Σε μια απόφαση που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διαφάνεια στους θεσμούς της ΕΕ, το Γενικό Δικαστήριο της Ένωσης έκρινε ότι η Κομισιόν έπραξε εσφαλμένα αποκρύπτοντας τα μηνύματα που αντάλλαξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Το δικαστήριο, σύμφωνα με το Politico, αποφάνθηκε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσφαλε αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τα γραπτά μηνύματα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19».
Οι δημοσιογράφοι είχαν ζητήσει να δουν τα επίμαχα μηνύματα μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, τα οποία αντάλλαξαν πριν από τη σύναψη μιας συμφωνίας-μαμούθ δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εμβολίων μεταξύ της Pfizer και της ΕΕ.
Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενδέχεται να έχει ευρείες συνέπειες για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Σε ανακοίνωσή του, το Δικαστήριο ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απέτυχε να εξηγήσει με πειστικό τρόπο γιατί θεώρησε ότι τα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο της προμήθειας των εμβολίων κατά της Covid-19 δεν περιείχαν σημαντικές πληροφορίες ή πληροφορίες που απαιτούν παρακολούθηση και των οποίων η διατήρηση πρέπει να διασφαλιστεί».
Η ύπαρξη των επίμαχων μηνυμάτων –την οποία η Επιτροπή αρχικά δεν επιβεβαίωνε– αποκαλύφθηκε από την ίδια τη Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στους New York Times το 2021.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Λουξεμβούργο το 2023, η Επιτροπή υποστήριξε ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων δεν ήταν αρκετά σημαντικό ώστε να θεωρηθούν έγγραφα και επομένως δεν καταγράφηκαν και δεν ήταν διαθέσιμα για δημοσιοποίηση σε δημοσιογράφους.
Στην ανακοίνωσή του, το Δικαστήριο πρόσθεσε: «Η Επιτροπή δεν μπορεί απλώς να δηλώνει ότι δεν έχει στην κατοχή της τα ζητούμενα έγγραφα, αλλά οφείλει να παρέχει αξιόπιστες εξηγήσεις που να επιτρέπουν στο κοινό και στο Δικαστήριο να κατανοήσουν γιατί αυτά τα έγγραφα δεν μπορούν να βρεθούν».