφηνή φλέβα.
Ένα τμήμα του χειρογράφου περιγράφει έναν μεσημβρινό που «ξεκινά από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και διατρέχει την έσω επιφάνεια του ποδιού και του μηρού. Συνδέεται στον αστράγαλο , το γόνατο και τον μηρό . Ταξιδεύει κατά μήκος των προσαγωγών του μηρού και καλύπτει την κοιλιά». Αυτό ευθυγραμμίζεται τέλεια με την πορεία της σαφηνούς φλέβας, μιας σημαντικής φλέβας στη σύγχρονη ανατομία. Ένα άλλο τμήμα χαρτογραφεί τον μεσημβρινό που εκτείνεται από την παλάμη, μέχρι το αντιβράχιο και στον δικέφαλο, ο οποίος αντιστοιχεί στην ωλένια αρτηρία, ένα ζωτικό αιμοφόρο αγγείο στο ανθρώπινο σώμα .
Ιατρικές εξελίξεις στην αρχαία Κίνα
Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, πολλοί είχαν απορρίψει τον βελονισμό ως μια πρακτική που στερείται επιστημονικής βάσης. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι συγγραφείς αυτών των κειμένων πράγματι κατέγραφαν ακριβείς παρατηρήσεις της ανθρώπινης ανατομίας.
Το κείμενο παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί. Ενώ παραμένει ασαφές σε ποιο σώμα βάσισαν οι συγγραφείς τις ανατομικές τους μελέτες, οι μελετητές εικάζουν ότι μπορεί να διεξήγαγαν ανατομές εγκληματιών. Κατά την αρχαιότητα, το ανθρώπινο σώμα θεωρούνταν ιερό και η διατήρηση των λειψάνων κάποιου προοριζόταν γενικά για την ελίτ. Όσοι βρίσκονταν στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας, ωστόσο, μπορεί να υποβάλλονταν σε ανατομή για ιατρικές μελέτες.
Η αποκάλυψη των χειρογράφων σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στη μελέτη των αρχαίων ιατρικών πρακτικών. Ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω διερεύνηση του πώς η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, και συγκεκριμένα ο βελονισμός, μπορεί να βασιζόταν σε επιστημονικά και ανατομικά θεμέλια.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
Συνοπτικά
- Ένα κινεζικό χειρόγραφο από τάφο 2.200 ετών ενδέχεται να είναι ο αρχαιότερος ανατομικός χάρτης του ανθρώπινου σώματος.
- Τα ιατρικά χειρόγραφα Mawangdui περιγράφουν ανατομικές λεπτομέρειες συνδεδεμένες με τον βελονισμό και υποδηλώνουν ακριβείς γνώσεις της ανατομίας.
- Η ανακάλυψη προσφέρει νέα κατανόηση των αρχαίων ιατρικών πρακτικών και ανοίγει ορίζοντες στη μελέτη της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
- Τα κείμενα δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί κατέγραφαν ακριβείς ανατομικές παρατηρήσεις, ενδεχομένως μέσω ανατομών εγκληματιών.