Γάμος Αργυρού – Νίκα: Μόνη η Μιράντα Πατέρα! Πού ήταν ο Γιώργος Μανίκας;
Αθλητικές μεταδόσεις με ημιτελικό Φλουμινένσε – Τσέλσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και προημιτελικούς στο Wimbledon
Ξάνθη: Η ιατροδικαστική εξέταση θα φωτίσει τα αίτια θανάτου των δύο 16χρονων – Δύο πιθανά σενάρια υπό διερεύνηση
Ρούλα Κορομηλά μετά τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου: «Τα εγκλήματα κατά παιδιών με σοκάρουν»
Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες
Ο Θάνος Πλεύρης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης στη Λιβύη – Επιδίωξη η ταχεία μείωση των μεταναστευτικών ροών προς Κρήτη
Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»
Βίντεο: Προσπάθεια απαγωγής 6χρονου στο Μπρούκλιν – Οι γονείς έσπευσαν να διασώσουν το παιδί τους
Έφη Θώδη για Τσαμπά και Βέρρα: «Η μαϊμού όσο κι αν ανέβει, ο κ@λος της θα φαίνεται»
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)
Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αγγελούδι μου, καρδιά μου» – Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις για τα βρέφη που χάθηκαν στα χέρια της
Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η ώρα της κοπής της εντυπωσιακής τούρτας (Βίντεο)
Εμπορική σύγκρουση: Ο Τραμπ «επιτίθεται» με δασμούς μέσω επιστολών – Τι συνεπάγεται η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αποδέκτες
Χρήστος Μάστορας: «Όταν μου πρότειναν να ενσαρκώσω τον Καζαντζίδη, ξαφνιάστηκα, όπως και όλη η Ελλάδα»
Αλέν Μπομπάρ: Ο τολμηρός ναυαγός – Ένας θαρραλέος άνδρας (βίντεο)
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Η γυναίκα του, Κιμ Κίλιαν, πέρασε από χημειοθεραπείες
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο λόγος της σύλληψης – Βρέθηκε σε αθηναϊκό ξενοδοχείο
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου 2025
Οι πιο καταστροφικοί κατακλυσμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας
//

Διαβάστε περισσότερα

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το μυστηριώδες δηλητήριο γκου που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες των νότιων κινεζικών φυλών για να δεσμεύσουν τους εραστές τους και να αποτρέψουν την απιστία
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του γκου, ενός μυθικού δηλητηρίου που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κίνα για να κρατούν τους συντρόφους τους κοντά τους, αποτρέποντας τις απιστίες. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι Κινέζες, κυρίως από τις φυλές Miao και Lingnan, παρασκεύαζαν το γκου μέσω μιας ακραίας διαδικασίας, συνδυάζοντας δηλητηριώδη πλάσματα, με αποτέλεσμα ένα θανατηφόρο δηλητήριο που δρούσε αργά και χωρίς οσμή.

Η χρήση του γκου σχετιζόταν με κοινωνικές προκαταλήψεις και την επιθυμία των γυναικών για έλεγχο στις ερωτικές σχέσεις, ενώ η φήμη του εξακολούθησε να τρομάζει την κινεζική κοινωνία για αιώνες. Σήμερα, οι ιστορικοί θεωρούν ότι η ιστορία του γκου μπορεί να έχει υπερβολικά στοιχεία, αλλά η επιρροή του στην κινεζική κουλτούρα παραμένει αναμφισβήτητη.

Πιο αναλυτικά

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον…

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω. Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου. Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό. Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό. Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που χορηγούσαν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και εξαφάνιζαν τις απιστίες (φωτό)

«Στην ιατρική, η δηλητηρίαση από γκου μετατράπηκε σε δείκτη αρκετών πηγών κινδύνου: σεξουαλική ζήλεια, μαγεία, άνθρωποι που δεν ανήκαν στη φυλή των Χαν και τοπικά δηλητήρια», μας λέει ξανά η Hanson, «στη διάρκεια των επόμενων περιόδων, και ειδικά κατά τη διάρκεια των δυναστειών Σούι (581-617 μ.Χ.) και Τανγκ (618-907), οι κινεζικές πηγές αρχίζουν να συνδέουν τη δηλητηρίαση από γκου με συγκεκριμένες μεθόδους μαγείας που αποδίδονταν σε μειονοτικές κοινωνίες»…

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία». Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου. Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της. Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές. Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης. Των πέντε δηλητηριωδών…

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,...

Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»

Το άρθρο αναφέρεται στο τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την...

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)

Το άρθρο αναλύει τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το...

Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται στις πέντε πιο φονικές παγίδες όλων...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 3 λεπτά

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Μόνη η Μιράντα Πατέρα! Πού ήταν ο Γιώργος Μανίκας;

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς, γεμάτο λάμψη…

SPORTS πριν 4 λεπτά

Αθλητικές μεταδόσεις με ημιτελικό Φλουμινένσε – Τσέλσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και προημιτελικούς στο Wimbledon

Την Τρίτη, 8 Ιουλίου 2025, οι λάτρεις του αθλητισμού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις μέσω των…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 4 λεπτά

Ξάνθη: Η ιατροδικαστική εξέταση θα φωτίσει τα αίτια θανάτου των δύο 16χρονων – Δύο πιθανά σενάρια υπό διερεύνηση

Δύο 16χρονα παιδιά βρέθηκαν νεκρά στην κοίτη του ποταμού Κόσυνθου στην Ξάνθη, προκαλώντας θλίψη και πολλά ερωτήματα. Οι έφηβοι φαίνεται…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 10 λεπτά

Ρούλα Κορομηλά μετά τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου: «Τα εγκλήματα κατά παιδιών με σοκάρουν»

Η Ρούλα Κορομηλά εξέφρασε την αποστροφή και την οργή της στα social media σχετικά με τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου,…

VIRAL πριν 13 λεπτά

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, διαρκώντας από…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 15 λεπτά

Ο Θάνος Πλεύρης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης στη Λιβύη – Επιδίωξη η ταχεία μείωση των μεταναστευτικών ροών προς Κρήτη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ταξιδεύει στη Λιβύη συνοδεύοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, για να ενισχύσει…

VIRAL πριν 17 λεπτά

Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»

Το άρθρο αναφέρεται στο τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία» του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο εμπνεύστηκε από ένα μεγάλο λαθρεμπόριο…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 18 λεπτά

Βίντεο: Προσπάθεια απαγωγής 6χρονου στο Μπρούκλιν – Οι γονείς έσπευσαν να διασώσουν το παιδί τους

Ένα σοκαριστικό περιστατικό απόπειρας απαγωγής σημειώθηκε στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ, όταν ένας άνδρας άρπαξε ένα 6χρονο αγόρι σε πολυσύχναστο δρόμο…

LIFE πριν 24 λεπτά

Έφη Θώδη για Τσαμπά και Βέρρα: «Η μαϊμού όσο κι αν ανέβει, ο κ@λος της θα φαίνεται»

Η Έφη Θώδη, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Λοιπόν», δήλωσε πως η επιτυχία της βασίζεται στην αυθεντικότητα και την ταπεινότητα,…

VIRAL πριν 27 λεπτά

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)

Το άρθρο αναλύει τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν. Από το 1824, οι ελληνικές…

VIRAL πριν 33 λεπτά

Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται στις πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν καταστροφή και απώλειες…

LIFE πριν 44 λεπτά

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αγγελούδι μου, καρδιά μου» – Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις για τα βρέφη που χάθηκαν στα χέρια της

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, μια νεαρή γυναίκα με δύσκολα παιδικά χρόνια και τραυματικές εμπειρίες, συνελήφθη για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή,…

LIFE πριν 46 λεπτά

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η ώρα της κοπής της εντυπωσιακής τούρτας (Βίντεο)

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα παντρεύτηκαν σε μια ιδιωτική τελετή με λίγους καλεσμένους, όπου οι κουμπάροι ήταν η…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 50 λεπτά

Εμπορική σύγκρουση: Ο Τραμπ «επιτίθεται» με δασμούς μέσω επιστολών – Τι συνεπάγεται η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αποδέκτες

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την επιθετική της στάση στο εμπόριο, επιβάλλοντας νέους δασμούς σε δεκάδες χώρες και στέλνοντας επιστολές προειδοποίησης…

LIFE πριν 58 λεπτά

Χρήστος Μάστορας: «Όταν μου πρότειναν να ενσαρκώσω τον Καζαντζίδη, ξαφνιάστηκα, όπως και όλη η Ελλάδα»

Ο Χρήστος Μάστορας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Prime time του ΣΚΑΪ, μίλησε για την εμπειρία του να υποδυθεί τον…

0:00 / 0:00

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, διαρκώντας από το 330 ως την...

Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»

Το άρθρο αναφέρεται στο τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία» του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο εμπνεύστηκε από ένα μεγάλο λαθρεμπόριο χασίς που ανακαλύφθηκε στον...

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)

Το άρθρο αναλύει τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν. Από το 1824, οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες από...

Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται στις πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν καταστροφή και απώλειες μεταξύ των εχθρικών δυνάμεων....

Αλέν Μπομπάρ: Ο τολμηρός ναυαγός – Ένας θαρραλέος άνδρας (βίντεο)

Η ιστορία του Αλέν Μπομπάρ, ενός τολμηρού Γάλλου βιολόγου, φυσικού και πολιτικού, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τον εντοπισμό ενός ναυαγού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το...

Οι πιο καταστροφικοί κατακλυσμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και τις θεωρίες γύρω από τρεις μεγάλους κατακλυσμούς που θεωρούνται ότι κατέστρεψαν αρχαίους πολιτισμούς, όπως η Λεμούρια, η Μου...

Καλιγούλας: Ο αυτοκράτορας που μετέτρεψε το παλάτι του σε οίκο ανοχής

Ο Καλιγούλας, γεννημένος ως Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, έγινε Ρωμαίος αυτοκράτορας σε ηλικία 25 ετών, φέρνοντας αρχικά έναν αέρα ανανέωσης με μέτρα όπως η άρση...

Αλλόκοτο ον εντοπίστηκε από κάμερα κουδουνιού στις ΗΠΑ, προκαλώντας αναστάτωση, vid

Ένα παράξενο πλάσμα καταγράφηκε από την κάμερα κουδουνιού μιας γυναίκας στην Καλιφόρνια, προκαλώντας αναστάτωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο, που μοιράστηκε η Τζέσικα Ορτίζ,...

Πέντε εμβληματικά ναυάγια που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία για ξεχωριστούς λόγους

Το άρθρο αναφέρεται σε πέντε εμβληματικά ναυάγια που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους. Το Mary Rose, αγαπημένο πλοίο του Ενρίκου Ζ,...

Η «κρυφή» ιστορία πίσω από τις στρατιωτικές μεταλλικές ταυτότητες

Οι στρατιωτικές μεταλλικές ταυτότητες, γνωστές και ως "dog tags", έχουν μια μακρά και μακάβρια ιστορία που ξεκινά από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκαν...

Τα διασημότερα σπαθιά όλων των εποχών! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μερικά από τα πιο διάσημα σπαθιά στην ιστορία, αναδεικνύοντας τη σημασία τους και τις ιστορίες πίσω από αυτά. Από το κατάνα του...

Οι πολεμιστές του Ριάτσε: Τα αρχαία ελληνικά χάλκινα αγάλματα που αποτελούν εμβλήματα της...

Οι πολεμιστές του Ριάτσε είναι δύο εντυπωσιακά αρχαία ελληνικά χάλκινα αγάλματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκαν το 1972 στο βυθό...

Δέκα κρυφά μυστικά του Παρθενώνα που αγνοούσες

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας, κρύβει πολλά άγνωστα στοιχεία που αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας και της κατασκευής του. Πριν...

Κασσάνδρα: Το χρονικό της καταραμένης προφήτισσας

Η Κασσάνδρα, μία από τις πιο τραγικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας, ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου, και της Εκάβης. Παρόλο που της δόθηκε...

NASA: Αποκαλύφθηκε ο «ιστός αράχνης» στον Άρη: Το Curiosity κατέγραψε εντυπωσιακό πανόραμα 360°, vid

Το ρόβερ Curiosity της NASA κατέγραψε ένα εντυπωσιακό πανοραμικό τοπίο 360 μοιρών στον Άρη, αποκαλύπτοντας ασυνήθιστες πέτρινες κορυφογραμμές, γνωστές ως boxwork patterns, που μοιάζουν...

Βλάχοι: Το άγνωστο ελληνικό φύλο (βίντεο)

Η ελληνική παρουσία στις Βαλκανικές χώρες, είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα και ένα μεγάλο τμήμα της επιβιώνει έως σήμερα, δείχνοντάς μας πως ο Ελληνισμός αντέχει...

“Τα πιο εντυπωσιακά πυροβόλα όπλα στην ιστορία της ανθρωπότητας (φωτο)”

Το άρθρο παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή στα πιο εντυπωσιακά πυροβόλα όπλα, από τα πρώτα κινεζικά κανόνια χειρός μέχρι τα υπερόπλα του 20ού αιώνα. Αρχικά, οι...

Η Αθήνα τη δεκαετία του 1960 – Εκπληκτικές εικόνες μιας άλλης γοητευτικής εποχής

Το άρθρο παρουσιάζει ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο από τη δεκαετία του 1960, δημιουργημένο από τον πατέρα του Ματ Μπάρετ, κατά τη διάρκεια της παραμονής...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Λιάγκας: Περιπέτεια σε σύγχρονο και πολυτελές σκάφος στο Αιγαίο με τους δύο γιους του (Βίντεο)

Ο Γιώργος Λιάγκας ξεκίνησε τις καλοκαιρινές του διακοπές αμέσως...

Αργυρός – Νίκα: Ο πολυαναμενόμενος γάμος στο Grand Resort – Δείτε καρέ από το μαγευτικό σκηνικό

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα παντρεύονται σήμερα...

Νίκα – Αργυρός: Αποκαλύπτουν το μαγικό προσκλητήριο του γάμου τους

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα ετοιμάζονται να...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Μόνη η Μιράντα Πατέρα! Πού ήταν ο Γιώργος Μανίκας;

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...

Ξάνθη: Η ιατροδικαστική εξέταση θα φωτίσει τα αίτια θανάτου των δύο 16χρονων – Δύο πιθανά σενάρια υπό...

Δύο 16χρονα παιδιά βρέθηκαν νεκρά στην κοίτη του ποταμού...

Ρούλα Κορομηλά μετά τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου: «Τα εγκλήματα κατά παιδιών με σοκάρουν»

Η Ρούλα Κορομηλά εξέφρασε την αποστροφή και την οργή...

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,...

Ο Θάνος Πλεύρης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης στη Λιβύη – Επιδίωξη η ταχεία μείωση των μεταναστευτικών ροών...

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ταξιδεύει στη...

Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»

Το άρθρο αναφέρεται στο τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την...

Βίντεο: Προσπάθεια απαγωγής 6χρονου στο Μπρούκλιν – Οι γονείς έσπευσαν να διασώσουν το παιδί τους

Ένα σοκαριστικό περιστατικό απόπειρας απαγωγής σημειώθηκε στο Μπρούκλιν των...

Έφη Θώδη για Τσαμπά και Βέρρα: «Η μαϊμού όσο κι αν ανέβει, ο κ@λος της θα φαίνεται»

Η Έφη Θώδη, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Λοιπόν»,...

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)

Το άρθρο αναλύει τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το...

Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται στις πέντε πιο φονικές παγίδες όλων...

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η ώρα της κοπής της εντυπωσιακής τούρτας (Βίντεο)

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα παντρεύτηκαν σε...

Χρήστος Μάστορας: «Όταν μου πρότειναν να ενσαρκώσω τον Καζαντζίδη, ξαφνιάστηκα, όπως και όλη η Ελλάδα»

Ο Χρήστος Μάστορας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Prime...

Αλέν Μπομπάρ: Ο τολμηρός ναυαγός – Ένας θαρραλέος άνδρας (βίντεο)

Η ιστορία του Αλέν Μπομπάρ, ενός τολμηρού Γάλλου βιολόγου,...

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Η γυναίκα του, Κιμ Κίλιαν, πέρασε από χημειοθεραπείες

Η σύζυγος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, Κιμ Κίλιαν, αντιμετώπισε δύσκολες...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο λόγος της σύλληψης – Βρέθηκε σε αθηναϊκό ξενοδοχείο

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου συνελήφθη σε ξενοδοχείο στο κέντρο...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Οι πιο καταστροφικοί κατακλυσμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και τις θεωρίες γύρω...

Βίκυ Καγιά: Στην Ίμπιζα με κόκκινο μπικίνι και κοτσιδάκια – Φαίνεται 10 χρόνια πιο νέα

Η Βίκυ Καγιά απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην...

Καλιγούλας: Ο αυτοκράτορας που μετέτρεψε το παλάτι του σε οίκο ανοχής

Ο Καλιγούλας, γεννημένος ως Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, έγινε Ρωμαίος...

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Το λαμπερό νυφικό της Αλεξάνδρας, ο πρώτος χορός και οι εντυπωσιακές παρουσίες

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...

Αλλόκοτο ον εντοπίστηκε από κάμερα κουδουνιού στις ΗΠΑ, προκαλώντας αναστάτωση, vid

Ένα παράξενο πλάσμα καταγράφηκε από την κάμερα κουδουνιού μιας...

Πέντε εμβληματικά ναυάγια που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία για ξεχωριστούς λόγους

Το άρθρο αναφέρεται σε πέντε εμβληματικά ναυάγια που άφησαν...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 8/7/2025

Αγώνες για το Euro γυναικών στο ποδόσφαιρο και για...

Η «κρυφή» ιστορία πίσω από τις στρατιωτικές μεταλλικές ταυτότητες

Οι στρατιωτικές μεταλλικές ταυτότητες, γνωστές και ως "dog tags",...

Τα διασημότερα σπαθιά όλων των εποχών! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μερικά από τα πιο διάσημα σπαθιά...

Οι πολεμιστές του Ριάτσε: Τα αρχαία ελληνικά χάλκινα αγάλματα που αποτελούν εμβλήματα της Καλαβρίας (φωτο)

Οι πολεμιστές του Ριάτσε είναι δύο εντυπωσιακά αρχαία ελληνικά...

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ για απόπειρα δολοφονίας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ για...

Δέκα κρυφά μυστικά του Παρθενώνα που αγνοούσες

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της...

Οι διεθνείς αγορές σταθεροποιούνται μετά το άνοιγμα Τραμπ για συζητήσεις δασμών

Οι διεθνείς αγορές σημείωσαν σταθεροποίηση καθώς ο πρόεδρος των...

Καιρός: Η σημερινή κορύφωση του καύσωνα – Θερμοκρασίες έως 42°C, πτώση από Πέμπτη

Σήμερα κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που φτάνουν...

Δυστύχημα στην Καλλιθέα: Μηχανή συγκρούστηκε με σταθμευμένο φορτηγό

Στην Καλλιθέα, τα ξημερώματα της Τρίτης, σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο...

Εορτολόγιο: Ποιοι έχουν την ονομαστική τους εορτή σήμερα 8 Ιουλίου 2025

Σήμερα, 8 Ιουλίου 2025, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη...

Σήμερα ο καιρός: Καύσωνας με 42 βαθμούς στην ενδοχώρα

Σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου, η Ελλάδα αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα...

Υεμένη: Η Ambrey αναφέρει καταστροφές σε αποβάθρες στο λιμάνι Χοντέιντα από ισραηλινές επιθέσεις

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι δορυφορικές...