Αυξήσεις στα τιμολόγια νερού στην Αττική είναι πιθανές, λόγω της ανεπάρκειας του πόσιμου νερού σε ορισμένες περιοχές, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μετά το φθινόπωρο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, τόνισε ότι οι αποφάσεις για έργα που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των τιμών θα ληφθούν τον Ιούνιο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των έργων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ρυθμιστικής αρχής υδάτων για την έγκριση των τιμολογίων. Η λειψυδρία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη, καθιστώντας απαραίτητες επενδύσεις για την αύξηση της προσφοράς νερού.
Πιο αναλυτικά
Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει σενάρια πως θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια νερού των καταναλωτών της Αττικής λόγω της ανεπάρκειας του σε περιοχές του Νομού.
Της Κατερίνας Φεσσά
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εκτός μεγάλου απροόπτου μετά το φθινόπωρο από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού πρώτα στείλει η ΡΑΑΕΥ τη γνωμοδότησή της.
Όπως εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης μιλώντας στο enikonomia.gr, μετά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μια εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του νερού των καταναλωτών της Αττικής, δηλαδή εάν θα αυξηθούν, εάν θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα ή ακόμη και εάν θα μειωθούν.
Τα έργα της Αττικής
Παράλληλα αναφέρεται στις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν για την υλοποίηση κάποιων έργων στην Αττική προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στο νερό.
Όπως τονίζει ο κ. Βαρελίδης μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται πως θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν στην Αττική αναφορικά με το νερό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η χρηματοδότηση τους καθώς όλοι οι δήμοι του Νομού έχουν προβλήματα λειψυδρίας.
«Θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση των εμπλεκομένων παραγόντων στη συγκεκριμένη απόφαση. Ευθύνη στα έργα αυτά θα έχει και η ΕΥΔΑΠ γιατί είναι μια εταιρεία δημόσια που συντριπτικά είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο νερό. Ωστόσο η ΕΥΑΘ δεν έχει ανάγκη το μέτρο της αντιμετώπισης για την λειψυδρία γιατί έχει άφθονο νερό στη διάθεση της από τον Αλιάκμονα. Δηλαδή η Θεσσαλονίκη έχει επάρκεια νερού» σημειώνει.
Οι πόροι
«Από τους εθνικούς πόρους, έχουμε βγάλει ένα ποσό το οποίο δεν είναι μεγάλο σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι εθνικοί πόροι δυστυχώς δεν είναι ανεξάντλητοι και μάλιστα έχουμε και “κόφτες” στα έξοδα. Όλα αυτά κάνουν δύσκολη την επίλυση της άσκησης. Έχουμε εν πάση περιπτώσει κάποια κονδύλια και προσπαθούμε μέσα από αυτά σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να χρηματοδοτούμε κάποιες άμεσες ανάγκες για να μην υπάρξει πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι ή το επόμενο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι πάροχοι δεν είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις γιατί δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και μάλιστα πολλές φορές δεν έχουν και μελέτες » σημειώνει.
«Υπάρχουν πάροχοι που η μη αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο νερό συνιστά έγκλημα απέναντι στους υπόλοιπους. Γιατί όταν έχει κάποιος 30% ανάκτηση κόστους, τότε θα πρέπει να ακριβύνει την τιμή στο νερό» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Ο ρόλος της ΡΑΑΕΥ
Εν συνεχεία εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος της ΡΑΑΕΥ στη διαμόρφωση των τιμολογίων του νερού. «Η ρυθμιστική αρχή υδάτων είναι αυτή που αξιολογεί τα προτεινόμενα τιμολόγια του νερού από κάθε πάροχο. Δηλαδή εγκρίνει τα τιμολόγια ή δεν τα εγκρίνει ή ακόμη ζητεί και την τροποποίηση τους. Αυτό συνδέεται με ένα 5ετές master plan που κάνει ο πάροχος προκειμένου να δείξει το πώς αναμένεται να κινηθεί η ζήτηση, τι επενδύσεις θα γίνουν αλλά και από πού θα πληρωθούν αυτές » τονίζει.
Η λειψυδρία
Και τέλος αναφέρεται στο θέμα της λειψυδρίας. «Η λειψυδρία είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια καθώς αυτό επηρεάζει και την τουριστική ανάπτυξη. Γιατί χωρίς διαθέσιμο νερό δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του τουρισμού σε πολλές περιοχές όπου τα διαθέσιμα αποθέματα του είναι οριακά.
Και δυστυχώς αυτό είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα με την έννοια ότι έχουμε αυτή την αυξημένη ζήτηση τις περιόδους όπου δεν έχουμε προσφορά σε νερό και είναι πολύ εντοπισμένη χρονικά, δηλαδή από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Άρα πρέπει να γίνουν επενδύσεις που θα αυξήσουν την προσφορά του νερού … τα αποθέματα του. Ενώ επενδύσεις που αφορούν αφαλατώσεις στα νησιά δεν βγάζουν εύκολα τα χρήματα τους ούτε σε μικρό χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει.