Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία “Κένταυρος”, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Helmholtz του Μονάχου, έχει τη δυνατότητα να μιμείται την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων με εκπληκτική ακρίβεια, ακόμη και σε άγνωστες καταστάσεις.
Εκπαιδευμένο με δεδομένα από πάνω από δέκα εκατομμύρια αποφάσεις, το μοντέλο μπορεί να προβλέπει τις ανθρώπινες αντιδράσεις και να αναγνωρίζει μοτίβα συμπεριφοράς, προσφέροντας νέες προοπτικές στην ψυχολογία και την έρευνα για την υγεία.
Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης αυτών των μοντέλων, που συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με την ψυχολογική θεωρία, και επισημαίνουν την ανάγκη για διαφάνεια και ηθική δέσμευση στην έρευνα.
Πιο αναλυτικά
Ερευνητές στο Helmholtz του Μονάχου δημιούργησαν ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να μιμείται την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων με εντυπωσιακή ακρίβεια. Το μοντέλο, με την ονομασία Κένταυρος, εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από δέκα εκατομμύρια αποφάσεις που συλλέχθηκαν μέσω ψυχολογικών μελετών, επιτρέποντάς του να παράγει απαντήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά με ρεαλιστικούς τρόπους. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει νέες δυνατότητες για την εμβάθυνση της κατανόησής μας για τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι και τη βελτίωση των υπαρχόντων ψυχολογικών πλαισίων.
Επί χρόνια, ο τομέας της ψυχολογίας επιδιώκει να αποτυπώσει πλήρως τις περιπλοκές της ανθρώπινης σκέψης. Ωστόσο, τα παλαιότερα μοντέλα συνήθως περιορίζονταν είτε στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι είτε στην πρόβλεψη του πώς ενεργούν, σπάνια καταφέρνοντας να επιτύχουν και τα δύο.
Με επικεφαλής τους Δρ. Marcel Binz και Δρ. Eric Schulz από το Ινστιτούτο Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Helmholtz του Μονάχου, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε ένα μοντέλο που γεφυρώνει αυτό το κενό. Ο Centaur εκπαιδεύτηκε σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων γνωστό ως Psych-101, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από δέκα εκατομμύρια αποφάσεις από 160 διαφορετικά πειράματα συμπεριφοράς.
Το Centaur ξεχωρίζει για την ικανότητά του να προβλέπει τις ανθρώπινες αντιδράσεις όχι μόνο σε οικεία περιβάλλοντα αλλά και σε εντελώς νέες καταστάσεις. Αναγνωρίζει επαναλαμβανόμενα μοτίβα λήψης αποφάσεων, προσαρμόζεται σε νέα περιβάλλοντα με ευκολία και μπορεί ακόμη και να εκτιμήσει τους χρόνους αντίδρασης με εκπληκτικό επίπεδο λεπτομέρειας.
«Δημιουργήσαμε ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να προβλέπουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά σε οποιαδήποτε κατάσταση περιγράφεται σε φυσική γλώσσα – όπως ένα εικονικό εργαστήριο», λέει ο Marcel Binz, ο οποίος είναι επίσης ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. Οι πιθανές εφαρμογές κυμαίνονται από την ανάλυση κλασικών ψυχολογικών πειραμάτων έως την προσομοίωση μεμονωμένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε κλινικά πλαίσια – για παράδειγμα, στην κατάθλιψη ή στις αγχώδεις διαταραχές. Το μοντέλο ανοίγει νέες προοπτικές στην έρευνα για την υγεία ειδικότερα – για παράδειγμα, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πώς λαμβάνουν αποφάσεις άτομα με διαφορετικές ψυχολογικές παθήσεις. Το σύνολο δεδομένων πρόκειται να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για έρευνα και εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, από την ιατρική έως την περιβαλλοντική επιστήμη και τις κοινωνικές επιστήμες.
«Μόλις ξεκινάμε και ήδη βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες», λέει ο διευθυντής του ινστιτούτου Eric Schulz. Η διασφάλιση ότι τέτοια συστήματα παραμένουν διαφανή και ελεγχόμενα είναι το κλειδί, προσθέτει ο Binz – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ανοιχτά, τοπικά φιλοξενούμενα μοντέλα που διασφαλίζουν την πλήρη κυριαρχία των δεδομένων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές στοχεύουν να εξετάσουν πιο προσεκτικά το Centaur: Ποια υπολογιστικά μοτίβα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπεράνουν πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται πληροφορίες – ή πώς διαφέρουν οι στρατηγικές λήψης αποφάσεων μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με ψυχικές παθήσεις;
Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι: «Αυτά τα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν ριζικά την κατανόησή μας για την ανθρώπινη νόηση – υπό την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποιούμε υπεύθυνα». Το γεγονός ότι αυτή η έρευνα λαμβάνει χώρα στο Helmholtz του Μονάχου και όχι στα τμήματα ανάπτυξης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών δεν είναι τυχαίο. «Συνδυάζουμε την έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη με την ψυχολογική θεωρία – και με σαφή ηθική δέσμευση», λέει ο Binz. «Σε ένα δημόσιο ερευνητικό περιβάλλον, έχουμε την ελευθερία να ασχοληθούμε με θεμελιώδη γνωστικά ερωτήματα που συχνά δεν αποτελούν το επίκεντρο της βιομηχανίας».
Τι είναι το Psych-101;
Το Psych-101 είναι ένα σύνολο δεδομένων που έχει συνταχθεί ειδικά από την ομάδα με επικεφαλής τον Marcel Binz για την εκπαίδευση του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης Centaur. Περιέχει πάνω από δέκα εκατομμύρια ατομικές αποφάσεις που ελήφθησαν από περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες σε 160 ψυχολογικά πειράματα. Αυτά τα πειράματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινης συμπεριφοράς – από την ανάληψη κινδύνου και τη μάθηση ανταμοιβής έως τα ηθικά διλήμματα. Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν και τυποποίησαν χειροκίνητα όλα τα δεδομένα για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να ερμηνευθούν από ένα γλωσσικό μοντέλο.