Ο Γκλεν Ρότζερς, γνωστός ως «δολοφόνος Καζανόβα», εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στη Φλόριντα, 28 χρόνια μετά την καταδίκη του για τον φόνο της Τίνα Μαρί Κριμπς. Στα τελευταία του λόγια, απηύθυνε μήνυμα στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να αποχωρήσει.
Ο Ρότζερς είχε επίσης καταδικαστεί για τον βιασμό και τον φόνο άλλης γυναίκας το 1995 στην Καλιφόρνια, ενώ οι αρχές τον υποπτεύονταν για άλλους φόνους. Η εκτέλεση αυτή είναι η 16η στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, σε μια χώρα όπου η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 πολιτείες.
Πιο αναλυτικά
Ένας άνδρας, που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο μιας γυναίκας το 1995 και είχε το προσωνύμιο «δολοφόνος Καζανόβα» εκτελέστηκε με τη χορήγηση φονικής ένεσης χθες, Πέμπτη, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Ο 62χρονος Γκλεν Ρότζερς εκτελέστηκε στη φυλακή της κομητείας Μπράντφορντ στις 18:16 (τοπική ώρα, 01:16 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας. Τα τελευταία του λόγια ήταν «Πρόεδρε Τραμπ συνέχισε να κάνεις μεγάλη την Αμερική. Είμαι έτοιμος να φύγω».
Είχε καταδικαστεί για τον φόνο της 34χρονης Τίνα Μαρί Κριμπς, μητέρας δύο παιδιών, το πτώμα της οποίας είχε εντοπιστεί στη μπανιέρα δωματίου ενός ξενοδοχείου.
Ο Ρότζερς είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τον φόνο μιας άλλης γυναίκας, της 33χρονης Σάντρα Γκάλαγκερ, επίσης το 1995 στην Καλιφόρνια. Παράλληλα οι αστυνομικές αρχές υποπτεύονταν ότι είχε διαπράξει και άλλους φόνους, μεταξύ των οποίων δύο γυναικών στις πολιτείες Μισισίπι και Λουιζιάνα.
Μάλιστα συνδέθηκε ακόμη και με το θάνατο της πρώην συζύγου του OJ Simpson, Νικόλ Μπράουν Σίμσον. Η Μπράουν Σίμπσον μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ένα χρόνο πριν ο Ρότζερς σκοτώσει την Κριμπς και την Γκάλαγκερ.
Αυτή ήταν η 16η εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 12 εκτελέσεις με ένεση, δύο με εισπνοή αζώτου – μια αμφιλεγόμενη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2024 στην Αλαμπάμα-και δύο με εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα, μια μέθοδος που δεν είχε χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ από το 2010.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Πέντε ακόμη (Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη τους. Στην Αριζόνα είχε επιβληθεί μορατόριουμ στις εκτελέσεις επί δύο χρόνια, το οποίο όμως ακύρωσε τον Νοέμβριο του 2024 ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, με αποτέλεσμα η πολιτεία να προχωρά σε εκτελέσεις φέτος.