Ερέχθειο: Τα μυστικά μυστήρια και οι θρύλοι που στοιχειώνουν

Ο ναός του Ερεχθείου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ακρόπολης, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πλούσια μυθολογική ιστορία που συνδέεται με τους αρχαίους θεούς και ήρωες της Αθήνας
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το Ερέχθειο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους ναούς της αρχαίας Αθήνας, συνδέεται με τον μυθικό βασιλιά Ερεχθέα και έχει μια πλούσια ιστορία γεμάτη μύθους. Κατασκευασμένος πιθανότατα κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ή νωρίτερα ως μέρος του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή, ο ναός διακρίνεται για τη μοναδική του αρχιτεκτονική, που προσαρμόστηκε στο ανώμαλο έδαφος και στις παλαιότερες λατρείες.

Αρχικά αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα, ο ναός φιλοξενούσε και άλλες λατρείες. Η ιστορία του περιλαμβάνει μυθικές μορφές όπως ο Κέκροπας, ο Εριχθόνιος και ο Ερεχθέας, οι οποίοι συνδέονται με την ίδρυση και την εξέλιξη της πόλης και της θρησκείας της.

Ο Ερεχθέας, μάλιστα, κατέληξε να τιμωρηθεί από τον Δία και τον Ποσειδώνα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση των θεών και των ανθρώπων στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Πιο αναλυτικά

Το Ερέχθειο είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς της Ελληνικής αρχαιότητας, η ονομασία του, που παραπέμπει στο μυθικό βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, είναι μεταγενέστερη και αναφέρεται μόνο στον Παυσανία (έστι δε και οίκημα Ερεχθείον καλούμενον, 1, 26,5) και στον Πλούταρχο (843Ε).

Παλαιότερα ήταν γνωστός με την ονομασία ο νεώς ο αρχαίος της Αθηνάς ή απλούστερα ο αρχαίος νεώς ή περιφραστικά ο νεώς ο εν πόλει εν ω το αρχαίον άγαλμα, αφού κτίστηκε στη θέση του παλαιότερου ναού της Αθηνάς.

Προβληματική παραμένει η χρονολόγηση του ναού. Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη ο ναός κτίστηκε κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, ανάμεσα στο 421 με 406 π.Χ., με μια πιθανή διακοπή γύρω στο 413 π.Χ. εξαιτίας της ήττας στη Σικελική Εκστρατεία.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη που τη διατύπωσε ο W. Dorpfeld, η ανέγερση ξεκίνησε ανάμεσα στο 438 – 431 π.Χ. Ο ναός αποτελούσε μέρος του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή, μαζί με τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, με πιθανό αρχιτέκτονα τον Μνησικλή.

Από μια επιγραφή που βρέθηκε στην Ακρόπολη πληροφορούμαστε ότι κατά την επανάληψη των εργασιών αρχιτέκτονας την πρώτη χρονιά ήταν κάποιος Φιλοκλής, που αντικαταστάθηκε τη δεύτερη χρονιά από τον Αρχίλοχο.

Η ιδιορρυθμία του ναού οφείλεται στο σχήμα του που είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο σχήμα των αρχαίων ναών και οφείλεται:

α) στην ανωμαλία του εδάφους, μια και το έδαφος δεν ήταν επίπεδο,

β) στο γεγονός ότι στο κτίριο έπρεπε να συμπεριληφθούν οι παλαιότερες λατρείες,

γ) οι μυστηριακού χαρακτήρα λατρείες που τελούνταν επέβαλαν μια εντελώς διαφορετική μορφή κτιρίου.

Ο ναός αρχικά ήταν αφιερωμένος στη λατρεία των δύο κύριων θεοτήτων της Αττικής, της Αθηνάς και του Ποσειδώνα (θεοί σύνναοι). Ο Ποσειδώνας, άγνωστο σε ποια χρονική στιγμή, ταυτίστηκε με τον Ερεχθέα. Υπήρχαν βωμοί για τον Ήφαιστο, τον Βούτο, ενώ εδώ κατοικούσε και ο «οικουρός όφις».

Το κτίριο στην αρχή πρέπει να ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα ανατολικό και ένα δυτικό. Η αρχική διαίρεση του ναού δε μας είναι γνωστή, εξαιτίας των αλλεπάλληλων μετατροπών στο πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με την Alexandra Lesk ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 3ο αι. π.Χ. η οποία ακολουθήθηκε, πιθανώς, από μεγάλου μεγέθους επιδιορθώσεις, στα τέλη του 2ου αι. π.Χ. Παρεμβάσεις στο ναό ίσως σημειώθηκαν και κατά τη μετατροπή σε λατρευτικό χώρο της Julia Domna στο 2ο αι. π.Χ.

Γύρω στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. ο λατρευτικός χώρος του ιερού της Αθηνάς Πολιάδας ενοποιήθηκε με τους χώρους λατρείας του Βούτου και του Ηφαίστου σε ενιαίο χώρο με κίονες, τον οποίο κάλυπτε τοξοειδής θολωτή στέγη. Τον 6ο με 7ο αιώνα ο ναός μετατράπηκε σε κτίριο τύπου βασιλικής και χωρίστηκε σε τρία κλίτη.

Μύθοι σχετικοί με το Ερέχθειο

Ο Κέκροπας

Ο Κέκροπας ήταν πανάρχαια μορφή της Αττικής, αυτόχθονας, γεννημένος από την ίδια τη Γη, και διφυής ως προς τη μορφή, δηλαδή, από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι. Παντρεύτηκε την Άγραυλο και γέννησε μαζί της τον Ερυσίχθονα -που πέθανε νωρίς- την Άγραυλο (αυτή που μένει στους αγρούς), την Έρση (δροσιά) και την Πάνδροσο.

Καθώς έγινε βασιλιάς, ο τόπος που μέχρι τότε ονομαζόταν Ακτική ή Ακτή, από το όνομα του Ακταίου, μετονομάστηκε σε Κεκροπία.

Ο Κέκροπας κατοίκησε πάνω στο βράχο, αφού πρώτα έκτισε τα τείχη. Όταν έφτασαν από τη θάλασσα οι Κάρες και από τη στεριά οι Βοιωτοί, ο Κέκροπας, για να τους αντιμετωπίσει, σκέφτηκε να μαζέψει τους κατοίκους που ως τότε ζούσαν σκόρπιοι και να τους βάλει να μείνουν σε χωριά που μετά τα οργάνωσε σε ενιαία πόλη. Με τους κατοίκους ενωμένους αντιμετώπισε τους εισβολείς.

Λένε πως τότε έκανε και την πρώτη καταμέτρηση του πληθυσμού· κάθε κάτοικος έπρεπε να φέρει μαζί του μια πέτρα και να τη ρίξει σε ένα ορισμένο μέρος. Έτσι μπόρεσε και τους μέτρησε και από το γεγονός αυτό ονομάστηκαν λαός (από τη λέξη λας = λίθος). Ο Κέκροπας παραβρέθηκε και στη διεκδίκηση της Αθήνας από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα είτε ως μάρτυρας είτε ως δικαστής.

Ο Κραναός

Ο Κέκροπας πέθανε χωρίς να αφήσει διαδόχους κι έτσι βασιλιάς στην Αθήνα έγινε ο Κραναός. Ήταν κι αυτός αυτόχθονας. Την εποχή της βασιλείας του έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Παντρεύτηκε την Πεδιάδα με την οποία απέκτησε τρεις κόρες: την Κρανάη, την Κραναίχμη και την Ατθίδα. Η Ατθίδα πέθανε όμως νωρίς, γι’ αυτό ο Κραναός ονόμασε τη χώρα Ατθίδα ή Αττική.

Ο Αμφικτύων

Ο Αμφικτύων ήταν κι αυτός αυτόχθονας, αν και λέγεται πως ήταν γιος του Δευκαλίωνα. Είχε παντρευτεί μια κόρη του Κραναού, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να διώξει τον πεθερό του από την εξουσία και να γίνει αυτός βασιλιάς.

Την εποχή της βασιλείας του ήρθε στην Αθήνα η λατρεία του Διονύσου, που την έφερε κάποιος Πήγασος από τις Ελευθερές. Σύμφωνα με την παράδοση ο Αμφικτύωνας φιλοξένησε ο ίδιος το θεό και εκείνος του έμαθε να ανακατεύει το κρασί με το νερό.

Η βασιλεία του Αμφικτύωνα δεν κράτησε πολύ, γιατί διοικούσε τόσο άδικα την πόλη, που ο λαός ξεσηκώθηκε εναντίον του. Αρχηγός της εξέγερσης ήταν ο Εριχθόνιος που έδιωξε τον Αμφικτύωνα από το θρόνο.

Ο Εριχθόνιος

Ο Εριχθόνιος ήταν κι αυτός αυτόχθονας και διφυής, όπως και ο Κέκροπας. Μητέρα του ήταν η Γη και πατέρας του ο Ήφαιστος και γεννήθηκε με έναν περίεργο τρόπο. Λένε, λοιπόν, πως τον καιρό που ο Ήφαιστος ήταν μόνος, γιατί τον είχε εγκαταλείψει η Αφροδίτη, μπήκε η Αθηνά στο εργαστήριό του, για να του ζητήσει να της φτιάξει νέα όπλα.

Ο Ήφαιστος μόλις είδε την Αθηνά, ένιωσε δυνατή ερωτική επιθυμία και θέλησε να ενωθεί μαζί της. Η θεά, που αισθανόταν αποστροφή για την ερωτική πράξη, τον απέκρουσε κι έφυγε, ενώ εκείνος την ακολουθούσε με δυσκολία.

Κάποια στιγμή την πρόφτασε. Η Αθηνά τον κτύπησε με το δόρυ της, αλλά το σπέρμα του Ήφαιστου έπεσε στο πόδι της. Τότε η θεά πήρε μια τούφα μαλλί, σκούπισε το πόδι της και το πέταξε στη Γη.

Η Γη γονιμοποιήθηκε και γέννησε ένα αγόρι που το ονόμασαν Εριχθόνιο (από το έριο = μαλλί και χθων = γη). Μόλις γεννήθηκε το παιδί, το πήρε η Αθηνά να το μεγαλώσει, κρυφά όμως από τους άλλους θεούς. Του έσταξε στα μάτια δύο σταγόνες από το αίμα της Γοργώς.

Η μια σταγόνα ήταν για να φέρνει το θάνατο στους εχθρούς του και η άλλη για να τον προφυλάει από τις αρρώστιες. Συγχρόνως του έδωσε και δυο φίδια να τον προστατεύουν. Πήρε τα δυο φίδια και μαζί με το μωρό τα έκλεισε σε ένα κιβώτιο, που αφού το σφράγισε καλά, το έδωσε στις κόρες του Κέκροπα (;) να το φυλάνε. Αυτές όμως, η Έρση και η Πάνδροσος, άνοιξαν το κιβώτιο.

Μόλις αντίκρισαν το μωρό με τα φίδια τις κυρίεψε ένα είδος τρέλας που τις έκανε να πάνε να πέσουν από τα τείχη της Ακρόπολης. Μαθαίνοντας η Αθηνά τι έκαναν οι κόρες του Κέκροπα, πήρε το μωρό και το έκλεισε στο ναό, που αργότερα ονομάστηκε θΕρέχθειο, όπου το ανάθρεψε με δική της φροντίδα.

Όταν μεγάλωσε ο Εριχθόνιος, έδιωξε τον Αμφικτύονα από το θρόνο κι έγινε αυτός βασιλιάς. Στα χρόνια του ήρθε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα ο Δαναός με τις 50 κόρες του πάνω σ’ ένα καράβι με 50 κουπιά, την πεντηκόντορο, που την έφτιαξαν τότε για πρώτη φορά.

Στην Αθήνα άρχισαν οι κάτοικοι να χωρίζονται σε φυλές, ανάλογα με την καταγωγή της οικογένειάς του και τους προπάτορές τους. Έτσι σχηματίστηκαν οι τέσσερις φυλές: η Διάς, η Αθηναΐς, η Ποσειδωνιάς και η Ηφαιστιάς.

Την ίδια περίοδο άρχισαν να γιορτάζονται και τα Παναθήναια και σύμφωνα με την παράδοση ο Εριχθόνιος ήταν ο πρώτος που έστησε ένα ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς πάνω στην Ακρόπολη. Παντρεύτηκε την νύμφη των ποταμών Πραξιθέα και από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Πανδίονας.

Ο Πανδίονας

Ο Πανδίονας παντρεύτηκε τη Ζευξίππη, την αδελφή της μητέρας του, κι έκανε μαζί της δύο κόρες, την Πρόκνη και τη Φιλομήλα και δύο δίδυμα αγόρια, τον Ερεχθέα και τον Βούτη.

Ο Ερεχθέας

Μετά το θάνατο του Πανδίονα ο Βούτης και ο Ερεχθέας μοίρασαν την κληρονομιά. Ο Ερεχθέας κληρονόμησε το θρόνο, ενώ ο Βούτης έγινε ο ιερέας της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, που ειδικά στην Αθήνα τον έλεγαν «Ποσειδώνα του Ερεχθέα».

Ο Ερεχθέας παντρεύτηκε την Πραξιθέα και απέκτησε μαζί της τρία αγόρια, τον Κέκροπα, τον Πάνδωρο και τον Μητίονα, και τέσσερα κορίτσια, την Πρόκριδα, την Κρέουσα, τη Χθονία και την Ωρείθυια. Ο Βορέας άρπαξε την Ωρείθυια και γέννησε μαζί της την Χιόνη. Η Χιόνη με τη σειρά της ενώθηκε κρυφά με τον Ποσειδώνα και γέννησε τον Εύμολπο.

Για να μην την ανακαλύψει ο Βορέας, μόλις γεννήθηκε το παιδί, το έριξε στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας το πήρε και το έδωσε να το αναθρέψει η Βενθεσικήμη. Μετά από καιρό και διάφορες περιπλανήσεις ο Εύμολπος βρέθηκε στη Θράκη με το γιο του Ίσμαρο, να ζητάει καταφύγιο στο βασιλιά Τεγύριο.

Επειδή όμως θέλησε να ανατρέψει τον Τεγύριο, αναγκάστηκε να φύγει κι έτσι κατέληξε στην Ελευσίνα, όπου οργάνωσε τις θρησκευτικές τελετές και καθιέρωσε τα Ελευσίνια Μυστήρια. Κάποια στιγμή, μετά το θάνατο του γιου του, επέστρεψε στη Θράκη, κοντά στον Τεγύριο και πήρε το βασίλειο του γιου του Ίσμαρου.

Μετά από λίγο ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και την Ελευσίνα. Οι Ελευσίνιοι ζήτησαν τη βοήθειά του. Ο Εύμολπος με στρατό έφτασε έξω από την Αθήνα, διεκδικώντας το θρόνο, ως γιος του Ποσειδώνα. Στη σύγκρουση των δύο στρατών νίκησε ο Ερεχθέας και οι Ελευσίνιοι έγιναν υποτελείς των Αθηναίων.

Κράτησαν όμως το δικαίωμα να γιορτάζουν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Στη μάχη επάνω ο Ερεχθέας σκότωσε τον Εύμολπο. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε με τον Ερεχθέα και ζήτησε από το Δία την τιμωρία του.

Ο Δίας, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Ποσειδώνα, σκότωσε τον Ερεχθέα με ένα κεραυνό. Σύμφωνα με άλλη παράδοση τον σκότωσε ο ίδιος ο Ποσειδώνας, χτυπώντας τον στο κεφάλι με την τρίαινά του. Από τα πολλά χτυπήματα το κεφάλι του Ερεχθέα χώθηκε μέσα σε ένα χάσμα στη γη.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Έλενα Παπαρίζου: Η επικοινωνία της με την Klavdia πριν την Eurovision – «Μιλήσαμε πριν τον ημιτελικό…»

Κέρκυρα: Σάλος με pole dancing στα ιστορικά Ανάκτορα – Εικόνες που προκαλούν αγανάκτηση

Ουάσινγκτον: Τουλάχιστον 21 φορές πυροβόλησε κατά των υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας ο δράστης – Στο μικροσκόπιο το «μανιφέστο μίσους» του

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ – Μινεσότα Τίμπεργουλβς 118-103: Θρίαμβος και 2-0 στους τελικούς της Δύσης για την ομάδα του σούπερ σταρ Γκίλτζιους Αλεξάντερ

ΑΣΕΠ: 400 προσλήψεις στο Δημόσιο με απολυτήριο Γυμνασίου

Μπάρμπα: Η συγκινητική εξομολόγηση στη Τσιμτσιλί για την περιπέτεια υγείας – «Μάθημα είναι και αυτό»

Επεκτείνεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η ψηφιακή συγκατάθεση μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

Happy Day για Βάνα Μπάρμπα: «Αγκαλιάζει την ηλικία της! Γιατί;» – «Και το εγκεφαλικό και ο καρκίνος είναι…»

Με Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός – Μονακό τα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς της ημέρας

Finos Film: Το επικό βίντεο για το Final Four της Euroleague – «Σήμερα πετάμε στο Άμπου Ντάμπι μαζί με τους θρύλους του ελληνικού σινεμά»

Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό – Ταλαιπωρία και στην Κηφισίας

Κονδυλάτος: Ξέσπασμα-βόμβα κατά του Καράβα – «Είναι παντελώς άσχετος! Θέλετε να γλύφετε κόσμο;»

Τζώρτζογλου αποκαλύπτει για εγκεφαλικό Μπάρμπα: «Μου ζήτησε να της φέρω μια Κενή Διαθήκη! Την πληγώνει που τώρα η κόρη της είναι…»

Ζέτα Μακρυπούλια: Το μεγάλο μυστικό για το νέο τηλεοπτικό της στοίχημα στον ΑΝΤ1

myCar: Κατακλυσμός αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Τι προβλέπεται για τα πρόστιμα

00:00 / 00:00

Σκρα ντι Λέγκεν: Η άλωση του θρυλικού οχυρού των Βαλκανίων

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορική μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα στο...

Πλοίο SS Nemesis: Το θρυλικό ναυάγιο αποκαλύπτεται ανοιχτά της Αυστραλίας – Τα μυστικά...

Το φορτηγό πλοίο SS Nemesis εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1904 στα ανοιχτά της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας, με 32 μέλη του πληρώματος...

Ο θρυλικός Στρατός του Φραγκίσκου Μοροζίνι: Οι αδάμαστοι λέοντες του Αγίου Μάρκου

Ο ενετικός στρατός υπό τη διοίκηση του Φραγκίσκου Μοροζίνι κατά την περίοδο του Ενετοτουρκικού Πολέμου (1684-1699) παρουσίασε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το μικρό μέγεθος και...

Συγκλονιστική ανακάλυψη στο Ισραήλ: Αποκαλύφθηκε μικροσκοπικό γλυπτό που γεφυρώνει την ελληνική μυθολογία με την Βίβλο!

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στο Ισραήλ φέρνει στο φως ένα μικροσκοπικό γλυπτό που συνδέει την ελληνική μυθολογία με τη Βίβλο. Το γλυπτό, που βρέθηκε στην...

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν την αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο: Χρονολογείται 27.000 χρόνια πριν!

Μια νέα ανακάλυψη στην Ινδονησία ενδέχεται να ανατρέψει την ιστορία της αρχαίας αρχιτεκτονικής, καθώς ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει την παλαιότερη πυραμίδα στον κόσμο,...

V-2: Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος της ιστορίας που αποτέλεσε την βάση για την...

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος κατασκευάστηκε από τη Γερμανία στα χρόνια του Β΄ΠΠ γνωστός ως V-2. Το V-2 προέρχεται από τη λέξη Vergeltungswaffe 2 ή...

Αρκαδία: Η αποκάλυψη στο Ιερό του Διός στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκαλύπτουν...

Η έρευνα της Πάμελα Τζόρνταν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Archaeology, εξετάζει τη ψυχοακουστική στο Ιερό του Διός στο Όρος Λύκαιο, αποκαλύπτοντας νέες πτυχές...

Kowloon Walled City: Η θρυλική πόλη που βυθίστηκε στο χάος και την παρανομία

Το Kowloon Walled City, μια περιτειχισμένη πόλη στο Χονγκ Κονγκ, αναδείχθηκε σε ένα μοναδικό κοινωνικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Αρχικά στρατιωτικό...

Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών...

Το άρθρο εξετάζει τη συνεργασία διαφόρων εθνοτήτων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι, οι Κοζάκοι και άλλοι, με τους Γερμανούς...

Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Το άρθρο εξετάζει την αναγέννηση της γερμανικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών και την αδυναμία της...

Ο Άρης αποκαλύπτει ένα ηλιοβασίλεμα πιο μαγευτικό από όσο ονειρευτήκατε ποτέ! ΦΩΤΟ

Ο Άρης παρουσιάζει ηλιοβασιλέματα που διαφέρουν σημαντικά από αυτά της Γης, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για επιστημονική μελέτη. Μια εντυπωσιακή εικόνα του ήλιου να δύει πίσω...

Δίσκος της Φαιστού: Το άλυτο αίνιγμα της αρχαιολογίας που κρύβει 241 μυστηριώδη σύμβολα

Ο Δίσκος της Φαιστού, ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα της αρχαιολογίας, ανακαλύφθηκε το 1908 στη νότια Κρήτη και παραμένει ανεξήγητος μέχρι σήμερα. Φτιαγμένος...

Το θρυλικό αρχοντικό που έκρυβε τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές

Σε ένα γραφικό χωριό της Κορινθίας, η βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά αποκαλύπτει τη λογοτεχνική της κληρονομιά, καθώς αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης σπουδαίων...

Άγιος Γεώργιος: Το νησί του «διαβόλου» ή η… «Σπιναλόγκα του Πειραιά» – Εκεί...

Η Σπιναλόγκα του Πειραιά, το μικρό νησάκι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται μια ανάσα από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Πάνω του διακρίνονται μια σειρά...

Περπάτησαν κάποτε γίγαντες κανίβαλοι στην επιφάνεια της Γης; – Τι δείχνουν τα ευρήματα

Περίεργα ανθρώπινα λείψανα έχουν βρεθεί στην Πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ όπου μερικοί σκελετοί έχουν ύψος έως και 3 μέτρα! Εκτός από το εντυπωσιακό...

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ & ο μυστηριώδης πράκτορας «Κασσάνδρα»: Η αποκάλυψη της «Βαβυλών»

Το άρθρο εξερευνά την υπόθεση του πράκτορα «Βαβυλών», ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία της ισραηλινής κατασκοπείας πριν από τον Πόλεμο του Γιομ...

Επτά φόνοι, ένα απειλητικό γράμμα και το ανεξιχνίαστο μυστήριο του Tylenol

Το 1982, επτά άνθρωποι στο Σικάγο έχασαν τη ζωή τους από την κατάποση χαπιών Tylenol που περιείχαν κυάνιο, προκαλώντας σοκ και αναστάτωση. Μετά από...

«Έγινε της Πόπης»: Το αιματηρό παρασκήνιο με τους 11 νεκρούς πίσω από την περίφημη φράση

Η φράση «έγινε της Πόπης» προέρχεται από ένα τραγικό ναυάγιο που συνέβη το 1934, όταν το πλοίο «Πόπη» προσάραξε κοντά στη Βουλιαγμένη, με αποτέλεσμα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιμτσιλή για τον πρώτο γάμο του Κουσουλού: «Είναι ο άντρας που δεν θέλεις να...

Ο Πέτρος Κουσουλός παραχώρησε συνέντευξη στο podcast της Μαρίας...

Η κατάθεση της Λαμπρόγιαννη για τον Σπύρο Παπαδόπουλο: «Μου είπε “σκάσε” και χτύπησε με...

Μέσα από τη δίκη Φιλιππίδη, που πραγματοποιήθηκε χθες 21/5,...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έλενα Παπαρίζου: Η επικοινωνία της με την Klavdia πριν την Eurovision – «Μιλήσαμε πριν τον ημιτελικό…»

Η Έλενα Παπαρίζου βρέθηκε στον σύλλογο «Ελπίδα» και εκεί...

Κέρκυρα: Σάλος με pole dancing στα ιστορικά Ανάκτορα – Εικόνες που προκαλούν αγανάκτηση

Στο ιστορικό μνημείο των παλιών Ανακτόρων στην Κέρκυρα, έχουν...

ΑΣΕΠ: 400 προσλήψεις στο Δημόσιο με απολυτήριο Γυμνασίου

400 προσλήψεις στο Δημόσιο με απολυτήριο Γυμνασίου. Το ΑΣΕΠ...

Μπάρμπα: Η συγκινητική εξομολόγηση στη Τσιμτσιλί για την περιπέτεια υγείας – «Μάθημα είναι και αυτό»

Η Βάνα Μπάρμπα αντιμετώπισε πρόσφατα μια σοβαρή περιπέτεια υγείας,...

Happy Day για Βάνα Μπάρμπα: «Αγκαλιάζει την ηλικία της! Γιατί;» – «Και το εγκεφαλικό και ο καρκίνος είναι…»

Η Βάνα Μπάρμπα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από ένα...

Με Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός – Μονακό τα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς της ημέρας

Σήμερα, Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, το αθλητικό πρόγραμμα επικεντρώνεται...

Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό – Ταλαιπωρία και στην Κηφισίας

Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στους δρόμους της Αττικής, με ιδιαίτερα...

Κονδυλάτος: Ξέσπασμα-βόμβα κατά του Καράβα – «Είναι παντελώς άσχετος! Θέλετε να γλύφετε κόσμο;»

Ο Περικλής Κονδυλάτος, σε πρόσφατη δήλωσή του κατά τη...

Ζέτα Μακρυπούλια: Το μεγάλο μυστικό για το νέο τηλεοπτικό της στοίχημα στον ΑΝΤ1

Η Ζέτα Μακρυπούλια μίλησε στην κάμερα της εκπομπής "Happy...

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: «Η Άννα Βίσση είναι το ταίρι μου! Είμαστε ζευγάρι»

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης,...

Ο Νικ Καλάθης γράφει ιστορία στη Euroleague με Final Four σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες

Ο Νικ Καλάθης πέτυχε ένα σπάνιο επίτευγμα στην ιστορία...

Happy Day για Παπαδάκη: «Αυτά τα δηλητηριώδη σχόλια τον εξόργισαν! Αν σε επιθυμεί το κανάλι σου…»

Στη συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω», ο Γιώργος Παπαδάκης...

Βίντεο: Φυλακισμένος Αμερικανός πιλότος στο Βιετνάμ αποκαλύπτει μυστικά μηνύματα με κώδικα Morse ανοιγοκλείνοντας τα μάτια!

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει έναν...

Ιωάννα Τούνη: Συντετριμμένη εμφανίζεται στην πρώτη ανάρτηση μετά την αναβολή της δίκης για το revenge porn

Η Ιωάννα Τούνη, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στο...

Βυζάντιο: Η θαλάσσια κυριαρχία της ένδοξης Αυτοκρατορίας

Το άρθρο εξετάζει τη ναυτική ισχύ της βυζαντινής Αυτοκρατορίας,...

Ερέχθειο: Τα μυστικά μυστήρια και οι θρύλοι που στοιχειώνουν

Το Ερέχθειο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους ναούς της...

Βυζαντινή Αυτοκρατορία 7ος αι. μ.Χ.: Ο Ηράκλειος συντρίβει την περσική υπερδύναμη

Στο άρθρο εξετάζεται η κρίσιμη περίοδος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας...

«Παραγγελιά ρε!»: Το αιματηρό αμόκ του Νίκου Κοεμτζή για ένα ζεϊμπέκικο

Το άρθρο αναφέρεται στο τριπλό φονικό που διαπράχθηκε από...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Βίντεο: Η στιγμή που ο θρυλικός Μεξικανός τραγουδιστής Chalino Sánchez παραλαμβάνει το μοιραίο σημείωμα επί σκηνής

Ο Chalino Sánchez, διάσημος Μεξικανός τραγουδιστής και γνωστός ως...

Ραφήνα: Συνελήφθη 46χρονος για το φονικό – Τον κατονόμασε το θύμα πριν ξεψυχήσει

Στη Ραφήνα, συνελήφθη το πρωί της 23ης Μαΐου 2025...

Σκρα ντι Λέγκεν: Η άλωση του θρυλικού οχυρού των Βαλκανίων

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορική μάχη του Σκρα ντι...

Ο θρυλικός Στρατός του Φραγκίσκου Μοροζίνι: Οι αδάμαστοι λέοντες του Αγίου Μάρκου

Ο ενετικός στρατός υπό τη διοίκηση του Φραγκίσκου Μοροζίνι...

Euroleague: Οι Έλληνες θρύλοι που σήκωσαν περισσότερες φορές το τρόπαιο

Στο άρθρο εξετάζεται η πορεία των Ελλήνων μπασκετμπολιστών στην...

Εφορία: Στο στόχαστρο οι «ύποπτες» θυρίδες – Τι θα προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

Ειδική ομάδα εργασίας συστάθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και...

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός με 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου μετά τον θάνατο της 5χρονης – Λουκέτο σε πέντε σχολεία στην Ευκαρπία

Στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου στην Ευκαρπία,...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 23/5/2025 – Οι ημιτελικοί του Final Four της Euroleague

Οι ημιτελικοί του Final-4 της Ευρωλίγκας Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός...

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν την αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο: Χρονολογείται 27.000 χρόνια πριν!

Μια νέα ανακάλυψη στην Ινδονησία ενδέχεται να ανατρέψει την...

V-2: Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος της ιστορίας που αποτέλεσε την βάση για την κατάκτηση του διαστήματος

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος κατασκευάστηκε από τη Γερμανία στα...

Γιώργος Παπαδάκης: Το τέλος του Καλημέρα Ελλάδα και τα «καρφιά» στις εκπομπές – «Δεν έχω πια τη ζωντάνια»

Ο Γιώργος Παπαδάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Στα 5 δισ. ευρώ εκτοξεύονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα χρειάζονται επειγόντως 5 δισ....

Αρκαδία: Η αποκάλυψη στο Ιερό του Διός στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα

Η έρευνα της Πάμελα Τζόρνταν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό...

DEFENDER 25: Εντυπωσιακή απόβαση Αμερικανών στην Κομοτηνή – Δείτε βίντεο

Η άσκηση DEFENDER 25, η μεγαλύτερη του αμερικανικού Στρατού...

Kowloon Walled City: Η θρυλική πόλη που βυθίστηκε στο χάος και την παρανομία

Το Kowloon Walled City, μια περιτειχισμένη πόλη στο Χονγκ...

Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Το άρθρο εξετάζει τη συνεργασία διαφόρων εθνοτήτων από την...

Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Το άρθρο εξετάζει την αναγέννηση της γερμανικής αεροπορίας κατά...

Στα σκαριά η εκκίνηση του μεγαλεπήβολου έργου αξιολόγησης του πρώτου «πακέτου» 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη...

ΑΣΕΠ: Αιτήσεις τώρα για 749 προσλήψεις στην Αττική

Αιτήσεις τώρα για 749 προσλήψεις στην Αττική με έξι...

ΑΣΕΠ: Τρέξτε τώρα για 749 θέσεις εργασίας στην Αττική

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων...

Πάνω από 50 τα θύματα της πρώην δημοσιογράφου που εξαπάτησε ταξιδιώτες αρπάζοντας προκαταβολές – 160.000 ευρώ η λεία της

Μια πρώην δημοσιογράφος συνελήφθη στην Αθήνα, κατηγορούμενη για απάτες...

Euroleague: Οι βασιλιάδες των τροπαίων – Στο βάθρο ο Παναθηναϊκός

Στο Άμπου Ντάμπι διεξάγεται το ιστορικό Final Four της...

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες παιδιά μαραζώνουν στα νοσοκομεία που καταρρέουν

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, καθώς...