Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό
Ο Άρης παρουσίασε τους Ούρος Ράτσιτς και Αλβάρο Τεχέρο
Ανανεωμένη Mercedes-Benz GLC EQ: Προετοιμασία πριν την κυκλοφορία [video]
Δημοκρατικό Κίνημα: Η νύχτα της γιόγκα και το «καρφί» Αντώναρου
Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία
Τραμπ: Έκανε στροφή 180 μοιρών με την πώληση όπλων στην Ουκρανία – Θα πείσει το κίνημα MAGA να τον στηρίξει; – Αναλύσεις του Guardian και του CNN
Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές τιμές του Hyundai Ioniq 9 στην Ευρώπη
Ολυμπιακός: Πρώτη προπόνηση με πολλά χαμογέλα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα
Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Εξερεύνησαν γιγαντιαία σαλάχια στις Μαλδίβες (Βίντεο)
Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης–αντιπολίτευσης για την Εξεταστική – Το παρασκήνιο της απόφασης, οι αντιδράσεις και οι επόμενες κινήσεις
Πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό για την Ειρήνη Μουρτζούκου – Ζητά μεταφορά σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Μόνιμη δομή θα δημιουργηθεί σίγουρα στην Κρήτη»
Χριστοδουλίδης: Με εναλλακτικές προτάσεις στη Νέα Υόρκη
Χάρης Δούκας για Βοτανικό: «Τον Σεπτέμβριο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα βλέπουν την εξέλιξη των κερκίδων»
Light: Η συγκινητική ανάρτηση από την ακρογιαλιά με την έγκυο Άννα Θεοδωρίδη
Ύπνος: Ειδικοί τονίζουν ότι όσοι αφιερώνουν 31-45 λεπτά σε αυτή τη δραστηριότητα πριν κοιμηθούν δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν
Δένδιας: Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του – Πρόσκληση στην Αθήνα
Ιράν: Αρνείται συνομιλίες με ΗΠΑ αν απαιτηθεί διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου – Δηλώσεις συμβούλου του Χαμενεΐ
Κουτσόπουλος: Επιστροφή στο αγαπημένο μέρος για διακοπές με τον γιο του και τη Χρύσα Μιχαλοπούλου; Οι αναρτήσεις τους
//

Διαβάστε περισσότερα

Πώς τιμωρούσαν τους προδότες στην Αρχαία Ελλάδα

Η σκληρή αντιμετώπιση των προδοτών στην Αρχαία Ελλάδα, με ατιμωτική εκτέλεση και απαγόρευση ταφής, αντανακλούσε το βαθύ σεβασμό προς την πολιτεία και τις αξίες της
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Στο άρθρο εξετάζεται η αυστηρή στάση της Αρχαίας Ελλάδας απέναντι στους προδότες, οι οποίοι θεωρούνταν το πιο βαρύ είδος εγκληματιών. Η προδοσία έθιγε την πολιτειακή ευδαιμονία και η τιμωρία τους ήταν σκληρή: μετά την εκτέλεση, οι προδότες δεν επιτρέπονταν να ταφούν, καθώς η απουσία ταφής θεωρούνταν ατιμωτική.

Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες, μεταξύ άλλων, διαμόρφωναν μύθους και νόμους που καταδίκασαν όχι μόνο τους προδότες αλλά και όσους τους υπερασπίζονταν. Η κοινωνία τους θεωρούσε επικίνδυνους και βλαβερούς για το κοινό συμφέρον, ενώ η απαίτηση για καθαριότητα και σεβασμό προς τα ιερά της πολιτείας ενίσχυε την αυστηρότητα των ποινών.

Πιο αναλυτικά

Παίρνοντας για βάση το έντονο πολιτειακό αίσθημα των Αρχαίων Ελλήνων και τις ιεροπραξίες τους, καταλαβαίνουμε, γιατί ή προδοσία χαρακτηριζόταν σαν το πιο βαρύ έγκλημα.

Κι αν εμβαθύνουμε στο γεγονός, ότι όλοι οι προδότες, μετά την ατιμωτική εκτέλεση τους, δεν επιτρεπόταν να ταφούν, θα καταλάβουμε πόσο μεγάλη, πόσο συντριπτική ήταν η ποινή πού τους επιβαλλόταν.

Με την προδοσία στην αρχαία Ελλάδα προσβαλλόταν, ανίερα κι ανεπανόρθωτα, η βαθύτατη ηθική αντίληψη για την πολιτειακή ευδαιμονία και σταθερότητα. Ακόμα κι αν δεν είχε έμπρακτα αποτελέσματα η προδοσία. Έφτανε η πρόθεση, η απλή διάθεση.

Έτσι, ό προδότης δεν είχε θέση ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο. Δεν τον θεωρούσαν ούτε και τυπικά ούτε «κατ’ ανοχήν» άνθρωπο, παρά κάτι σαν απαίσια τερατικό για την ιερή παράδοση κι αφάνταστα επικίνδυνο για τις ομαλές σχέσεις της πολιτείας. Κι έπρεπε, φυσικά, όχι μόνο να χαθεί, άλλα κι η εφιαλτική μνήμη του να γίνεται πάντα αντικείμενο «μαύρης κατάρας». Έπρεπε, με το «κατακουρέλιασμα της «βρωμερής» υπόστασης του», να θεωρηθεί χτυπητό «παράδειγμα προς αποφυγήν».

Το ηρωικό ελληνικό έπος δέχεται για τον προδότη την ταφή, κι ο αθηναϊκός νόμος, κατά την ιστορική περίοδο, πρόβλεπε πέταμα των εκτελεσμένων προδοτών μακριά από την πολιτεία. Η καλλιεργημένη φαντασία των Αθηναίων διαμόρφωνε πολύ παραστατικούς τους μύθους για την περιφρόνηση πού έδειχναν οι πρόγονοι στους προδότες.

Ο Δημοσθένης (18, 204) αναφέρει πώς οι Αθηναίοι κάποιον Κυρσίλο, πού δέχτηκε να υποκύψει στις επιταγές του Ξέρξη, τον σκότωσαν με λιθοβολισμό, κι οι γυναίκες έκαμαν το ίδιο στη σύζυγο του.

Οι Αρκάδες, κατά τον Παυσανία (4, 22, 4), σκότωσαν, επίσης με πέτρες, τον Αριστοκράτη και τον έβγαλαν έξω από τα σύνορα αφήνοντας τον άταφο, επειδή πρόδωσε τα μυστικά τους στους Σπαρτιάτες. Έχουμε, ακόμα, και τη διήγηση του Λυκούργου (112, 115), όπου κι αυτοί, πού υπερασπίστηκαν τον προδότη και φίλο των Σπαρτιατών ολιγαρχικό Φρύνιχο, κηρύχτηκαν ένοχοι, θανατώθηκαν, και τα οστά τους, όπως και του Φρύνιχου, πετάχτηκαν έξω από την Αττική, ενώ εκείνοι, πού σκότωσαν τον προδότη, αθωώθηκαν, και κρίθηκε πώς άδικα φυλακίστηκαν.

Με αφορμή τη σκληρότατη τιμωρία του Φρύνιχου, έγινε ψήφισμα (Λυκούργος, 112, 115), όπου καταδικάζονταν, προκαταβολικά, οι υπερασπιστές των προδοτών, κι αν, ακόμα, οι προδότες εκτελέστηκαν, κι αν τα πτώματα τους πετάχτηκαν μακριά από την πολιτεία, κι αν, τέλος, πέρασε καιρός πολύς από την προδοσία τους.

Έτσι, οι υπερασπιστές των προδοτών εξισώθηκαν με τους προδότες, αφού δεν δίστασαν να δικαιολογήσουν, βρίσκοντας ελαφρυντικά ή προσπαθώντας ν’ αμφισβητήσουν την πράξη τους (των προδοτών), ασεβώντας στα ιερά κι όσια της πολιτείας.

Τους θεωρούσαν κι’ επικίνδυνους και βλαβερούς για το κοινό συμφέρον, αφού θέλησαν να μειώσουν την «καταστρεπτική σημασία της προδοσίας». Τέτοιες περιπτώσεις προδοτών έχουμε πάμπολλες, πού, αφού θάφτηκαν, ξεθάφτηκαν κατόπι και τα οστά τους πετάχτηκαν, γιατί ήταν ένοχοι στο «Κυλώνιον άγος» (Θουκυδίδης, 1, 126, 127).

ΚΑΙΑΔΑΣ

Στους Αθηναίους ίσχυε ο νόμος, πού συχνά τον ανέφεραν, για τους Προδότες, πού απαγόρευε ρητά, μετά την καταδίκη τους, να ταφούν στην Αττική. Το ίδιο, σύμφωνα μ’ αυτόν τον νόμο, ίσχυε για τους κλέφτες και τους ιερόσυλους., (Ξενοφ.», Ελληνικά» 1, 7, 22), Υπερείδης «’Υπέρ Λυκ.», 16 κλπ.). Ο νόμος εφαρμόστηκε και στην περίοδο του Θεμιστοκλή (Θουκυδ. 1, 138, 6) και κατά το ψήφισμα στην περίοδο του Αρχιπτόλεμου κι Αντιφώντα, πού μνημονεύονται κατά τον βίο των δέκα ρητόρων, μετά την κατάλυση των τετρακοσίων (Πλούταρχ. «Ηθικά», 834α).

Οι γειτονικές πόλεις φρόντιζαν, από υποχρέωση ηθική βασικά, μα και για να είναι συνεπείς με την παράδοση, να θάβουν τα πεταμένα εκεί κοντά πτώματα των προδοτών. Στο « Ανθολόγιο» του Στοβαίου (40, 8) ιστορείται από τον Πυθαγόρειο Τέλητα η περίπτωση Αττικών φυγάδων προδοτών, πού κι όταν, υστέρα από χρόνια, πέθαναν σε ξένο έδαφος όπου είχαν καταφύγει, θάφτηκαν δίχως τυπικές τιμές. Μαζί μ’ αυτούς είναι ο Νικόφημος κι ο Αριστοφάνης (όχι ο κωμωδιογράφος, βέβαια).

Ο Θεόπομπος διηγείται πώς οι Αθηναίοι στη Σάμο, αφού έραψαν σε σακκί τον προδότη Λεύκιπο, τόν έριξαν στη θάλασσα. Το βάραθρο απ’ όπου έριχναν τους προδότες και πού βρισκόταν κοντά στον Δήμο των Κειριαδών, ήταν κι ο τάφος τους.

Γνωρίζουμε πώς ο τόπος ατιμωτικής εκτέλεσης στη Σπάρτη ονομαζόταν Καιάδας. Και στον Καιάδα πέταξαν οι Σπαρτιάτες το πτώμα του προδότη βασιλιά τους Παυσανία, πού τον «έκτισαν» στο ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, όπου κατέφυγε, για να πεθάνει από πείνα και δίψα.

Την πρώτη πέτρα — όπως επίσης γνωρίζουμε — για το κτίσιμο την έβαλε η μητέρα του προδότη. Μα το μαντείο των Δελφών, επιδιώκοντας την ημέρωση των ηθών, υπέδειξε αργότερα, την ταφή του εκεί πού πέθανε. Και τον έθαψαν κοντά στο ναό (Θουκυδ. 1, 134, 4).

Ο Ισχυρισμός του Επιτιμίδη, πού στηρίζεται πάνω σε σχετική παρατήρηση του Αιλιανού, πως το πτώμα του Παυσανία πετάχτηκε κι αυτό έξω από τα σύνορα, δε φαίνεται βάσιμος, αφού έχουμε την αυθεντικότερη πληροφορία του Θουκυδίδη. Άλλος σοβαρός λόγος για τη σκληρότατη τιμωρία των προδοτών ήταν και τ’ ότι, με την πράξη τους, ασεβούσαν προς τα ιερά της πολιτείας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέγει σχετικά ο Λυκούργος (1, 17, 26, 150).

Οι πρώτες τάσεις, στην αττική περίοδο, γι’ αλλαγή του τρόπου «ηθικής εκτέλεσης», δηλαδή ν’ αφήνουν άταφους νεκρούς, πού καθιερώθηκε στα ηρωικά χρόνια, διαμορφώθηκαν όταν άρχισε να επικρατεί ή προοδευτική αντίληψη για την «υγιεινή καθαριότητα». Το βλέπουμε αυτό και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Η αντίληψη τούτη είναι ότι, με τους άταφους, «βρωμίζει το έδαφος όπου βρίσκονται, και με την αποφορά πού βγάζουν, μπορούσε να βεβηλωθεί η ιεροπραξία της θυσίας».

Από δώ πηγάζει η «βιασύνη να εξασφαλίζεται η χώρα από τους κινδύνους πού απειλούν οι άταφοι νεκροί». Κι η τέτοια βιασύνη δημιούργησε το έθιμο να πετούν μακριά, έξω από τα σύνορα, τα πτώματα των προδοτών. Έπειτα, η ιδέα για την απαραβίαστη Ιερότητα της «πατρικής γης» ενισχυόταν περισσότερο με τη βεβαιότητα, ότι οι νεκροί θα ταφούν από τους ξένους.

Πολύ απασχόλησε, ακόμα, τους σύγχρονους με τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή το ζήτημα, αν ο θάνατος εξαγνίζει το έγκλημα και κατοχυρώνει το δίκιο των ένοχων νεκρών.

Ο μεγάλος σεβασμός στους νεκρούς έγινε αφορμή να παθαίνονται οδυνηρά οι Αθηναίοι της αττικής περιόδου από τις σκληρότητες για τα πτώματα, ειδικά των προδοτών πατριωτών τους. Μα έχουμε κι απόψεις νεότερες από την ακμή της τραγωδίας, όπως τις αδέκαστες υποδείξεις του Πλάτωνα για το πέταμα των ένοχων νεκρών («Νόμοι», 9, 885α, 87οε, 873(1, 874(1, ΙΟ,’ 909 α-ο,-12, 960ά).

Οι ρήτορες δεν έπαυαν να θυμίζουν, εκείνη την εποχή, στους δικαστές τον όρκο τους και να τους διδάσκουν, πώς από την αυστηρή εκπλήρωση του καθήκοντος εξαρτάται κι η δική τους εσωτερική ευδαιμονία. Ο Δημοσθένης, στο προοίμιο του λόγου του «Περί στεφάνου» (1.8), τονίζει ότι ή τέλεια αμεροληψία συντελεί στην εξύψωση του «φρονήματος της δικαιοσύνης» κι εξασφαλίζει την αυστηρότητα εφαρμογής των πολιτειακών άρχων.

Ό Αισχίνης υποστηρίζει, πώς ο επίορκος δικαστής αυτοαναιρεί τη δικαιοσύνη πού υπηρετεί και δίνει την ψήφο του σ’ άλλον (3, 233). Η άδικη αθώωση ή η δικαστική επιείκεια χαρακτηρίζονται από τον Δείναρχο περιφρόνηση των θείων νόμων. Ο Λυκούργος πιστεύει, ότι ο δικαστής, αν και ψηφίζει μυστικά, ωστόσο ενεργεί ολοφάνερα μπροστά στους θεούς (Λυκ. «κατά Νεαίρας», 146, 126). Γι’ αυτό η δίκαιη ψήφος ονομάστηκε «ευσεβής», όχι μόνο από το Δείναρχο (12, 20) και τον Δημοσθένη (18, 126, 19, 312), μα κι από τον Ευριπίδη (Ορέστεια» 1651, «Ηλέκτρα» 1262).

Με πολλή ευγλωττία τέτοιες νουθεσίες απευθύνονται προς τη συνείδηση των δικαστών στους λόγους του Αντιφώντα, όταν μπαίνει ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον δικαζόμενο (2. δ, 11 3β, 11 κλπ.) Σχετικά μ’ αυτά ο Αισχίνης υποδείχνει πώς για να μειωθούν οι βαριές ευθύνες των δικαστών όφειλε εκείνος πού νικούσε στην ψηφοφορία να εξορκίζεται (2, 87, 88).

ΗΛΙΑΙΑ

Η αττική δημοκρατία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ενάντια στους δικαστές πού δωροδοκούνταν. Ανάθεσε τη δικαστική εξουσία στην Ηλιαία, απόφευγε, με κάθε τρόπο, να ορίζει δικαστές για κάθε δίκη και φρόντιζε να τους εκλέγει με κλήρο.

Έκτος από τους ψευδομάρτυρες, πού δρούσαν οργανωμένα τότε κι εκβίαζαν συχνά την απόφαση του δικαστηρίου («Προς Άφοβον» του Δημοσθένη, 59), υπάρχουν κι αρκετές περιπτώσεις αξιόπιστων μαρτύρων πού τους πρότειναν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι από αυτοσεβασμό.

Είναι ονομαστές οι φράσεις «αττικός μάρτυς» κι «αττική πίστις» («Παροιμιογράφος, Ι, 209, 215). Τέτοια τεκμήρια βρίσκουμε στον «Γοργία» (471e) και στον «Ευρυξία» (389d) του Πλάτωνα, στο λόγο «Περί χορευτού» (23) του Αντιφώντα κ.ά.

Την ίδια σκληρή τύχη είχαν κι οι εγκληματίες, οι Ιερόσυλοι, οι αυτόχειρες κι όσοι πάθαιναν ηλεκτροπληξία. Τους τελευταίους δεν τους έθαβαν, γιατί θεωρούνταν τιμωρημένοι από τους θεούς.

Καμιά περίπτωση καταδίκης γι’ αυτοδικία σε βάρος προδοτών δεν αναφέρουν τ’ αρχαία κείμενα. Και τέτοιες αυτοδικίες, «ανεπίσημες» οι περισσότερες, δεν έχουμε λίγες. Μ’ αυτές δείχνεται, βέβαια, το ασυγκράτητο μίσος ενάντια στους προδότες κι ή έλλειψη ψύχραιμης αναμονής για τη δίκη τους από τα δικαστήρια. Μα κι ή απαλλαγή όσων αυτοδίκησαν αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη σιωπηρής επιβράβευσης της πράξης τους.


Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες...

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών φέρνουν στο φως αρχαία πλάσματα

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 λεπτά

Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό

Μια πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό, καίγοντας ξερά χόρτα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν…

SPORTS πριν 3 λεπτά

Ο Άρης παρουσίασε τους Ούρος Ράτσιτς και Αλβάρο Τεχέρο

Ο Άρης Θεσσαλονίκης ενισχύει το ρόστερ του με την απόκτηση δύο σημαντικών ποδοσφαιριστών, τον Ούρος Ράτσιτς και τον Αλβάρο Τεχέρο,…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 4 λεπτά

Ανανεωμένη Mercedes-Benz GLC EQ: Προετοιμασία πριν την κυκλοφορία [video]

Η Mercedes-Benz ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα GLC EQ, το ηλεκτρικό SUV που θα παρουσιαστεί επίσημα στις 7 Σεπτεμβρίου στην…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 19 λεπτά

Δημοκρατικό Κίνημα: Η νύχτα της γιόγκα και το «καρφί» Αντώναρου

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Οργάνωσης Πειραιά και του Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Δημοκρατίας για τη διοργάνωση μιας «Βραδιάς Ευεξίας» με…

VIRAL πριν 26 λεπτά

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από τη νεολιθική εποχή, που μπορεί να αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογούνται…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 27 λεπτά

Τραμπ: Έκανε στροφή 180 μοιρών με την πώληση όπλων στην Ουκρανία – Θα πείσει το κίνημα MAGA να τον στηρίξει; – Αναλύσεις του Guardian και του CNN

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει μια σημαντική αλλαγή στάσης αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 33 λεπτά

Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές τιμές του Hyundai Ioniq 9 στην Ευρώπη

Η Hyundai παρουσίασε στην Ευρώπη το νέο της μοντέλο, το Ioniq 9, ξεκινώντας από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ανακοινώθηκαν οι…

SPORTS πριν 39 λεπτά

Ολυμπιακός: Πρώτη προπόνηση με πολλά χαμογέλα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδωσαν το παρών την Τετάρτη (14/7/25) στις εγκαταστάσεις του Ρέντη με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής…

LIFE πριν 42 λεπτά

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Εξερεύνησαν γιγαντιαία σαλάχια στις Μαλδίβες (Βίντεο)

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα απολαμβάνουν τις διακοπές τους στις Μαλδίβες, όπου επιδίδονται σε καταδύσεις, εκμεταλλευόμενοι την ιδανική…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 43 λεπτά

Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό, καίγοντας ξερά χόρτα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 26…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 49 λεπτά

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης–αντιπολίτευσης για την Εξεταστική – Το παρασκήνιο της απόφασης, οι αντιδράσεις και οι επόμενες κινήσεις

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δημιουργήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να προτείνει τη σύσταση…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό για την Ειρήνη Μουρτζούκου – Ζητά μεταφορά σε ψυχιατρικό ίδρυμα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία ομολόγησε τις δολοφονίες τεσσάρων μωρών, ξεκίνησε την κράτησή της στις φυλακές Κορυδαλλού, επιζητώντας μεταφορά σε…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 1 ώρα

Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Μόνιμη δομή θα δημιουργηθεί σίγουρα στην Κρήτη»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμης, κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, λόγω της αυξημένης…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Χριστοδουλίδης: Με εναλλακτικές προτάσεις στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προετοιμάζεται να συμμετάσχει στη δεύτερη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη,…

SPORTS πριν 1 ώρα

Χάρης Δούκας για Βοτανικό: «Τον Σεπτέμβριο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα βλέπουν την εξέλιξη των κερκίδων»

Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στην πρόοδο του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στον Βοτανικό, όπου θεμελιώνεται το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.…

0:00 / 0:00

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από τη νεολιθική εποχή, που μπορεί να αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογούνται από το 9660-9340 π.Χ. και...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και τον 19ο αιώνα, εστιάζοντας στις δυσκολίες και τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι. Περιγράφει τη...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες ντομάτες στα δυτικά νησιά Γκαλαπάγκος παρουσιάζουν «αντίστροφη εξέλιξη», επιστρέφοντας σε προγονικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν παραγωγή...

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών φέρνουν στο φως αρχαία πλάσματα

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα στην Τουρκία αποκαλύπτουν μια πλούσια ποικιλία αρχαίων πλασμάτων, όπως καμηλοπαρδάλεις, μαμούθ και ρινόκερους, προσφέροντας...

Τώρα υποστηρίζουν ότι το διαστρικό αντικείμενο που μπήκε στο Ηλιακό σύστημα είναι…εξωγήινο σκάφος!

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα το διαστρικό αντικείμενο 3I/ATLAS, που εντοπίστηκε να διασχίζει το ηλιακό σύστημα, να είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο. Ο καθηγητής Άβι Λόεμπ από...

Μυστηριώδες φαινόμενο παρατηρήθηκε στον Ήλιο: Οι αστρονόμοι το ονομάζουν «θηρίο»

Τέτοια γεγονότα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες τόσο για επιστημονική παρατήρηση όσο και για ηλιακή φωτογραφία.Οι αστρονόμοι παγκοσμίως έχουν γοητευτεί από ένα δραματικό ηλιακό γεγονός που...

Αυστραλία: Η σοκαριστική ιστορία της αιμομικτικής οικογένειας Κολτ

Η σοκαριστική ιστορία της οικογένειας Κολτ από την Αυστραλία αποκαλύπτει ένα από τα πιο αποτρόπαια περιστατικά αιμομιξίας, με τέσσερις γενιές να εμπλέκονται. Ο πατριάρχης Τιμ...

Απίστευτο: Μετέτρεψε τον κήπο του σε μια μαγευτική όαση 4 εποχών σε 27 χρόνια!

Ο John Massey, αυτοδίδακτος κηπουρός, αφιέρωσε 27 χρόνια για να μετατρέψει τον κήπο του σε μια μαγευτική όαση τεσσάρων εποχών, η οποία θεωρείται ένας...

«Λαμπρόπουλος»: Το εμβληματικό πολυκατάστημα που αντικαθιστούσε τα σημερινά malls και καταστράφηκε από ακροαριστερούς...

Το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος», μια εμβληματική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε πρωτοπόρος στο ελληνικό εμπόριο για σχεδόν έναν αιώνα. Ιδρύθηκε το 1906 από τα αδέλφια...

Ο χάρτης του Πίρι Ρέις, 500 ετών, ανατρέπει την καθιερωμένη ιστορία της Γης...

Ο χάρτης του Πίρι Ρέις, που χρονολογείται από το 1513, αποτελεί ένα μυστήριο για την ιστορία της χαρτογράφησης και προκαλεί ερωτήματα για τις γνώσεις...

Οι όρκοι που έδιναν οι πολεμιστές της αρχαίας Ελλάδας (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τον Όρκο των Αθηναίων Εφήβων, που ήταν μια σημαντική δέσμευση για τους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, ιδιαίτερα κατά την ενηλικίωση και την...

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός...

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για παρηγοριά", νεαρών κοριτσιών από την Ασία που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο...

Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στους φιλέλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στην προσπάθειά της για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καταγράφει...

Αρχαιότερη από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: Η Γιγαντιαία Κατασκευή 25.000 ετών στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία, ο λόφος Gunung Padang ενδέχεται να φιλοξενεί μια κατασκευή που χρονολογείται πάνω από 25.000 χρόνια, προγενέστερη των αιγυπτιακών πυραμίδων. Μια ομάδα ερευνητών, με...

Πώς η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21;

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, μέσω επιστολής του προέδρου Ιωάννη...

Πομάκοι: Οι κληρονόμοι των Ελλήνων «Αγριάνων»

Οι Πομάκοι, μουσουλμάνοι Έλληνες της Θράκης, αναγνωρίζονται ως απόγονοι των αρχαίων Αγριάνων, ενός Ελληνοθρακικού φύλου γνωστού για τη μαχητικότητά του. Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, με...

Η ιστορία του Γ. Κουλούρη: Εκτελέστηκε από τις αλβανικές Αρχές στο Ελμπασάν – Τον «συγχέουν» με λεωφορειοπειρατή

Η υπόθεση του Γιώργου Κουλούρη, που εκτελέστηκε από την Αλβανική Αστυνομία το 1999, παραμένει ένα συγκλονιστικό και άλυτο ζήτημα, προκαλώντας ακόμα συγκίνηση και οργή....

Αναδρομή σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις (φωτό)

Το άρθρο προσφέρει μια νοσταλγική ματιά σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις μέσα από παλιές αφίσες, οι οποίες πιθανότατα θα ξυπνήσουν αναμνήσεις σε πολλούς αναγνώστες. Παρόλο...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...

Παντελής Παντελίδης: Η σημερινή εικόνα του τάφου του, 9 χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα (Φωτογραφία)

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό

Μια πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο...

Ο Άρης παρουσίασε τους Ούρος Ράτσιτς και Αλβάρο Τεχέρο

Ο Άρης Θεσσαλονίκης ενισχύει το ρόστερ του με την...

Ανανεωμένη Mercedes-Benz GLC EQ: Προετοιμασία πριν την κυκλοφορία [video]

Η Mercedes-Benz ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα GLC EQ,...

Δημοκρατικό Κίνημα: Η νύχτα της γιόγκα και το «καρφί» Αντώναρου

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Οργάνωσης Πειραιά και του Τομέα...

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από...

Τραμπ: Έκανε στροφή 180 μοιρών με την πώληση όπλων στην Ουκρανία – Θα πείσει το κίνημα MAGA...

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει μια σημαντική αλλαγή...

Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές τιμές του Hyundai Ioniq 9 στην Ευρώπη

Η Hyundai παρουσίασε στην Ευρώπη το νέο της μοντέλο,...

Ολυμπιακός: Πρώτη προπόνηση με πολλά χαμογέλα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδωσαν το παρών την Τετάρτη...

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Εξερεύνησαν γιγαντιαία σαλάχια στις Μαλδίβες (Βίντεο)

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα απολαμβάνουν τις...

Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Ποικίλο...

Πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό για την Ειρήνη Μουρτζούκου – Ζητά μεταφορά σε ψυχιατρικό ίδρυμα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία ομολόγησε τις δολοφονίες τεσσάρων...

Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Μόνιμη δομή θα δημιουργηθεί σίγουρα στην Κρήτη»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη...

Χριστοδουλίδης: Με εναλλακτικές προτάσεις στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προετοιμάζεται να...

Light: Η συγκινητική ανάρτηση από την ακρογιαλιά με την έγκυο Άννα Θεοδωρίδη

Ο Light και η σύντροφός του, Άννα Θεοδωρίδη, ανυπομονούν...

Δένδιας: Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του – Πρόσκληση στην Αθήνα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, προσκάλεσε...

Ίλιον: Όχημα χτύπησε τρεις πεζούς και τους άφησε – Συνελήφθη ο οδηγός

Στο Ίλιον, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου συνελήφθη από την...

Απεβίωσε ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Αλέκος Κοντοβουνήσιος

Ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί την απώλεια του Αλέκου Κοντοβουνήσιου,...

Ισραήλ: «Δώσαμε σήμα στη Συρία» – Η ανάμειξη στον εμφύλιο Δρούζων – Βεδουΐνων με 89 θύματα

Το Ισραήλ προχώρησε σε στρατιωτικά πλήγματα στη νότια Συρία,...

Βουλγαράκη: Η μοναδική φωτογραφία με τον αγαπημένο της, τα δάκρυα και η ζωή με την κόρη της

Η Παυλίνα Βουλγαράκη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους...

Η ισπανική κυβέρνηση στρέφεται κατά του Λαμίν Γιαμάλ – Κατηγορίες για εξευτελισμό ατόμων με νανισμό στο πάρτι...

Ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ, βρίσκεται στο επίκεντρο...

Τσιάρας: Οι ευρωπαίοι αγρότες δεν επιδιώκουν προνομιακή μεταχείριση, απαιτούν δίκαιες συνθήκες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά...

Ε.Ε.: «Σημαντική» η προθεσμία των 50 ημερών που έθεσε ο πρόεδρος Τραμπ στη Ρωσία για να σταματήσει...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχία σχετικά με την προθεσμία...

Ο Μάικλ Τζόρνταν βρέθηκε σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης και χάρισε εντυπωσιακό φιλοδώρημα στους σερβιτόρους

Ο θρύλος του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν, επισκέφθηκε πρόσφατα εστιατόριο...

Μπόμπα & Τανιμανίδης: Η καθημερινότητά τους στην Πάρο με τις κόρες – Θαλάσσια παιχνίδια και περιπάτους

Η Χριστίνα Μπόμπα και ο Σάκης Τανιμανίδης απολαμβάνουν το...

Σδούκου: «Η Νέα Δημοκρατία δεν τρέμει την αλήθεια – Αιτούμαστε Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998...

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω της εκπροσώπου Τύπου Αλεξάνδρας Σδούκου,...

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προτείνει την υπουργό Οικονομικών ως νέα πρωθυπουργό

Η Γιούλια Σβιριντένκο, υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, προτείνεται από...

Η Μίλαν επιβεβαίωσε τη μεταγραφή του Λούκα Μόντριτς

Η Μίλαν ανακοίνωσε την απόκτηση του Λούκα Μόντριτς, ο...

Η Κομισιόν εξετάζει σε 5 χώρες την Ελληνική πρόταση για την εφαρμογή ελέγχου ηλικίας στο διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει την εφαρμογή...

Βίντεο: 21χρονος παραλίγο να χάσει τη ζωή του πηδώντας από καταρράκτη 42 μέτρων

Ένας 21χρονος, ο Βάλι Γκράχαμ, παραλίγο να χάσει τη...

Πετρούνιας: Οι κόρες του σαν γοργόνες στη σχολική γιορτή – Η φωτογραφία στην αγκαλιά τους

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, μαζί με τη σύζυγό του Βασιλική...

Ο Χρήστος Τζόλης υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Κλαμπ Μπριζ έως το 2029

Ο Χρήστος Τζόλης υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Κλαμπ...

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Ισχυρή επέμβαση της Πυροσβεστικής

Στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε πυρκαγιά...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...