Βίντεο: Κατοικία παρασύρεται από τα ορμητικά ρεύματα ποταμού – Απόλυτο χάος από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας
Απέκτησε η σύντροφος του Νεϊμάρ – Οι πρώτες στιγμές με τη δεύτερη κόρη του ζευγαριού
Χανιά: Τραγικός θάνατος 30χρονου που κατέρρευσε μπροστά στον συγκάτοικό του
Αυλαία για το Mega Σαββατοκύριακο: «Πιστεύω ότι διεκπεραιώσαμε και φέτος άψογα το έργο μας»
ΗΠΑ: Καταγγέλλει την Χαμάς για τον σοβαρό τραυματισμό 2 Αμερικανών στην Γάζα
Μητσοτάκης: «Παραδεχόμαστε παραλείψεις όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»
Μάγισσα – Πυρακτωμένη καρδιά: Τι θα δείτε απόψε – Θα μπορέσει η αληθινή αγάπη του ζευγαριού να λύσει τα σκοτεινά μάγια;
Κριστιάνο Ρονάλντο: Η αδερφή του υπερασπίστηκε τον αδερφό της, μετά την αμφιλεγόμενη απουσία του από την κηδεία του Ντιόγκο Ζότα
«Συντετριμμένη» η Χρηστίδου στο Χαμογέλα και Πάλι για τον θάνατο του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη – «Διανύει εξαιρετικά σκληρή περίοδο»
Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό οκτάμηνο ράλι με κέρδη 35,10%, εκρηκτική άνοδος τραπεζών κατά 68,41% – Κεφαλαιοποίηση ενισχυμένη κατά 20 δισ. ευρώ
Γκουντάρας: Συγκλονισμένος από τη διάρρηξη στο σπίτι του στο Λαγονήσι – «Το είδαν τα παιδιά μου! Ο μεγάλος μου γιος…»
«Οι Νάγκετς αποφασισμένοι να κρατήσουν τον Βαλαντσιούνας παρά το ζωηρό ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού» γράφουν στις ΗΠΑ
Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Εκδόθηκε το 1821 και κυκλοφόρησε μόνο τρία φύλλα
Ασπρόπυργος: Αιματηρή επίθεση με καραμπίνα σε καταυλισμό Ρόμα – Τρία ανήλικα θύματα
Στη Λιβύη σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Κομβική συνάντηση με τον Χαφτάρ για την ΑΟΖ
Η γη της ελιάς: Το συγκλονιστικό φινάλε – Ο Μιλτιάδης εγκαταλείπει την Βασιλική στα σκαλιά της εκκλησίας
Λυκαβηττός: Πυρκαγιά κατέστρεψε διαμέρισμα, ηλικιωμένος με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο
Ο Λορέντσο Σιπιόνι στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό: «Κατέβαλα τεράστια προσπάθεια να είμαι εδώ»
«Προστασία» από την κυβέρνηση για το φόρο άνθρακα σε ευάλωτες οικογένειες – Τι προβλέπεται για θέρμανση και ρεύμα
Αθλητικό πρόγραμμα με ΑΕΚ – Μπέρσχοτ, Εμμανουήλ Καραλή στο Fly Athens και Formula 1
//

Διαβάστε περισσότερα

Η θανατική ποινή στην αρχαιότητα και οι σκληρές μέθοδοι εφαρμογής της

Μέθοδοι θανατικής εκτέλεσης στην αρχαιότητα: Από τον λιθοβολισμό μέχρι τον αποτυμπανισμό, οι τιμωρίες των εγκληματιών ήταν σκληρές και παραδειγματικές
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τις μεθόδους εκτέλεσης της ποινής του θανάτου στην αρχαιότητα, εστιάζοντας σε διάφορους πολιτισμούς όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Εβραίοι και οι Έλληνες. Αναλύει τις παραδοσιακές πρακτικές, όπως ο λιθοβολισμός, ο πνιγμός και ο ανασκολοπισμός, καθώς και τη διαδικασία του αποτυμπανισμού, που περιλάμβανε τη δημόσια εξευτελιστική εκτέλεση των κακούργων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εκτέλεση με κώνειο στην αρχαία Αθήνα, η οποία θεωρούταν πιο «ανθρωπιστική» συγκριτικά με άλλες μεθόδους. Το άρθρο επισημαίνει ότι οι εκτελέσεις αυτές είχαν και θρησκευτική διάσταση, αποσκοπώντας στην εξαγνισμό της κοινωνίας από το «άγος» που προκαλούσε το έγκλημα.

Πιο αναλυτικά

Ο αρχαίος κόσμος θεσμοποίησε κατά καιρούς διάφορους τρόπους εκτέλεσης των εγκληματιών: οι Βαβυλώνιοι την πυρά, τον πνιγμό και τον ανασκολοπισμό, οι Πέρσες τη σταύρωση, οι Εβραίοι το λιθοβολισμό και τη σταύρωση, οι Αιγύπτιοι τον ανασκολοπισμό, την πυρά, τον πνιγμό, τον απαγχονισμό, τον αποκεφαλισμό και ίσως τη σταύρωση, οι Έλληνες, κυρίως, το λιθοβολισμό, τον κατακρήμνισμα, το δηλητήριο και τον «αποτυμπιανισμό».

Ήδη από τους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους, σε πoλλές Ελληνιστικές πόλεις, ο λιθοβολισμός έπαψε να αποτελεί νόμιμο τρόπο εκτέλεσης κακοποιών πού η ίδια η πολιτεία καταδίκαζε σε θάνατο. Όπου εξακολούθησε να εφαρμόζεται αποτελούσε μάλλον ποινή υπαγορευμένη και εκτελούμενη από μία κοινωνική ομάδα, παρά κύρωση θεσμοθετημένη και εφαρμοζόμενη από το κράτος.

Στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, όσοι καταδικάζονταν από τα δικαστήρια σε θάνατο, εκτελούνταν είτε με κώνειο, είτε με κατακρημνισμό, είτε τέλος με «αποτυμπανισμό». Ή δηλητηρίαση των καταδίκων με κώνειο άρχισε να εφαρμόζεται προς το τέλος τού 5ου αιώνα πχ , στους κατάδικους πού έμελλε να πιουν το κώνειο έλυναν τα δεσμά τη μέρα της θανάτωσης, έτσι ώστε ο μελλοθάνατος να μπορεί αν θέλει να λουστεί και να αποχαιρετήσει τούς δικούς του.

Περισσότερο παρά τρόπος εκτέλεσης, η δηλητηρίαση συνιστά παρότρυνση σε αυτοκτονία, για λόγους επιείκειας, και ο νεκρός παραδίνεται στους συγγενείς του για ταφή. Στην εκτέλεση με κατακρημνισμό, πού εκτός από την Αθήνα εφαρμοζόταν στη Σπάρτη, στους Δελφούς, στην Κόρινθο, ίσως στην Ίλίδα και τη Θεσσαλία, ο καταδικασμένος σπρωχνόταν από το ύψος ενός ψηλού βράχου στον γκρεμό, στο βάραθρο ή όρυγμα στην Αθήνα, στον Καιάδα στη Σπάρτη, στους Κόρακες ατή Θεσσαλία.

Ο τρόπος αυτός εκτέλεσης εφαρμοζόταν μάλλον στα πολιτικά και θρησκευτικά εγκλήματα, όπως εξάλλου και το κώνειο, και συνεπαγόταν απαγόρευση ταφής τού καταδίκου. ο κατακρημνισμός δεν αναφέρεται μετά το 406 πχ και το καινούριο όρυγμα πού άνοιξαν οι ‘Αθηναίοι τον 4ο αιώνα πχ χρησίμευε μάλλον για να ρίχνουν τα πτώματα των καταδίκων. ο τρίτος τρόπος εκτέλεσης των καταδίκων, ο «αποτυμπανισμός» , αναφέρεται από τούς κλασικούς συγγραφείς με τρόπο λακωνικό.

Πουθενά δε διασώθηκε περιγραφή για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν. Σύμφωνα με τούς μεταγενέστερους λεξικογράφους, η εκτέλεση γινόταν με το τύμπανων ή τύπανον, ξύλινο θανατικό εργαλείο τού δημίου. Οι παλιοί γραμματικοί και σχολιαστές, αναγνωρίζοντας ενεργητική σημασία Στη λέξη τύμπανων, δέχονται ότι ο αποτυμπανισμός είναι ή θανάτωση δια τυμπάνου, ερμηνεία πού δεν αμφισβητήθηκε από τούς ιστορικούς και τούς αρχαιολόγους μέχρι το 1923.

Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας τού αιώνα μας, οι αρχαιολόγοι Κουρουνιώτης και Πελεκίδης αποκάλυψαν στην περιοχή τού Φαληρικού Δέλτα αρχαίο νεκροταφείο πού εντυπωσίασε τούς ερευνητές της εποχής για την πυκνότητά του. Ανάμεσα στους 86 τάφους πού ανασκάφηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πολυανδρία των πρώιμων αρχαϊκών χρόνων, όπου τάφηκαν 17 άνδρες χωρίς κανένα κτέρισμα. Κάθε σκελετός είχε γύρω από το λαιμό, τα χέρια και τα σφύρα των ποδιών ένα σιδερένιο κλοιό με αιχμηρές απολήξεις. Στις απολήξεις των κλοιών βρέθηκαν υπολείμματα ξύλου.

Από το γεγονός αυτό συμπεραίνει κανείς ότι κάθε νεκρός ήταν ξαπλωμένος πάνω σε μία σανίδα, πλάτους 0,50-0,55, πάνω στην όποία είχε ακινητοποιηθεί με τούς κλοιούς πού περιέβαλαν τα άκρο και το λαιμό και οι οποίοι ήταν καρφωμένοι πάνω στη σανίδα. για ποίο όμως λόγο έγινε αυτή η κλοιοδεσία των 17 ανδρών:

Όπως ε{ναι τελείως απίθανο να έγινε μετά θάνατο, θα πρέπει να δεχτούμε ότι η δέσμευση έχει σχέση με τον τρόπο θανάτωσης των ανδρών αυτών, ο ένας μάλιστα από τούς οποίους είχε στο στήθος του μία χάλκινη αιχμή βέλους ενώ οι περισσότεροι είχαν σπασμένα τα οστά τού προσώπου ή τού κρανίου; Ε{ναι φανερό ότι δεν θανατώθηκαν ούτε με κώνειο ούτε με κατακρημνισμό.

Στα 1923, ο τότε έφορος αρχαιοτήτων Αττικής Α. Κεραμόπουλλος απέδειξε με μία διεθνώς αναγνωρισμένη μελέτη του ­ ότι το πολυανδρία τού Φαλήρου μάς αποκαλύπτει τον πιο διαδεδομένο νόμιμο τρόπο εκτέλεσης εγκληματιών από τούς προσολώνειους χρόνους μέχρι τον 4ο αιώνα Π.Χ. με τη μαρτυρία των αρχαίων κειμένων, κυρίως ενός αποσπάσματος από τις Θεσμοφοριόζουσες τού Αριστοφάνη (στ. 930 έπ.), ο Α. Κεραμόπουλλος απέδειξε ότι ο άποτυμπανισμός ισοδυναμεί με το θάνατο επί της σανίδος (Θεσμ. στ. 938, 942, 1028: προς θάνατον δείται έπί της σανίδος. Ήρόδοτος 5, 72: την άπί θανάτω κατάδεσιν).

Επομένως το τύμπανων απ’ όπου προέρχεται ο άποτυμπονισμός, το ξύλινο θανατικό εργαλείο τού δημίου, σύμφωνα με τον ορισμό των σχολιαστών και των λεξικογράφων, δεν είναι παρά μία σανίδα ή σε παλιότερες εποχές ένας κορμός δέντρου.

Ονομάστηκε και ξύλον επειδή ήταν ξύλινη ή ακόμα πεντεσύριγγον ξύλον από τούς πέντε κλοιούς πού στήριζαν το σώμα τού καταδίκου στη σανίδα. Ή διαδικασία θανάτωσης ήταν η έξης: Πάνω σε μία πλατιά και γερή σανίδα, όπως πρέπει να ήταν αυτές τού Φαλήρου, ξάπλωναν τον κατάδικο, γυμνό, όπως ακριβώς σταυρώνονταν από τούς Ρωμαίους οι καταδικασμένοι σε θάνατο.

Στη συνέχεια, καθήλωναν τον κατάδικο με πέντε ήλους , δηλ. κλοιούς πού περιέβαλαν τα άκρα και το λαιμό και καρφώνονταν γερά στη σανίδα. Μετά την ακινητοποίηση τού σώματος, η σανίδα στηνόταν όρθια και στερεωνόταν στο έδαφος έτσι ώστε ο κατάδικος έκρέματο (‘Ησύχιος και Φώτιος τουμπανίζεται ­ ξύλω πλήσσεται, έκδέρεται και κρέμαται).

Είναι πιθανό λοιπόν, προτού ανορθωθεί η σανίδα, ο κατάδικος να μαστιγωνόταν ή να ραβδιζόταν, όπως γινόταν η φραγγέλωση στη ρωμαϊκή σταύρωση.

Για το λόγο αυτό έπρεπε ο κατάδικος να είναι γυμνός. Αφού η σανίδα στηνόταν όρθια, φύλακες φρουρούσαν μη και κανείς αποπειραθεί να απελευθερώσει τον άποτυμπανιζόμενο ή μη θελήσει να συντομεύσει το μαρτύριό του επισπεύδοντας το θάνατό του. Φαίνεται όμως ότι το μαρτύριο τού καταδίκου δε σταματούσε εδώ.

Τα κακοποιημένα οστά των νεκρών τού Φαλήρου δείχνουν ότι αφού καθηλώνονταν στη σανίδα, οι κακούργοι λιθοβολούνταν, έτσι ώστε διαμελισμένοι και κακοποιημένοι να μη μπορούν να πάρουν εκδίκηση μετά θάνατο.

Η συνήθεια αυτή αποτελεί ίσως συμβολικό κατάλοιπο άλλων εποχών, όταν η εκτέλεση των καταδίκων γινόταν με λιθοβολισμό. Ταυτόχρονα όμως οι πέτρες πού ρίχνονταν στους άποτυμπανιζομένους θυμίζουν το σημερινό ανάθεμα, χάρη σ’ αυτές οι κακούργοι αντετίθεντο και ως εκ τούτου κατέχονταν από τούς χθόνιους θεούς χωρίς κίνδυνο να ξαναγυρίσουν στη γη δεν υπήρχε έτσι φόβος να ξαναεμφανιστούν Στη ζωή, σαν τούς καταχανάδες της σημερινής Κρήτης, δηλαδή τούς κακοβαφτισμένους, τούς κακοβαμμένους ή τούς ανθρώπους πού διαπράξανε όσο ζούσαν πολλά ανομήματα, οι όποίο σηκώνονται νύχτα από τον τάφο τους και εμφανίζονται μαζί με τούς δαίμονες.

Δεν αποκλείεται αντί να καρφωθεί με τούς κλοιούς στη σανίδα, να ήταν δυνατό να δεθεί ο κατάδικος πάνω στο τύμπανο ή στο σταυρό.

Όμως, η συμβολική δύναμη τού μετάλλου, σιδήρου ή χαλκού, είτε είναι κλοιός είτε καρφί, όχι μόνο είναι ισχυρότερη και διαρκέστερη από τού σχοινιού αλλά και έχει μεγάλη αποτροπιαστική δύναμη (Σχολ. Όδυσ. Λ. 48 κοινή τις παρά άνθρωπος εστίν ύπόληψις, ότι νεκροί και δαίμονες σίδηρον φοβουνται). Ή αγχόνη, η καρατόμηση, ο κατακρημνισμός, η πυρά ή ο πνιγμός είναι φιλάνθρωποι θάνατοι σε σύγκριση με τον άποτυμπανισμό.

Ακόμα και η ρωμαϊκή σταύρωση, οδυνηρότερη εξαιτίας τού καρφώματος των ακρών, συνεπάγεται γρηγορότερο θάνατο λόγω της απώλειας αίματος. το μαρτύριο τού άποτυμπανιζόμενου ξεπερνά κάθε περιγραφή. Γυμνός καθηλωμένος με τούς κλοιούς πάνω στην όρθια σανίδα, όλο το βάρος τού σώματός του έπεφτε προς τα κάτω, με συνέπεια οι κλοιοί να πιέζουν τις κνήμες, τις ώλένες και το κάτω σαγόνι.

«Αν οι κλοιοί των άκρων είναι χαλαροί, όλο το βάρος πέφτει στο λαιμό και συνθλίβεται το κάτω σαγόνι. Στις οδύνες αυτές πρέπει να προστεθούν η πείνα, η δίψα, το κρύο, η ζέστη, τα έντομα και τα όρνεα, οι μολύνσεις, η γάγγραινα, μαρτύρια πού μπορούσαν να διαρκέσουν πολλές μέρες.

Ποία όμως ήταν τα εγκλήματα πού επέσυραν για το δράστη την ποινή τού αποτυμπανισμου: Σύμφωνα με την επικρατέστερη γνώμη, δεν ήταν ούτε τα πολιτικά ούτε τα θρησκευτικά εγκλήματα , στις περιπτώσεις αυτές η εκτέλεση γινόταν είτε με κώνειο είτε με κατακρημνισμό.

Με αποτυμπανισμό εκτελούνταν οι κακούργοι, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονταν, κατά τον Αριστοτέλη (Αθηναίων πολιτεία 52 1): κλέπται, άνδραποδισταί, λωποδύται, τοιχωρύχοι και βαλαvτιoτόμοι (τσαντάκηδες) και ενδεχομένως οι φονιάδες. Αν συλληφθούν έπ’ αύτοφόρω, όλοι αυτοί οι εγκληματίες οδηγούνται χωρίς ανάκριση κατ’ ευθείαν στο δικαστήριο των Ένδεκα. Εφ’ όσον ομολογούν την πράξη τους ακολουθεί συνοπτική διαδικασία και εκτελούνται αμέσως.

Ή συνοπτική αυτή διαδικασία, η απαγωγή, αποτελεί κατάλοιπο της πανάρχαιας ιδιωτικής απονομής της δικαιοσύνης και εκδίκησης, όταν το ίδιο το θύμα ή οι συγγενείς του συνελάμβαναν το δράστη και τον εκτελούσαν αμέσως, χωρίς την επέμβαση των κρατικών οργάνων.

Οι νεκροί τού Φαλήρου ανήκαν επομένως στην κατηγορία των κακούργων. Όμως το γεγονός ότι τάφηκαν συγχρόνως 17 εγκληματίες καθιστό απίθανο να πρόκειται για κλέφτες. για τον Α. Κεραμόπουλο πρόκειται για πειρατές πού έπέδραμαν στις αττικές ακτές -παρόμοιες επιδρομές ήταν συνηθισμένες πριν από τούς χρόνους τού Σόλωνα.

Αποκρούοντας την επιδρομή, οι Αθηναίοι τούς συνέλαβαν και τούς εκτελέσανε με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο. ο λιθοβολισμός και ο κατακρημνισμός των καταδίκων είναι ένας τρόπος εξάλειψης τού μιάσματος πού γεννά ένα έγκλημα θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα, ένα άγος.

Ή θανατική εκτέλεση στις περιπτώσεις αυτές δεν αποσκοπεί στο φυσικό αφανισμό του ενόχου, αλλά έχει θρησκευτική χροιά. Πρώτα απ’ όλα αποβλέπει στον εξαγνισμό της κοινωνικής ομάδας από την ευθύνη τού αίματος πού θα χυθεί.

Έπειτα, η βίαιη αποπομπή στο θάνατο ενός ανάξιου και καταραμένου μέλους της ομάδας μπορεί να θεωρηθεί πράξη ευσέβειας τόσο από μέρους της συγκεκριμένης ομάδας όσο και από την πλευρά τού καταδικασμένου ο οποίος εγκαταλείπεται στο έλεος των θείων δυνάμεων.

Τελείως διαφορετική είναι η περίπτωση των κακούργων. Ή εκτέλεσή τους οδηγεί σε θάνατο τελείως διαφορετικό από το θάνατο με κατακρημνισμό των ενόχων θρησκευτικού ή πολιτικού εγκλήματος. Ο αποτυμπανιζόμενος εκτίθεται στη δημόσια θέα σαν αντικείμενο αποστροφής και χλευασμού, το οποίο πρέπει να υποφέρει με κάθε τρόπο.

Αποτελεί συνάμα και ένα μέσο εκφοβισμού: Η αγωνία είναι πιο παραδειγματική από ένα πτώμα.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Εκδόθηκε το 1821 και κυκλοφόρησε μόνο τρία φύλλα

Η Σάλπιγξ Ελληνική υπήρξε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην...

Το μυστηριώδες κρανίο στην Αργεντινή πυροδοτεί σενάρια για εξωγήινους

Ένα παράξενο κρανίο παιδιού που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αργεντινή...

Αριστοτέλης: 20 διαχρονικές σκέψεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή σου

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας,...

Απίστευτο! Σκύλος δημιούργησε εικόνες με τον Χριστό και την Παναγία, vid

Ένας βελγικός ποιμενικός σκύλος, ονόματι "Monkey", έχει γίνει viral...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 λεπτό

Βίντεο: Κατοικία παρασύρεται από τα ορμητικά ρεύματα ποταμού – Απόλυτο χάος από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας

Σφοδρές πλημμύρες στο Τέξας έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 50 θανάτους, με βίντεο να καταγράφει τη δραματική στιγμή που ένα σπίτι παρασύρεται…

SPORTS πριν 7 λεπτά

Απέκτησε η σύντροφος του Νεϊμάρ – Οι πρώτες στιγμές με τη δεύτερη κόρη του ζευγαριού

Η σύντροφος του Νεϊμάρ, Μπρούνα Μπιανκάρντι, γέννησε τη δεύτερη κόρη τους, ολοκληρώνοντας την οικογένεια του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή. Ο Νεϊμάρ έχει…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 7 λεπτά

Χανιά: Τραγικός θάνατος 30χρονου που κατέρρευσε μπροστά στον συγκάτοικό του

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στα Χανιά, όταν ένας 30χρονος άνδρας κατέρρευσε μπροστά στον συγκάτοικό του το βράδυ της Παρασκευής. Ο…

LIFE πριν 11 λεπτά

Αυλαία για το Mega Σαββατοκύριακο: «Πιστεύω ότι διεκπεραιώσαμε και φέτος άψογα το έργο μας»

Το Mega Σαββατοκύριακο ολοκλήρωσε τον κύκλο του για τη φετινή χρονιά, με τους παρουσιαστές Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα να…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 17 λεπτά

ΗΠΑ: Καταγγέλλει την Χαμάς για τον σοβαρό τραυματισμό 2 Αμερικανών στην Γάζα

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χαμάς για την επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Αμερικανών εργαζομένων στο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 18 λεπτά

Μητσοτάκης: «Παραδεχόμαστε παραλείψεις όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»

Στην καθιερωμένη ανασκόπηση της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διορθώσει εγκαίρως κακώς κείμενα, όπως…

MEDIA πριν 30 λεπτά

Μάγισσα – Πυρακτωμένη καρδιά: Τι θα δείτε απόψε – Θα μπορέσει η αληθινή αγάπη του ζευγαριού να λύσει τα σκοτεινά μάγια;

Η σειρά «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά» επιστρέφει την Κυριακή 6 Ιουλίου στις 23:45, φέρνοντας στο προσκήνιο μια αδίστακτη ερωτική ιστορία…

SPORTS πριν 32 λεπτά

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η αδερφή του υπερασπίστηκε τον αδερφό της, μετά την αμφιλεγόμενη απουσία του από την κηδεία του Ντιόγκο Ζότα

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απουσία του από την κηδεία του Ντιόγκο Ζότα, παρά το συγκινητικό μήνυμα…

LIFE πριν 51 λεπτά

«Συντετριμμένη» η Χρηστίδου στο Χαμογέλα και Πάλι για τον θάνατο του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη – «Διανύει εξαιρετικά σκληρή περίοδο»

Η Σίσσυ Χρηστίδου, στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του MEGA, εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του πατέρα του…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 59 λεπτά

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό οκτάμηνο ράλι με κέρδη 35,10%, εκρηκτική άνοδος τραπεζών κατά 68,41% – Κεφαλαιοποίηση ενισχυμένη κατά 20 δισ. ευρώ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει ένα ιστορικό οκτάμηνο ράλι, με συνολικά κέρδη 35,10% και εντυπωσιακή άνοδο 68,41% στον τραπεζικό δείκτη,…

LIFE πριν 1 ώρα

Γκουντάρας: Συγκλονισμένος από τη διάρρηξη στο σπίτι του στο Λαγονήσι – «Το είδαν τα παιδιά μου! Ο μεγάλος μου γιος…»

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας και η Ναταλί Κάκκαβα βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ μετά από διάρρηξη στο σπίτι τους στο Λαγονήσι, όπου…

SPORTS πριν 1 ώρα

«Οι Νάγκετς αποφασισμένοι να κρατήσουν τον Βαλαντσιούνας παρά το ζωηρό ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού» γράφουν στις ΗΠΑ

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό για τριετές συμβόλαιο, ωστόσο οι Ντένβερ Νάγκετς δεν είναι διατεθειμένοι…

VIRAL πριν 1 ώρα

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Εκδόθηκε το 1821 και κυκλοφόρησε μόνο τρία φύλλα

Η Σάλπιγξ Ελληνική υπήρξε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησαν μόνο 3 φύλλα (1, 5 και 20 Αυγούστου 1821)…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Ασπρόπυργος: Αιματηρή επίθεση με καραμπίνα σε καταυλισμό Ρόμα – Τρία ανήλικα θύματα

Στον Ασπρόπυργο, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκε ένοπλη επίθεση με κυνηγετική καραμπίνα σε καταυλισμό Ρομά, όταν τέσσερα άτομα άνοιξαν πυρ…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 1 ώρα

Στη Λιβύη σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Κομβική συνάντηση με τον Χαφτάρ για την ΑΟΖ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σήμερα στη Λιβύη για μια κρίσιμη συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, με στόχο την επανέναρξη…

0:00 / 0:00

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Εκδόθηκε το 1821 και κυκλοφόρησε μόνο...

Η Σάλπιγξ Ελληνική υπήρξε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησαν μόνο 3 φύλλα (1, 5 και 20 Αυγούστου 1821) τα οποία σώζονται στη...

Το μυστηριώδες κρανίο στην Αργεντινή πυροδοτεί σενάρια για εξωγήινους

Ένα παράξενο κρανίο παιδιού που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αργεντινή έχει προκαλέσει θεωρίες για εξωγήινους λόγω του ασυνήθιστου σχήματός του. Ωστόσο, ειδικοί διευκρίνισαν ότι η...

Αριστοτέλης: 20 διαχρονικές σκέψεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή σου

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, προσφέρει μέσα από 20 αποφθέγματα του πολύτιμα διδάγματα για τη ζωή, τη φιλία, την ηθική...

Απίστευτο! Σκύλος δημιούργησε εικόνες με τον Χριστό και την Παναγία, vid

Ένας βελγικός ποιμενικός σκύλος, ονόματι "Monkey", έχει γίνει viral για τους πίνακες που δημιούργησε, απεικονίζοντας τον Ιησού Χριστό και την Παναγία. Εκπαιδευμένος από τον Omar...

Οι άνθρωποι που «λικνίστηκαν μέχρι εξάντλησης» στο Μεσαίωνα – Ένα συναρπαστικό μυστήριο

Το άρθρο εξερευνά το μυστηριώδες φαινόμενο της "πανούκλας του χορού" που έπληξε το Στρασβούργο το 1518, όταν μια γυναίκα άρχισε να χορεύει ασταμάτητα, παρασύροντας...

Ιστορική Αναδρομή: Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων ξεκινά το 1973 με την πρώτη κλήση από τον Martin Cooper της Motorola μέσω του βαρύ DynaTAC 8000X. Παρά...

Ο Ι.Παβλόφ και το επαναστατικό πείραμα με τους σκύλους!

Ο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ, Ρώσος φυσιολόγος, έγινε γνωστός για τα πειράματά του με σκύλους, που αποκάλυψαν το φαινόμενο των εξαρτημένων αντανακλαστικών. Μέσω ενός πειράματος,...

Πως γεννήθηκε η Αγία Σοφία – Το άγνωστο μυστικό της δημιουργίας της

Η Αγία Σοφία, ο εμβληματικός βυζαντινός ναός της Κωνσταντινούπολης, θεμελιώθηκε το 330 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και ολοκληρώθηκε το 537 μ.Χ. υπό τον Ιουστινιανό....

Ο αρχαιότερος ελληνικός λατρευτικός βωμός στη δυτική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε στην Ισπανία!

Η ομάδα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Μέριδα στην Ισπανία ανακάλυψε τον παλαιότερο ελληνικό μαρμάρινο βωμό στη δυτική Μεσόγειο, χρονολογούμενο στον 5ο αιώνα π.Χ., κατά...

Απίστευτο: Παραμελημένο αγόρι που περνάει χρόνο με σκύλους επικοινωνεί… γαβγίζοντας!

Ένα 8χρονο αγόρι στην επαρχία Ουταραντίτ της Ταϊλάνδης, το οποίο είχε παραμεληθεί για χρόνια από την ναρκομανή μητέρα του, περνούσε τον περισσότερο χρόνο του...

Βρέθηκε η μυστηριώδης τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού «Πόντος» – Εξαφανισμένη εδώ και 160...

Μια σημαντική γεωλογική ανακάλυψη έγινε με την επιβεβαίωση της ύπαρξης της χαμένης τεκτονικής πλάκας «Πόντος» κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία είχε αγνοηθεί...

Βίντεο σοκάρει TikToker να διακινδυνεύει τη ζωή της λόγω ενός…κοχυλιού!

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η TikToker Beckylee Rawls αποκαλύπτει την επικινδυνότητα που κρύβουν ορισμένα κοχύλια στις παραλίες, καθώς η ίδια σχεδόν ριψοκινδύνευσε τη ζωή...

Η μαγεία των κεραυνών! Βίντεο που κόβει την ανάσα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό βίντεο που αποτυπώνει τη δύναμη και την καταστροφική φύση των κεραυνών. Μέσα από τρομακτικές εικόνες, αναδεικνύεται η επικινδυνότητα αυτού του...

Αδέλφια Ντάλτον: Η αληθινή τους ιστορία (φωτό)

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Ντάλτον το μυαλό καθενός από εμάς ταξιδεύει στην κακή συμμορία που έβγαζε μόνιμα νοκ άουτ ο φτωχός και...

Πελασγοί: Οι γενάρχες των Ελλήνων – Ποιοι ήταν;

Το όνομα Πελασγοί χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι αναφέρονταν στους πληθυσμούς αυτούς που θεωρούσαν προγόνους των Ελλήνων ή «προελληνικούς». Κάποιοι,...

Το σπήλαιο του Πλάτωνα – Η κορυφαία αλληγορία για την αληθινή πραγματικότητα

Ο μύθος του σπηλαίου του Πλάτωνα αναδεικνύει τη σχέση των ανθρώπων με την πραγματικότητα και τη γνώση, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές βαθμίδες κατανόησης. Οι δεσμώτες του...

Κόμης Δράκουλας: Αινιγματική επιγραφή ξαναζωντανεύει το μυστήριο της ταφής

Μια πρόσφατη ανακάλυψη στη Νάπολη αναζωπυρώνει το μυστήριο γύρω από την ταφή του Κόμη Δράκουλα, καθώς μια επιτύμβια στήλη στο μοναστήρι Santa Maria la...

Όταν η Γη πέρασε ένα ολόκληρο έτος… χωρίς καλοκαίρι!

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που συνέβη το 1815, όταν η έκρηξη του ηφαιστείου Tambora στην Ινδονησία προκάλεσε έναν ολόκληρο χρόνο...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πελασγοί: Οι γενάρχες των Ελλήνων – Ποιοι ήταν;

Το όνομα Πελασγοί χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους αρχαίους Έλληνες...

Νίκα – Αργυρός: Λίγο πριν τον επικό γάμο! Η απρόσμενη απαγόρευση στους καλεσμένους τους

Τρεις ημέρες πριν από τον γάμο τους, ο Κωνσταντίνος...

Λιάγκας – Καλύβα: Τον φίμωσε και εξαφανίστηκε στο φινάλε του Πρωινού – «Τον έχει κόψει στο Instagram!»

Ο Γιώργος Λιάγκας αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές του Πρωινού και...

Μήνυση κατά του Πέτρου Κουσουλού: «Ο κομπάρσος προκαλεί! Πρόθεση του η ολοκληρωτική εξόντωσή μου»

Ο Πέτρος Κουσουλός αντιμετωπίζει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βίντεο: Κατοικία παρασύρεται από τα ορμητικά ρεύματα ποταμού – Απόλυτο χάος από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας

Σφοδρές πλημμύρες στο Τέξας έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 50 θανάτους,...

Απέκτησε η σύντροφος του Νεϊμάρ – Οι πρώτες στιγμές με τη δεύτερη κόρη του ζευγαριού

Η σύντροφος του Νεϊμάρ, Μπρούνα Μπιανκάρντι, γέννησε τη δεύτερη...

Χανιά: Τραγικός θάνατος 30χρονου που κατέρρευσε μπροστά στον συγκάτοικό του

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στα Χανιά, όταν ένας 30χρονος...

Αυλαία για το Mega Σαββατοκύριακο: «Πιστεύω ότι διεκπεραιώσαμε και φέτος άψογα το έργο μας»

Το Mega Σαββατοκύριακο ολοκλήρωσε τον κύκλο του για τη...

ΗΠΑ: Καταγγέλλει την Χαμάς για τον σοβαρό τραυματισμό 2 Αμερικανών στην Γάζα

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χαμάς για την επίθεση που...

Μητσοτάκης: «Παραδεχόμαστε παραλείψεις όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»

Στην καθιερωμένη ανασκόπηση της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Μάγισσα – Πυρακτωμένη καρδιά: Τι θα δείτε απόψε – Θα μπορέσει η αληθινή αγάπη του ζευγαριού να...

Η σειρά «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά» επιστρέφει την Κυριακή...

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η αδερφή του υπερασπίστηκε τον αδερφό της, μετά την αμφιλεγόμενη απουσία του από την κηδεία...

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απουσία...

«Συντετριμμένη» η Χρηστίδου στο Χαμογέλα και Πάλι για τον θάνατο του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη – «Διανύει...

Η Σίσσυ Χρηστίδου, στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του...

Γκουντάρας: Συγκλονισμένος από τη διάρρηξη στο σπίτι του στο Λαγονήσι – «Το είδαν τα παιδιά μου! Ο...

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας και η Ναταλί Κάκκαβα βρέθηκαν σε...

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Εκδόθηκε το 1821 και κυκλοφόρησε μόνο τρία φύλλα

Η Σάλπιγξ Ελληνική υπήρξε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην...

Ασπρόπυργος: Αιματηρή επίθεση με καραμπίνα σε καταυλισμό Ρόμα – Τρία ανήλικα θύματα

Στον Ασπρόπυργο, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκε ένοπλη επίθεση...

Στη Λιβύη σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Κομβική συνάντηση με τον Χαφτάρ για την ΑΟΖ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σήμερα στη Λιβύη για μια...

Λυκαβηττός: Πυρκαγιά κατέστρεψε διαμέρισμα, ηλικιωμένος με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο

Στο Λυκαβηττό, ένα διαμέρισμα καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που...

Ο Λορέντσο Σιπιόνι στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό: «Κατέβαλα τεράστια προσπάθεια να είμαι εδώ»

Ο Λορέντσο Σιπιόνι, ο Αργεντινός χαφ, έφτασε στην Ελλάδα...

Αθλητικό πρόγραμμα με ΑΕΚ – Μπέρσχοτ, Εμμανουήλ Καραλή στο Fly Athens και Formula 1

Στην τηλεοπτική κάλυψη της Κυριακής 6 Ιουλίου 2025, ξεχωρίζουν...

Το μυστηριώδες κρανίο στην Αργεντινή πυροδοτεί σενάρια για εξωγήινους

Ένα παράξενο κρανίο παιδιού που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αργεντινή...

Νίκος Πολυδερόπουλος: Παντρεύεται την Βαλασία Συμιακού – Η πρόταση γάμου στο εξωτερικό

Ο Νίκος Πολυδερόπουλος είναι από τα πρόσωπα της εγχώριας...

Λιάγκας: Νυχτερινή περιπέτεια στον Πόρο με τον Σπύρο Λάζαρη και τον Ρέμο – «Τι ψέμα έχει να...

Ο Γιώργος Λιάγκας, μετά την ολοκλήρωση της πρωινής του...

Αγρίνιο: Τραγικός θάνατος 21χρονου σε φονική σύγκρουση οχημάτων στην Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Αγρίνιο,...

Φοροδιαφυγή: Σαρωτικοί έλεγχοι με ψηφιακά μέσα σε τουριστικές επιχειρήσεις

Το άρθρο αναφέρεται στους εκτεταμένους ελέγχους που διεξάγουν οι...

Οδύνη για τον Νίκο Κοκλώνη – Έφυγε ο πατέρας του

Ο Νίκος Κοκλώνης βιώνει μια δύσκολη ημέρα, καθώς ανακοίνωσε...

Ολέθριες πλημμύρες στο Τέξας: 50 άνθρωποι νεκροί και 27 παιδιά αγνοούνται – Επείγουσα επιχείρηση διάσωσης

Οι πλημμύρες στο Τέξας έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 50 θανάτους,...

Έλον Μασκ: Το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα και η έμπνευση από τον Επαμεινώνδα και τη λακωνική ιστορία

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Αναλυτικό πρόγραμμα πληρωμών έως τις 11 Ιουλίου

Από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου 2025, θα...

Επίδομα 100 ευρώ σε 80.000 εργαζόμενους: Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων, ποιοι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προγραμματίζει την έναρξη...

Αθλητικό ημερολόγιο: Οι κορυφαίες μεταδόσεις 6/7/2025

Στις αθλητικές μεταδόσεις της 6ης Ιουλίου 2025, ξεχωρίζει το...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Ιουλίου 2025

Σήμερα, Κυριακή (6.7.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Δήμητρα Κατσαφάδου: Πράξη αλληλεγγύης – Η γενναιόδωρη προσφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Η Δήμητρα Κατσαφάδου, γνωστή επιχειρηματίας της εταιρείας «La vie...

Αλτσχάιμερ: Ερευνητής αποκαλύπτει 3 κρυφές συνήθειες που υπονομεύουν σταδιακά τη μνήμη σας

Ο νευροεπιστήμονας Robert WB Love αποκαλύπτει τρεις κοινές συνήθειες...

Αυστραλία: Συνελήφθη ο κατηγορούμενος για τον εμπρησμό συναγωγής στη Μελβούρνη

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αυστραλίας συνέλαβε έναν 34χρονο άνδρα...

Βρετανία: Επανασυνδέει τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Συρία – Ιστορική επίσκεψη του βρετανού ΥΠΕΞ στην Δαμασκό

Η Βρετανία ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της...

Ισραήλ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν επιθετικό πύραυλο από την Υεμένη – ΒΙΝΤΕΟ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την κατάρριψη πυραύλου...

ΗΠΑ: Μαχητικό F-16 απέκλεισε ιδιωτικό αεροπλάνο που διείσδυσε σε απαγορευμένη ζώνη πάνω από γήπεδο γκολφ του Τραμπ

Μαχητικό F-16 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισε ένα ιδιωτικό...