Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πολιτική Συνοχής στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές περικοπές.
Η ερώτηση υποστηρίζει αίτημα 149 περιφερειών από 20 χώρες της ΕΕ για συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων Συνοχής, επισημαίνοντας την ανάγκη για αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών αρχών.
Η Κουντουρά, μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, ζητά από την Κομισιόν να διασφαλίσει την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και να μην μεταφέρει κονδύλια σε άλλους τομείς, όπως η άμυνα, που θα πλήξουν τη συνοχή.
Πιο αναλυτικά
Με κατεπείγουσα ερώτησή της, η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να εξασφαλίσει φιλόδοξη χρηματοδότηση για την Πολιτική Συνοχής στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2028-2034.
Η Κομισιόν αναμένεται στα μέσα Ιουλίου να παρουσιάσει τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε για την επόμενη επταετία μετά το 2027, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για περικοπή των κονδυλίων για την Πολιτική Συνοχής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ερώτηση της Έλενας Κουντουρά κατατέθηκε με στόχο τη στήριξη σχετικού αιτήματος- επιστολής 149 περιφερειών από 20 χώρες της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Oι περιφέρειες ζητούν τη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Συνοχής, μέσω της επιμερισμένης διαχείρισης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει σε ψηφίσματά του, την αντίθεση του σε κάθε μορφή κεντρικής μεταρρύθμισης των προγραμμάτων συνοχής, ζητώντας μεγαλύτερη αποκέντρωση και ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Η Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν άμεσα να απαντήσει:
- Πώς θα διασφαλίσει ότι η Πολιτική Συνοχής θα βασίζεται στο αποκεντρωμένο μοντέλο προγραμματισμού, στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στην αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, την τοποκεντρική προσέγγιση, και στην ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών αρχών;
- Εάν δεσμεύεται να προτείνει έναν ενισχυμένο, ειδικό προϋπολογισμό για την Πολιτική Συνοχής με ενδεικτικές περιφερειακές κατανομές πόρων, βάσει εδαφικών, κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, στην επόμενη προγραμματική περίοδο;
Η Έλενα Κουντουρά, μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, συνδιαμόρφωσε, ως εισηγήτρια της πολιτικής της Ομάδας, δύο κρίσιμους φακέλους της REGI για το ρόλο της Πολιτικής Συνοχής στη στεγαστική κρίση και τη δίκαιη μετάβαση. Συγχρόνως, με αλλεπάλληλες γραπτές ερωτήσεις και προφορικές παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές, έχει ζητήσει από την Κομισιόν να ενισχύσει σημαντικά τη χρηματοδότηση και την ευελιξία στην Πολιτική Συνοχής για μετά το 2027, ώστε οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις χρόνιες και επείγουσες ανάγκες καθώς και το δυσανάλογο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.
Πάγιες διεκδικήσεις της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενας Κουντουρά το τελευταίο εξάμηνο είναι:
- Αυξημένη χρηματοδότηση στην Πολιτική Συνοχής από το 2027 για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την επίτευξη των στόχων της συνοχής στην πράξη.
- Όχι στη μεταφορά κονδυλίων σε άλλους τομείς, όπως στην άμυνα, που θα συνιστούσαν περικοπή κονδυλίων για τη συνοχή.
- Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ευελιξία, με αποκεντρωμένο μοντέλο στην κατανομή των πόρων και με ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών, με στόχο την πραγματική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
- Ενισχυμένη στήριξη των μικρών νησιών, με πρόσθετα κριτήρια στη χρηματοδότηση, εκτός του περιφερειακού ΑΕΠ, με στόχο την επίλυση των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, όπως η δημογραφική ερήμωση, η καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής.
————————–
Η πλήρης ερώτηση της Έλενας Κουντουρά:
Διασφάλιση του αποκεντρωμένου χαρακτήρα της Πολιτικής Συνοχής στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου
Η Πολιτική Συνοχής (ΠΣ) αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων και την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης. Στις 25 Ιουνίου 2025, 149 Περιφέρειες της ΕΕ από 20 κράτη μέλη απέστειλαν Κοινή Επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την κατεύθυνση που φαίνεται να λαμβάνει η πολιτική συνοχής ενόψει της επικείμενης παρουσίασης του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) (1).
Οι περιφέρειες ζητούν να διατηρηθεί ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας της Πολιτικής Συνοχής και η τοποκεντρική προσέγγιση, με άμεση εμπλοκή των ίδιων, τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, μέσω της επιμερισμένης διαχείρισης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (2).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει σε ψηφίσματά του, την αντίθεση του σε κάθε μορφή κεντρικής μεταρρύθμισης των προγραμμάτων συνοχής, ζητώντας μεγαλύτερη αποκέντρωση, ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών και μια πιο φιλόδοξη ΠΣ μετά το 2027 με ενισχυμένη χρηματοδότηση (3),
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς θα διασφαλίσει την διατήρηση των βασικών αρχών της ΠΣ στο επικείμενο ΠΔΠ, όπως, ότι θα βασίζεται στο αποκεντρωμένο μοντέλο προγραμματισμού, στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στην αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, την τοποκεντρική προσέγγιση, και στην ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών αρχών;
- Δεσμεύεται να προτείνει έναν ενισχυμένο, ειδικό προϋπολογισμό για την ΠΣ με ενδεικτικές περιφερειακές κατανομές πόρων, βάσει εδαφικών, κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, στην επόμενη προγραμματική περίοδο;
(1) Βλ. https://aeur.eu/f/hn5
(2)Εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή συγκεντρωτικής μεταρρύθμισης που θα ενίσχυε την κεντρική διαχείριση σε επίπεδο Κ-Μ, καθώς θα έθετε έτσι σε κίνδυνο τους στόχους και την αποτελεσματικότητα της ΠΣ.
(3) Σύμφωνα με το Ψήφισμα του Μαΐου 2025 σχετικά με την 9η έκθεση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή κεντρικής μεταρρύθμισης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό επιμερισμένη διαχείριση, όπως η πολιτική συνοχής και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης αποκέντρωσης της λήψης αποφάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ομοίως, ζητάει να ενισχυθεί η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των οικονομικών φορέων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών σε κάθε στάδιο των προγραμμάτων επιμερισμένης διαχείρισης της ΕΕ». Παρόμοιες θέσεις έχουν υιοθετηθεί και σε άλλα ψηφίσματα όπως λχ. τα ψηφίσματα 2024/2051(INI) και 2024/2105(INI).