Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης νότια της Κάσου χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους ως ενδιάμεσου βάθους, με εστιακό βάθος περίπου 70 χιλιόμετρα.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Εμμανουήλ Σκορδίλης αναφέρει ότι τέτοιου είδους σεισμοί δεν συνοδεύονται από μετασεισμούς και συνήθως δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές.
Παρά την αίσθηση τριών κυμάτων και τη διάρκεια 15 δευτερολέπτων, οι επιπτώσεις στην περιοχή αναμένονται περιορισμένες, καθώς ο σεισμός εκδηλώθηκε στη θάλασσα.
Πιο αναλυτικά
Ενδιάμεσου βάθους ήταν σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης (13.5.25) νότια της Κάσου.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σκορδίλης, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους, όπως αυτός στην Κάσο, δεν συνοδεύονται από μετασεισμούς και συνήθως δεν προκαλούν μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ έδωσε την εντύπωση τριών αυξομοιουμένων «κυμάτων» και αίσθηση διάρκειας τουλάχιστον 15 δευτερολέπτων.
«Πρόκειται για σεισμό ενδιαμέσου βάθους και το εστιακό του βάθος είναι γύρω στα 70 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αυτοί οι σεισμοί όπως το ότι δεν συνοδεύονται από μετασεισμικές ακολουθίες και είναι μεμονωμένα γεγονότα και συνήθως δεν είναι επικίνδυνοι όταν το μέγεθος τους δεν ξεπερνά κάποιο όριο», τονίζει ο σεισμολόγος.
«Τα 6,1 Ρίχτερ ενδιαμέσου βάθους δεν νομίζω πως μπορούν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Είναι δύσκολο να προκαλέσει βλάβες ένας τέτοιος σεισμός. Δεν αναμένονται μετασεισμοί λόγω του χαρακτηριστικού του», υπογραμμίζει.
«Οι σεισμοί ενδιαμέσου βάθους είναι μεμονωμένα γεγονότα και δεν μιλάμε για σεισμική ακολουθία. Το γεγονός ότι ήταν στη θάλασσα και αυτό βοηθάει σε ότι αφορά τις επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής