Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σήμερα στη Λιβύη για μια κρίσιμη συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την αποφυγή των συνεπειών του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ε.Ε.
και την Αίγυπτο, ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη και επιδιώκει ισορροπημένες σχέσεις με τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει σημαντικό, καθώς οι ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη αυξάνονται, με την Ε.Ε.
να προγραμματίζει δράσεις για την αποτροπή νέων παράνομων διαδρομών.
Πιο αναλυτικά
Με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ταυτόχρονα με την κυβέρνηση στην Τρίπολη και την Βεγγάζη επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τετελεσμένα που απορρέουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Αθήνα καθώς και οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν απορρέουν έννομα αποτελέσματα. Ωστόσο Ελλάδα, Ε.Ε. και Αίγυπτος δεν βλέπουν με καλό μάτι την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην Λιβύη. Μετά την στενή επί ετών συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης η στρατηγική προσέγγιση της Άγκυρας και με τις αρχές της Βεγγάζης και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ έχει σημάνει συναγερμό.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην σημερινή επίσκεψη του στην Βεγγάζη και κατά την διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης με τον Χαφτάρ αναμένεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε λογική πλειοδοσίας.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη διπλωματική μας ισχύ, η οποία σε μεγάλο βαθμό προκύπτει και από το γεγονός ότι η χώρα σήμερα πατάει πιο καλά και σταθερά στα πόδια της, να είστε σίγουροι ότι θα την ασκήσουμε επ ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο το γεγονός ότι επικρατούν συναλλακτικές σχέσεις και όροι στο διπλωματικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται στην περιοχή, με την Λιβύη στο επίκεντρο, δυσκολεύει το έργο της Αθήνας. Η Ελλάδα, όμως, αναμένεται να προσφέρει συνεργασία στις αρχές της Λιβύης σε διάφορους τομείς, όπως της υγείας και της εκπαίδευσης.
«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά στη Λιβύη. Το κρίσιμο δεν είναι να ταχθούμε υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί τους», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το «αγκάθι» του μεταναστευτικού
Το μεταναστευτικό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη προς την Κρήτη και την αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι».
Το θέμα του μεταναστευτικού αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη όταν θα επισκεφθούν την Τρίπολη και την Βεγγάζη ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην «γραμμή» ότι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό έχει αναδείξει το θέμα του μεταναστευτικού ως πρωτίστως ευρωπαϊκό και όχι ως πρόβλημα διμερών σχέσεων με την Λιβύη. Πάντως το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει η ευρωπαϊκή αποστολή σε Τρίπολη και Βεγγάζη είναι ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να μην δημιουργηθεί μία ακόμη οδός παράνομης μετανάστευσης από την Λιβύη προς την Ευρώπη.