Σύμφωνα με τον Dr. Deepak Talreja, καρδιολόγο, το σπανάκι είναι μια τροφή που μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε διαιτητικά νιτρικά.
Η κατανάλωσή του μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε σπανάκι μπορεί να μειώσει τη συστολική και διαστολική πίεση, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται τακτικά.
Επιπλέον, ο χυμός παντζαριού αναδεικνύεται ως εξίσου ευεργετικός στη μείωση της υπέρτασης, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.
Πιο αναλυτικά
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι μία πάθηση κατά την οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών είναι υψηλή. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καρδιαγγειακή υγεία. Ένας καρδιολόγος αναφέρθηκε σε μία τροφή που μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μέσα σε λίγες ώρες.
Η Νο1 τροφή που μπορεί να γίνει σύμμαχός σας κατά της υπέρτασης
Ο Dr. Deepak Talreja, MD, καρδιολόγος και κλινικός διευθυντής καρδιολογίας στο Sentara Health, δήλωσε: «Το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε διαιτητικά νιτρικά. Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το σπανάκι, το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, ένα μόριο που χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία».
Όταν τα αιμοφόρα σας αγγεία είναι διεσταλμένα και χαλαρά, το αίμα ρέει πιο εύκολα και η αντίσταση στη ροή του αίματος μέσω των φλεβών και των αρτηριών μειώνεται. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μέτρια μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης», σημειώνει ο ειδικός.
Πρόσθεσε επίσης ότι πολλαπλές μελέτες υποστηρίζουν την επίδραση του σπανακιού στη συστολική αρτηριακή πίεση, ξεχωρίζοντας μία συγκεκριμένη. «Μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Hypertension διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά όπως το σπανάκι, μείωσε σημαντικά τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται τακτικά».
«Η επίδραση μπορεί να παρατηρηθεί μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με καθημερινή πρόσληψη. Η τακτική ενσωμάτωση φρέσκου σπανακιού στα γεύματα – είτε σε σαλάτες, smoothies ή άλλα φαγητά – μπορεί να είναι ένας απλός, φυσικός τρόπος για φυσιολογική αρτηριακή πίεση και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνολικά».
Ο Dr. Talreja πρόσθεσε: «Ενώ το σπανάκι από μόνο του δεν θα αντικαταστήσει φάρμακα ή άλλες αποδεδειγμένες θεραπείες, μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης διατροφικής στρατηγικής ευθυγραμμισμένης με τη δίαιτα DASH και τη Μεσογειακή διατροφή, οι οποίες και οι δύο συνδέονται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο».
Σπανάκι: Τα οφέλη του για την υγεία
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε κάλιο συμβάλλοντας στη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου και της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου.
Ως πλούσια σε αντιοξειδωτικά τροφή, σύμφωνα με τον γιατρό, περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και βήτα-καροτένιου, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης, φραγμένων αιμοφόρων αγγείων και υψηλής χοληστερόλης.
Χυμός παντζαριού: Ένας ακόμη σύμμαχος στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης – Τι έδειξε μελέτη
Πέρα από το σπανάκι, ο χυμός παντζαριού αναδεικνύεται ως ένας εξαιρετικός σύμμαχος στη μάχη κατά της υπέρτασης. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε διαιτητικά νιτρικά άλατα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση.
Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, 68 άτομα με υπέρταση συμμετείχαν σε ένα τετράμηνο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έπινε 250 mL χυμού παντζαριού, πλούσιου σε νιτρικά καθημερινά, ενώ η άλλη έπινε χυμό χωρίς νιτρικά (εικονικό φάρμακο).
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Όσοι κατανάλωναν τον χυμό παντζαριού, πλούσιο σε νιτρικά, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, τόσο στις κλινικές μετρήσεις όσο και στις μετρήσεις στο σπίτι και κατά τη διάρκεια 24 ωρών.
Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των 4 εβδομάδων, χωρίς να παρατηρηθεί καμία προσαρμογή του σώματος. Επιπρόσθετα, η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων βελτιώθηκε κατά περίπου 20% και η αρτηριακή δυσκαμψία μειώθηκε, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.