Η υγειονομική κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι δραματική, καθώς τα δύο τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία, το Ινδονησιακό και το Αλ-Άουντα, έχουν περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις, καθιστώντας αδύνατη τη μετακίνηση ασθενών και προσωπικού. Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές και αύξηση της πίεσης στο ήδη καταρρέον σύστημα υγείας, με μόλις 20 από τα 36 νοσοκομεία να παραμένουν μερικώς λειτουργικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την επικείμενη κατάρρευση του συστήματος, ενώ οι επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πιο αναλυτικά
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το σύστημα υγείας στη βόρεια Γάζα, καθώς δύο από τα τελευταία νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, το Ινδονησιακό και το Αλ-Άουντα, έχουν περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις, εμποδίζοντας τη μετακίνηση ασθενών και προσωπικού, όπως καταγγέλλουν ιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια νέα φάση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, που συνεχίζεται στη σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη παλαιστινιακή περιοχή, προκαλώντας επιπλέον πίεση στις ελάχιστες υγειονομικές δομές που έχουν απομείνει.
Το Ινδονησιακό και το Αλ-Άουντα αποτελούν τα ελάχιστα νοσοκομεία που παραμένουν εν μέρει ενεργά στη βόρεια Γάζα. Και τα δύο επλήγησαν αυτή την εβδομάδα, με το νοσοκομείο Αλ-Άουντα να βομβαρδίζεται την Τετάρτη, ενώ ο διευθυντής του μιλούσε τηλεφωνικά με το Associated Press.
Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του, ο οποίος επικαλέστηκε παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων και drone στην περιοχή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας στη Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, μόλις 20 από τα 36 νοσοκομεία παραμένουν μερικώς λειτουργικά, την ώρα που πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τις υπηρεσίες τους.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις και οι εντολές εκκένωσης θέτουν το σύστημα υγείας υπό κατάρρευση».
Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει σχεδόν 700 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις από την έναρξη του πολέμου πριν από 19 μήνες.
Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός ή πλησίον της νέας ζώνης εκκένωσης που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης για τα ίδια τα νοσοκομεία.
Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, ένα από τα μεγαλύτερα στη βόρεια Γάζα, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από ισραηλινές δυνάμεις. Η ανθρωπιστική οργάνωση MERC-Indonesia κατήγγειλε ότι ισραηλινά drone επιτηρούν συνεχώς το νοσοκομείο, ενώ την Τρίτη αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν καταστροφή γεννητριών, πυρκαγιά και ζημιές στην παροχή νερού.
Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε, ενώ μόλις 20 άτομα παραμένουν εντός του νοσοκομείου, ανάμεσά τους έξι ασθενείς και 13 μέλη του ιατρικού προσωπικού.
Το νοσοκομείο Αλ-Άουντα βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία, με drone να αποτρέπουν κάθε κίνηση. Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Χάλεντ Αλχέλο, ανέφερε πως «οποιαδήποτε κίνηση στο κτήριο δέχεται πυρά», γεγονός που ανάγκασε το προσωπικό και τους ασθενείς να παραμείνουν χαμηλά και μακριά από τα παράθυρα.
Το νοσοκομείο φιλοξενεί περίπου 47 ασθενείς, ανάμεσά τους 20 παιδιά και αρκετές έγκυες γυναίκες, ενώ 140 μέλη του ιατρικού προσωπικού παραμένουν εντός.
Ο Ράμι Σουραφί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, υπογράμμισε: «Το νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση από την έναρξη του πολέμου».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 άτομα και απαγάγοντας 251. Ως απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.