Σε έρευνα που διεξάγεται στην Κοζάνη, κατά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή «LIVERA 2». Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 10 ατομικοί τάφοι, οι οποίοι δεν έχουν χρονολογηθεί, αν και ο προσανατολισμός τους παραπέμπει στην χριστιανική περίοδο.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ενημερώσει την εταιρεία SUNEL ENERGY A.E. ότι η περιοχή πρέπει να εξαιρεθεί από την κατασκευή ή να προηγηθεί σωστική ανασκαφή.
Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι τάφοι μπορεί να σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα του οικισμού των Λιβερών, και ζητούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι τάφοι δεν συνδέονται με την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Πιο αναλυτικά
Αρχαίο νεκροταφείο εντοπίστηκε κατά την διάρκεια έρευνας στην θέση «LIVERA 2», στην Κοζάνη, όπου κατασκευάζονται φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο LIVERA 2, συνολικού εμβαδού 432.957,31 τ.μ., σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη, «εντοπίστηκαν 10 τάφοι» εκ των οποίων τα συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας «προχώρησαν σε σωστική ανασκαφή σε τρείς από αυτούς». Η κ. Χονδρογιάννη δήλωσε ότι «με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που προκύπτουν από την ανασκαφή, οι τάφοι είναι ατομικοί και αχρονολόγητοι».
Οι νεκροί είναι θαμμένοι με προσανατολισμό που συνήθως φέρουν οι τάφοι της περιόδου του χριστιανισμού, αλλά δεν έχει εντοπιστεί κάποιο άλλο αντικείμενο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην χρονολόγηση της περιόδου.
Όπως εξήγησε η προϊστάμενη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, «η εταιρεία SUNEL ENERGY A.E, του υπό κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ενημερώθηκε εγγράφως πως η έκταση στην οποία έχει εντοπιστεί το νεκροταφείο θα πρέπει να εξαιρεθεί από κάθε χρήση, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί σωστική ανασκαφή» σύμφωνα με το άρθρο 37 του νόμου 4858/21, που προβλέπει «την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής δια του νομικού τους συμβούλου και με επιστολή που απέστειλαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ισχυρίζονται ότι «τα ευρήματα μπορεί να συνδέονται με τα νεότερα ιστορικά γεγονότα όπως αυτό του Ολοκαυτώματος του οικισμού των Λιβερών και την εκτέλεση 63 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και κατοίκων των Λιβερών που ακολούθησε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής».
Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι «τα παραπάνω αποτελούν ιστορικό γεγονός που συνδέεται άμεσα με την τοπική και εθνική ιστορική μνήμη» κι ότι εάν επιβεβαιωθούν «δεν μπορεί να κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός σταθμός πάνω στους τάφους των εκτελεσμένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «οι συγκεκριμένο τάφοι δεν μπορούν να συνδεθούν με την περίοδο της γερμανικής κατοχής ή του Εμφυλίου, καθότι θα εντοπίζονταν και κάποια άλλα ευρήματα, όπως ρούχα η παπούτσια».