Η Ισπανία σχεδιάζει να απαγορεύσει τη διαφήμιση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου νόμου για τη βιώσιμη κατανάλωση, με στόχο την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Ο υπουργός Κατανάλωσης, Pablo Bustinduy, τόνισε την ανάγκη για αυστηρές θεσμικές παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι η οικολογική μετάβαση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη.
Παρόλο που η πρόταση δεν είναι η πρώτη στην Ευρώπη, καθώς η Γαλλία έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα ευαισθητοποίησης, η ισπανική πρόταση στοχεύει σε πλήρη απαγόρευση. Ωστόσο, η επιτυχία του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιη, καθώς θα χρειαστεί στήριξη από περιφερειακά κόμματα για να περάσει από το Κοινοβούλιο.
Το μέτρο ανοίγει επίσης έναν δημόσιο διάλογο για την πραγματική του επίδραση στην καταναλωτική συμπεριφορά.
Πιο αναλυτικά
Οι οδηγοί που επιμένουν στα θερμικά αυτοκίνητα ίσως σύντομα να μην τα βλέπουν ούτε… στη διαφήμιση.
Η Ισπανία ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα από τα πιο φιλόδοξα μέτρα στην Ευρώπη, με στόχο την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης: Tην απαγόρευση διαφήμισης για αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Ο υπουργός Κατανάλωσης, Pablo Bustinduy, παρουσίασε σχέδιο νόμου για τη «βιώσιμη κατανάλωση», στο οποίο προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η ολοκληρωτική απαγόρευση προβολής αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης πτήσεων εσωτερικού όταν υπάρχει εναλλακτική μέσω σιδηροδρόμου διάρκειας κάτω των 2,5 ωρών.
Μπορεί η διακοπή της διαφήμισης να οδηγήσει πράγματι σε αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς; Ή απλώς ενισχύει το χάσμα ανάμεσα στις οικολογικές φιλοδοξίες των κυβερνήσεων και στις καθημερινές ανάγκες (και δυνατότητες) των πολιτών;
Ο Bustinduy δήλωσε ότι η οικολογική μετάβαση δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην «ατομική ευθύνη», καλώντας για πιο αυστηρές θεσμικές παρεμβάσεις.
Η Ισπανία δεν είναι η πρώτη που επιχειρεί να βάλει «φρένο» στη διαφήμιση αυτοκινήτων που εκπέμπουν ρύπους. Η Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2022 έχει επιβάλει υποχρεωτικά μηνύματα ευαισθητοποίησης σε κάθε διαφήμιση αυτοκινήτου, όπως: «Για κοντινές αποστάσεις, προτιμήστε το περπάτημα ή το ποδήλατο», «Σκεφτείτε τη συνεπιβίβαση», ή «Χρησιμοποιείτε τα δημόσια μέσα για τις καθημερινές σας μετακινήσεις».
Ωστόσο, η ισπανική πρόταση πάει αρκετά βήματα παραπέρα, καθώς στοχεύει όχι στον περιορισμό, αλλά στην πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης θερμικών οχημάτων.
Θα εφαρμοστεί; Υπάρχουν αμφιβολίες… Το νομοσχέδιο θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, και θα χρειαστεί τη στήριξη περιφερειακών κομμάτων για να προχωρήσει. Πράγμα που κάνει το μέλλον του μέτρου αβέβαιο.
Παρόλα αυτά, ανοίγει έναν σημαντικό δημόσιο διάλογο: Μπορεί η διακοπή της διαφήμισης να οδηγήσει πράγματι σε αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς; Ή απλώς ενισχύει το χάσμα ανάμεσα στις οικολογικές φιλοδοξίες των κυβερνήσεων και στις καθημερινές ανάγκες (και δυνατότητες) των πολιτών;