Η συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί μια πιθανή προσπάθεια εκτόνωσης του εμπορικού πολέμου που έχει προκληθεί από τους υψηλούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά την αυτοπεποίθηση της Κίνας και την επιθυμία για διάλογο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι βαθιές διαρθρωτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα επιλυθούν εύκολα.
Οι δασμοί έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά το εμπόριο, με τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ να μειώνονται σημαντικά. Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, καθώς οι δηλώσεις του Τραμπ για δασμούς έως 80% προκαλούν αναστάτωση και αβεβαιότητα.
Οι συνομιλίες αναμένονται να είναι μόλις η αρχή μιας μακράς διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
Πιο αναλυτικά
Η σινο-αμερικανική συνάντηση της Γενεύης, που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θέλουν να ξεφύγουν από το νοσηρό εμπορικό κλίμα που δημιούργησε σε όλον τον κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας οριζόντιους δασμούς.
Ακόμα δύο στοιχεία δείχνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η ανάρτηση Τραμπ ότι οι Αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να είναι 80% και δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, με μια νότα αυτοπεποίθησης ενόψει των συναντήσεων, η οποία είπε ότι το Πεκίνο έχει “πλήρη εμπιστοσύνη” στην ικανότητά του να διαχειριστεί τα εμπορικά ζητήματα με τις ΗΠΑ. Από τον Απρίλιο, ο Τραμπ έχει πλήξει προϊόντα από την Κίνα με φόρους εισαγωγής 145%, προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μειώνοντας το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Την Παρασκευή, επίσημα στοιχεία για τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από 20% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, οι συνολικές εξαγωγές της σημείωσαν αύξηση 8,1%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Ο εμπορικός πόλεμος είναι ήδη εδώ
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα έχει αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών, έχει εισάγει βαθιά αβεβαιότητα στην οικονομία και έχει αυξήσει τους φόβους για άδεια ράφια και ύφεση ήδη από αυτό το καλοκαίρι.
Οι πληροφορίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι κορυφαίοι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε ουδέτερο έδαφος θεωρήθηκαν ως ένδειξη εκτόνωσης της έντασης. Όμως η επιμονή του Τραμπ σε δασμούς ιστορικά υψηλού επιπέδου ίσως να μετριάσει τον ενθουσιασμό. Αυτά δείχνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη επιπτώσεις.
Οι αξιωματούχοι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Πεκίνο βρίσκονται «υπό αυξανόμενη οικονομική πίεση», δήλωσε η Dan Wang από τη συμβουλευτική εταιρεία πολιτικού κινδύνου Eurasia Group στο BBC. «Τα πρόσφατα μηνύματα και από τις δύο πλευρές δείχνουν ότι μια συναλλακτική αποκλιμάκωση είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο των πιέσεων πρέπει να ενταχθεί και η ερμηνευτική δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ότι το 80% ήταν ένα νούμερο που απλώς πέταξε ο Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερών τους δασμούς, είπε.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην διαπραγματευτής εμπορίου των ΗΠΑ, Stephen Olson, προειδοποιεί ότι οι βαθιές διαρθρωτικές τριβές ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις δεν πρόκειται να επιλυθούν σύντομα, και τυχόν μειώσεις στους δασμούς πιθανόν να είναι περιορισμένες.

Οι δυσκολίες στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Οι αρχικές συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, και τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, He Lifeng. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Olson, «οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα απαιτήσει την άμεση εμπλοκή των προέδρων».
Ακόμα κι αν αρθούν ορισμένοι από τους δασμούς που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, η πορεία για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων δεν είναι εύκολη. Ο Eswar Prasad, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, τονίζει πως «ο ρεαλιστικός στόχος είναι απλώς μια μερική υποχώρηση, αλλά ακόμα και αυτή θα αφήσει πίσω υψηλούς δασμούς και περιορισμούς».
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να ανεβάζει την ένταση μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας την Κίνα να «ανοίξει την αγορά της» και δηλώνοντας πως κάθε μείωση δασμών εξαρτάται «από τον Scott B». Παρότι χαρακτήρισε τις επερχόμενες συνομιλίες «πολύ φιλικές», λίγες ώρες αργότερα η Κίνα καταδίκασε τις ΗΠΑ για «κατάχρηση δασμών».
Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η πρώτη χώρα που σύναψε συμφωνία δασμών με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία περιλαμβάνει μειώσεις εισαγωγικών φόρων για αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο. Πολλές άλλες χώρες προσπαθούν να πετύχουν παρόμοιες συμφωνίες, καθώς αναμένονται αυξημένοι δασμοί τον επόμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, εταιρείες στις ΗΠΑ βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις. Η Wild Rye, μια εταιρεία γυναικείων αθλητικών ρούχων με μονάδες παραγωγής στην Κίνα, αναγκάζεται να πληρώσει δασμούς που αυξήθηκαν από 200.000 λίρες σε 1,2 εκατομμύρια για μια παραγγελία αξίας περίπου 700.000 δολαρίων, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Cassie Abel, η οποία πλέον εξετάζει την πώληση μέρους της επιχείρησης για να εξασφαλίσει ρευστότητα.
Τι να περιμένουμε από τη συνάντηση στη Γενεύη
Παρά την αρχική θετική υποδοχή της είδησης για τις συνομιλίες, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Ο δείκτης S&P 500 παραμένει χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ενώ η μεταβλητότητα συνεχίζεται καθώς ο Τραμπ πρότεινε δασμούς έως και 80% σε νέες αναρτήσεις, προκαλώντας πρώτα πτώση και μετά ανάκαμψη στις αγορές.
Στο κινεζικό διαδίκτυο, λογαριασμοί με στενή σύνδεση με κρατικά μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο, αλλά η διάθεση για διαπραγμάτευση δεν σημαίνει αυτόματα και παραχωρήσεις.
Το τι θα προκύψει τελικά από τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου παραμένει άγνωστο. Όμως, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις παρακολουθούν κάθε ένδειξη αποκλιμάκωσης – ή νέας όξυνσης.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για την αρχή διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διαρκέσουν πολύ.