Παλλάντιον: Η θρυλική ελληνική πόλη που οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι υπήρχε εκεί όπου ιδρύθηκε αργότερα η Ρώμη

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με την Αινειάδα του Βιργίλιου να είναι το πιο γνωστό.
  • Η πόλη Παλλάντιο ιδρύθηκε από τον Εύανδρο, βασιλιά της Αρκαδίας, στον Παλατίνο λόφο.
  • Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο Εύανδρος μετέφερε την ελληνική λατρεία των θεών στην Ιταλία.
  • Σύμφωνα με τον Διονύσιο ο Αλικαρνασσεύς, το Παλλάντιο ήταν από τις πρώτες πόλεις που αργότερα γίνεται Ρώμη.
  • Η μυθολογία του Παλλάντιου διαμόρφωσε τη ρωμαϊκή μυθολογία και δημιούργησε πολιτιστική γέφυρα με την ελληνική παράδοση.
  • Η ύπαρξη του Παλλαντίου αποδεκτή ως ιστορικό γεγονός ακόμη και στους νεότερους αιώνες.

Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με πιο διάσημο την Αινειάδα του Βιργίλιου . Σύμφωνα με την ιστορία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Εύανδρο, βασιλιά της Αρκαδίας, μια περιοχή στην καρδιά της ελληνικής Πελοποννήσου. Λέγεται ότι ο Εύανδρος έφτασε στα εδάφη κοντά στον ποταμό Τίβερη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο και εγκαταστάθηκε στον Παλατίνο λόφο, όπου ίδρυσε μια μικρή πόλη που ονόμασε Παλλάντιο προς τιμήν του προγόνου του Πάλλα.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ήταν αυτός, ο Εύανδρος που μετέφερε την Ελληνική λατρεία των θεών στην Ιταλία (π.χ. λατρεία του Πάνα, Λουπερκάλια) και αυτός που επινόησε το Λατινικό αλφάβητο. Ο Εύανδρος λατρεύτηκε σαν θεότητα μετά τον θάνατό του με έναν βωμό, που οικοδομήθηκε προς τιμή του στον Αβεντίνο λόφο.

Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς , Έλληνας ιστορικός της ρωμαϊκής περιόδου, παρέχει παρόμοια αφήγηση αλλά με επιπλέον λεπτομέρειες. Στα γραπτά του αναφέρει ότι οι Αρκάδες, με αρχηγό τον Εύανδρο, έχτισαν μια πόλη κοντά σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης , την οποία ονόμασαν Παλλάντιον , προς τιμήν της μητρόπολης τους στην Αρκαδία. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Διονύσιο, έλαβε χώρα εξήντα περίπου χρόνια πριν από τον Τρωικό πόλεμο , τοποθετώντας το Παλλάντιο ως μια από τις πρώτες πόλεις της περιοχής που αργότερα θα γίνει Ρώμη.

Και οι Αρκάδες, όπως τους συμβούλεψε η νύμφη Θέμιδα μέσω έμπνευσης, η μητέρα του Εύανδρου, διάλεξαν έναν λόφο, όχι μακριά από τον Τίβερη, που τώρα βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρώμης, και δίπλα σε αυτόν τον λόφο, έχτισαν ένα μικρό χωριό αρκετό για να χωράει τα δύο πλοία με τα οποία είχαν έρθει από την Ελλάδα. Ωστόσο, η μοίρα όρισε ότι αυτό το χωριό θα ξεπερνούσε όλες τις άλλες πόλεις, ελληνικές ή βάρβαρες, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και στο μεγαλείο της αυτοκρατορίας του και σε όλες τις άλλες μορφές ευημερίας και θα γιορταζόταν πάνω απ’ όλα όσο διαρκούσε η θνητότητα. Ονόμασαν την πόλη Παλλάντιο από το όνομα της μητέρας τους στην Αρκαδία. Τώρα, όμως, οι Ρωμαίοι το αποκαλούν Palatium, δηλαδή Παλατίνο Λόφο, αφού ο χρόνος έκρυψε την καταγωγή του, και αυτό το όνομα έχει προκαλέσει πολλές παράλογες ετυμολογίες.

Ο Στράβων απηχεί επίσης αυτό το θέμα, επικαλούμενος τον Ρωμαίο νομικό και ιστορικό Λούκιο Κοέλιο Αντίπατρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ρώμη είναι ελληνική αποικία :

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παλαιότερη και πιο μυθική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία η Ρώμη ήταν μια Αρκαδική αποικία που ίδρυσε ο Εύανδρος, θρυλικός ήρωας από την Αρκαδία. Φιλοξένησε τον Ηρακλή όταν οδηγούσε τα βοοειδή του Γηρυώνα και πληροφορούμενος από τη μητέρα του Νικοστράτη (που ήταν ειδικευμένη στην προφητεία) ότι όταν ο Ηρακλής τελείωσε τους κόπους του προοριζόταν να γραφτεί στους θεούς, τον ενημέρωσε επί του θέματος. Αφιέρωσε ένα άλσος γι’ αυτόν και πρόσφερε θυσίες με τον ελληνικό τρόπο, μια θυσία που συνεχίζεται προς τιμή του Ηρακλή μέχρι σήμερα. Ο Ρωμαίος ιστορικός Κοέλιο πιστεύει ότι αυτό είναι η απόδειξη ότι η Ρώμη είναι ελληνική αποικία, καθώς η θυσία στον Ηρακλή με ελληνικό στυλ ήρθε από την πατρίδα του. Οι Ρωμαίοι τιμούν επίσης τη μητέρα του Εύανδρου με το όνομα Καρμέντα, θεωρώντας την μια από τις νύμφες.

Το όνομα Carmenta προέρχεται από το λατινικό carmen , που σημαίνει μαγικό ξόρκι, χρησμός ή τραγούδι, και επίσης η ρίζα της αγγλικής λέξης charm . Το αρχικό της όνομα ήταν Νικοστράτη ( ελληνικά : Νικοστράτη , “νίκη-στρατός”), αλλά αργότερα άλλαξε για να τιμήσει τη φήμη της για τους χρησμούς (Λατινικός ενικός: carmen ).

Στην Αινειάδα , το Παλλάντιο παίζει έναν κρίσιμο ρόλο ως ένα μέτριο προοίμιο για τη μελλοντική δόξα της Ρώμης. Ο Εύανδρος και ο γιος του Πάλλας υποδέχονται με τιμές τον Τρωικό ήρωα Αινεία καθώς ζητά τη βοήθειά τους στον πόλεμο εναντίον των Ρουτουλιανών (λαός του Λατίου) με επικεφαλής τον βασιλιά τους Τύρνο.

Η τραγωδία του θανάτου του Πάλλα στα χέρια του Τύρνου είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στο ποίημα και ο αντίκτυπός της είναι τέτοιος που οδηγεί τον Αινεία να πάρει μια μοιραία απόφαση εναντίον του εχθρού του, σκοτώνοντάς τον.

Αυτή η συμμαχία είναι θεμελιώδης για την επική αφήγηση του Βιργίλιου, καθώς ενισχύει την ιδέα ότι οι μελλοντικοί Ρωμαίοι συνδέθηκαν, από τη μυθική τους καταγωγή, με τους μεγάλους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.

Ο συγγραφέας Λίβιος αναφέρει επίσης την πόλη της Ρώμης στην ιστορία του , εξηγώντας την προέλευση του φεστιβάλ Lupercalia, μια ιεροτελεστία μύησης στην ενηλικίωση για εφήβους που επιβίωσαν για ένα διάστημα κυνηγώντας στο δάσος, σαν ανθρώπινοι λύκοι. Περιέργως, το Αρκαδικό Παλλάντιο, από το οποίο καταγόταν ο Ευάνδρος, είχε ιδρυθεί από τον Πάλλα, γιο του Λυκάονα (τον οποίο ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε λύκο).

Λέγεται ότι το φεστιβάλ Lupercalia, το οποίο τηρείται ακόμη, γιορταζόταν ήδη εκείνες τις ημέρες στον λόφο Palatine. Αυτός ο λόφος ονομαζόταν αρχικά Παλλάντιο, από την ομώνυμη πόλη της Αρκαδίας. το όνομα αργότερα άλλαξε σε Palatium. Ο Έβαντερ, ένας Αρκάδιος, είχε στην κατοχή του αυτή την περιοχή πολλά χρόνια πριν και είχε καθιερώσει ένα ετήσιο αρκαδικό φεστιβάλ στο οποίο νεαροί άνδρες έτρεχαν γυμνοί για σπορ και γλέντι, προς τιμήν του Πάνα Λυκαίου, τον οποίο οι Ρωμαίοι ονόμασαν αργότερα Inuus.

Το όνομα του Παλλάντιου , όπως και πολλών αρχαίων πόλεων, καλύπτεται από ετυμολογίες που αναμειγνύουν θρύλους και γενεαλογίες. Ο Βιργίλιος ισχυρίζεται ότι η πόλη ονομάστηκε προς τιμήν του Πάλλα του γιού του Εύανδρου, ενώ άλλοι συγγραφείς, όπως ο Παυσανίας και ο Δίων ο Κάσσιος, προτείνουν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχική πόλη του Εύανδρου στην Αρκαδία.

Ο μύθος του Παλλάντιου ήταν κάτι περισσότερο από έναν αρχαίο μύθο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωμαϊκής μυθολογίας. Τοποθετώντας τον Εύανδρο έναν Αρκάδιο βασιλιά, ως έναν από τους πρώτους ιδρυτές αυτού που αργότερα θα γινόταν Ρώμη, οι Ρωμαίοι δημιούργησαν μια πολιτιστική γέφυρα που εξύψωσε το μεγαλείο της Ρώμης, δείχνοντας ότι ακόμη και στις απαρχές της, είχε δεσμούς με τις πιο σεβαστές παραδόσεις και ήρωες του αρχαίου κόσμου.

Στο πέρασμα των αιώνων, η ύπαρξη της αρχαίας ελληνικής πόλης του Παλλαντίου έγινε αποδεκτή ως ιστορικό γεγονός. Συγγραφείς όπως ο Γάιος Ιούλιος Σολίνος ένας Λατίνος γραμματικός και γεωγράφος που γράφει μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ., λέει ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ο Εύανδρος που επινόησε το όνομα Ρώμη για τη νέα πόλη.

Ακόμη και τον 19ο αιώνα, συγγραφείς όπως ο Fustel de Coulanges αναφέρουν ακόμα το Παλλάντιο στα έργα τους ως αναμφισβήτητο γεγονός.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Συρία: Συνέλαβαν τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Ισχυρή συμμαχία και στον τομέα της Παιδείας

Αυστραλία: Πώς το φάντασμα του συντηρητικού Τραμπ εκτόξευσε στην νίκη τους Εργατικούς του Άντονι Αλμπανέζι

Θάνατος 47χρονου άνδρα εντός κρατητηρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας

Βαγιαδολίδ – Μπαρτσελόνα 1-2: Θρίαμβος με ανατροπή και στο +7 οι Καταλανοί στην κορυφή της «La Liga»

ΗΠΑ: Το Voice of America, που ο Τραμπ επιδιώκει να εξαφανίσει, ετοιμάζεται να αναγεννηθεί

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Ίντερ – Βερόνα 1-0: Καλπάζουν προς την κορυφή της Serie A οι «νερατζούρι»

Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για τον “εγκέφαλο” της βόμβας – Σύμπραξη ποινικών με αντάρτες πόλης για το χτύπημα με «άρωμα» τρομοκρατίας

Χριστοδουλίδης: Μισό αιώνα παράνομης κατοχής στην Κύπρο – Προκλητική η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα καταγγέλλει το κυπριακό ΥΠΕΞ

Χάρης Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό: «Εφικτή η παράδοση τον Δεκέμβριο του 2026»

Βασίλης Ξανθόπουλος: Δάκρυα και αξέχαστες στιγμές στο αποχαιρετιστήριο ματς Πανιώνιος – Περιστέρι

Τι κρύβει ο μαγευτικός αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου;

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η κρυφή νύχτα σε γκέι μπαρ με τον Φ.Μέρκιουρι – Πώς ξεγέλασε τους πάντες!

00:00 / 00:00

Οι Αρχαίοι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα παιδιά τους θυσία για να εξασφαλίσουν την εύνοια...

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι οι αρχαίοι Καρχηδόνιοι θυσίαζαν τα παιδιά τους για να κερδίσουν την εύνοια των θεών. Η ανακάλυψη,...

Ένα μυστήριο θανατηφόρο περιστατικό που δεν βρήκε ποτέ απάντηση: Ο πιλότος που πήδηξε...

Σοκ προκαλεί ένα πολύ περίεργο θανατηφόρο περιστατικό από το καλοκαίρι του 2022.Τότε ένα αεροσκάφος επιχειρούσε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ράλεϊ-Ντέρχαμ στην Βόρεια Καρολίνα...

Κι όμως το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη έρευνας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να ήταν οι πρώτοι που κλώτσησαν μια...

Ελληνική μυθολογία: Από πού προήλθε το όνομα της Ιταλίας;

Σύμφωνα με την αρχαίους Ελληνικούς μύθους, οι Αρκάδες ήταν οι πρώτοι εποικιστές της Ιταλίας. Πάντα με βάση τους ίδιους μύθους, οι Αρκάδες αφού επικράτησαν...

Κανείς δεν πίστευε πως θα επιζήσει από το χάος: Το θαύμα της πτήσης 243 της Aloha Airlines

Η πτήση 243 της Aloha Airlines, που συνέβη στις 28 Απριλίου 1988, θεωρείται ένα αεροπορικό θαύμα καθώς το Boeing 737-200 υπέστη σοβαρή ζημιά με...

Σόδομα και Γόμορρα: Το θρυλικό λημέρι των πειρατών της Καραϊβικής που εξαφανίστηκε από…...

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του Port Royal, της θρυλικής πειρατικής πόλης της Τζαμάικας, που θεωρούνταν το πιο διεφθαρμένο μέρος του κόσμου τον 17ο...

«Έγινε της Πόπης»: Το αιματηρό δράμα με τους 11 νεκρούς πίσω από την...

Η φράση «έγινε της Πόπης» έχει τις ρίζες της σε μια τραγική ναυτική καταστροφή που συνέβη το 1934, όταν το πλοίο «Πόπη» βυθίστηκε κοντά...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand Boa», γνωστό και ως «Eryx Jaculus» ή «Τόπακας», το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως...

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας, υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ιστορίας, γνωστός για την στρατηγική του ιδιοφυΐα και τις κυβερνητικές του μεταρρυθμίσεις....

Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε συστηματικές ανασκαφές στη θέση Μάντρα στη νησίδα Δεσποτικό και στη νησίδα Τσιμηντήρι. Η ανασκαφή διήρκησε πέρσι για έξι εβδομάδες και...

Πολωνία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαλείο 500 ετών που εικάζουν ότι το χρησιμοποιούσε ο...

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα σπάνιο εργαλείο πλοήγησης 500 ετών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιούσε ο διάσημος αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος.<div class="video-container wrap-video-container">Η αρχαία χάλκινη...

Ανακαλύφθηκε βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της...

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι, καθώς εντόπισαν μια βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, παρέχοντας τις...

Αποκαλύφθηκε η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη στον πλανήτη – Δείτε πότε χρονολογείται

Η Δαμασκός, μια από τις πιο αρχαίες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν, από την εποχή των Αραμαίων. Η πόλη, γνωστή...

Σαντ Κρικ 1864: Σφαγή για μια χούφτα χρυσάφι

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στη νέα ήπειρο, το 1492, οι Ινδιάνοι διώχθηκαν από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους....

Μετά από 856 «Δαγκώματα Φιδιού»…το αίμα ενός επιστήμονα αποκαλύπτει το μυστικό για το Παγκόσμιο Αντίδοτο

Ο Τιμ Φρίντε, αυτοδίδακτος ειδικός στα δηλητήρια, έχει υποβληθεί σε 856 «δαγκώματα φιδιού» κατά τη διάρκεια 18 ετών, με σκοπό να αναπτύξει ανοσία στο...

Ο αρχαιότερος οδηγός τυριών της Αγγλίας από τον 16ο αιώνα αποκαλύπτει: Αποφύγετε πάση θυσία…τυρί σκύλου

Ένα πρόσφατα μεταγραμμένο χειρόγραφο του 16ου αιώνα, το οποίο είναι ο αρχαιότερος γνωστός οδηγός τυριών στην Αγγλία, αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για την παρασκευή και...

Ερευνητές ΑΙ πραγματοποίησαν κρυφό πείραμα σε χρήστες του Reddit και τα ευρήματα σοκάρουν

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πραγματοποίησαν κρυφά πείραμα στο subreddit r/changemyview, χρησιμοποιώντας chatbots τεχνητής νοημοσύνης για να επηρεάσουν τις απόψεις των χρηστών. Τα...

Ερευνητές ΑΙ διεξήγαγαν ένα μυστικό πείραμα σε χρήστες του Reddit και τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης εξαπέλυσαν κρυφά έναν στρατό από χειριστικά chatbots στο subreddit r/changemyview — και ήταν πιο πειστικά από τους ανθρώπους στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ