Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μίλησε για τη βαθιά σχέση που ανέπτυξε με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρά τις διαφωνίες τους.
Η σχέση τους ξεκίνησε το 2008 κατά τη διάρκεια της τραγωδίας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου ο Παυλόπουλος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω βίας.
Ο Τσίπρας εκτίμησε την ψυχραιμία και την κατανόηση του Παυλόπουλου για τους νέους, γεγονός που οδήγησε στην επιλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, επιδιώκοντας εθνική συσπείρωση.
Ο Τσίπρας επαίνεσε τον Παυλόπουλο για τον πατριωτισμό και τη δημιουργικότητά του και εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση βρίσκεται.
Πιο αναλυτικά
Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο Ενώπιος Ενωπίω το βράδυ της Δευτέρας (7/7) ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Σε παρέμβασή του στην εκπομπή για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε αρχικά: «Τον Προκόπη Παυλόπουλο τον γνώρισα το 2008. Ήμουν τότε νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Συνασπισμού, 34 χρονών και ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν Υπουργός Εσωτερικών, με την ευθύνη του κρίσιμου Υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε στην κυβέρνηση Καραμαλή. Και αυτό που μας έφερε κοντά τότε ήταν μια τραγωδία. Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, που πυροδότησε την δικαιολογημένη οργή των νέων ανθρώπων τότε.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η τραγωδία αυτή να μην φέρει και νέες τραγωδίες. Και μας έφερε κοντά αυτή η κοινή έγνοια τότε. Να μην μετατραπεί αυτή η οργή των νέων ανθρώπων σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
Έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο η ψυχραιμία του, όσο όμως και το γεγονός ότι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος κατανοούσε τους νέους ανθρώπους, κατανοούσε τις αντιδράσεις τους και ήθελε να βρει έναν τρόπο προκειμένου να υπάρχει μια θετική διέξοδος. Εκτίμησα τον Προκόπη Παυλόπουλο από την συμπεριφορά του τότε και νομίζω ότι χτίστηκε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης».
«Επτά χρόνια αργότερα, το 2015, αυτή η σχέση που αναπτύξαμε τότε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ’15 τον Γενάρη είχα τη δυνατότητα, καθώς η προηγούμενη Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους, μετά τις εκλογές είχα τη δυνατότητα με βάση το τότε Σύνταγμα να επιλέξω πρόσωπο στενά κομματικό, διότι μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος και με 151, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Δεν επέλεξα αυτό όμως.
Επέλεξα να δώσω ένα άλλο μήνυμα, ένα άλλο σήμα. Ένα μήνυμα και ένα σήμα εθνικής συσπείρωσης. Ήθελα τότε να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο λαό και στις πολιτικές δυνάμεις για να δώσουμε από κοινού μία εθνική μάχη. Τη μάχη για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, για την έξοδο από τα μνημόνια της επιτροπείας και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και έτσι η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, ακριβώς επειδή συμπύκνωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή, να είναι μια ευρύτερη επιλογή και όχι μια κομματική επιλογή. Η επιλογή λοιπόν στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα. Και δεν το μετανιώνω», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο Προκόπης ο Παυλόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντοτε πιστός στα πλαίσια των καθηκόντων του, έτσι όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά πάντοτε αεικίνητος, δημιουργικός, παραγωγικός, με μεγάλη αγωνία και έγνοια για το εθνικό συμφέρον».
«Θυμάμαι ότι ο Προκόπης δεν ήταν – και η σχέση που είχα μαζί του ως Πρωθυπουργός και αυτός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – δεν ήταν απλά μια τυπική σχέση. Ήταν μια ουσιαστική σχέση. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, συζητάγαμε και ήξερα ότι πάντοτε είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα ψάξει τον τρόπο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.
Ήταν πολλές οι φορές που συνέβαλε, ιδίως όταν προσέτρεχα στις γνώσεις του, τις νομικές του γνώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων διεθνών ή διμερών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν και είναι ο πατριωτισμός, η προσήλωση σε αυτό που εννοεί ο ίδιος ως εθνικό συμφέρον και η ακατάπαυστη τάση του προς την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Πολλές φορές μάλιστα αυτό ξεπερνούσε και τα όρια, καθώς είναι γνωστό πως συνηθίζει να εργάζεται ακατάπαυστος αργά μετά τα μεσάνυχτα. Οπότε, κάθε φορά που στο σπίτι χτύπαγε το τριψήφιο τηλέφωνο μετά τις 12 το βράδυ, όλοι γνωρίζαμε ότι στην άλλη πλευρά της γραμμής θα ήταν ο πρόεδρος, ο οποίος κάτι θα είχε σκεφτεί, κάτι θα ήθελε να με πληροφορήσει, κάποια ιδέα θα είχε και δεν θα ήθελε να πέσει κάτω, προκειμένου να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», επισήμανε.
«Είμαι βέβαιος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, και τώρα που έχει γυρίσει στην ακαδημαϊκή του έδρα, στο Πανεπιστήμιο, και βρίσκεται δίπλα σε νέους ανθρώπους και αισθάνεται σίγουρα πολύ παραγωγικός, είμαι σίγουρος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για το καλό αυτού του τόπου και του εύχομαι να συνεχίσει να είναι το ίδιο δραστήριος και το ίδιο παραγωγικός, ό,τι και να κάνει, όπου και να βρίσκεται», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνοπτικά
- Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση που ανέπτυξε με τον Προκόπη Παυλόπουλο παρά τις διαφωνίες τους, η οποία ξεκίνησε μετά την τραγωδία της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008.
- Η ψυχραιμία και η κατανόηση του Παυλόπουλου για τους νέους ήταν καθοριστικές στην επιλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, με στόχο την εθνική συσπείρωση.
- Ο Τσίπρας εξήρε τον πατριωτισμό και τη δημιουργικότητα του Παυλόπουλου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία από οποιαδήποτε θέση.
- Η συνεργασία τους ήταν ουσιαστική και συχνά βασιζόταν στις γνώσεις του Παυλόπουλου για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, αναδεικνύοντας τον ως σημαντικό σύμβουλο σε εθνικά θέματα.