Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Vindolanda ερευνά αυτήν την κρίσιμη τοποθεσία κοντά στο Τείχος του Αδριανού εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τίποτα δεν είχε προετοιμάσει τους ειδικούς για αυτό που θα έβρισκαν στα ημι-αναερόβια στρώματα των βόρειων χαρακωμάτων του οχυρού.
Ανάμεσα στις πρώτες ανακαλύψεις που τράβηξαν την προσοχή ήταν μια δερμάτινη σόλα μήκους 32 εκατοστών —ισοδύναμη με βρετανικό μέγεθος 13/14 και ευρωπαϊκό μέγεθος 48/49— , μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη συλλογή Vindolanda, η οποία περιέχει περίπου πέντε χιλιάδες κομμάτια ρωμαϊκών υποδημάτων.
Είναι ενδιαφέρον ότι, από τα 32 θραύσματα υποδημάτων που έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής στη Μάγκνα, οκτώ ξεπερνούν τα 30 εκατοστά σε μήκος , συμπεριλαμβανομένου ενός δείγματος ρεκόρ 32,6 εκατοστών. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό ποσοστό, δεδομένου ότι στη Βιντολάντα μόνο το 0,4% των καταγεγραμμένων υποδημάτων φτάνουν σε αυτές τις διαστάσεις, σε σύγκριση με το 25% που καταγράφηκε στη Μάγκνα.
Μια Φρουρά Γιγάντων;
Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκριν, ειδικός σε αρχαία υποδήματα από το Δυτικό Πανεπιστήμιο του Οντάριο και τακτική συνεργάτιδα στο Βιντολάντα, δεν κρύβει την αμηχανία της: Κάτι πολύ διαφορετικό συμβαίνει εδώ. Ακόμα και σε αυτό το προκαταρκτικό δείγμα, είναι σαφές ότι αυτά τα παπούτσια είναι, κατά μέσο όρο, πολύ μεγαλύτερα από αυτά στο Βιντολάντα.
Αν και αναγνωρίζει ότι η διαδικασία συντήρησης μπορεί να μειώσει το αρχικό μέγεθος έως και ένα εκατοστό, η διαφορά παραμένει συντριπτική. Ενώ το μέσο μέγεθος παπουτσιού στη Βιντολάντα κυμαίνεται μεταξύ 24 και 26 εκατοστών —παρόμοιο με τα σύγχρονα μεγέθη—, τα ευρήματα της Μάγκνα υποδεικνύουν έναν πληθυσμό με αξιοσημείωτα διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά .
Οι υποθέσεις αφθονούν. Μήπως αυτά τα παπούτσια ανήκαν σε στρατιώτες από στρατιωτική μονάδα που στρατολογήθηκε σε περιοχές όπου το μέσο ύψος ήταν μεγαλύτερο; Ή μήπως αντανακλούσαν συγκεκριμένες προσαρμογές για ορισμένες δραστηριότητες ή τάξεις εντός του φρουρίου; Ο Άντριου Μπίρλεϊ, διευθυντής ανασκαφών του Ιδρύματος, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των λεπτομερειών: Αυτά τα αντικείμενα μας υπενθυμίζουν ότι δεν ήταν όλοι οι πληθυσμοί ομοιογενείς. Οι διακυμάνσεις μεταξύ των συνταγμάτων και των ανθρώπων που υπηρέτησαν στο Τείχος του Αδριανού θα μπορούσαν να είναι τόσο πολιτισμικές όσο και φυσικές.
Παράλληλα με τα εντυπωσιακά παπούτσια XXL, η ομάδα έχει ανακτήσει παιδικά υποδήματα και άλλα αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή ζωή στο φρούριο. Κάθε κομμάτι, από καλοκαιρινά σανδάλια μέχρι μπότες πορείας, προσφέρει μια σύνδεση με όσους τα φορούσαν. Η Ρέιτσελ Φρέιμ, επικεφαλής αρχαιολόγος του έργου Magna, υπογραμμίζει την αξία αυτών των οργανικών καταλοίπων: Είναι τα πιο εύθραυστα ευρήματα, αλλά και τα πιο υποβλητικά.
Η επείγουσα ανάγκη καταγραφής αυτών των απομειναρίων πριν η υγρασία και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τα υποβαθμίσουν αποτελεί προτεραιότητα.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ