Στην Κίνα, οι αρχές έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη χρήση του όρου “αυτόνομη οδήγηση” και να τον αντικαταστήσουν με “υποβοηθούμενη οδήγηση”, μετά από ένα θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσαρμόζουν τις περιγραφές των προϊόντων τους, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή επιτήρηση από τον οδηγό.
Η νέα οδηγία του υπουργείου Βιομηχανίας απαιτεί σαφή δήλωση των περιορισμών και κινδύνων των συστημάτων, επισημαίνοντας την κατεύθυνση προς μια πιο αυστηρά ρυθμιζόμενη προσέγγιση στην τεχνολογία υποβοήθησης οδήγησης.
Πιο αναλυτικά
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα, η φράση «αυτόνομη οδήγηση» δίνει τη θέση της στην «υποβοηθούμενη οδήγηση», καθώς οι αρχές αυστηροποιούν το πλαίσιο για τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.
Μετά από πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας αντικαθιστούν πλέον τον όρο αυτόνομη οδήγηση, θέλοντας να τονίσουν πως ο οδηγός οφείλει να παραμένει σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή.
Η στροφή αυτή ευθυγραμμίζεται με την αναθεωρημένη οδηγία του υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας (MIIT), η οποία εκδόθηκε στις 16 Απριλίου 2025. Η οδηγία απαγορεύει παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση και απαιτεί από τους κατασκευαστές να δηλώνουν ρητά τους περιορισμούς και τους κινδύνους των συστημάτων τους.
Το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο στην Κίνα αναγκάζει ρυθμιστικές αρχές και αυτοκινητοβιομηχανίες να αντικαταστήσουν τον όρο αυτόνομη οδήγηση
Η αλλαγή πολιτικής έρχεται μετά από ένα τραγικό δυστύχημα στις 29 Μαρτίου, κατά το οποίο τρεις φοιτητές έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση με Xiaomi SU7 που χρησιμοποιούσε τη λειτουργία Navigation on Autopilot. Τα δεδομένα αποκάλυψαν πως το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ταχύτητα 97 km/h ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον οδηγό.
Ως εκ τούτου, η Xiaomi, μεταξύ άλλων κατασκευαστών, αναθεώρησε τις περιγραφές των προϊόντων της. Στη σελίδα παραγγελιών του SU7, ο όρος αυτόνομη οδήγηση δίνει τη θέση του στην υποβοηθούμενη οδήγηση.
Το σύστημα Xiaomi Pilot Pro ονομάζεται πλέον «Xiaomi Assisted Driving Pro», ενώ το HAD (Highway Assisted Driving) αποκαλείται υποβοηθούμενη οδήγηση end-to-end. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να καλύψει ολόκληρη τη διαδρομή από το σημείο εκκίνησης μέχρι τον προορισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο οδηγός παραμένει σε επιφυλακή.
Τα επίσημα έγγραφα περιλαμβάνουν περιορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες και διευκρινίζουν ότι τα συστήματα προορίζονται για χρήση σε αυτοκινητόδρομους.
Τη στρατηγική της Xiaomi φαίνεται πως ακολουθούν και άλλοι κατασκευαστές, μιας και αναφορές σε χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης έχουν εξαφανιστεί από διαφημίσεις και υλικό σε εκθέσεις. Σε εταιρείες όπως οι Nio, XPeng, Li Auto και Avatr, οι πωλητές πλέον τονίζουν ότι τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) είναι Επιπέδου 2 και απαιτούν πλήρη επίβλεψη από τον οδηγό.
Ορισμένες μάλιστα, όπως η XPeng, έχουν εισαγάγει ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα, όπως το «ADAS insurance», για την κάλυψη πιθανών συμβάντων που σχετίζονται με τη χρήση των συστημάτων υποβοήθησης.
Η Huawei, μέσω του Aito M9, συνεχίζει να προβάλλει τις δυνατότητες του ADS συστήματός της, ωστόσο πλέον συνοδεύεται από σαφέστατες αποποιήσεις ευθύνης, δηλώνοντας ότι το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως υποστήριξη του οδηγού.
Στο πρόσφατο Σαλόνι της Σαγκάης, αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας παραδέχθηκαν την ανάγκη για ακριβέστερη περιγραφή των συστημάτων ασφαλείας, τονίζοντας παράλληλα πως οι οδηγοί δεν πρέπει να επαναπαύονται σε κανένα σημείο.
Η απομάκρυνση από γενικούς ή ασαφείς όρους σηματοδοτεί μια πιο προσεκτική και αυστηρά ρυθμιζόμενη φάση για την τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού. Καθώς το νομικό και τεχνολογικό πλαίσιο εξελίσσεται, οι κατασκευαστές καλούνται να επικοινωνούν τις δυνατότητες των μοντέλων τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.