Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατήγγειλε την πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία και ζήτησε σαφείς απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την πανεπιστημιακή αστυνομία ως αποτυχία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι διχάζει την κοινωνία χωρίς να προσφέρει πραγματικές λύσεις. Ανέφερε επίσης προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια και επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς μέσω διαφάνειας και πολιτικής ηθικής.
Πιο αναλυτικά
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την στάση που τηρεί απέναντι στη Τουρκία και τη τακτική της σχετικά με το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου, άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή όπου συζητείται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, προχώρησε σε αιχμηρό σχολιασμό των κυβερνητικών χειρισμών για την Πανεπιστημιακή αστυνομί.
«Σας το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: η ισχύς της χώρας δεν είναι μόνο αριθμοί και στατιστικά. Είναι η ενίσχυση όλων των παραμέτρων της εθνικής μας ισχύος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας το δημογραφικό πρόβλημα , την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη των ακριτικών περιοχών, της Θράκης, των νησιών μας.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού απέναντι στη Τουρκία καθώς αναρωτήθηκε: «Τι συνιστούν «ήρεμα νερά»; Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα να απαντώνται μέσω «διπλωματικών κύκλων». Αυτό στη διπλωματική γλώσσα συνιστά την τέλεια υποβάθμιση.»
Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στο νέο σύστημα ασφάλειας που διαμορφώνεται στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ, αλλά στη βάση των αρχών και αξιών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζήτησε σοβαρή, στιβαρή και ολοκληρωμένη προσέγγιση με σαφές κι όχι αόριστο χρονοδιάγραμμα στη θέμα του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας Κύπρου. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα πόντισης αυτού του καλωδίου. Δεσμεύσατε 650 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, αλλά εθνικό. Χρειάζεται, λοιπόν, μια καθαρή τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης».
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης καταδίκασε απόλυτα τα πρόσφατα επεισόδια στη Νομική Σχολή Αθηνών και την Πολυτεχνειούπολη και χαρακτήρισε Βατερλώ και κυβερνητικό φιάσκο την πανεπιστημιακή αστυνομία υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τον διχασμό της κοινωνίας για επικοινωνιακούς και πολιτικάντικους λόγους. «Σας πήρε έξι χρόνια, για να ομολογήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «απέτυχε ως εγχείρημα η πανεπιστημιακή αστυνομία». Μόνο φτηνοί εντυπωσιασμοί και προπαγάνδα από τους φόρους του ελληνικού λαού και τους χρηματοδότες σας. Αυτό βέβαια είναι ένα μόνιμο έργο που βλέπουμε από εσάς», τόνισε .
Συμπλήρωσε δε ότι και με τα περί διαγραφών «επιχειρείτε να ξαναδιχάσετε. Βάζετε ένα ακόμα ψευτοδίλημμα: «Είστε υπέρ ή κατά της διαγραφής των φοιτητών που συμμετέχουν σε αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου;» Η διαγραφή, ως πειθαρχική διαδικασία, είναι ήδη θεσμοθετημένη.
Ποιος φταίει που δεν εφαρμόζεται ο νόμος κύριοι της κυβέρνησης; Πάλι τα ίδια, όπως με την πανεπιστημιακή αστυνομία, διχάζετε την κοινωνία και στο τέλος δεν προσφέρετε καμία πραγματική λύση».
Επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε δυο βασικούς άξονες:
- Την καθιέρωση κάρτας εισόδου για την είσοδο στον χώρο του πανεπιστημίου
- Την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή για κάθε ΑΕΙ, συνεργαζόμενης με τις δημόσιες αρχές, όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου.
«Έχουμε ένα άλλο όραμα και σχέδιο για την Παιδεία, τους Θεσμούς, την πορεία της χώρας συνολικά. Εσείς υπηρετείτε πιστά την αδιαφάνεια, την αλλοίωση της αλήθειας, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία. Αυτό είναι το αξιακό χάσμα που μας χωρίζει», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα υπερασπιστεί τους θεσμούς, τη διαφάνεια για «να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική. Όχι με λόγια. Με πράξεις, τόλμη και πολιτική ηθική. Γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο».
Τέλος, καταδίκασε «το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Δεν μπορεί υπάλληλοι της Βουλής και συνεργάτες του Προέδρου να έχουν τέτοια συμπεριφορά σε πολιτικούς αρχηγούς και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι ένα ακόμη δείγμα ότι ο θεσμικός σας κατήφορος δεν έχει τέλος » είπε ο κ. Ανδρουλάκης.