Το άρθρο αναφέρεται στα αχλάδια ως μια «πράσινη υπερτροφή» που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην προστασία της καρδιάς. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία των διατροφικών αλλαγών για τη ρύθμιση της χοληστερίνης, προτείνοντας τη συμπερίληψη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή.
Τα αχλάδια, πλούσια σε φλαβονοειδή, κάλιο και πηκτίνη, συμβάλλουν στη μείωση της LDL και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL), ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν είναι κατάλληλα για όλους, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες.
Πιο αναλυτικά
Φανταστείτε μια απλή τροφή που μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σας στην προστασία της καρδιάς και τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι ένα πράσινο φρούτο μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη και να προστατεύσει την καρδιά σας εμποδίζοντας τις επιβλαβείς ουσίες να κολλήσουν στις αρτηρίες σας.
Ο ρόλος της διατροφής στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης
Οι διατροφικές αλλαγές είναι συχνά η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνουν τα άτομα που διαγιγνώσκονται με υψηλή χοληστερόλη για να δουν ουσιαστικές βελτιώσεις, είτε χωρίς φαρμακευτική αγωγή είτε πριν καταφύγουν σε αυτήν. Ενώ η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού, τα μη ισορροπημένα επίπεδα, ειδικά της «κακής» LDL χοληστερίνης, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η υψηλή χοληστερίνη είναι αποτέλεσμα της αύξησης της «κακής» LDL χοληστερόλης. Συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Καθώς συχνά δεν ανιχνεύεται χωρίς εξετάσεις, μπορεί να συσσωρευτεί αργά στις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας δυνητικά σε σοβαρές επιπλοκές.
Η αντικατάσταση των λιπαρών τροφών με περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την εφαρμογή αυτών των αλλαγών παράλληλα με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Συνιστάται στους πάσχοντες να κόψουν το κάπνισμα και να λαμβάνουν τυχόν συνταγογραφημένα φάρμακα (όπως οι στατίνες).
Το Νο1 φρούτο που μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη
Τα αχλάδια έχουν συσχετιστεί με τη διατήρηση και την ενίσχυση της συνολικής υγείας της καρδιάς μας. Επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο να ενσωματώσετε αυτό το πράσινο φρούτο στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε στα γεύματά σας.
Η προστατευτική δύναμη των αχλαδιών προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ευεργετικά φλαβονοειδή και κάλιο, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, ειδικά η κερσετίνη στο φλοιό, καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι προκυανιδίνες των αχλαδιών μπορούν επίσης:
- να μειώσουν τη δυσκαμψία του καρδιακού ιστού,
- να μειώσουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης και
- να αυξήσουν την HDL («καλή») χοληστερόλη.
Επίσης, τα αχλάδια περιέχουν 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, κυρίως πηκτίνη και αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Ειδικοί αναφέρουν ότι «η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης αποβάλλοντάς την από το σώμα πριν απορροφηθεί». Τα αχλάδια είναι μία από τις καλύτερες πηγές πηκτίνης, σε σύγκριση με τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, τα λάιμ και άλλα κοινά φρούτα.
Είναι τα αχλάδια ασφαλή για όλους;
Τα αχλάδια είναι ένα νόστιμο και υγιεινό φρούτο, γενικά ασφαλές για την καθημερινή σας διατροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι κατάλληλα για όλους, ειδικά για άτομα με συγκεκριμένες ευαισθησίες.
Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, μπορεί να εμφανίσετε αντιδράσεις στην κατανάλωση αχλαδιών, καθώς και σε άλλα φρούτα όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, νεκταρίνια και φράουλες. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- καταρροή ή φτέρνισμα
- πόνος ή ευαισθησία γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια ή το μέτωπο
- βήχας, συριγμός ή δύσπνοια
- φαγούρα στο δέρμα ή εξάνθημα (κνίδωση)
- διάρροια
- αίσθημα ναυτίας ή έμετος
- πρησμένα μάτια, χείλη, στόμα ή λαιμός
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αχλαδιών σε μία μόνο φορά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Αυτό οφείλεται στη δυσκολία πέψης της φρουκτόζης και της σορβιτόλης, φυσικών σακχάρων που περιέχονται στα αχλάδια.