Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντέδρασε έντονα στην πρόταση μομφής εναντίον της, η οποία προήλθε από την υπόθεση «Pfizergate».
Η πρόταση, αν και θεωρείται απίθανο να υπερψηφιστεί, ανέδειξε τις έντονες διαιρέσεις εντός της Ε.Ε., με την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να επικρίνουν την προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά.
Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι επικριτές της συνδέονται με ξένες επιρροές, ενώ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει μηνύματα με την Pfizer, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια έγιναν με διαφάνεια.
Η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατέληξε σε έντονη κριτική προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές συμμαχίες της Ε.Ε., με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να αναμένεται να στηρίξει την πρόεδρο.
Πιο αναλυτικά
Την δική της απάντηση για το λεγόμενο «Pfizergate» αλλά και την πρόταση μομφής εναντίον της έδωσε την Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέβηκε στο βήμα ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο στο πλαίσιο συζήτησης για την πρόταση μομφής σε βάρος της. Η ψηφοφορία για την πρόταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να υπερψηφιστεί η πρόταση, που χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ωστόσο η συζήτηση ανέδειξε τις βαθιές διαιρέσεις που υπάρχουν στους κόλπους της Ε.Ε. και κυρίως τις επικρίσεις της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ για το «φλερτ» του με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, η οποία στηρίζει την πρόταση μομφής κατά της Φον Ντερ Λάιεν, μέλος του ΕΛΚ.
Επιπλέον αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα επιβιώσει από την πρόταση μομφής για το «Pfizergate» αλλά θα τα βρει πολύ δύσκολα εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μία επωφελή εμπορική συμφωνία για τους δασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.
Φον Ντερ Λάιεν: Βλέπει «μαριονέτες» και «απολογητές του Πούτιν» πίσω από την πρόταση μομφής
Στην ομιλία της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιτέθηκε σε όσους της ασκούν κριτική. «Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι πολλοί από τους επικριτές της «υποστηρίζονται από τους εχθρούς μας και τις μαριονέτες τους στη Ρωσία και αλλού». Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι επικριτές της τροφοδούνται από «αντιεμβολιαστές και απολογητές του Πούτιν».
Η πρόταση μομφής ξεκίνησε με αφορμή το «Pfizergate». Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε τον Μάιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λάθος που μπλόκαρε την πρόσβαση σε απόρρητα μηνύματα, τα οποία αντάλλαξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά πριν από μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα εμβόλια του κορονοϊού.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη η Κομισιόν δεν έχει δώσει τα γραπτά μηνύματα στην δημοσιότητα και υποστηρίζει ότι είναι πολύ βαρετά. Οι επικριτές της Κομισιόν και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την κατηγορούν ότι με την άρνηση της να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα απορρίπτει και τον δημόσιο έλεγχο της εξουσίας της.
«Δεν είναι μυστικό ότι ήμουν σε επαφή με κορυφαίους εκπροσώπους των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια που θα μας έβγαζαν από την κρίση… όπως και ότι ζήτησα συμβουλές από τους καλύτερους επιδημιολόγους ή ιολόγους στον κόσμο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ο υπαινιγμός ότι αυτές οι συμβάσεις ήταν κατά κάποιο τρόπο ακατάλληλες ενάντια στα ευρωπαϊκά συμφέροντα είναι, από κάθε άποψη, απλά λανθασμένος», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Αν και αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τα γραπτά μηνύματα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις για τα εμβόλια του κορονοϊού διεξήχθησαν από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη από κοινού. «Κάθε σύμβαση εξετάστηκε λεπτομερώς στις πρωτεύουσες πριν υπογραφεί από κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη. Δεν υπήρχαν μυστικά, δεν υπήρχαν κρυφές ρήτρες, δεν υπήρχε υποχρέωση αγοράς για τα κράτη μέλη» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Τα «πυρά» στον Βέμπερ για την προσέγγιση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς
Η απόπειρα των ακροδεξιών ευρωβουλευτών να ανατρέψουν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετατράπηκε μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε μία επίθεση στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ για την προσέγγιση που επιδιώκει με την ακροδεξιά στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe επέκριναν τον Βέμπερ για την προσπάθεια του να έρθει κοντά με την ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιτέθηκε στους υποστηρικτές της πρότασης και τους ακροδεξιούς ηγέτες ανά την Ευρώπη. «Αυτή η πρόταση ωφελεί μόνο τον Πούτιν και τις μαριονέτες του στην ΕΕ» και είναι «ενάντια στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού λαού», δήλωσε ο Βέμπερ. Επιπλέον επισήμανε ότι αν και είναι απίθανο να περάσει η πρόταση μομφής εντούτοις αν έπρεπε να αλλάξει η Κομισιόν αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. «Εκατομμύρια θέσεις εργασίας διακυβεύονται. Πού είναι οι φίλοι της MAGA σε αυτό το σπίτι; Τι κάνουν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και η συμπρόεδρος του AfD, ‘Αλις Βάιντελ για να σώσουν τις θέσεις εργασίας των Ευρωπαίων;» διερωτήθηκε.
Λαμβάνοντας τον λόγο η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, η Ισπανίδα Ιράτκε Γκαρσία Πέρες, δήλωσε ότι η πολιτική της ομάδα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Φον Ντερ Λάιεν και ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο σε μια πρόταση που ενορχήστρωσαν ο Βίκτορ Όρμπαν και η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.
Ωστόσο, η Ιράκτε Γκαρσία κάλεσε την Φον ντερ Λάιεν να σταματήσει «να παίζει» με τις δεξιές πολιτικές ομάδες, τονίζοντας ότι «αυτό που θέλει η ακροδεξιά δεν είναι μια καλύτερη Ευρώπη, αλλά καθόλου Ευρώπη». Η ίδια επέκρινε το ΕΛΚ, ότι τάχθηκε με τις ακροδεξιές παρατάξεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που σήμερα προσπαθούν να ανατρέψουν την Επιτροπή, για να περάσει μέτρα στο Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Έικουτ Μπας, από την Ολλανδία, δεν ξεκαθάρισε αν η ομάδα του θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής ή όχι. Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτή η πρόταση μομφής αποτελεί ένα «μεγάλο πολιτικό σόου της ακροδεξιάς» για να υπονομεύσει τη δημοκρατία και την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος των Πρασίνων προειδοποίησε το ΕΛΚ να μη βασίζεται στις ακροδεξιές ψήφους γιατί αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ όπως η σημερινή πρόταση μομφής. «Ταίζετε αυτό το θηρίο» και «κάποια στιγμή το θηρίο θα σας φάει», είπε, αναφερόμενος στις συμφωνίες του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό, ή την Πράσινη Συμφωνία.
Η ομάδα της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο, εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της, το Γερμανό Μάρτιν Σίρντεβαν, από το γερμανικό Die Linke. O Μ. Σίρντεβαν υποστήριξε ότι ο τρόπος διακυβέρνησης της φον ντερ Λάιεν την έχει αφήσει εκτεθειμένη σε ευρεία κριτική, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης μομφής. Συγκεκριμένα, επέκρινε την οπισθοχώρηση της Επιτροπής ως προς τους κανόνες της Πράσινης Συμφωνίας και κατήγγειλε την αδύναμη στάση της έναντι της Κίνας και του Ντόναλντ Τραμπ. «Κυρία φον ντερ Λάιεν, ήσασταν τόσο αδιαφανής που παίζετε το παιχνίδι τους», είπε ο Σίρντεβαν. «Η πολιτική σας έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η ακροδεξιά μπορεί να παίζει το θέατρό της και να κάνει τη δημοκρατία να φαίνεται γελοία», πρόσθεσε.
Η Γαλλίδα επικεφαλής των Φιλελευθέρων (RENEW), Βαλερί Χαγιέρ, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της ομάδα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο κατηγόρησε την Πρόεδρο της Κομισιόν ότι συχνά συντάσσεται με τις δεξιές ομάδες της Ευρωβουλής, αντί για τους παραδοσιακούς κεντρώους συμμάχους της. «Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας σύμμαχοι; Θα πρέπει να επιλέξετε», δήλωσε η Β. Χαγιέρ, προειδοποιώντας ότι «τα παιχνίδια που συνεχίζονται εδώ και ένα χρόνο πρέπει να σταματήσουν». Η Β. Χαγιέρ κάλεσε την Φον ντερ Λάιεν να «πάρει τον έλεγχο» και να «μη θεωρεί τίποτα ως δεδομένο». Όπως είπε, η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την κεντρώα παράταξη για να προωθήσει την ατζέντα της και κάλεσε το ΕΛΚ να σταματήσει να βασίζεται στις ψήφους της Άκρας Δεξιάς.
Ολομέτωπη επίθεση από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά – Αποστάσεις από τους Ιταλούς ευρωβουλευτές της Μελόνι
Η ακροδεξιά ομάδα των «Ευρωπαίων Πατριωτών», στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Βίκτορ Όρμπαν, εκπροσωπήθηκε από το Γάλλο ευρωβουλευτή, Φαμπρίς Λετζερί, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Φον ντερ Λάιεν ότι είναι «αποκομμένη» από τους Ευρωπαίους πολίτες και ότι η Επιτροπή είναι ένας βραχίονας «ξένων οντοτήτων» και ξένων εταιρειών.
Από την πλευρά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), πρώτος στη συζήτηση έλαβε το λόγο ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής που κατέθεσε την πρόταση μομφής, ο Γκεόργκε Πιπερέα, ο οποίος κατηγορεί την Φον ντερ Λάιεν για «έλλειψη διαφάνειας» στην υπόθεση του σκανδάλου «Pfizergate». Ο κ. Πιπερέα συνέκρινε την Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν, «που αφαιρεί την κυριαρχία και την εξουσία από τα κράτη μέλη της ΕΕ», με τη Σοβιετική Ένωση. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει γίνει αδιαφανής και διακριτική και εγείρει φόβους για κατάχρηση και διαφθορά», δήλωσε προσθέτοντας: «αρνούμαστε το σοβιετικό ή ρωσικό ή κινεζικό μοντέλο».
Ωστόσο, σαφείς αποστάσεις από την πρόταση μομφής κρατούν οι Ιταλοί ευρωβουλευτές της Τζόρτζια Μελόνι που ανήκουν στο ECR. Λαμβάνοντας το λόγο ο συμπρόεδρος του ECR, ο Ιταλός Νικόλα Προκατσίνι, χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από μέλη της πολιτικής του ομάδας «στρατηγικό λάθος», τη στιγμή που μια «κεντροδεξιά πλειοψηφία» σημείωνε πρόοδο. Ο Προκατσίνι, σημείωσε ότι τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών του ECR δεν υπέγραψαν την πρόταση μομφής, όχι επειδή διαφωνούν με τις καταγγελίες, αλλά επειδή «θεωρούν αυτήν την πρόταση λάθος».
Τέλος, από την Ακροδεξιά Ομάδα της «Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών», το λόγο έλαβε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του AfD, ‘Αουστ Ρενέ, ο οποίος είπε ότι από την Πέμπτη η ομάδα του θα στείλει την Φον Ντερ Λάιεν σε παραίτηση.
Συνοπτικά
- Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντέδρασε έντονα στην πρόταση μομφής για το «Pfizergate», απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας.
- Η πρόταση μομφής ανέδειξε τις διαιρέσεις στην Ε.Ε. με την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να επικρίνουν τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά.
- Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής δεν θα υπερψηφιστεί, αλλά η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να επιτύχει εμπορικές συμφωνίες για να ενισχύσει τη θέση της.
- Η πολιτική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε σε έντονη κριτική προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές συμμαχίες της, με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να στηρίζει την πρόεδρο.