Η δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, που συνέβη έξω από αστυνομικό τμήμα, ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών με καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων του πατέρα της, Αθανάσιου Γρίβα. Ο πατέρας εξέφρασε την οργή και τον πόνο του, περιγράφοντας τη σχέση της κόρης του με τον κατηγορούμενο, ο οποίος έχει ομολογήσει τη δολοφονία.
Κατήγγειλε ότι ο κατηγορούμενος την κακοποιούσε και την απειλούσε, ενώ η υπεράσπισή του ζητάει μειωμένο καταλογισμό λόγω ψυχικών προβλημάτων. Η δίκη αναμένεται να εξελιχθεί με τη συζήτηση των ψυχιατρικών εκθέσεων και την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του κατηγορούμενου.
Πιο αναλυτικά
Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων την 1η Απριλίου 2024. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη ο Αθανάσιος Γρίβας, πατέρας της Κυριακής.
Νωρίτερα, άρχισε η αποδεικτική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών με την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία, να υποβάλει αίτημα περί μειωμένου καταλογισμού.
«Η Κυριακή ήταν η κόρη μου. Παντρεύτηκα και έκανα δύο, τώρα έχω μία. Και είμαστε εδώ και προσπαθούμε να βγάλουμε τρελό τον κ. Κ… Τον γνώρισα το 2019 ως φίλος της, το αγόρι της. Ο κύριος, ο φονιάς εδώ…» είπε ο πατέρας της Κυριακής στην έναρξη της κατάθεσης του.
Πρόεδρος: Καταλαβαίνω τον πόνο σας.
Πατέρας Κυριακής: Δεν είναι; Η σχέση αυτή κράτησε μέχρι τη δολοφονία της.
Πρόεδρος: Τον είδατε ξανά; Τι εντύπωση σχηματίσετε;
Πατέρας Κυριακής: Βεβαίως ερχόταν στο σπίτι μου. Δεν μου έκανε καλή εντύπωση. Μου έλεγε στην αρχή για τα καράβια… Δεν μου άρεσε αυτό το πράγμα με τη δουλειά, ήταν άνεργος. Μου έλεγε η κόρη μου θα βρει δουλειά. Μετά έπιασε δουλειά στον Κωτσόβολο. Αν δείτε σε παλιότερες αναρτήσεις περιμέναμε την κόρη μου μαζί για να της κάνουμε έκπληξη. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις για αρχή.
Ήρθε στο σπίτι κάποια στιγμή να μου τη ζητήσει σε γάμο. Μου είπε θα πάρει χρήματα από τη δουλειά της, θα πάρουμε επίδομα τοκετού και γάμου. Του είπα: “Καλά με δουλεύεις;”. Τον ρώτησα: Με επιδόματα θα κάνεις οικογένεια; Εκείνη τη στιγμή βγήκε η κόρη μου και μου λέει μην τον μαλώνεις. Τον αγαπούσε πραγματικά και εκείνος την μαχαίρωσε. Της έπαιρνε την κάρτα, τα λεφτά της. Δουλέψαμε μαζί στην ίδια δουλειά. Τον είχανε βάλει μαζί οδηγό. Ένας τρελός έχει δίπλωμα; Ποιος είναι αυτός που θα δώσει δίπλωμα σε τρελό…Το μαχαίρι στη ζώνη από πού ήρθε; Το βρήκε στο δρόμο; Σχεδιασμένο είναι όλο!
Πρόεδρος: Σας είχε κάνει η κόρη σας παράπονα για το Θανάση;
Πατέρας Κυριακής: Με έπαιρνε τηλέφωνο να πάω την πάρω γιατί μου έλεγε ότι τσακώθηκαν και χώρισαν, τελικά την έπειθε αυτός, έπαιρνε τα τηλέφωνα της και κατάφερνε και την έφερνε πίσω..
Πρόεδρος: Είχατε καταλάβει να έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικό ο κατηγορούμενος;
Πατέρας Κυριακής: Όχι ήταν πανούργος και ήθελε να είναι χειριστικός. Την ρώτησα πολλές φορές αν μάλωναν και μου έλεγε «μπαμπά όπως όλα τα ζευγάρια μαλώνουμε». Την ρώτησα αν εκείνος έπαιρνε κάτι. «Όχι» μου έλεγε, αλλά εγώ έβλεπα ότι κάνει παίρνει, μπάφο…. Σε ένα τραπέζι μάλιστα που είχαμε βγει οικογενειακώς έξω όλοι μαζί, ήθελε ξαφνικά να πάρει την κόρη μου και να φύγει. Γιατί; Γιατί εγώ ήθελα να της σηκώσω τα μανίκια. Δεν ήθελε όμως να δω ότι έχει μελανιές στα χέρια της….
Πρόεδρος: Πως εξηγείτε η κόρη της να κακοποιείται και να σας λέει ότι τον αγαπάει;
Πατέρας Κυριακής: Αυτό δεν το ξέρω. Πίστευε ίσως ότι θα αλλάξει κάθε φορά που της έλεγε ότι την αγαπάει. Όλοι οι κακοποιητές έτσι κάνουν (…). Της έλεγα «σε παρακαλώ μη μου φέρεις ένα παιδί από αυτόν τον αληταρά; Ότι βγάζει το τρώει».
Πρόεδρος: Στη νέα της διεύθυνση στους Αγίους Αναργύρους είχατε πάει;
Πατέρας Κυριακής: Ναι την μετακόμιση εγώ την έκανα. Δεν πήρε τίποτα από το κοινό τους σπίτι. Της είπα να μην πάρει τίποτα και «εγώ είμαι εδώ». Της είπα ότι θα σε τουμπάρει. Μου απάτησε: “όχι, έφτασα 28 ετών και εγώ θέλω οικογένεια και αυτός δεν έχει σκοπό”. Με τον πρώην σύντροφό της πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, του είχε εμπιστοσύνη. Ήταν πολύ συμπαθέστατο παλικάρι αυτό.
Πρόεδρος: Τι σας είπε για τον κατηγορούμενο; Ξέρετε αν την επισκέφθηκε τη παραμονή του συμβάντος;
Πατέρας Κυριακής: Ναι, πήγε έξω από το σπίτι και της έκανε φασαρία. Είχαμε μιλήσει και μου είπε «μπαμπά έφυγε». Ήθελε να μπει μέσα στο σπίτι αλλά δεν μπήκε.
Πρόεδρος: Μέσα στη τσάντα της Κυριακής βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις του κατηγορούμενου….
Πατέρας Κυριακής: Ίσως αυτός να της πέταξε αυτές τις σημειώσεις την προηγούμενη ημέρα. Της έχω διαβάσει.
Εισαγγελέας: Είχαν 4 – 5 χρόνια σχέση. Πως βλέπατε τον κατηγορούμενο. Τι συζητάγατε; Είχατε καταλάβει ότι δεν είναι καλά;
Πατέρας Κυριακής: Όταν έρχονταν στο σπίτι το ρώταγα λίγο για το παρελθόν του. Γιατί όσο ρώταγα εγώ για εκείνον στα Άνω Λιόσια δεν μου άρεσαν αυτά που άκουγα. Και μου έλεγε για τα ταξίδια. Έλεγε πως θα δουλέψει. Του είχα προτείνει ακόμη και να δουλέψει ταξί.
«Την απειλούσε και της έλεγε ότι θα τη σκοτώσει»
Απαντώντας σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας, ο πατέρας της Κυριακής είπε ότι «ο κατηγορούμενος την απειλούσε, της έλεγε ότι θα σκοτώσω εσένα, τον πατέρα σου κλπ…Εμένα με φοβάται.»
Ο πατέρας της Κυριακής πρόσθεσε μάλιστα ότι μια ημέρα πριν τη δολοφονία της Κυριακής ο κατηγορούμενος της είχε κάνει φασαρία και την επόμενη ημέρα την σκότωσε. «Της τα έπαιρνε όλα. Μέχρι και το μαγαζί στην αίγλη στην ιερά οδός πήγαινε σαν νταβατζής και της έπαιρνε τα λεφτά» τόνισε ο μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Τον εμφανίζεται ως μια προσωπικότητα που δεν εργάζεται…συνεισέφερε στον προϋπολογισμό μόνο η Κυριακή, δεν δούλευε, τι έκανε την κόρη σας να ερωτευτεί αυτήν την προσωπικότητα;
Πατέρας: Δεν ξέρω, οι γυναίκες το ξέρουν αυτό. Είναι πολλές κοπέλες που αυτή τη στιγμή τρώνε ξύλο και δεν τα μαζεύουν να φύγουν.
Εισαγγελέας: Η μαμά γνώριζε τη συμπεριφορά;
Πατέρας: Ναι αλλά φοβόταν να τα πει. Τώρα μου είπε πως μας απειλούσε, την εκφόβιζε.
Με σκυμμένο το κεφάλι ο κατηγορούμενος
Ο κατηγορούμενος άκουσε το κατηγορητήριο με σκυμμένο το κεφάλι ενώ η μητέρα της Κυριακής, ξέσπασε σε λυγμούς.
Στη συνέχεια η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ανέπτυξε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περί μειωμένου καταλογισμού.
«Αυτό είναι το στάδιο που η υπεράσπιση υποβάλει γραπτώς και αναπτύσσει την βασική θέση της υπερασπίσεως» τόνισε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Σπύρος Δημητρίου, προσθέτοντας:
«Αποδέχεται την κατηγορία αλλά θεωρεί ότι υπάρχει μια περίσταση που εάν το δικαστήριο σας την αναγνώρισει, ο κατηγορούμενος θα υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς φύλαξης. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τελέστηκε ένα έγκλημα έξω από αστυνομικό τμήμα, το δεύτερο σήμα το δίνει η Κυριακή ζητάει βοήθεια επειδή κινδυνεύει από τον πρώην της που έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ο δράστης προβαίνει σε μια σοβαρή απόπειρα αυτοκτονίας, νοσηλεύτηκε, έκανε και δεύτερη και πραγματοποιήθηκε και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα γίνει σημαία από την άλλη πλευρά. Δεν έλαβε υπόψιν το ιστορικό του κατηγορούμενου. Φαίνεται ότι είναι ένα άτομο που πάσχει και νοσεί σοβαρά, αυτό το ιστορικό δεν το προσκόμισε κανένας στον πραγματογνώμονα. Ποια είναι η επαπειλούμενη ποινή; 15 έτη εκτίει. Μόλις ολοκληρωθούν για να αποφυλακιστεί θα πρέπει να περάσει από ψυχίατρο . Εάν καταδικαστεί σε ισόβια, θα ασκήσει έφεση και θα ταλαιπωρηθούν ξανά όλοι άνθρωποι. Εάν ζητήσω ελαφρυντικό, η ποινή διαμορφώνονται στα 6,5 έτη και εγώ ζητάω 15».
Ο κ. Δημητρίου τόνισε επίσης πως «ο κατηγορούμενος θέλει να φύγει από το ψυχιατρείο για να βρει όπως μου λέει ένα πιο ασφαλή τρόπο για να αυτοκτονήσει».
Ο συνήγορος του επικαλέστηκε μια σειρά από επεισόδια που έχει κάνει ο κατηγορούμενος από τα οποία όπως είπε προκύπτει ότι «έχει σοβαρά προβλήματα» ενώ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ψυχίατροι με ασφάλεια μπορούν να αποφανθούν για τον καταλογισμό της ώρα της τέλεσης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι ήταν απόρροια της νόσου και του υψηλού ποσοστού ουσιών που έχει καταναλώσει» τόνισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «η Κυριακή ανησυχούσε για την πορεία της υγείας του».
«Το μόνο με το οποίο θα ασχοληθεί η υπεράσπιση είναι εάν ο δράστης είχε διαταραγμένη σκέψη και βούληση» κατέληξε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου και ζήτησε να του αναγνωριστεί ο μειωμένος καταλογισμός
«ζητούμε την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου από ψυχοπαθείς και επικίνδυνους ανθρώπους όπως ο κατηγορούμενος» είπε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως λαμβάνει αγωγή 15 φαρμάκων την ημέρα.
Από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας υποστηρίχθηκε ότι οι νοσηλείες του κατηγορούμενου είναι μονοήμερες και η Κυριακή πήγε μια φορά μαζί του.
«Η Κυριακή ήταν τρομοκρατημένη και στο τηλέφωνο ήθελε να τονίσει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου. Το γεγονός ότι είναι επικίνδυνος δεν σημαίνει ότι είναι και ακαταλόγιστος» τόνισε η Ελένη Μαζαράκη, συνήγορος του πατέρα του Κυριακής Γρίβα, η οποία πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να κληθεί ο ιατροδικαστής από το δικαστήριο.
«Πάλι συκοφαντούμαι ότι είπα ψέματα και είναι μονοήμερες νοσηλείες» είπε ο Σπύρος Δημητρίου, προσκομίζοντας στο δικαστήριο ένα παχύ φάκελο με το ιστορικό του κατηγορούμενου.
Αιτήματα υποστήριξης κατηγορίας
«Δολοφόνε» είπε ο πατέρας της Κυριακής μόλις μπήκε ο κατηγορούμενος στη δικαστική αίθουσα, ο οποίος κάθ´ όλη τη διάρκεια καθόταν με το κεφάλι κατέβασμα και το βλέμμα στο πάτωμα ενώ λίγο αργότερα σε διακοπή της διαδικασίας φώναξε προς τον κατηγορούμενο «θυμάσαι ποιος είμαι εγώ;»
Στην έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απασχόλησαν διαδικαστικά και δικονομικά ζητήματα σχετικά με την μαγνητοφώνηση των πρακτικών, την μαγνητοσκόπηση της δίκης, της κλήσης μαρτύρων κ.ά. Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβανόταν και αυτό της βίαιης προσαγωγής του ψυχιάτρου Αθανάσιου Δουζένη ο οποίος έχει εξετάσει τον κατηγορούμενο. «Θα συμφωνήσω ότι η κατάθεση του είναι κρίσιμη και ουσιώδης για το εάν η πράξη τελέστηκε υπό συνθήκες που δικαιολογούν την άρση ή μη του καταλογισμού. Θα εφαρμοστούν οι δέουσες διατάξεις όταν θα κληθεί ο μάρτυρας» είπε η εισαγγελέας.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Σπύρος Δημητρίου, τόνισε «είναι η τελευταία ημέρα που θα δεχθώ αναφορές περί μεθοδεύσεων στην υπόθεση αυτή. Δε θα βρείτε άλλο δικηγόρο να συμπαρίσταται έτσι στην οικογένεια του θύματος. Τέλος στα λαϊκά δικαστήρια. Οταν ανέλαβα την υπόθεση που παραδόθηκε από την οικογένεια και ψάξαμε και όλα τα ψυχιατρείο της χώρας, το πλούσιο ψυχιατρικό παρελθόν του κατηγορούμενου. Ορίστηκε πραγματογνώμονας. Κατά του πραγματογνώμονα υποβλήθηκε αίτηση εξαίρεσης, πολυσέλιδη. Εγώ τους ζήτησα τους γιατρούς. Ασφαλώς και να έρθει ο Δουζένης να καταθέσει.»
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα στην πρόοδο της δίκης.