Η αυξανόμενη κλοπή καταλυτών αυτοκινήτων έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι εγκληματίες μπορούν να αφαιρούν αυτούς τους πολύτιμους εξαρτήματα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Οι καταλύτες περιέχουν σπάνια μέταλλα, όπως το ρόδιο, που έχουν υψηλή αξία στην αγορά, καθιστώντας τους ελκυστικούς στόχους για κλέφτες.
Οι κλοπές συμβαίνουν ακόμη και σε περιοχές θεωρούμενες ασφαλείς, ενώ οι δράστες χρησιμοποιούν γρύλους και ειδικά εργαλεία για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση γρήγορα και ανώδυνα. Για την προστασία τους, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προτείνεται να παρκάρουν σε ασφαλείς χώρους, να εγκαταστήσουν συναγερμούς και να λάβουν άλλες προφυλάξεις.
Πιο αναλυτικά
Τα περιστατικά που, εκεί, στο πουθενά, βρίσκεις το παρκαρισμένο σου αυτοκίνητο χωρίς τον καταλύτη έχουν αυξηθεί τα πρόσφατα χρόνια. Γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις;

Οι κλοπές καταλυτών αυξάνονται επικίνδυνα. Όχι κι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί εκεί όπου αμέριμνα έχεις παρκάρει (Photo: Getty)
Ο Κώστας είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του σε έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης, δίπλα σε γνωστό σουπερμάρκετ. Το συνηθίζει κάθε μέρα καθώς πηγαίνει στη δουλειά του, μερικές δεκάδες μέτρα πιο ‘κει
Μη φανταστείτε πως ό,τι θα διαβάσετε συνέβη σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.
Στη Βουλιαγμένη δουλεύει ο άνθρωπος. Με κόσμο, ακριβά αυτοκίνητα, θεωρητικά πιο αυστηρά ελεγχόμενο με κάμερες και ό,τι συνναφές. Πώς φτάνετε στη διχάλα για Λαιμό; Ε, εκεί δεξιά συνέβη.
Οκτώ ώρες αργότερα ήταν υπεραρκετές για να βρει το αυτοκίνητό του χωρίς τον καταλύτη. Εννοείται και δεν είναι ο μόνος.
Πολυτιμότερο κι από το χρυσό
Τα περιστατικά κλοπής καταλυτικών μετατροπέων, όπως συμβαίνει και σ’ άλλες χώρες, αυξάνονται δραματικά.
Ο λόγος; Μα ποιος άλλος απ’ τα σπάνια μέταλλα που βρίσκονται μέσα στο κομβικό αυτό εξάρτημα των αυτοκινήτων.
Μάλιστα κάποιο απ΄αυτά όπως, για παράδειγμα, το ρόδιο που ανήκει στην «ομάδα του λευκόχρυσου», είναι το σπανιότερο μη-ραδιενεργό χημικό στοιχείο στη γη καθώς κι αυτό με τη μεγαλύτερη αξία από όλα τα ευγενή μέταλλα.
Ενδεικτικά, η τιμή του ρόδιου, τώρα δα, την ώρα που πληκτρολογούνται αυτές οι γραμμές, είναι 5.375 δολάρια η ουγγιά. Από δε τις αρχές του 2025 έχει αυξηθεί κατά 17,49% ενώ το απόλυτο ρεκόρ του το σημείωσε εν μέσω κορωνοϊού και αναστάτωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον Μάρτιο του 2021, με τιμή $29.800. Ενημερωτικά, 1 κιλό αντιστοιχεί σε 35,27 ουγγιές. Κάντε τον πολλαπλασιασμό

Για να υπάρχει και μία αντίστοιχη αναλογία αξίας, το ρόδιο (του οποίου το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη «ρόδο», το γνωστό τριαντάφυλλο, καθώς ορισμένα υδατικά διαλύματα αλάτων του έχουν ροζ χρώμα), είναι μακράν πιο ακριβό κι απ΄τον ίδιο τον χρυσό

Επίσης σήμερα, ο τελευταίος έχει «μόλις» $3.324 ανά ουγγιά. Δε φανταζόσουν ότι μπορεί να συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση οι λέξεις «χρυσός» και «μόλις», ε; Αλλά να που ισχύει
Στο θέμα μας, ο καταλύτης αξίζει χοντρά, λοιπόν
Τα λαμόγια μέσα σε λίγα λεπτά ανυψώνουν με ένα γρύλλο, σαν κι αυτόν που έχουν τα βουλκανιζατέρ, ατάκα και επιτόπου, το αυτοκίνητό μας και κάνουν τη δουλειά με ταχύτατες διαδικασίες.
Κόβουν με αυτοφορτιζόμενους κόφτες τα επίμαχα σημεία, βαράνε και μερικές σφυριές και φεύγουν με το λάφυρο. Μάλιστα κυκλοφορεί και το παρακάτω βίντεο που δείχνει πόσο εξασκημένοι είναι οι «επαγγελματίες» που μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας, μέσα στο σκοτάδι, έχουν κάνει τη δουλειά. Κύριοι…
Στις πιάτσες του παραεμπορίου λέγεται πως τα λαμόγια δουλεύουν για μερικά κατοστάρικα – σε ευρώ αυτή τη φορά. Μπορεί από εκατό μέχρι και πεντακοσάρικο η λεία
Ανάλογα με την παλαιότητα, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο καταλύτης και άλλα τεχνικά για τα οποία τα επόμενα λαμόγια στη σειρά, από σκραπατζίδες και απατεώνες σε εταιρείες ανακύκλωσης μέχρι αποδέκτες του εξωτερικού, γνωρίζουν με λεπτομέρειες, βγάζοντας ο καθένας γερό μεροκάματο.

H διαδικασία αφαίρεσης του καταλύτη απαιτεί ελάχιστα δευτερόλεπτα για τους έμπειρους κλέφτες (Photo: Getty)
Στόχος τα υβριδικά
Μάλιστα, όπως διαβάζω στον επίσημο ιστότοπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, τα υβριδικά και plug-in αυτοκίνητα αποτελούν ακόμα πιο επιθυμητό στόχο ενώ έχουν υποστεί και μικρότερη διάβρωση σε σχέση με τα «απλά» θερμικά.
Τι κάνεις μ’ όλο αυτό; Εντάξει, αν έχεις κλειστό γκαράζ, είναι το ιδανικό.
Αλλιώς, τσεκάρεις προς ποια μεριά βρίσκεται ο καταλύτης σου και αναλόγως παρκάρεις προς αντίστοιχη πλευρά πεζοδρομίου ώστε να είναι λίγο πιο μακριά η πρόσβαση.
Επίσης, δεν παρκάρεις επάνω στο πεζοδρόμιο. Πέραν του ότι είναι παράνομο, διευκολύνεις τον κλέφτη καθώς ήδη είναι ανυψωμένο.
Επίσης, βάζεις έναν καλό συναγερμό που ενεργοποιείται και με την ανύψωση του αυτοκινήτου. Ή πας σε έναν εξατμισά και σου ηλεκτροκολλάει (sic) τα σημεία επαφής του καταλύτη, εκεί όπου ενδεχομένως έχει βίδες, παξιμάδια και τα σχετικά.
Γενικώς κάνεις ό,τι σε φωτίσει. Ή παίρνεις ένα καλό Ροτβάιλερ.
Photo: Getty / lllustration: Trading Economics