Στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκλήθηκε αναταραχή μετά την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα να απομακρύνει τον προσωρινό Πρόεδρο Νίκο Σαλάτα, λόγω της άρνησής του να παραιτηθεί εν μέσω ελέγχου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για πιθανές παράνομες επιδοτήσεις.
Η απομάκρυνση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνεργασίας με την ΕΕ.
Η αντιπολίτευση αντέτεινε ότι η κυβέρνηση φέρει πολιτικές ευθύνες και ζητά διαφάνεια, ενώ οι καταγγελίες για παρατυπίες ενδέχεται να κρύβουν ευρύτερα προβλήματα στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Πιο αναλυτικά
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μετά την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, να παύσει τον προσωρινό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκο Σαλάτα. Η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ελήφθη «για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε αμφισβήτησης σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων».
Η εν λόγω απόφαση ήρθε στον απόηχο της άρνησης του κ. Σαλάτα να παραιτηθεί, παρά το σχετικό αίτημα του υπουργού, έπειτα από την έναρξη ελέγχου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για φερόμενες παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.
Ο ίδιος ο Νίκος Σαλάτας, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Τρίτη 27 Μαΐου, με αφορμή τις «καταγγελίες που διατύπωσε ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, Νικόλαος Πασχάλης, στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας την 20η Μαΐου». Όπως επισημαίνεται, «δίδεται περισσότερος χρόνος στον κ. Πασχάλη προκειμένου να ανακοινώσει ποιο ή ποια στελέχη του Οργανισμού ή μέλη της Διοικήσεως αυτού παρακώλυσαν το έργο των ελεγκτών και σε τι συνίσταται η παρακώλυση αυτή ή να ανασκευάσει τα γραφόμενά του».
Το παρασκήνιο της απόφασης
Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Παρασκευής 23 Μαΐου, αποκάλυψε ότι «αν ο κ. Σαλάτας είχε μείνει στην αρχική του ανακοίνωση αμέσως μετά την εκδήλωση του ελέγχου της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, το πιθανότερο θα ήταν να είχε παραμείνει στην θέση του. Αν δεν είχε βγει, δηλαδή, δεύτερη ανακοίνωση με την οποία απειλούσε με μήνυση τον ευρωπαίο εισαγγελέα».
Ο Τάσος Τέλλογλου πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτοί που έκαναν τον έλεγχο έχουν παράπονα. Πηγές, δηλαδή, που ξέρουνε τι συνέβη στον ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη Δευτέρα, λένε ότι ο διοικητής ενός οργανισμού δεν βρίσκεται εκεί για να παίζει τον ρόλο της “ασπίδας” μπροστά στους υπαλλήλους του, αλλά για να διευκολύνει τον έλεγχο, πολύ περισσότερο όταν αφορά σε χρήσεις πριν από τη δική του θητεία».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «όταν κριθεί αν η χώρα μας προσαρμόστηκε ή όχι σε αυτά που έχει συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης του κ. Τσιάρα με την ΕΕ για την προσαρμογή και συμμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στους κανόνες, το πρώτο που θα ερωτηθεί είναι εάν υπήρξαν σημεία τριβής και συνεργασία με τα όργανα της ΕΕ».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην αντιπολίτευση το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή τις καταγγελίες για παρατυπίες στις αγροτικές επιδοτήσεις και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και να ζητούν διαφάνεια, απόδοση ευθυνών και άμεση ενημέρωση της Βουλής.
«Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο καθρέφτης της διαφθοράς της ΝΔ – Ούτε λέξη από τον πρωθυπουργό», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνεται ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ζητεί την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκου Σαλάτα, που ο ίδιος διόρισε τον Ιανουάριο, για τις επιθετικές δηλώσεις του κατά του Ευρωπαίου εισαγγελέα, αλλά εκείνος αρνείται». Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο καθρέφτης της διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας».
Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε ότι «το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πλήττει σοβαρά το κράτος Δικαίου στη χώρα μας» και καταγγέλλει ότι «άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια επιχείρησαν να αποκαλύψουν την τεράστια απάτη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές για μηνύσεις και αγωγές». Ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η “κορυφή του παγόβουνου” της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», αναφέρει το ΚΚΕ. Το κόμμα καταγγέλλει τον ιδιωτικοποιημένο χαρακτήρα της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών για επιδοτήσεις και ζητά «να ανοίξει το σύστημα ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έγκαιρα».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολίασε: «Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση τα έκανε “σαλάτα” αφού το πάρτι με τις επιδοτήσεις έχει ονοματεπώνυμο, πέρα από του κ. Σαλάτα, έχει το ονοματεπώνυμο ΝΔ». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει και θέμα ποινικών διώξεων» και έθεσε το ερώτημα «ποιος θα φέρει πίσω τα κλεμμένα».