Η εκδήλωση Phancon 2025, που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, συγκέντρωσε εκατοντάδες φίλους των μαχητικών F-4 Phantom από 20 χώρες, αναβιώνοντας μια παράδοση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ.
Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει την εκδήλωση, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει την διοργάνωση, προσελκύοντας πλήθος συμμετεχόντων, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εμβληματικά αεροσκάφη και να μοιραστούν εμπειρίες.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και αναδείκνυε την τεχνογνωσία της χώρας στη συντήρηση των Phantom, που παραμένουν σε υπηρεσία μέχρι σήμερα.
Πιο αναλυτικά
Εκατοντάδες ενθουσιώδεις φίλοι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν γι’ ακόμη μία φορά στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο της Phancon 2025, της «Phantom Convention 2025» η οποία διοργανώθηκε από το «F-4 Phantom II Society» με τη συμμετοχή δεκάδων μελών από 20 χώρες.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η 117 Πτέρυγα Μάχης, η φωλιά των Phantom F-4, έγινε γι’ ακόμη μία φορά πόλος έλξης των φανατικών ακόλουθων του μαχητικού που σχεδίασε κι έβγαλε στην παραγωγή η McDonnell Douglas την δεκαετία του ’60, αποκτήθηκε από την Ελλάδα το 1974 κι έκτοτε συνεχίζει να πετάει στους αιθέρες του Αιγαίου, μισό αιώνα μετά.
Το διήμερο 13 – 14 Μαΐου πραγματοποιείται η η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση της «Phantom Convention 2025» ή ως συντομογραφία “Phancon” η οποία διοργανώθηκε από το «F-4 Phantom II Society».
Με τη συμμετοχή δεκάδων spotter – φωτογράφων, φίλων των Phantom από όλη την Ευρώπη, τα εμβληματικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έκλεψαν γι’ ακόμη μία φορά την παράσταση.
Το “Phancon” ήταν μια εκδήλωση που διοργανωνόταν επί σειρά ετών στις ΗΠΑ μία φορά το χρόνο για μια παγκόσμια συγκέντρωση ενθουσιωδών των F-4.
Αεροπόροι, προσωπικό συντήρησης, προσωπικό υποστήριξης, χομπίστες, φωτογράφοι, μοντελιστές, παρατηρητές, όλοι συμμετείχαν για να μοιραστούν εμπειρίες, να ανανεώσουν τις φιλίες τους και να δουν τυχόν F-4 επί τόπου. Κάποιοι έφεραν τις σπάνιες φωτογραφικές συλλογές τους για να τις μοιραστούν. Η εκδήλωση αποτελούσε επίσης πόλο έλξης για πωλητές που ειδικεύονται σε αναμνηστικά και αντικείμενα σχετικά με το F-4. Το τελευταίο Phantom Conference πραγματοποιήθηκε το 2016 λίγο πριν από την απόσυρση των QF-4 από την υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, η ετήσια συγκέντρωση των PHANTOMάδων πήρε και πάλι σάρκα και οστά, αναβιώνοντας την εκδήλωση – θεσμό αυτή τη φορά εκτός ΗΠΑ, με επίκεντρο την Ανδραβίδα.
Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και το Ιράν, είναι η μόνες χώρες παγκοσμίως που έχουν διαθέσιμα κι εν υπηρεσία Phantom.
Σε εκείνη την πρώτη αναβίωση του θεσμού, στην 117 ΠΜ, συγκεντρώθηκαν 68 μέλη από 15 χώρες. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία εκείνης της πρώτης εκδήλωσης, που επαναλήφθηκε το 2023 και το 2024, πάλι με επίκεντρο την Ανδραβίδα.
Για φέτος, οι Τούρκοι είχαν βάλει λυτούς και δεμένους προκειμένου να φιλοξενήσουν την εκδήλωση επί τουρκικού εδάφους, με τα δικά τους Phantom που υπηρετούν. Όμως, τόσο τα μέλη της Phancon όσο και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, έκαναν ότι μπορούσαν ώστε η 117 ΠΜ να φιλοξενήσει και φέτος το διήμερο εκδηλώσεων για τους λάτρεις του μαχητικού.
Η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις περυσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ό,τι από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα ξεκινούσε η σταδιακή απόσυρση του μαχητικού 2ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, διεκδικώντας την Phancon, έχοντας εν υπηρεσία 4 μαχητικά του τύπου. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), όχι μόνο δεν τα απέσυρε τελικά αλλά παρέλαβε κι ένα πλήρως συντηρημένο, αυξάνοντας τις διαθεσιμότητες.
Το F-4 Phantom II είναι μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος παντός καιρού, 2ης γενιάς. Τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) το 1960 (αρχικά ως F-110 Spectre) ενώ εξήχθησαν σε 11 άλλες χώρες. Στην υπηρεσία της USAF παρέμεινε μέχρι το 1996. Το αεροσκάφος αρχικά είχε το παρατσούκλι “Ρινόκερος” λόγω του τεράστιου μεγέθους του και της ιδιαίτερης αντοχής του.
Το PhanCon χρηματοδοτείται από την Εταιρεία F-4 Phantom II, η οποία είναι αφιερωμένη στη διατήρηση της ιστορίας και της κληρονομιάς του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom II . Η ομάδα επανενώνει αεροπόρους, προσωπικό συντήρησης, φωτογράφους, μοντελιστές και όλους τους λάτρεις με ή χωρίς άμεση εμπειρία στο Phantom. Κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες, να συναντήσουν ξανά φίλους και να θαυμάσουν μαζί το F-4.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της 338 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, υπό τον Μοίραρχο Νίκο Καρρά καθώς και στα υπόστεγα συντήρησης και ανακατασκευής των μαχητικών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτύξει δική της τεχνογνωσία για την συντήρηση των μαχητικών, έχοντας εντοπίσει κανάλια προμήθειας ανταλλακτικών.
Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός και η αγάπη για τα ιστορικά αυτά μαχητικά, που για φέτος έβγαλαν και ειδικό επετειακό patch.