Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, καθώς χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και νοσηλεύονται σε κατεστραμμένα νοσοκομεία. Η έλλειψη τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις, έχει οδηγήσει τον πληθυσμό σε απόγνωση.
Με πάνω από 9.000 παιδιά να βρίσκονται σε θεραπεία για υποσιτισμό, οι προβλέψεις για το 2025 είναι ανησυχητικές. Οι υγειονομικές δομές καταρρέουν, με μόνο 19 από τα 36 νοσοκομεία να λειτουργούν και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι οργανισμοί προειδοποιούν για την επείγουσα κατάσταση και καλούν σε άμεσες ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων.
Πιο αναλυτικά
Μια από τις πιο τραγικές εικόνες της σύγχρονης ανθρωπιστικής κρίσης ξεδιπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε καταρρέοντα νοσοκομεία. Η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, σε συνδυασμό με τις διαρκείς στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, έχει βυθίσει τον παλαιστινιακό θύλακα σε μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου η πείνα, η αρρώστια και ο θάνατος κυριαρχούν.
Για περισσότερους από δύο μήνες, η ισραηλινή πλευρά εμποδίζει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του πληθυσμού να μην καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Οι περιορισμένες ποσότητες τροφίμων και ιατρικών προμηθειών που φτάνουν στη Γάζα, μετά από διεθνή πίεση, δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν τον πληθυσμό των περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από τη διεθνή βοήθεια.
Η δίχρονη Μαϊάρ, ένα από τα χιλιάδες παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρό υποσιτισμό, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πάσχει από κοιλιοκάκη και χρειάζεται ειδική διατροφή — κάτι αδύνατο στην παρούσα κατάσταση. Η μητέρα της, Άσμα, δηλώνει απελπισμένη: «Χρειάζεται πάνες, γάλα σόγιας, ειδική τροφή. Δεν υπάρχουν. Και όταν υπάρχουν, είναι τόσο ακριβά που δεν μπορώ να τα αγοράσω».

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 9.000 παιδιά έχουν υποβληθεί φέτος σε θεραπεία για υποσιτισμό, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες νέα περιστατικά μέσα στο 2025. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Νέστορ Οβομούχανγκι, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση: «Όπου και να κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε… Δείχνουν με τα δάχτυλα στα στόματά τους ότι χρειάζονται φαγητό». Και κατέληξε: «Το χειρότερο έχει ήδη φτάσει στη Γάζα».
Παρά την έναρξη της εισόδου ορισμένων φορτηγών με βασικά είδη διατροφής, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η βοήθεια αυτή είναι ελάχιστη συγκριτικά με τις πραγματικές ανάγκες: για να καλυφθεί ο πληθυσμός, απαιτούνται τουλάχιστον 600 φορτηγά την ημέρα — αριθμός που δεν πλησιάζεται. Επιπλέον, η διανομή εμποδίζεται από σύνθετες στρατιωτικές διαδικασίες του Ισραήλ και την κατάρρευση της κοινωνικής τάξης στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές δομές στη Λωρίδα της Γάζας καταρρέουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μόλις 19 από τα 36 νοσοκομεία παραμένουν λειτουργικά, με το 94% των εγκαταστάσεων να έχει υποστεί ζημιές. Από αυτά, μόνο 12 νοσοκομεία μπορούν να παρέχουν πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες. Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ οι αποστολές του ΠΟΥ που επιχείρησαν να φτάσουν σε κρίσιμες δομές όπως το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Αλ Άουντα εμποδίστηκαν.
Ο γιατρός Άχμεντ αλ-Φάρα από το Νοσοκομείο Νάσερ δηλώνει: «Δεν έχουμε τίποτα. Εξαντλούνται τα πάντα. Τα βρέφη και οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση». Σε πρόχειρους καταυλισμούς, μητέρες προσπαθούν να ταΐσουν τα παιδιά τους με αραιωμένο γάλα σε σκόνη ή άμυλο, απλώς για να ανακουφίσουν τις κραυγές της πείνας. Η Μαΐ Ναμλέχ δηλώνει ότι τα 30 φακελάκια διατροφικού συμπληρώματος που της δόθηκαν «τελείωσαν σε δύο μέρες», ενώ η Νουφ αλ-Άρτζα λέει πως αγόρασε «με μια περιουσία» ένα κιλό φακές για να ταΐσει την οικογένειά της. Η ίδια έχει χάσει 23 κιλά από την πείνα.

Σε μια από τις πλέον συναισθηματικά φορτισμένες παρεμβάσεις, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απηύθυνε δημόσια έκκληση προς το Ισραήλ να επιδείξει οίκτο απέναντι στον παλαιστινιακό πληθυσμό. «Μπορώ να νιώσω πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στη Γάζα αυτή τη στιγμή… Μπορώ να το μυρίσω. Μπορώ να το φανταστώ. Μπορώ να ακούσω τους ήχους», είπε, περιγράφοντας το προσωπικό του βίωμα πολέμου στην Αιθιοπία. «Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον και του Ισραήλ», κατέληξε με δάκρυα στα μάτια.