Στην Κολομβία συνελήφθη ο Μιγκέλ Ροδρίγκες Δίας, γνωστός ως «Κουτσίγιο», ο βασικός ύποπτος για τη σφαγή 13 εργαζομένων σε χρυσωρυχείο στο Περού. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μέσω συνεργασίας των περουβιανών και κολομβιανών αρχών με τη βοήθεια της Interpol και των ΗΠΑ.
Τα πτώματα των θυμάτων, που εργάζονταν σε εταιρεία συνεργαζόμενη με τον μεγάλο μεταλλευτικό όμιλο Poderosa, βρέθηκαν απανθρακωμένα τον Μάιο. Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, κατηγόρησε δημόσια τον Ροδρίγκες Δίας και η κυβέρνηση έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Στην Κολομβία συνελήφθη ο βασικός ύποπτος για την απαγωγή και δολοφονία 13 εργαζομένων μεταλλευτικής εταιρείας στην επαρχία Πατάς, στο βόρειο Περού, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση του Περού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Περού, «ο φερόμενος κακοποιός Μιγκέλ Ροδρίγκες Δίας, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο “Κουτσίγιο” (σ.σ. “Μαχαίρι”), συνελήφθη» στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της περουβιανής και κολομβιανής αστυνομίας, με τη συνδρομή της Interpol. Η ανακοίνωση έγινε μέσω του κοινωνικού δικτύου X.
Ο στρατηγός Κάρλος Τριάνα, διευθυντής της κολομβιανής αστυνομίας, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ροδρίγκες Δίας στη Μεδεγίν, υπογραμμίζοντας πως πραγματοποιήθηκε «με την υποστήριξη των αρχών των ΗΠΑ».
Οι κολομβιανές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του «Κουτσίγιο» σε δημόσιο δρόμο, εκτελώντας ερυθρά ειδοποίηση της Interpol, για τα αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος, της απαγωγής με επιβαρυντικές περιστάσεις και της ανθρωποκτονίας κατά συρροή με επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως ανέφερε ο στρατηγός Τριάνα.
Τα απανθρακωμένα πτώματα των 13 θυμάτων εντοπίστηκαν στις 4 Μαΐου, μέσα σε στοά χρυσωρυχείου. Τα θύματα εργάζονταν για εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται με την Poderosa, έναν από τους μεγαλύτερους μεταλλευτικούς ομίλους του Περού, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο ένοπλων ομάδων που σχετίζονται με την παράνομη εξόρυξη χρυσού.
Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, κατηγόρησε δημόσια τον Μιγκέλ Ροδρίγκες Δίας για τη σφαγή και διέταξε τη σύλληψή του.
Η μεταλλευτική δραστηριότητα αποτελεί κινητήριο δύναμη της οικονομίας του Περού. Στην επαρχία Πατάς, που βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα από τη Λίμα, οι κοινωνικές εντάσεις έχουν ενταθεί, με αποκορύφωμα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Φεβρουάριο του 2024, λόγω της αυξανόμενης βίας που αποδίδεται στον «πυρετό του χρυσού».
Μετά τη σφαγή των εργαζομένων, η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε σειρά έκτακτων μέτρων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.