Η κυβέρνηση προετοιμάζει ρύθμιση για περίπου 35.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με ανακοινώσεις να αναμένονται εντός Ιουλίου. Η ρύθμιση, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, στοχεύει στην εξάλειψη του επιτοκιακού και συναλλαγματικού ρίσκου, μετατρέποντας τα δάνεια σε ευρώ και προσφέροντας κλιμακούμενες δόσεις.
Οι δανειολήπτες θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες βάσει των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, με το «κούρεμα» των χρεών να κυμαίνεται από 10% έως 25%. Η ρύθμιση αναμένεται να μειώσει τις δικαστικές προσφυγές και να διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων.
Πιο αναλυτικά
Εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθεί η λύση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για 35.000 δανειολήπτες.
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες για τα δάνεια που ελήφθησαν με βάση το ελβετικό φράγκο. Η ρύθμιση βρίσκεται σε τελικό στάδιο και οι τράπεζες συμφωνούν με τη λύση που επεξεργάστηκε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος είναι η εξάλειψη του επιτοκιακού και συναλλαγματικού ρίσκου για τους εν λόγω 35.000 δανειολήπτες.
Η ρύθμιση είναι προκάτ, ανεξάρτητη από τον εξωδικαστικό και εθελοντικού χαρακτήρα μηχανισμό. Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα είναι ανοιχτός για τους δανειολήπτες της κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση (όπως συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό) να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.
Τι προβλέπεται
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, προβλέπει τα εξής:
- Τη μετατροπή του επιτοκίου του δανείου από το ελβετικό φράγκο σε ευρώ.
- Το ύψος της δόσης θα είναι κλιμακούμενο (step up), δηλαδή δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο.
- Το «κούρεμα» που θα προκύψει με τη μετατροπή του επιτοκίου θα ξεκινά από το 10% και θα φτάνει έως το 25%. Οσο πιο αδύναμος είναι εισοδηματικά και περιουσιακά ο δανειολήπτης τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων.
- Η ρύθμιση χωρίζει τους δανειολήπτες σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία (ευάλωτοι, μικρομεσαίοι, μεσαίοι κ.λπ.).
Το σύνολο των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο διαμορφώνεται περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ και αφορά 35.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 20.000 βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και οι 15.000 στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Το «κούρεμα» θα έχει επίπτωση στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, η οποία εκτιμάται, με βάση τις πρώτες μετρήσεις, ότι ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ για τα πιστωτικά ιδρύματα και σε 350 εκατ. ευρώ για τους servicers. Με τη ρύθμιση, η κυβέρνηση -σε συνεργασία με τις τράπεζες- επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στη μακροχρόνια ταλαιπωρία ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου για τους εν λόγω δανειολήπτες και να τους «φέρει» στα ίδια μέτρα και σταθμά με τους δανειολήπτες που έχουν δανειστεί με βάση το επιτόκιο του ευρώ.
Επίσης, μέσω της ρύθμισης την οποία ζητούν εδώ και χρόνια οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, θα μπει «φρένο» στις δικαστικές προσφυγές, καθώς πλέον θα υπάρχει το εργαλείο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου χρέους.
Οι κατηγορίες
Οι τέσσερις κατηγορίες βάσει των οποίων θα προκύπτει και το ύψος του «κουρέματος» είναι οι εξής:
- Στην πρώτη κατηγορία θα μπορούν να ενταχθούν νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ. Στους δανειολήπτες αυτούς, που θεωρούνται ευάλωτοι, αναμένεται να προταθεί «κούρεμα» στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ της τάξεως του 25%. Το επιτόκιο της ρύθμισης προβλέπεται να είναι σταθερό στο 2,30% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
- Στη δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υπαχθούν δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 231.250 ευρώ. Τα κριτήρια είναι διευρυμένα κατά 25% από την πρώτη κατηγορία, ενώ το έμμεσο «κούρεμα» που θα δοθεί στην ισοτιμία μετατροπής σε σχέση με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου θα κινείται στο 20%. Το επιτόκιο προβλέπεται στο 2,50% σταθερό.
- Στην τρίτη κατηγορία θα περιληφθούν δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 277.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το «κούρεμα» μέσω της ισοτιμίας αναμένεται στο 15%, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 2,70%.
- Η τέταρτη κατηγορία, τέλος, δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών. Το προβλεπόμενο «κούρεμα» θα ανέρχεται σε 10%.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews