Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, απάντησε στην κριτική του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την παρέμβασή του στα τουρκικά στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι η σύντομη ομιλία του είχε στόχο να προωθήσει τον σεβασμό της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Ανέφερε επίσης ότι η διδασκαλία του σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας ήταν μέρος της ακαδημαϊκής του πορείας και δεν πρέπει να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του. Ο Βελόπουλος αντέτεινε ότι η παρέμβαση στα τουρκικά δεν ήταν κατάλληλη, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είχε προσωπικές αιχμές.
Πιο αναλυτικά
Απάντηση στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου από το βήμα της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι το μήνυμά του στην τουρκική γλώσσα, που απηύθυνε στο πρόσφατο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, περιείχε «την ανάγκη σεβασμού της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου».
«Πριν από 15 ημέρες βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη για να απευθυνθώ στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου, η γλώσσα εργασίας είναι – όπως πάντα – η αγγλική. Και στη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας μου στα αγγλικά, αποφάσισα να απευθυνθώ στα τουρκικά, για 20 δευτερόλεπτα, στέλνοντας ένα αδιαμεσολάβητο μήνυμα στους Τούρκους παριστάμενους, ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο από εκείνους, να σέβονται την καλή γειτονία και το Διεθνές Δίκαιο» εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου. «Είκοσι δευτερόλεπτα τουρκικών σε μία δεκάλεπτη αγγλική ομιλία, αποκλειστικά και μόνο, για να στείλω αυτό το αδιαμεσολάβητο μήνυμα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά με την αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου για την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, όπου έχει διδάξει ως ερευνητής, ο Τάσος Χατζηβασιλείου είπε ότι «οι νέοι επιστήμονες, όταν εκπονούμε διδακτορική διατριβή, είθισται, να διδάσκουμε στα πανεπιστήμια για να μάθουμε κι εμείς τη δουλειά και την έρευνα. Όπως έκανα και εγώ, για ένα μήνα σε εν λόγω πανεπιστήμιο. Παρακαλώ πολύ λοιπόν, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αφήνει υπονοούμενα για τον πατριωτισμό μου ή για το αίσθημα ευθύνης που έχω».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, από την πλευρά του, είπε ότι τα προηγούμενα λεγόμενά του δεν είχαν καμία προσωπική αιχμή. «Απλά βοά το διαδίκτυο» και έπρεπε να το αποσαφηνίσετε.
Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι (το να παρέμβει στα τουρκικά) δεν ήταν κομψό, διότι ήταν οι μέρες λίγο περίεργες, λίγο πριν από την 19η Μαΐου, να το κάνετε. [. . .] Εν πάση περιπτώσει, το ποιος είναι πατριώτης το ποιος είναι προδότης, από μας δεν θα τα ακούσετε ποτέ. Αλλά να σας πω κάτι ακόμα. Από τις πράξεις και τα λόγια κρινόμαστε όλοι μας. Και από αυτά που λέμε και υπερασπιζόμαστε».