Εορτολόγιο: Σήμερα 11 Ιουλίου τιμούμε την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία – Ποιοι έχουν γιορτή
Καρκίνος στομάχου: 5 διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας
Μάρκο Ρούμπιο: Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN
Αργεντινή: Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων παρά την αντίθεση του προέδρου Μιλέι
Καιρός σήμερα: Θερμοκρασία στους 34 βαθμούς με ισχυρούς ανέμους στα πελάγη
Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει «καίρια ανακοίνωση» για τη Ρωσία την επόμενη Δευτέρα
Σουδάν: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, δηλώνει η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ
Ντόναλντ Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 35% στον Καναδά και «βλέπει» 15%-20% για άλλες χώρες
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ελπίζω η συμφωνία να ολοκληρωθεί σύντομα – Το Ισραήλ δεν είχε ποτέ σύμμαχο σαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Hype: Από ηγέτης στα ταξί υδρογόνου, στρέφεται στα BEV
Σερίφης για γέλια – και όχι, δεν είναι στο Netflix [video]
Ονδούρα: Δολοφονία του δημάρχου Σαν Ισίδρο, Φρανσίσκο Μαρτίνες, μπροστά σε ξενοδοχείο
Χάρης Δούκας: Αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για το «παρών» στην πρόταση Πλεύρη για τα κλειστά κέντρα μεταναστών
Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Τελ Αβίβ καλεί τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις επιθέσεις κατά των Χούθι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η ειρήνη αργεί, η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο
ΗΠΑ: Έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας πειθαρχήθηκαν για την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ
Σωκράτης Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ευρωπαϊκή ακροδεξιά υπέγραψαν σύμφωνο μετανάστευσης που καθιστά την Ελλάδα δεσμοφύλακα»
Υπουργείο Παιδείας: Νέες θέσεις για Νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών, Θεάτρου και Δραματικής Τέχνης
Ρωσία: Τέσσερα ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν καθ’ οδόν προς Μόσχα, αναφέρει ο δήμαρχος
Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ αποκαλύπτει: «Ήμουν πιο κοντά από ποτέ στο να τερματίσω τη ζωή μου»
//

Διαβάστε περισσότερα

Το συναρπαστικό ταξίδι των ελληνικών μαθηματικών

Η πορεία των ελληνικών μαθηματικών από τον Θαλή έως τον Διόφαντο, με κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης που άλλαξαν την επιστημονική σκέψη
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορία των ελληνικών μαθηματικών από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου μέχρι το κλείσιμο της Ακαδημίας των Αθηνών το 529 μ.Χ. Οι Έλληνες μαθηματικοί, όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης, εισήγαγαν νέες μεθόδους και έννοιες, επηρεασμένοι από προηγούμενους πολιτισμούς.

Η χρήση της λογικής και της επαγωγικής σκέψης τους οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις, όπως τα Στοιχεία του Ευκλείδη και οι μέθοδοι του Αρχιμήδη. Σημαντική είναι και η συμβολή της Υπατίας, της πρώτης γυναίκας μαθηματικού, που υπηρέτησε ως βιβλιοθηκάριος και συνέβαλε στην εφαρμοσμένη μαθηματική επιστήμη.

Η ελληνική μαθηματική παράδοση υπήρξε θεμέλιο για τη μελλοντική ανάπτυξη των μαθηματικών και της επιστήμης.

Πιο αναλυτικά

Τα ελληνικά μαθηματικά παραπέμπουν στα μαθηματικά που είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου (~ 600 π.Χ.) μέχρι το κλείσιμο της Ακαδημίας των Αθηνών, το 529 μ.Χ.

Οι Έλληνες μαθηματικοί ζούσαν σε πόλεις που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από την Ιταλία έως τη Βόρεια Αφρική, αλλά παρέμεναν ενωμένοι γλωσσικά και πολιτισμικά. Τα ελληνικά μαθηματικά μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συχνά ονομάζονται και Ελληνιστικά Μαθηματικά.

Τα ελληνικά μαθηματικά ήταν πολύ πιο περίπλοκα από τα μαθηματικά που αναπτύχθηκαν σε προγενέστερους πολιτισμούς. Όλα τα σωζόμενα αρχεία των προ-ελληνικών μαθηματικών, μας δείχνουν τη χρήση της επαγωγικής λογικής, δηλαδή, τις επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των κανόνων του αντίχειρα.

Οι Έλληνες Μαθηματικοί, αντίθετα, έκαναν χρήση του επαγωγικού συλλογισμού. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λογική για να εξάγουν συμπεράσματα από τους ορισμούς και τα αξιώματα και χρησιμοποιώντας μαθηματική ακρίβεια, να τα αποδείξουν.

Τα ελληνικά μαθηματικά, θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει με το Θαλή το Μιλήσιο (περ. 624-546 π.Χ.) και τον Πυθαγόρα τον Σάμιο (περ. 583-507 π.Χ.). Αν και το εύρος της επιρροής αμφισβητείται, πιθανότατα εμπνεύστηκαν από τα αιγυπτιακά και τα βαβυλωνιακά μαθηματικά. Σύμφωνα με το μύθο, ο Πυθαγόρας ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να μάθει μαθηματικά, γεωμετρία και αστρονομία από τους Αιγύπτιους ιερείς.

Ο Θαλής χρησιμοποιούσε γεωμετρία για την επίλυση προβλημάτων όπως ο υπολογισμός του ύψους των πυραμίδων και την απόσταση των πλοίων από την ακτή. Σε αυτόν αποδίδεται η πρώτη χρήση παραγωγικού συλλογισμού που εφαρμόζεται στη γεωμετρία, το οποίο απορρέει από τα τέσσερα θεωρήματα που υποστηρίζεται ότι απέδειξε ο ίδιος.

Ως αποτέλεσμα, έχει αναγνωριστεί ως ο πρώτος αληθινός μαθηματικός αλλά και ο πρώτος γνωστός άνθρωπος στον οποίο έχει αποδοθεί μια μαθηματική ανακάλυψη. Ο Πυθαγόρας ίδρυσε την Πυθαγόρεια Σχολή, η οποία υποστήριζε ότι τα μαθηματικά κυβερνούν το σύμπαν και σύνθημα της ήταν «Το παν είναι αριθμός».

Ήταν οι Πυθαγόρειοι που επινόησαν τον όρο ¨μαθηματικά» και εκείνοι που ξεκίνησαν, για δικούς του λόγους, τη μελέτη των μαθηματικών. Στους Πυθαγόρειους αποδίδεται η πρώτη απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος, αν και η δήλωση του θεωρήματος έχει μια μεγάλη ιστορία, όπως και η απόδειξη της ύπαρξης των άρρητων αριθμών.

Ο Πλάτων (428/427 π.Χ. – 348/347 π.Χ.) παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των μαθηματικών κυρίως γιατί ενέπνεε και διεύθυνε τους υπόλοιπους. Η Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα, έγινε το μαθηματικό κέντρο του κόσμου τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν η Ακαδημία απ’την οποία προήλθαν κορυφαίοι μαθηματικοί της εποχής όπως ο Εύδοξος από την Κνίδο. Ο Πλάτωνας ασχολήθηκε επίσης και με τα θεμέλια των μαθηματικών, διευκρίνισε κάποιους ορισμούς και αναδιοργάνωσε τις υποθέσεις. Η αναλυτική μέθοδος αποδίδεται στον Πλάτωνα ενώ και μια φόρμουλα εύρεσης πυθαγορείων τριάδων φέρει το όνομα του.

Ο Εύδοξος (408-περ.355 π.Χ.) ανέπτυξε τη μέθοδο της εξάντλησης, έναν πρόδρομο για τη σύγχρονη ολοκλήρωση και μια θεωρία που αφορούσε λόγους, αποφεύγοντας έτσι το πρόβλημα των ασύμμετρων μεγεθών. Η πρώτη επέτρεψε τους υπολογισμούς των επιφανειών και των όγκων των καμπυλών, ενώ η τελευταία επέτρεψε στους επόμενους γεωμέτρες να κάνουν σημαντικές προόδους στη γεωμετρία. Αν και ο ίδιος δεν έκανε ειδικές τεχνικές μαθηματικές ανακαλύψεις, ο Αριστοτέλης (384-περ.322 π.Χ.) συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των μαθηματικών, θέτοντας τις βάσεις της λογικής.

Τον 3ο αιώνα π.Χ., το κορυφαίο κέντρο της μαθηματικής εκπαίδευσης και της έρευνας ήταν το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Εκεί δίδαξε ο Ευκλείδης και έγραψε τα Στοιχεία (περ. 300 π.Χ.), τα οποία θεωρούνται ευρέως ως τα πιο επιτυχημένα και με την μεγαλύτερη επιρροή, βιβλία όλων των εποχών.

Τα Στοιχεία, τα οποία εισήγαγαν τη μαθηματική ακρίβεια μέσω της αξιωματικής μεθόδου, είναι το αρχαιότερο παράδειγμα που χρησιμοποίησε τη μορφή, ορισμός, αξίωμα, θεώρημα και απόδειξη, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Αν και τα περισσότερα από τα περιεχόμενα των Στοιχείων ήταν γνωστά, ο Ευκλείδης τα τοποθέτησε σ’ένα ενιαίο, συνεκτικό και λογικό πλαίσιο.

Τα Στοιχεία ήταν γνωστά σε όλους τους μορφωμένους ανθρώπους της Δύσης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα και το περιεχόμενο τους εξακολουθεί να διδάσκεται σε τάξεις γεωμετρίας μέχρι και σήμερα. Εκτός από τα γνωστά θεωρήματα της Ευκλείδειας γεωμετρίας, τα Στοιχεία γράφτηκαν και ως ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο που κάλυπτε όλα τα στοιχειώδη μαθηματικά της εποχής, όπως η θεωρία αριθμών, η άλγεβρα και η στερεά γεωμετρία, ενώ περιείχε και τις αποδείξεις ότι η ρίζα του 2 είναι άρρητος αριθμός και ότι υπάρχουν άπειροι πρώτοι αριθμοί.

Ο Ευκλείδης έγραψε και για άλλα θέματα όπως για κωνικές τομές, οπτική, και σφαιρική γεωμετρία,και την μηχανική, αλλά μόνο τα μισά από αυτά έχουν σωθεί.

Ο Αρχιμήδης (287 – 212 π.Χ.) ο Συρακούσιος, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εξάντλησης για να υπολογίσει την περιοχή κάτω από το τόξο μίας παραβολής με το άθροισμα των άπειρων σειρών, με τρόπο όχι ιδιαίτερα ανόμοιο σε σχέση με τους μοντέρνους λογισμούς.

Επιπλέον απέδειξε ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της εξάρτησης για να υπολογίσει την τιμή του π με όσο περισσότερη ακρίβεια γίνεται, και να αποσπάσει την πιο ακριβή τιμή του π που έχει υπάρξει, 310⁄71 < π < 310⁄70 . Επιπλέον σπούδασε την σπείρα, δίνοντας της το όνομα του, εξάγοντας συναρτήσεις από τους όγκους των γεωμετρικών επιφανειών (παραβολή, έλλειψη, υπερβολή), και ενός ευφυέστατου συστήματος για να εκφράζει πολύ μεγάλους αριθμούς.

Ενώ είναι γνωστός για τη συνεισφορά του στη φυσική και σε πολλές μηχανικές συσκευές, ο Αρχιμήδης εγκαθίδρυσε τον εαυτό του ανώτερο από κάθε σκέψη και γενικούς μαθηματικούς κανόνες. Θεώρησε ως το μέγιστο κατόρθωμα του την ανακάλυψη μέτρησης της επιφάνειας και του όγκου μίας σφαίρας, η οποία ισούται με τα 2/3 της επιφάνειας και του όγκου ενός εγγεγραμμένου κυλίνδρου στη σφαίρα.

Ο Απολλώνιος ο Περγαίος (262-190 π.Χ.) έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην μελέτη του κώνου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κανείς να παρατηρήσει και τις τρεις διαστάσεις του κώνου μεταβάλλοντας την άκρη του σχήματος έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο αντίθετοι κώνοι με την ίδια άκρη.[20] Επίσης χάραξε την ορολογία για τους κώνους όπως αυτή χρησιμοποιείται έως και σήμερα, με το όνομα παραβολή (“πλάγιο επίπεδο” ή “σύγκριση”), “έλλειψη” (“‘έλλειψη”), and “υπερβολή” (“μπροστινό επίπεδο”).

Η δουλεία του πάνω στην θεωρία των Κώνων είναι μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, ή οποία διατηρείται από την αρχαιότητα έως και σήμερα και από την οποία εκπορεύονται πολλά ανεκτίμητα θεωρήματα για τους κώνους που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από μαθηματικούς και αστρονόμους που θα μελετήσουν την κίνηση των πλανητών, όπως ο Isaac Newton.

Ενώ ούτε ο Απολλώνιος, αλλά ούτε και κανένας άλλος Έλληνα μαθηματικός έκανε την υπέρβαση στον τομέα της γεωμετρίας, η προσέγγιση των καμπυλών από τον Απολλώνιο τείνει να μοιάζει με την μοντέρνα και μέρος του έργου του θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αναλυτικής γεωμετρίας από τον Descartes περίπου 1800 χρόνια μετά.

Περίπου την ίδια εποχή, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (c. 276-194 BC) επινόησε το Κόσκινο του Ερατοσθένη το οποίο έβρισκε τους πρώτους αριθμούς. Ο 3ος αιώνα π.Χ θεωρείται ως ο ” Χρυσός Αιώνας” για τους Έλληνες μαθηματικούς,με προόδους στα καθαρά μαθηματικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ύφεση. Παρόλα αυτά, στους αιώνες που ακολούθησαν έγιναν σημαντικές πρόοδοι στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, και ιδιαίτερα στην τριγωνομετρία , όπου σε μεγάλο βαθμό απευθυνόταν στις ανάγκες των αστροναυτών.

Ο Ίππαρχος της Νίκαιας(c. 190-120 π.Χ) θεωρείται ο θεμελιωτής της τριγωνομετρίας και ιδιαίτερα του πρώτου γνωστού τριγωνομετρικού πίνακα, και σε αυτόν οφείλεται επίσης και η συστηματική χρήση του κύκλου με 360 μοίρες. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (c. 10–70 μ.Χ) είναι γνωστός για τον Τύπο του Ήρωνα με τον οποίο βρήκε την περιοχή ενός σκαλινού τριγώνου και ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την πιθανότητα οι αρνητικοί αριθμοί να έχουν τετραγωνική ρίζα.

Ο Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς (c. 100 μ.Χ) πρωτοστάτησε στην σφαιρική τριγωνομετρία μέσω του θεωρήματος Μενέλαου. Η πιο ολοκληρωμένη και σημαντική τριγωνομετρική συνεισφορά στην αρχαιότητα ήταν η Αλμαγέστη του Κλαύδιου Πτολεμαίου(c. AD 90-168), ορόσημο στην αστρονομική διατριβή εκ των οποίων οι τριγωνομετρικοί πίνακες χρησιμοποιήθηκαν από αστροναύτες για χιλιάδες χρόνια. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος έχει διατυπώσει επίσης και ένα θεώρημα, το θεώρημα του Πτολεμαίου από όπου απορρέουν τριγωνομετρικές ποσότητες, και η πιο ακριβής τιμή του π έξω από την Κίνα μέχρι την μεσαιωνική περίοδο, 3.1416.

Μετά από τον Κλαύδιο ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας,η περίοδος μεταξύ 250 και 350 μερικές φορές αναφέρεται ως ” Ασημένια Χρόνια” των Ελλήνων μαθηματικών. Σε αυτή την περίοδο, ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην άλγεβρα, και συγκεκριμένα την απροσδιόριστη ανάλυση,η οποία είναι επίσης γνωστή ως “Διοφαντική Ανάλυση”.

Η μελέτη των Διοφαντικών εξισώσεων και της Διοφαντικής προσέγγισης είναι μια σημαντική συνεισφορά στις έρευνες που γίνονται εως και σήμερα. Η βασική του δουλεία ήταν πάνω στην Αριθμητική, μια συλλογή από 150 αλγεβρικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με ακριβής λύσεις για τις απροσδιόριστες εξισώσεις.

Η Αριθμητική είχε μια σημαντική επιρροή στους μεταγενέστερους μαθηματικούς,όπως τον Πιέρ Ντε Φερμά , ο οποίος κατέληξε στο φημισμένο του θεώρημα, το Τελευταίο θεώρημα μετά από την προσπάθειά του να γενικεύσει το πρόβλημα που είχε διαβάσει στην Αριθμητική ( αυτό που χωρίζει ένα τετράγωνο σε δύο μικρότερα τετράγωνα).

Ο Διόφαντος έκανε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στον συμβολισμό, η Αριθμητική ήταν το πρώτο δείγμα από αλγεβρικούς συμβολισμούς και συγκοπές.

Η πρώτη γυναίκα μαθηματικός στην ιστορία ήταν η Υπατία της Αλεξάνδρειας (350 – 415 μ.Χ.). Διαδέχθηκε τον πατέρα της ως Βιβλιοθηκάριος τηε Μεγίστης Βιβλιοθήκης και συνέγραψε μεγάλο έργο πάνω στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Λόγω μίας πολιτικής αντιπαράθεσης, τιμωρήθηκε από την Χριστιανική αδελφότητα της Αλεξάνδρειας, θεωρώντας την ως συνένοχο, μαστιγώνοντας την γυμνή και αφαιρώντας της το δέρμα χρησιμοποιώντας όστρακα (φήμες κάνουν λόγο για κεραμίδια).


Διαβάστε επίσης:

Γνωρίζατε αυτό; – Ποιος ήταν ο αληθινός δημιουργός του τηλεφώνου;

Το άρθρο αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία του Αντόνιο Μεούτσι,...

Ζωή στην Αφροδίτη; Νέα αποστολή ανακαλύπτει τα μυστηριώδη νέφη του πλανήτη

Η αποστολή VERVE, υποστηριζόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και...

Αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Εντοπίστηκε βραχογραφία με αινιγματική βασιλική μορφή

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κοντά στην Ασουάν της...

Αυτή η ελληνική πόλη είναι η πιο αρχαία της Ευρώπης

Το Άργος, η αρχαιότερη κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης με...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 7 λεπτά

Εορτολόγιο: Σήμερα 11 Ιουλίου τιμούμε την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 11 Ιουλίου 2025, το εορτολόγιο τιμά την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία. Η αγία Όλγα, η πρώτη Αγία…

ΥΓΕΙΑ πριν 7 λεπτά

Καρκίνος στομάχου: 5 διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας

Ο καρκίνος του στομάχου, αν και συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προληφθεί με υγιεινή διατροφή. Πέντε τροφές που…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 37 λεπτά

Μάρκο Ρούμπιο: Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 45 λεπτά

Αργεντινή: Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων παρά την αντίθεση του προέδρου Μιλέι

Το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων, κίνηση που αντιτίθεται στη γραμμή της κυβέρνησης του προέδρου Χαβιέρ…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Καιρός σήμερα: Θερμοκρασία στους 34 βαθμούς με ισχυρούς ανέμους στα πελάγη

Σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, ο καιρός στην Ελλάδα θα είναι γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 34…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει «καίρια ανακοίνωση» για τη Ρωσία την επόμενη Δευτέρα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια σημαντική δήλωση για τη Ρωσία την ερχόμενη Δευτέρα,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Σουδάν: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, δηλώνει η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ

Η αναπληρώτρια εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Ντόναλντ Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 35% στον Καναδά και «βλέπει» 15%-20% για άλλες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 35% στις εισαγωγές από τον Καναδά από…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ελπίζω η συμφωνία να ολοκληρωθεί σύντομα – Το Ισραήλ δεν είχε ποτέ σύμμαχο σαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων από τη…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 3 ώρες

Hype: Από ηγέτης στα ταξί υδρογόνου, στρέφεται στα BEV

Η Hype, πρωτοπόρος στα ταξί υδρογόνου στο Παρίσι, αλλάζει στρατηγική και στρέφεται στα μπαταριοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα (BEV) λόγω των αυξημένων…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 3 ώρες

Σερίφης για γέλια – και όχι, δεν είναι στο Netflix [video]

Σε ένα περιστατικό που προκαλεί γέλια αλλά και οργή, ο σερίφης της κομητείας Lee στη Φλόριντα, Carmine Marceno, γνωστός για…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ονδούρα: Δολοφονία του δημάρχου Σαν Ισίδρο, Φρανσίσκο Μαρτίνες, μπροστά σε ξενοδοχείο

Ο δήμαρχος της Σαν Ισίδρο στην Ονδούρα, Φρανσίσκο Μαρτίνες, δολοφονήθηκε έξω από ξενοδοχείο στην πόλη Σιγουατεπέκε από δύο ένοπλους που…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 3 ώρες

Χάρης Δούκας: Αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για το «παρών» στην πρόταση Πλεύρη για τα κλειστά κέντρα μεταναστών

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη στάση του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει «παρών» στην πρόταση Πλεύρη…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Τελ Αβίβ καλεί τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις επιθέσεις κατά των Χούθι

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά των Χούθι, υποστηριζόμενων από το Ιράν…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 4 ώρες

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η ειρήνη αργεί, η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο

Στη διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στη Ρώμη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιθυμεί τη…

0:00 / 0:00

Γνωρίζατε αυτό; – Ποιος ήταν ο αληθινός δημιουργός του τηλεφώνου;

Το άρθρο αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία του Αντόνιο Μεούτσι, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο αληθινός δημιουργός του τηλεφώνου από το αμερικανικό Κογκρέσο το 2002,...

Ζωή στην Αφροδίτη; Νέα αποστολή ανακαλύπτει τα μυστηριώδη νέφη του πλανήτη

Η αποστολή VERVE, υποστηριζόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενταγμένη στο πλαίσιο του έργου EnVision του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στοχεύει να εξερευνήσει την ατμόσφαιρα...

Αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Εντοπίστηκε βραχογραφία με αινιγματική βασιλική μορφή

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κοντά στην Ασουάν της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε μια σπάνια βραχογραφία που χρονολογείται από την Πρώιμη Δυναστική Περίοδο, αποκαλύπτοντας πολύτιμες...

Αυτή η ελληνική πόλη είναι η πιο αρχαία της Ευρώπης

Το Άργος, η αρχαιότερη κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης με ιστορία 7.000 ετών, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο στην Πελοπόννησο, εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα. Η πόλη...

Εταιρεία που επιδιώκει την επιστροφή των μαλλιαρών μαμούθ τώρα στοχεύει σε κάτι καινούργιο!

Η εταιρεία Colossal Biosciences, γνωστή για τις προσπάθειές της να επαναφέρει το μαλλιαρό μαμούθ, τώρα στοχεύει στην αναβίωση των εξαφανισμένων πουλιών moa της Νέας...

Το καινοτόμο «αόρατο» ραντάρ της Κίνας – Συγκρούσεις χωρίς να… καταγράφονται στον χάρτη

Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο «αόρατο» ραντάρ ραδιοτηλεπάθειας που επιτρέπει στον στρατό της να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς να ανιχνεύεται, προσφέροντας επικοινωνία υψηλής ταχύτητας...

Εκπληκτικό θέαμα: Η «Οφθαλμαπάτη της Σελήνης» θα φανεί απόψε στον νυχτερινό ουρανό

Απόψε, η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα γνωστό ως «Ψευδαίσθηση της Σελήνης», καθώς θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο πορτοκαλί όταν...

Επαναστατική ανακάλυψη στη Σφίγγα της Αιγύπτου! Το «αποκαλυπτικό» μυστήριο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις για μια πιθανή υπόγεια πόλη κάτω από τη Μεγάλη Σφίγγα της Αιγύπτου, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ραντάρ. Οι σαρώσεις αποκάλυψαν έναν κολοσσιαίο κάθετο...

Η σπάνια «κοσμική κουκουβάγια» από γαλαξιακή σύγκρουση εντυπωσίασε!

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε ένα μοναδικό κοσμικό φαινόμενο, την «Κοσμική Κουκουβάγια», που σχηματίστηκε από τη σπάνια σύγκρουση δύο δακτυλιοειδών γαλαξιών, προσφέροντας μια...

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τα απαραίτητα υλικά που συνόδευαν πάντα το πρωινό του

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, επηρεασμένος από τη γερμανική και εβραϊκή καταγωγή του, είχε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Το πρωινό του περιλάμβανε συχνά δύο τηγανητά αυγά με...

Η άμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ζύγιζε πάνω από 100...

Η πομπή που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ένα εντυπωσιακό και πολυδάπανο θέαμα, με την άμαξα να ζυγίζει πάνω από 100 τόνους...

Jaglion: Το υβρίδιο που δεν έπρεπε να δημιουργηθεί ποτέ! vid

Το άρθρο περιγράφει το σπάνιο και απροσδόκητο υβρίδιο jaglion, που προέκυψε από την ένωση ενός ιαγουάρου και ενός λιονταριού. Γεννημένο στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Bear...

“Κατασκευή αρχαίων γιγάντων”: Η μεγαλύτερη Πυραμίδα του κόσμου κρυμμένη σε οροσειρά! vid

Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορία της Μεγάλης Πυραμίδας της Τσολούλα στο Μεξικό, η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο που χτίστηκε ποτέ στη Γη, με...

Αριστοτέλης: Τα 12 γνωρίσματα του «τέλειου ανθρώπου»

Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον "ιδανικό άνθρωπο" ή "Υπεράνθρωπο" ως ένα άτομο που διακατέχεται από μεγαλόψυχη διάθεση και δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους...

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που «ζωντάνεψε» χάρη σε μια κληρονομιά

Ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, γνωστός ως Steven Zonas στις ΗΠΑ, ήταν ένας Έλληνας μετανάστης που κατάφερε να δημιουργήσει σημαντική περιουσία στο Σινσινάτι του Οχάιο. Παρά τη...

Απαθανάτισε έναν αετό στον αέρα και τον ξάφνιασε αυτό που είχε στα νύχια του!

Ο φωτογράφος άγριας ζωής Νταγκ Γκέμελ κατέγραψε μια απροσδόκητη σκηνή, όταν απαθανάτισε έναν φαλακρό αετό να κρατάει στα νύχια του ένα κομμάτι πίτσας πεπερόνι....

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Ζυγαριά με βάρη σε μορφή αρχαίων ελληνικών γραμμάτων!

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Uzuncaburç της νότιας Τουρκίας, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο σετ ζυγαριάς 1.600 ετών, το οποίο περιλαμβάνει πέντε σιδερένια βάρη σε...

Εκπληκτικό: Χιμπατζήδες μετατρέπονται σε fashion icons φορώντας κλαδάκια στα αυτιά τους!

Στο Ορφανοτροφείο Άγριας Ζωής Chimfunshi στη Ζάμπια, χιμπατζήδες έχουν υιοθετήσει μια ασυνήθιστη τάση μόδας φορώντας κλαδάκια στα αυτιά και τα οπίσθιά τους. Η συμπεριφορά...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καίτη Φίνου: Στιγμές θλίψης – «Αποχαιρέτησε τη ζωή! Πήγε να την συναντήσει…»

Η Καίτη Φίνου βιώνει δύσκολες στιγμές, καθώς έχασε ακόμα...

Νίκος Γκέλια για Δημήτρη Λάλο: «Ο τύπος είναι σούργελο»

Ο Νίκος Γκέλια μίλησε σε συνέντευξή του για την...

Επαναστατική ανακάλυψη στη Σφίγγα της Αιγύπτου! Το «αποκαλυπτικό» μυστήριο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις για μια πιθανή υπόγεια πόλη κάτω...

Μαριάννα Λάτση – Κωνσταντίνος Αργυρός: Από φιλία σε κουμπαριά!

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Σήμερα 11 Ιουλίου τιμούμε την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 11 Ιουλίου 2025, το εορτολόγιο τιμά την αγία...

Καρκίνος στομάχου: 5 διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας

Ο καρκίνος του στομάχου, αν και συχνά διαγιγνώσκεται σε...

Μάρκο Ρούμπιο: Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να...

Αργεντινή: Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων παρά την αντίθεση του προέδρου Μιλέι

Το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της αύξησης των...

Καιρός σήμερα: Θερμοκρασία στους 34 βαθμούς με ισχυρούς ανέμους στα πελάγη

Σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, ο καιρός στην Ελλάδα...

Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει «καίρια ανακοίνωση» για τη Ρωσία την επόμενη Δευτέρα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα...

Σουδάν: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, δηλώνει η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ

Η αναπληρώτρια εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε...

Ντόναλντ Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 35% στον Καναδά και «βλέπει» 15%-20% για άλλες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι οι...

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ελπίζω η συμφωνία να ολοκληρωθεί σύντομα – Το Ισραήλ δεν είχε ποτέ σύμμαχο σαν τον...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε αισιοδοξία για την...

Hype: Από ηγέτης στα ταξί υδρογόνου, στρέφεται στα BEV

Η Hype, πρωτοπόρος στα ταξί υδρογόνου στο Παρίσι, αλλάζει...

Σερίφης για γέλια – και όχι, δεν είναι στο Netflix [video]

Σε ένα περιστατικό που προκαλεί γέλια αλλά και οργή,...

Ονδούρα: Δολοφονία του δημάρχου Σαν Ισίδρο, Φρανσίσκο Μαρτίνες, μπροστά σε ξενοδοχείο

Ο δήμαρχος της Σαν Ισίδρο στην Ονδούρα, Φρανσίσκο Μαρτίνες,...

Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Τελ Αβίβ καλεί τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις επιθέσεις κατά των Χούθι

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να...

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η ειρήνη αργεί, η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο

Στη διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στη Ρώμη,...

ΗΠΑ: Έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας πειθαρχήθηκαν για την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ τέθηκαν σε...

Υπουργείο Παιδείας: Νέες θέσεις για Νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών, Θεάτρου και Δραματικής Τέχνης

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία 2.130 νέων οργανικών...

Ρωσία: Τέσσερα ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν καθ’ οδόν προς Μόσχα, αναφέρει ο δήμαρχος

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τέσσερα ουκρανικά drones που...

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ αποκαλύπτει: «Ήμουν πιο κοντά από ποτέ στο να τερματίσω τη ζωή μου»

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, πρώην διεθνής Άγγλος διαιτητής, αποκάλυψε ότι...

Wall Street: Νέα ύψη για S&P και Nasdaq καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις ανησυχίες για δασμούς

Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite κατέγραψαν νέα...

«Σάλος στην Ισπανία για πιθανή συμφωνία Ολυμπιακού με Μίτσιτς»

Ο Βασίλιε Μίτσιτς, μετά την αποδέσμευσή του από τους...

Γάζα: Οι ανησυχίες για την εκεχειρία, ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων και οι ενέργειες Τραμπ – Τι αναφέρουν...

Το άρθρο αναλύει την πολυπλοκότητα των προσπαθειών για εκεχειρία...

Λιβάνης για Ανδρομάχη: «Όταν μου αποκάλυψε την εγκυμοσύνη, ανέβηκα στο βουνό και φώναζα μόνος»

Ο Γιώργος Λιβάνης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Λοιπόν",...

«Πρόταση του Ολυμπιακού στη Μπάγερν για δανεισμό του Σαράγοσα» αναφέρει ισπανικό ρεπορτάζ

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε επίσημη πρόταση στην Μπάγερν Μονάχου για...

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και 10χρονη κόρη παρασύρονται από τα κύματα στην Επανομή

Στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ένας πατέρας και η 10χρονη κόρη...

Μαλαισία: Ορμητικός χείμαρρος αιφνιδίασε ομάδα ορειβατών – Τρομακτικό βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο όπου ορμητικός...

Ιωάννα Τούνη: Στα Σύβοτα με τον μικρό Πάρη – Οι μαγευτικές φωτογραφίες με μαγιό

Η Ιωάννα Τούνη, γνωστή influencer, μοιράστηκε στιγμιότυπα από την...

Κούτες με έγγραφα του ΟΠΕΚΕΠΕ πετάχτηκαν από μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη για ανακύκλωση

Στη Θεσσαλονίκη, κούτες με έγγραφα του ΟΠΕΚΕΠΕ πετάχτηκαν από...

Αποκάλυψη για το νέο Hyundai Ioniq 6 N [video]

Το Hyundai Ioniq 6 N παρουσιάστηκε επίσημα στο Φεστιβάλ...

Ιουλιανή Πανσέληνος: Εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό από το «Φεγγάρι του Ελαφιού»

Η Ιουλιανή Πανσέληνος, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού»,...

Κώστας Αντετοκούνμπο και Κέντρικ Ναν προπονήθηκαν μαζί στο Μαϊάμι

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Κέντρικ Ναν, πρώην συμπαίκτες...

Σάσα Σταμάτη: Η πρώτη δημοσίευση μετά την είδηση της αποχώρησής της από το Πρωινό

Η Σάσα Σταμάτη ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αστυνομικός που την «αποκάλυψε» – Ευάλωτη η ψυχολογία της, ψάχνει τη μητέρα της

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες τεσσάρων βρεφών,...

Τζόκερ κλήρωση 2933: Οι σημερινοί νικηφόροι αριθμοί

Στην κλήρωση Τζόκερ της 10ης Ιουλίου 2025 (αριθμός κλήρωσης...