Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο 2021.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες του Ιανού και του Daniel, και πρόσθεσε ότι η πρώτη αναθεώρηση έχει πλέον ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί.
Η ολοκλήρωση αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις πλημμύρες, συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Πιο αναλυτικά
Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ), δηλαδή τα μέτρα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και δεν έθεσε στη διάθεση της Επιτροπής έως τις 22 Μαρτίου 2022 τα επανεξετασθέντα σχέδια.
Όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Οδηγία 2007/60/ΕΚ για τις Πλημμύρες, υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να καταρτίζουν σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, τα οποία αναθεωρούνται κάθε 6 χρόνια, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους και δεδομένα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η χώρα μας είχε ενημερώσει ότι λόγω των φυσικών καταστροφών που αντιμετώπισε, και συγκεκριμένα λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2020 (Ιανός) και του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel), είχε καταστεί αναγκαία η λήψη ορισμένων μέτρων για την επανεξέταση των σχετικών δεδομένων.
Η εκκρεμότητα, ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, έλαβε τέλος, καθώς ήδη έχει και τυπικά ολοκληρωθεί η 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τις Λεκάνες Απορροής Ποταμών της χώρας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας» με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ και των τελευταίων ΣΔΚΠ.
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης συνιστά σημαντικό βήμα, αφενός για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας προς την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφετέρου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση