Η Aria, μια μυστική κυβερνητική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αναλάβει την χρηματοδότηση καινοτόμων έργων γεωμηχανικής με στόχο τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαθέτοντας 57 εκατομμύρια λίρες σε διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες. Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα είναι το Marine Cloud Brightening, που περιλαμβάνει πλοία που ψεκάζουν αλμυρό νερό στον ουρανό για να αυξήσουν την ανακλαστικότητα των νεφών.
Παρά την καινοτομία, ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτών των πειραμάτων. Η Aria, που ιδρύθηκε το 2021 και χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους, έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνειά της και τη διαχείριση των κονδυλίων της, ενώ οι επικριτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η παρέμβαση στο κλίμα.
Πιο αναλυτικά
Η Aria, ή αλλιώς ο «Οργανισμός Προηγμένης Έρευνας και Εφευρέσεων», έχει διαθέσει 57 εκατομμύρια λίρες για τα λεγόμενα έργα «γεωμηχανικής» που στοχεύουν στην επιβράδυνση της υποτιθέμενης… υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ένα από αυτά τα έργα είναι το Marine Cloud Brightening, το οποίο περιλαμβάνει πλοία που ψεκάζουν αλμυρό νερό στον ουρανό για να ενισχύσουν την ανακλαστικότητα των χαμηλών νεφών.
Το αλάτι θα αναγκάσει τις σταγόνες νερού στα σύννεφα να έρθουν μαζί ή να «συγχωνευτούν», γεγονός που θα τις κάνει πιο ανακλαστικές και θα εμποδίσει τόσο πολύ ηλιακό φως να φτάσει στη Γη.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοια πειράματα σε εξωτερικούς χώρους – τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια – θα μπορούσαν να έχουν «ανεπιθύμητες παρενέργειες».
Η Aria, ένας οργανισμός χρηματοδότησης έρευνας της βρετανικής κυβέρνησης, στοχεύει στην «αποκάλυψη επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων που ωφελούν όλους».
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε επιστήμονες και μηχανικούς να επιδιώξουν έρευνα που είναι υπερβολικά εικασία, πολύ δύσκολη ή πολύ διεπιστημονική για να την ακολουθήσουν αλλού», αναφέρει στην ιστοσελίδα της.
Ο ερευνητικός οργανισμός ήταν αρχικά δημιούργημα του Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην επικεφαλής βοηθού του Μπόρις Τζόνσον, και ιδρύθηκε το 2021 από τον πρώην υπουργό Επιχειρήσεων των Συντηρητικών, Κουάσι Κουάρτενγκ.
Ο οργανισμός, με έδρα το Λονδίνο, έχει λάβει έναν εντυπωσιακό προϋπολογισμό 800 εκατομμυρίων λιρών – από χρήματα των φορολογουμένων – για να διατεθεί σε επιστημονική έρευνα «υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής».
Όπως αναφέρει η Aria στον ιστότοπό της, άλλα ερευνητικά έργα που υποστηρίζει περιλαμβάνουν προγραμματιζόμενα φυτά που απομακρύνουν το CO2 από την κίνηση και πιο έξυπνα ρομποτικά σώματα που «διευκολύνουν τις εργασιακές προκλήσεις του αύριο».
Ο Ιλάν Γκουρ, ο διευθύνων σύμβουλος, αμείβεται περίπου 450.000 λίρες ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph – τρεις φορές περισσότερο από τον πρωθυπουργό.
Εν τω μεταξύ, η Αντόνια Τζένκινσον, η οικονομική διευθύντρια, κερδίζει περίπου 215.000 λίρες και η Πίπι Τζέιμς, η επικεφαλής προϊόντων, περίπου 175.000 λίρες.
Συνολικά, η Aria ξοδεύει 4,1 εκατομμύρια λίρες ετησίως σε μισθούς, παρά το γεγονός ότι έχει μόνο 37 υπαλλήλους, με τους τέσσερις κορυφαίους υπαλλήλους της εταιρείας να εισπράττουν μαζί σχεδόν 1 εκατομμύριο λίρες από τα μετρητά των φορολογουμένων κάθε χρόνο.
Όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά, ο κ. Cummings παρουσίασε το όραμά του για τον ερευνητικό οργανισμό, λέγοντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η Aria πρέπει να έχει «ακραία ελευθερία» από την «φρικτή γραφειοκρατία» του Whitehall.
Ωστόσο έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την προθυμία τους να κοινοποιήσουν πληροφορίες.
Μια έκθεση , που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), έδειξε ότι η Aria είχε λάβει ένα αίτημα στο πλαίσιο της Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOI) για πληροφορίες σχετικά με το έργο της «Scoping Our Planet».
Το αίτημα προήλθε από το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο «Democracy for Sale», το οποίο ζητούσε πληροφορίες σχετικά με το ποιος είχε χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του έργου, το οποίο επιδιώκει να υποστηρίξει προγράμματα για την «κάλυψη των κενών στη μέτρηση του συστήματος της Γης για την αντιμετώπιση με αυτοπεποίθηση της κλιματικής κρίσης».
Η Aria απάντησε δηλώνοντας ότι δεν θεωρούσε τις ζητούμενες πληροφορίες ως «περιβαλλοντικές πληροφορίες».
Μετά από καταγγελία στο ICO, το αρχικό αίτημα έγινε δεκτό και οι πληροφορίες παρασχέθηκαν.
Η έκθεση του ICO αναφέρει: «Ο Επίτροπος συμφωνεί ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον να είναι η Aria διαφανής σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτεί».
Στον ιστότοπό της, η ARIA αναφέρει: «Ως δημόσιος χρηματοδοτούμενος οργανισμός, η ευθύνη μας απέναντι στον φορολογούμενο είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, απαιτούμε την προβολή του πραγματικού κόστους που χρηματοδοτούμε».
Το Marine Cloud Brightening είναι ένα από τα 21 λεγόμενα έργα «γεωμηχανικής» που λαμβάνουν 57 εκατομμύρια λίρες από την Aria, εκ των οποίων τα πέντε θα περιλαμβάνουν δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους.
Ένα άλλο έργο με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που λαμβάνει μέρος της χρηματοδότησης περιγράφεται ως μια πρώιμη εξερεύνηση των δυνατοτήτων της Στρατοσφαιρικής Έγχυσης Αερολυμάτων (SAI).
Θα περιλάμβανε μια μελέτη σχετικά με το πώς ποσότητες χιλιοστογράμμων ορυκτής σκόνης γερνούν στη στρατόσφαιρα ενώ περιέχονται σε ένα αερόστατο.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ελεγχόμενου πειράματος, κανένα από αυτά τα υλικά δεν θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα και όλα τα υλικά θα επιστραφούν στο έδαφος για ανάκτηση και ανάλυση από επιστήμονες, δήλωσε η Άρια.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι δαπανηρές προσπάθειες θα μπορούσαν να αποτύχουν ή ακόμη και να γυρίσουν μπούμερανγκ, προκαλώντας καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.
Ο Μάικ Χουλμ, καθηγητής ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ , προειδοποίησε ότι η Άρια οδηγεί τον κόσμο σε μια «επικίνδυνα μονοπάτια».
«57 εκατομμύρια λίρες είναι ένα τεράστιο ποσό από τα χρήματα των φορολογουμένων που θα δαπανηθούν σε αυτή την ποικιλία κερδοσκοπικών τεχνολογιών που αποσκοπούν στη χειραγώγηση του κλίματος της Γης», δήλωσε στην Telegraph .
«Το γεγονός ότι «λειτουργούν» σε ένα μοντέλο ή σε μικροκλίμακα στο εργαστήριο ή στον ουρανό, δεν σημαίνει ότι θα ψύξουν το κλίμα με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες, στον πραγματικό κόσμο».
«Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος αυτή η έρευνα να αποδείξει ότι οι τεχνολογίες είναι ασφαλείς, επιτυχημένες ή αναστρέψιμες».
Εν τω μεταξύ, η Δρ. Ναόμι Βον, καθηγήτρια κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι οι μέθοδοι ανάκλασης του ηλιακού φωτός θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν «νέο κίνδυνο» για την κοινωνία.
«Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την έρευνα για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή να γίνει κακή χρήση της στο μέλλον», είπε.