Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποκαλύπτει ότι όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι απόγονοι ενός κοινού προγόνου που έζησε πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια, λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης στο γονίδιο HERC2. Αυτή η μετάλλαξη απενεργοποίησε την παραγωγή καφέ χρωστικής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μπλε ματιών.
Παρά την σπανιότητά τους, που αφορά μόλις το 8-10% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα μπλε μάτια συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω της κληρονομικότητας και της γεωγραφικής απομόνωσης ορισμένων πληθυσμών. Η μελέτη προσφέρει νέα γνώση για την προέλευση και την εξέλιξη αυτού του χαρακτηριστικού, καθώς και για την πολυπλοκότητα της γενετικής κληρονομικότητας.
Πιο αναλυτικά
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποκάλυψε κάτι αξιοσημείωτο: κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια στη Γη μοιράζεται έναν κοινό πρόγονο που έζησε πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια . Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη όχι μόνο ρίχνει φως στην προέλευση των μπλε ματιών, αλλά αποκαλύπτει επίσης πώς μια μικρή γενετική μετάλλαξη εξαπλώθηκε σε όλες τις γενιές, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, όπως λένε οι επιστήμονες.
Η γενετική μετάλλαξη πίσω από τα μπλε μάτια
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό ασχοληθεί με το φαινόμενο των μπλε ματιών , ειδικά επειδή είναι σχετικά σπάνια στον ανθρώπινο πληθυσμό. Εκτιμάται ότι μόνο το 8 έως 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μπλε μάτια. Αλλά γιατί είναι τόσο ασυνήθιστα και πώς προέκυψαν; Σύμφωνα με την έρευνα , όλοι οι άνθρωποι είχαν αρχικά καστανά μάτια και τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν μόνο μετά από μια μετάλλαξη στο γονίδιο HERC2 , το οποίο ελέγχει την παραγωγή καφέ χρωστικής στην ίριδα.
Το γονίδιο HERC2 ρυθμίζει το γονίδιο OCA2 , το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη υπεύθυνη για την παραγωγή μελανίνης – της χρωστικής ουσίας που καθορίζει το χρώμα των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών μας. Όταν συνέβη η μετάλλαξη, ουσιαστικά « απενεργοποίησε » την ικανότητα παραγωγής καφέ χρωστικής στα μάτια , με αποτέλεσμα τα εντυπωσιακά μπλε μάτια που βλέπουμε σήμερα.
Αυτή η μετάλλαξη, ωστόσο, επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, καθιστώντας όλα τα άτομα με μπλε μάτια μέρος του ίδιου εκτεταμένου γενεαλογικού δέντρου .
Πώς η Μετάλλαξη Εξαπλώθηκε σε Γενιές
Η προέλευση των μπλε ματιών χρονολογείται από έναν μόνο Ευρωπαίο πρόγονο. Αυτό το άτομο έφερε τη μετάλλαξη HERC2, η οποία μεταβιβάστηκε στους απογόνους του, με αποτέλεσμα τελικά την ευρεία επικράτηση των μπλε ματιών σε ορισμένους πληθυσμούς. Η μετάλλαξη εξαπλώθηκε καθώς οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε όλη την Ευρώπη, με τα μπλε μάτια να γίνονται πιο συχνά σε πληθυσμούς που παρέμειναν απομονωμένοι από άλλους, όπως αυτοί στη Σκανδιναβία.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης είναι το πώς η μετάλλαξη έχει παραμείνει σταθερή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρά το γεγονός ότι τα μπλε μάτια εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνια σε σύγκριση με τα καστανά μάτια, η μετάλλαξη έχει επιμείνει επειδή μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Hans Eiberg, ακαδημαϊκός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης: «Αρχικά, όλοι είχαμε καστανά μάτια. Αλλά μια γενετική μετάλλαξη που επηρέασε το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «διακόπτη», ο οποίος κυριολεκτικά «απενεργοποίησε» την ικανότητα παραγωγής καστανά μάτια».
Μπλε Μάτια και Γενετική Ποικιλομορφία
Ενώ τα μπλε μάτια μπορεί να φαίνονται σαν ένα απλό γενετικό χαρακτηριστικό , η σπανιότητά τους έχει συμβάλει σε ένα μοναδικό γενετικό αποτύπωμα στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Η παρουσία της μετάλλαξης HERC2 σε ένα τόσο μικρό ποσοστό του πληθυσμού εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η γενετική ποικιλομορφία διαμορφώνει τον τρόπο που κληρονομούμε τα φυσικά χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι τα μπλε μάτια είναι τόσο συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη, υποδηλώνει ότι η γενετική απομόνωση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιβίωση και τη διάδοση αυτού του χαρακτηριστικού.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι τα μπλε μάτια δεν αναπτύσσονται πλήρως στην παιδική ηλικία . Ενώ ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μπλε μάτια, η ποσότητα μελανίνης που παράγεται στην ίριδα μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί με μπλε μάτια μπορεί να αναπτύξει καστανά μάτια καθώς μεγαλώνει, ανάλογα με την ποσότητα χρωστικής που παράγει το σώμα του. Αυτή η δυναμική αλλαγή προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατανόησή μας για το χρώμα των ματιών και τους γενετικούς μηχανισμούς που το διέπουν….απεφάνθησαν οι επιστήμονες.