Ζήνα Κουτσελίνη: Οι εικόνες της από την Κύπρο, ποζάροντας δίπλα σε τεράστιο ελέφαντα
Το αρχαίο συμπόσιο στην Πιερία το 5.000 π.Χ. – Ένας λάκκος φανερώνει τα μυστικά της διατροφής των προγόνων μας
Το Nissan που ξεπερνά Tesla, VW και Toyota
Ανταποκριτής Νάγκετς για Βαλαντσιούνας: «Είμαι σίγουρος ότι θα αγωνιστεί στο Ντένβερ φέτος»
Με Ελλάδα – Ρουμανία για το Eurobasket U20 οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
Τουρκία: Ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στο Αιγαίο – Το σκηνικό προκλήσεων που έχει στήσει η Άγκυρα
Βίκυ Καγιά: Μαγεία στις φωτογραφίες από τις διακοπές της στην Ίμπιζα
Hellenic Train: Αναστέλλονται προσωρινά τα δρομολόγια προαστιακού Άνω Λιόσια – Κάντζα και επιστροφή
Γιόνας Βαλαντσιούνας: Παρουσιάστηκε από τους Ντένβερ Νάγκετς – Ανατροπή σχεδίων στον Παναθηναϊκό
Ξεκινά το 1566 για το ΕΣΥ και η αξιολόγηση νοσοκομείων από ασθενείς με SMS
Σεισμός 6,7 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ινδονησία – Χωρίς κίνδυνο τσουνάμι η περιοχή
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ελλάδα και μηνύματα προς Τουρκία
Ελλάδα – Κίνα 26-5: Η Εθνική πόλο ανδρών «θριάμβευσε» στο δεύτερο ματς της 1ης αγωνιστικής του Παγκόσμιου πρωταθλήματος υγρού στίβου
Κοινωνία Ώρα Mega: Ντεμπούτο για Κορωνάκη & Στυλιανού – Οι πρώτες τους δηλώσεις
«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός (φωτό)
Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)
Φωτεινή Πετρογιάννη: Το συγκινητικό βίντεο με τον νεογέννητο γιο της
Κατερίνα Στικούδη: Ο «εκρηκτικός» χορός με αποκαλυπτικό μπικίνι σε κλαμπ
Λιβύη: Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται ναυτικό αποκλεισμό στο Τομπρούκ – Εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής διακίνησης
Μουρτζούκου: Η υπαστυνόμος που έπεισε την 25χρονη να ομολογήσει – Η τακτική που την έκανε να «λυγίσει»
//

Διαβάστε περισσότερα

Σίλφιο: Το βότανο των αρχαίων Ελλήνων που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι

Το σίλφιο, το θαυματουργό βότανο της αρχαιότητας, που φύτρωνε μόνο στην Κυρήνη, έγινε περιζήτητο για τις αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες προτού εξαφανιστεί οριστικά
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Σύμφωνα με όσα «ακούγονται», λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας αυτός που το χάρισε στους Έλληνες θέλοντας να τους κάνει ένα δώρο που δεν θα ξεχνούσε κανείς.

Και ξαφνικά μια κοινωνία λυσσούσε πια για σίλφιο! Ήταν βλέπετε αφροδισιακό και αντισυλληπτικό τρομερό, αλλά και λαχταριστό καρύκευμα για το φαγητό.

Τα είχε όλα και κανείς δεν το έκρυβε. Μας το λέει εξάλλου ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Σωρανός ο Εφέσιος, αλλά και πλήθος άλλων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Βλέπετε το σίλφιο (ή σύλφιο) ήταν το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας, ένα φυτικό πασπαρτού για τα πάντα. Ήταν όμως, σαν από τραγική ειρωνεία, και όσο σπάνιο χρειαζόταν για να φτάσει να αξίζει το βάρος του σε ασήμι.

Φυόταν αποκλειστικά σε μια στενή λωρίδα γης στην Κυρήνη, εκεί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής (σημερινή Λιβύη), και δεν ευδοκιμούσε πουθενά αλλού, φέρνοντας στον νου τη σημερινή μαστίχα της Χίου.

Όσοι το εμπορεύονταν πλούτιζαν, καθώς το λαχταρούσε όλος ο αρχαίος κόσμος. Το απαθανάτιζαν σε νομίσματα και αγγεία και το πήραν μετά οι Ρωμαίοι στέλνοντάς το στα ουράνια. Μόνο που κανείς τους δεν κατάλαβε πως η υπερεντατική του καλλιέργεια και η μαζική συγκομιδή του προσυπέγραφαν το τέλος του.

Σύντομα θα ζούσαν όλοι χωρίς σίλφιο και θα έπρεπε να βρουν πια υποκατάστατά του, αφήνοντάς το στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας να πονοκεφαλιάζει ακόμα και σήμερα τους βοτανολόγους.

Γιατί ναι μεν υπήρξε, τι ήταν όμως ακριβώς;

Ένα μαγικό βοτάνι για τα πάντα

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν δυσανάλογα πολύ την αντισύλληψη και ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έκαναν ένα βοτάνι να εξαφανιστεί, ένα βοτάνι που αν τους πιστέψουμε ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης όλου του αρχαίου κόσμου! Αν και δεν ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που τα ξεκίνησαν όλα.

Το βότανο λεγόταν σίλφιο και ήταν ένα φυτό που συγγένευε πιθανότατα με τον γιγαντιαίο μάραθο ή το σέλινο. Οι σοφιστικέ Έλληνες το καλλιεργούσαν αποκλειστικά για τη ρητίνη του, αν και οι πιο χοντροκομμένοι σε αυτά Ρωμαίοι το εκμεταλλεύονταν όλο, ακόμα και για τις ρίζες του είχαν κάποια χρήση.

Σίλφιο το έλεγαν οι πρόγονοί μας και silphium οι Ρωμαίοι, αν και αυτοί του επεφύλαξαν πολλές ακόμα ονομασίες (laserpicium, lasarpicium κ.ά.). Και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, από αρωματικό καρύκευμα για τη νοστιμάδα της μαγειρικής και τοπική αναλγητική αλοιφή μέχρι φάρμακο για πάμπολλες νόσους. Σχεδόν όλες! Αν και περιβόητο σε όλο τον γνωστό κόσμο δεν θα γινόταν παρά για τις διεγερτικές και αντισυλληπτικές του ιδιότητες.

Ήταν οι Θηραίοι αυτοί που το ανακάλυψαν ήδη από το 630 π.Χ., όταν ίδρυσαν την ελληνική τους αποικία στη Βόρεια Αφρική, την περίφημη Κυρήνη. Οι Έλληνες ονόμασαν την αποικία τους από την πηγή Κύρη, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, και εκείνος τους έκανε δώρο το σίλφιο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βάττος Α’ αποβιβάστηκε στην Κυρηναϊκή και οδηγήθηκε από τους γηγενείς σε μια περιοχή που είχε «τρύπα στον ουρανό», πιθανότατα γιατί έβρεχε πολύ. Εκεί υπήρχε ένα ιερό του Απόλλωνα και ο Θηραίος αποφάσισε να ιδρύσει την πόλη του τιμώντας τα ιερά εδάφη.

Όπως κι αν έχει, ο Απόλλωνας του χάρισε το σίλφιο, ένα πολύτιμο βοτάνι που συνέβαλε τα μέγιστα στη μετατροπή της πόλης σε επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού στα άγνωστα εδάφη, καθώς η εμπορική του εκμετάλλευση κόμιζε στην Κυρήνη πλούτη θαυμαστά. Το σίλφιο έγινε τόσο σημαντικό για την κυρηναϊκή οικονομία που εμφανίζονταν από ένα σημείο και μετά σε κάθε σχεδόν νόμισμα της πόλης!

Σε λακωνική κύλικα (η πρώτη φωτογραφία) του 565-560 π.Χ. (Κύλιξ του Αρκεσίλα) απεικονίζεται εξάλλου ο βασιλιάς της Κυρήνης, Αρκεσίλαος Β΄, να επιβλέπει τη συγκομιδή του φυτού, τέτοια σημασία είχε για την οικονομική επιβίωση της ελληνικής αποικίας. Ήταν το απόλυτο έμβλημα της πόλης.

Γιατί το σίλφιο μετατράπηκε μαγικά σε βασικό συστατικό κάθε φαρέτρας γιατρού ή μύστη σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου για τα επόμενα 700 περίπου χρόνια. Το ήξεραν φυσικά και οι Αιγύπτιοι, καθώς είναι οι δικές τους αναφορές από τον 7ο π.Χ. αιώνα που λογίζονται οι παλιότερες. Και αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός το χρησιμοποιούσε ως ιατρικό βοήθημα για αντισύλληψη και άμβλωση, αλλά και ως πανάκεια σχεδόν για τα πάντα, από πονόλαιμο και βήχα μέχρι και θεραπεία για τη λέπρα.

Ήταν όμως και το άλλο: τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Μινωίτες είχαν συγκεκριμένο ιδεόγραμμα (γλύφο) που αντιπροσώπευε το σίλφιο! Κάτι που αναδεικνύει τη σημαντικότητά του για τους πρώιμους αυτούς μεσογειακούς πολιτισμούς. Ας μην ξεχνάμε πως το σίλφιο έβρισκε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα και χρησιμοποιούνταν κάθε τμήμα του, από το κοτσάνι και τις ρίζες μέχρι και τον πολύτιμο χυμό του.

Έχει υποστηριχτεί μάλιστα ιστορικά πως η κλασική αρχαιότητα περιστράφηκε εν πολλοίς γύρω από το σίλφιο, ένα βότανο-πανάκεια. Οι Έλληνες, ας πούμε, το λάτρευαν και ως εύγευστο καρύκευμα για το φαγητό τους. Το αγαπούσαν με πάθος και το έβαζαν στα πάντα, σαν τον σημερινό μαϊντανό ένα πράμα.

Όπως μας παραδίδουν οι πρόγονοί μας, στο φαγητό χάριζε μια έντονη και πικάντικη γεύση, αντίστοιχη πιθανότατα με το σκόρδο, χωρίς ωστόσο τη βαριά μυρωδιά του. Οι Έλληνες αποξήραιναν τον χυμό του για τη μαγειρική του χρήση, ενώ οι πάντα υπερβολικοί Ρωμαίοι το έτρωγαν ολόκληρο. Ακόμα και τις ρίζες του γεύονταν, τις οποίες διατηρούσαν στο ξίδι.

Το φυτό ήταν τόσο παινεμένο ως μπαχαρικό που έφτασαν -τόσο στην κλασική όσο και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα- να πληρώνουν όσο τίποτα τα ζώα που είχαν βοσκήσει στο σίλφιο, γιατί πίστευαν πως έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας τους!

Ακόμα και συνταγές έχουν φτάσει ως τις μέρες μας με το νόστιμο καρύκευμα: Ο δραματικός ποιητής Άλεξις μας λέει πως για να φτιάξουμε ωραία σαφρίδια «τους βγάζεις τα βράγχια, τα ξεπλένεις, τα καθαρίζεις, τα ανοίγεις στα δύο, τα στρώνεις, τα αλευρώνεις, τα αλείφεις με σίλφιο και τα καλύπτεις με τυρί, αλάτι και ρίγανη».

Ο πλατωνικός φιλόσοφος Ξενοκράτης μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για νοστιμότατες φούσκες (τα οστρακοειδή): «Τις κόβουμε, ξεπλένουμε και περιχύνουμε με κυρηναϊκό σίλφιο, απήγανο, άλμη και ξίδι ή φρέσκια μέντα σε ξίδι και γλυκό κρασί».

Αλλά και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφισταί» του αναφέρει πως έτρωγαν παστό ψάρι, μαριναρισμένο με κρασί, λάδι και σίλφιο. Ως τη ρωμαϊκή εποχή, το βότανο είχε γίνει τόσο λατρεμένο που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις συνταγές της μαγειρικής «Βίβλου» των Ρωμαίων, τον τσελεμεντέ του Καίλιου Απίκιου («Περί μαγειρικής»)!

Τι μαγικό είχε η κυρηναϊκή χερσόνησος και φύτρωνε αποκλειστικά εκεί το σίλφιο, κανείς δεν ξέρει. Σε μια στενή λωρίδα της ακτής, 200×50 χιλιόμετρα περίπου, όπως μας παραδίδεται, έβγαινε το θαυματουργό φυτό και αρνούνταν πεισματικά να ευδοκιμήσει οπουδήποτε αλλού.

Κι αν το προσπάθησαν οι αρχαίοι! Εφτακόσια χρόνια το πάλευαν όλοι, Μινωίτες, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι και κάθε άλλος λαός της Μεσογείου, μάταια όμως. Μόνο η Κυρήνη είχε το προνόμιο να πλουτίζει από το σίλφιο, πάει και τέλειωσε.

Την ίδια ώρα, το θαυματουργό χορτάρι είχε και πολλές θεραπευτικές χρήσεις, αν και είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε με σύγχρονους ιατρικούς όρους την αποτελεσματικότητά τους. Από πονόλαιμο, πυρετό και δυσπεψία μέχρι αφροδίσια νοσήματα (κονδυλώματα) και ανεπιθύμητες κυήσεις λεγόταν πως θεράπευε, ποιος να πει όμως με αποφασιστικότητα;

Ο Ιπποκράτης ενδεχομένως, που παρότρυνε τους ασθενείς του: «Όταν εξέχει το έντερο και δεν επιστρέφει στη θέση του, ξύστε σε μικρά κομμάτια το καλύτερο και πιο συμπαγές σίλφιον και εφαρμόστε το ως κατάπλασμα».

Αλλά και ο Θεόφραστος ο Ερέσιος και ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος το παρομοίαζαν με την «Ηράκλεια Πανάκεια», λέγοντάς μας πως το σκιανθές φυτό ήταν κατάλληλο για όλες τις ασθένειες.

Ήταν πάντως αναμφίβολα η αντισυλληπτική του δράση που έκανε τους Έλληνες να το προτιμούν και τους Ρωμαίους να το λατρεύουν! Ακόμα και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το καταμαρτυρεί, όταν υπαινίσσεται πως το σίλφιο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για «την απομάκρυνση των υγρών που εκκρίνονται στην εμμηνόρροια». Ιδιότητες που συναντάμε εξάλλου ακόμα και σήμερα στα συγγενικά του είδη, όπως ο μαϊντανός.

Το βότανο εμφανίζεται και στην «Περιγραφή της Ελλάδος» του Παυσανία, σε μια ιστορία των Διόσκουρων που παραθέτει κατά τη διαμονή τους στο σπίτι του Σπαρτιάτη Φορμίωνος: «Γιατί, έτσι συνέβη, ότι η παρθένος κόρη του που ζούσε σε αυτό. Από την επόμενη μέρα, αυτή η παρθένα με όλη την κοριτσίστικη αμφίεσή της, είχε εξαφανιστεί και στην αίθουσα βρέθηκαν εικόνες των Διοσκούρων, ένα τραπέζι και σίλφιον πάνω σε αυτό».

Το σίλφιο με τη λατινική του ονομασία (laserpicium) παίζει και σε ποίημα του Κάτουλλου προς την ερωμένη του Λεσβία, διαδραματίζοντας έτσι σαφή ρόλο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να ήταν φαρμακολογικά δραστικό στην πρόληψη ή ακόμα και τη διακοπή της κύησης. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε πάντως ως αντισυλληπτικό και μέσο για την άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, ο ανθός του χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή αρωμάτων, καθώς οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του.

Τι απέγινε

Φυτό-χρυσός για την Κυρήνη, φυτό-πανάκεια για τον αρχαίο κόσμο και ένα φυτικό βιάγκρα για όλους τους άλλους, το σίλφιο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς κανείς δεν σκέφτηκε το μέλλον του. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που το ξετίναξαν ουσιαστικά, γενικεύοντας τη χρήση του και την υπερκαλλιέργειά του.

Ακόμα και τα καλύτερα ζώα τους έστελναν να τραφούν με κυρηναϊκό σίλφιο, για να αποκτήσουν νόστιμο κρέας και τιμή στα ουράνια. Ήταν οι μαγειρικές και προπάντων οι αντισυλληπτικές του ιδιότητες που προσυπέγραψαν το ηχηρό του τέλος. Κάποια στιγμή περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. δεν φύτρωνε απλώς άλλο!

Η υπερκαλλιέργεια και οι οπλές των ζώων κατέστρεψαν το εύθραυστο οικοσύστημα των κυρηναϊκών ακτών, στέλνοντας το σίλφιο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, που μας παραδίδει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος («Φυσική Ιστορία»), ήταν ο αυτοκράτορας Νέρων αυτός που γεύτηκε το τελευταίο ποτέ κλαράκι του: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καθόλου σίλφιο … λένε πως το τελευταίο βλαστάρι που βρέθηκε, απ’ όσο θυμούνται οι άνθρωποι, στάλθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα». Και του στάλθηκε ως κάτι το αξιοπερίεργο, όπως μας λέει ο Πλίνιος.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, το ήδη σπάνιο σίλφιο εξαφανίστηκε. Τώρα όλοι αναπολούσαν τις εποχές που ο Ιούλιος Καίσαρας είχε φροντίσει δαιμόνια να πάρει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες του φυτού, τις οποίες παραχώρησε κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία του ρωμαϊκού κράτους. Καθώς μέχρι τότε άξιζε πραγματικό ασήμι.

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν άλλωστε χωρίς περιστροφές πως «ο χυμός του σίλφιου αξίζει το βάρος του σε δηνάρια»!

Ακόμα και μετά την εξαφάνισή του βέβαια συνέχισε να αναφέρεται στους καταλόγους των αρωματικών φυτών, περνώντας από τον έναν στον άλλο μέχρι και τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Ο Θεόφραστος επιβεβαιώνει («Περί φυτών ιστορία») πως το σίλφιο δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και ήταν η φήμη για τις αντισυλληπτικές ιδιότητες που ανέπτυξε τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. που έφεραν το οριστικό του τέλος. Ο Στράβωνας πάλι μας λέει πως ήταν οι λαοί της ερήμου αυτοί που κατέστρεψαν τις ρίζες του.

Ακόμα και σήμερα οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, έχουν κυκλοφορήσει πάντως αρκετές εικασίες για την οικογένεια των φυτών στην οποία πιθανώς ανήκε. Γεγονός είναι πως ο αρχαίος κόσμος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς σίλφιο, γι’ αυτό και οι άντρες του Αλέξανδρου βρήκαν στην Περσία ένα παρόμοιο φυτό, το οποίο στερούνταν ωστόσο τη γεύση ή τις θαυματουργές ιδιότητες του αυθεντικού.

Ήταν η ασαφοετίδα (ή ασαφέτιδα), που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στην Ινδία. Οι Ρωμαίοι την υποδέχτηκαν αρχικά με ενθουσιασμό, γρήγορα κατάλαβαν όμως πως σίλφιο δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο. Το καταμαρτυρεί και ο Διοσκουρίδης («Περί ύλης ιατρικής»): «Το κυρηναϊκό [το σίλφιο] έχει ένα πολύ υγιεινό άρωμα, που ελάχιστα το προσέχει κανείς στην αναπνοή. Αντίθετα, το μηδικό [ασαφοετίδα] είναι λιγότερο δυνατό και έχει χειρότερη μυρωδιά»…

Το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης

Έχουμε ακούσει πως το σύμβολο της καρδιάς, που δεν μοιάζει φυσικά σε τίποτα με την πραγματική καρδιά, έλκει πίσω του πολλούς θρύλους για την ύπαρξή του. Άλλοι λένε πως πρόκειται για μεσαιωνική αναπαράσταση διαφόρων φυτών (φύλλα συκής, κισσός ή ακόμα και νούφαρα) και άλλοι πάλι υποθέτουν πως το σχήμα της αγάπης έχει να κάνει πολύ με τη γυναικεία ανατομία (εφηβαίο).

Κι όμως, η πρώτη ποτέ παρόμοια αναπαράσταση μας έρχεται από το ασημένιο νόμισμα της Κυρήνης του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., εκεί δηλαδή όπου ο σπόρος/καρπός του σίλφιου παρομοιάζει με το οικουμενικό σύμβολο της αγάπης και του έρωτα! Κι έτσι αρκετοί ιστορικοί τοποθετούν τη γέννησή του πολύ πριν από τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα κάπου, κάπως, κάποτε στην Κυρηναϊκή.

Κι ενώ η σύνδεση σίλφιου και σεξ είναι κάτι παραπάνω από προφανής και ιστορικά καταγεγραμμένη, όπως υπαινίσσονται εξάλλου και ο Παυσανίας και ο Κάτουλλος, μια τέτοια υπόθεση θα παραμείνει αναγκαστικά στη σφαίρα της ιστορικής φαντασίας. Σε άλλο κυρηναϊκό νόμισμα βλέπουμε μια γυναίκα να κρατά στο χέρι της γερμένο ένα κλαδί του φυτού, έτσι ώστε το άνθος του να δείχνει τα γεννητικά της όργανα.

Αν το σίλφιο παραμένει ακόμα μαζί μας με τη μορφή του ρομάντζου και της αγάπης, αυτό μόνο οι ερωτευμένοι το ξέρουν.


Διαβάστε επίσης:

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για...

Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στους φιλέλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην...

Αρχαιότερη από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: Η Γιγαντιαία Κατασκευή 25.000 ετών στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία, ο λόφος Gunung Padang ενδέχεται να φιλοξενεί...

Πώς η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21;

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 2 λεπτά

Ζήνα Κουτσελίνη: Οι εικόνες της από την Κύπρο, ποζάροντας δίπλα σε τεράστιο ελέφαντα

Η Ζήνα Κουτσελίνη επισκέφθηκε την Κύπρο για γύρισμα της εκπομπής της "Αλήθειες με τη Ζήνα" και μοιράστηκε εντυπωσιακές φωτογραφίες στο…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 6 λεπτά

Το αρχαίο συμπόσιο στην Πιερία το 5.000 π.Χ. – Ένας λάκκος φανερώνει τα μυστικά της διατροφής των προγόνων μας

Στη δεκαετία του '90, ανασκαφές στον νεολιθικό οικισμό του Μακρυγιάλου στην Πιερία αποκαλύπτουν έναν μυστηριώδη λάκκο γεμάτο ευρήματα, όπως όστρακα,…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 9 λεπτά

Το Nissan που ξεπερνά Tesla, VW και Toyota

Η Nissan, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην αγορά αυτοκινήτων, με το νέο ηλεκτρικό μοντέλο N7 να ξεπερνά εδραιωμένες…

SPORTS πριν 10 λεπτά

Ανταποκριτής Νάγκετς για Βαλαντσιούνας: «Είμαι σίγουρος ότι θα αγωνιστεί στο Ντένβερ φέτος»

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να φέρει τον Γιόνας Βαλαντσιούνας στην Ελλάδα, αλλά οι Νάγκετς αποτελούν ισχυρό εμπόδιο, καθώς τον θεωρούν ιδανικό…

SPORTS πριν 19 λεπτά

Με Ελλάδα – Ρουμανία για το Eurobasket U20 οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Η αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρουμανία στο Ηράκλειο της Κρήτης για τη φάση των ομίλων του Eurobasket U20 ξεχωρίζει…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 21 λεπτά

Τουρκία: Ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στο Αιγαίο – Το σκηνικό προκλήσεων που έχει στήσει η Άγκυρα

Η νέα προκλητική NAVTEX για το ελληνικό ερευνητικό πλοίο του ΕΛΚΕΘΕ και η αγορά δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων που θα…

LIFE πριν 22 λεπτά

Βίκυ Καγιά: Μαγεία στις φωτογραφίες από τις διακοπές της στην Ίμπιζα

Η Βίκυ Καγιά γιόρτασε τα γενέθλιά της στην Ίμπιζα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, απολαμβάνοντας στιγμές ηρεμίας και ευτυχίας…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 24 λεπτά

Hellenic Train: Αναστέλλονται προσωρινά τα δρομολόγια προαστιακού Άνω Λιόσια – Κάντζα και επιστροφή

Η Hellenic Train ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των δρομολογίων του Προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κάντζα, κατόπιν εντολής του…

SPORTS πριν 30 λεπτά

Γιόνας Βαλαντσιούνας: Παρουσιάστηκε από τους Ντένβερ Νάγκετς – Ανατροπή σχεδίων στον Παναθηναϊκό

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας, που ήταν στόχος του Παναθηναϊκού και είχε βρεθεί στην Αθήνα, θα παραμείνει στο NBA, καθώς οι Ντένβερ…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 30 λεπτά

Ξεκινά το 1566 για το ΕΣΥ και η αξιολόγηση νοσοκομείων από ασθενείς με SMS

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιούνται δύο νέα ψηφιακά εργαλεία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην Ελλάδα. Ο τετραψήφιος αριθμός 1566…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 34 λεπτά

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ινδονησία – Χωρίς κίνδυνο τσουνάμι η περιοχή

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανοιχτά της Ινδονησίας, κοντά στα νησιά…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 46 λεπτά

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ελλάδα και μηνύματα προς Τουρκία

Η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, κατά την ακρόασή της στη Γερουσία, τόνισε τη σταθερή υποστήριξη των…

SPORTS πριν 46 λεπτά

Ελλάδα – Κίνα 26-5: Η Εθνική πόλο ανδρών «θριάμβευσε» στο δεύτερο ματς της 1ης αγωνιστικής του Παγκόσμιου πρωταθλήματος υγρού στίβου

Η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών της Ελλάδας κατέγραψε μια εντυπωσιακή νίκη με 26-5 απέναντι στην Κίνα στο δεύτερο παιχνίδι της…

LIFE πριν 52 λεπτά

Κοινωνία Ώρα Mega: Ντεμπούτο για Κορωνάκη & Στυλιανού – Οι πρώτες τους δηλώσεις

Η εκπομπή "Κοινωνία ώρα Mega" έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, με τους Νικήτα Κορωνάκη και Στέλλα Στυλιανού στο τιμόνι…

VIRAL πριν 53 λεπτά

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για παρηγοριά", νεαρών κοριτσιών από την Ασία που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός στρατός…

0:00 / 0:00

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός...

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για παρηγοριά", νεαρών κοριτσιών από την Ασία που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο...

Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στους φιλέλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στην προσπάθειά της για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καταγράφει...

Αρχαιότερη από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: Η Γιγαντιαία Κατασκευή 25.000 ετών στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία, ο λόφος Gunung Padang ενδέχεται να φιλοξενεί μια κατασκευή που χρονολογείται πάνω από 25.000 χρόνια, προγενέστερη των αιγυπτιακών πυραμίδων. Μια ομάδα ερευνητών, με...

Πώς η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21;

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, μέσω επιστολής του προέδρου Ιωάννη...

Πομάκοι: Οι κληρονόμοι των Ελλήνων «Αγριάνων»

Οι Πομάκοι, μουσουλμάνοι Έλληνες της Θράκης, αναγνωρίζονται ως απόγονοι των αρχαίων Αγριάνων, ενός Ελληνοθρακικού φύλου γνωστού για τη μαχητικότητά του. Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, με...

Η ιστορία του Γ. Κουλούρη: Εκτελέστηκε από τις αλβανικές Αρχές στο Ελμπασάν –...

Η υπόθεση του Γιώργου Κουλούρη, που εκτελέστηκε από την Αλβανική Αστυνομία το 1999, παραμένει ένα συγκλονιστικό και άλυτο ζήτημα, προκαλώντας ακόμα συγκίνηση και οργή....

Αναδρομή σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις (φωτό)

Το άρθρο προσφέρει μια νοσταλγική ματιά σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις μέσα από παλιές αφίσες, οι οποίες πιθανότατα θα ξυπνήσουν αναμνήσεις σε πολλούς αναγνώστες. Παρόλο...

Η αθηναϊκή γειτονιά που ονομάστηκε από… ένα εργοστάσιο στρωμάτων

Το Κουκάκι, μια δημοφιλής γειτονιά της Αθήνας, πήρε το όνομά του από τον εργοστασιάρχη Δημήτριο Κουκάκη, ο οποίος κατασκεύαζε μεταλλικά κρεβάτια στις αρχές του...

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια καταιγίδας, όταν ένας κεραυνός δημιούργησε μια λαμπερή μπλε σφαίρα που αιωρούνταν κοντά...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως στον σχηματισμό του αιγυπτιακού κράτους και στο πώς οι πρώιμες ελίτ χρησιμοποίησαν την τέχνη για...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του 5ου αιώνα σε μια ιστορική αρχαία πόλη.Ένα ψηφιδωτό που κοσμεί την είσοδο μιας εκκλησίας του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να αναζητήσουν περιπέτεια και σάλπαραν με μια μικρή βάρκα, χωρίς επαρκείς προμήθειες. Μετά από 8 ημέρες...

Κινεζικός στρατός: Τα ρομπότ-μαχητές ενδέχεται να προκαλέσουν «τυφλές δολοφονίες»

Το άρθρο αναφέρεται στις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στη στρατιωτική τεχνολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ηθική και νομική ρύθμιση. Η...

Απίστευτος λόγος που η Κίνα αξιοποιεί τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο παγκοσμίως! vid

Στην πόλη Τζινάν της Κίνας, οι αρχές εγκατέστησαν τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο στον κόσμο, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της σκόνης και...

Ξέρατε πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα; Δείτε ποιος ήταν ο τελευταίος εκτελεσμένος

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής.Η θανατική ποινή στη σύγχρονη Ελλάδα εκτελείτο δια τουφεκισμού ή στη λαιμητόμο...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν νερό στο κρασί τους;

Όπως είναι γνωστό, το κατ’ εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και...

“Η τοποθεσία της αρχαίας Αθήνας που μεταμόρφωσε την παγκόσμια ιστορία”

Η αρχαία αγορά της Αθήνας αποτέλεσε το κέντρο της δημόσιας ζωής και τη γενέτειρα της δημοκρατίας, επηρεάζοντας βαθιά την παγκόσμια ιστορία. Σε αυτήν τη ζωηρή...

Γιγάντιες προϊστορικές «πυραμίδες» στην Πολωνία αποκαλύπτουν αρχαία τεχνολογία

Στη δυτική Πολωνία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μεγαλιθικούς τάφους, γνωστούς ως «πολωνικές πυραμίδες», που χρονολογούνται πάνω από 5.500 χρόνια. Αυτές οι μνημειώδεις κατασκευές, που αποκαλύπτουν προηγμένες...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...

Άντζελα Δημητρίου: Ποζάρει με μαγιό στα 70 και λέει… «Μην ακούσω τίποτα»

Στα 70 της χρόνια και χωρίς ίχνος makeup, η...

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος...

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες μικρών...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζήνα Κουτσελίνη: Οι εικόνες της από την Κύπρο, ποζάροντας δίπλα σε τεράστιο ελέφαντα

Η Ζήνα Κουτσελίνη επισκέφθηκε την Κύπρο για γύρισμα της...

Το αρχαίο συμπόσιο στην Πιερία το 5.000 π.Χ. – Ένας λάκκος φανερώνει τα μυστικά της διατροφής των...

Στη δεκαετία του '90, ανασκαφές στον νεολιθικό οικισμό του...

Το Nissan που ξεπερνά Tesla, VW και Toyota

Η Nissan, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην...

Ανταποκριτής Νάγκετς για Βαλαντσιούνας: «Είμαι σίγουρος ότι θα αγωνιστεί στο Ντένβερ φέτος»

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να φέρει τον Γιόνας Βαλαντσιούνας στην...

Με Ελλάδα – Ρουμανία για το Eurobasket U20 οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Η αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρουμανία στο Ηράκλειο...

Τουρκία: Ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στο Αιγαίο – Το σκηνικό προκλήσεων που έχει στήσει η Άγκυρα

Η νέα προκλητική NAVTEX για το ελληνικό ερευνητικό πλοίο...

Βίκυ Καγιά: Μαγεία στις φωτογραφίες από τις διακοπές της στην Ίμπιζα

Η Βίκυ Καγιά γιόρτασε τα γενέθλιά της στην Ίμπιζα,...

Hellenic Train: Αναστέλλονται προσωρινά τα δρομολόγια προαστιακού Άνω Λιόσια – Κάντζα και επιστροφή

Η Hellenic Train ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των δρομολογίων...

Γιόνας Βαλαντσιούνας: Παρουσιάστηκε από τους Ντένβερ Νάγκετς – Ανατροπή σχεδίων στον Παναθηναϊκό

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας, που ήταν στόχος του Παναθηναϊκού και...

Ξεκινά το 1566 για το ΕΣΥ και η αξιολόγηση νοσοκομείων από ασθενείς με SMS

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιούνται δύο νέα ψηφιακά εργαλεία για...

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ινδονησία – Χωρίς κίνδυνο τσουνάμι η περιοχή

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ελλάδα και μηνύματα προς Τουρκία

Η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ,...

Κοινωνία Ώρα Mega: Ντεμπούτο για Κορωνάκη & Στυλιανού – Οι πρώτες τους δηλώσεις

Η εκπομπή "Κοινωνία ώρα Mega" έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα...

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για...

Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στους φιλέλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην...

Φωτεινή Πετρογιάννη: Το συγκινητικό βίντεο με τον νεογέννητο γιο της

Η Φωτεινή Πετρογιάννη, γνωστή παρουσιάστρια, μοιράστηκε πρόσφατα ένα συγκινητικό...

Κατερίνα Στικούδη: Ο «εκρηκτικός» χορός με αποκαλυπτικό μπικίνι σε κλαμπ

Η Κατερίνα Στικούδη, γνωστή για την εντυπωσιακή της παρουσία,...

Μουρτζούκου: Η υπαστυνόμος που έπεισε την 25χρονη να ομολογήσει – Η τακτική που την έκανε να «λυγίσει»

Η Ειρήνη Μουρτζούκου οδηγήθηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών...

Σαρδηνία: Τι συνέβη στο δυστύχημα με την 24χρονη Γκάια Κόστα – Γιατί δεν κρατήθηκε η σύζυγος του...

Η τραγική απώλεια της 24χρονης Γκάια Κόστα σε τροχαίο...

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Επίδομα 750 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Σήμερα ξεκινά η πλατφόρμα του gov.gr για αιτήσεις – Ποιοι το...

Η πλατφόρμα gov.gr ανοίγει σήμερα για αιτήσεις στο νέο...

Ιωάννα Σιαμπάνη: Η εικόνα με φουσκωμένη κοιλιά και η αποκάλυψή της

Η Ιωάννα Σιαμπάνη δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία με...

Ο αδερφός του Σαουδάραβα βασιλιά απολαμβάνει διακοπές με πολυτελές γιοτ στο Βόρειο Αιγαίο

Ο αδερφός του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, Μουκρίν...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Λασκαράκη: «Μια εβδομάδα μακριά» – Το συναρπαστικό ταξίδι της 12χρονης κόρης της

Η Βάσω Λασκαράκη μοιράστηκε στο Instagram τη συγκίνηση της...

Αρχαιότερη από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: Η Γιγαντιαία Κατασκευή 25.000 ετών στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία, ο λόφος Gunung Padang ενδέχεται να φιλοξενεί...

Το Bitcoin αγγίζει τα 120.000 δολάρια

Το Bitcoin εκτοξεύθηκε στα 120.000 δολάρια μετά τις ανακοινώσεις...

Αθλητικά γεγονότα 14/7/2025

Στο επίκεντρο των αθλητικών μεταδόσεων της 14ης Ιουλίου 2025...

Πώς η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21;

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την...

Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Έναρξη σήμερα με εντατικούς ελέγχους για ψευδείς μειώσεις τιμών

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα σήμερα, με τους καταστηματάρχες...

Πομάκοι: Οι κληρονόμοι των Ελλήνων «Αγριάνων»

Οι Πομάκοι, μουσουλμάνοι Έλληνες της Θράκης, αναγνωρίζονται ως απόγονοι...

Η Ειρήνη Μουρτζούκου μεταφέρεται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού – Αναμένεται σύντομα το πόρισμα για τον θάνατο του...

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου κρίθηκε προφυλακιστέα και μεταφέρεται σήμερα...

Αναδρομή σε κλασικές ελληνικές διαφημίσεις (φωτό)

Το άρθρο προσφέρει μια νοσταλγική ματιά σε κλασικές ελληνικές...

Η αθηναϊκή γειτονιά που ονομάστηκε από… ένα εργοστάσιο στρωμάτων

Το Κουκάκι, μια δημοφιλής γειτονιά της Αθήνας, πήρε το...

Axios: Ο Τραμπ θα αποκαλύψει νέο πλάνο για την ενίσχυση της Ουκρανίας με «επιθετικά» όπλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να ανακοινώσει...

Καιρός: Η χώρα «ψήνεται» με νέο κύμα καύσωνα όλη την εβδομάδα – Εκρηκτικό μείγμα με αυξημένο κίνδυνο...

Η χώρα αντιμετωπίζει νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που...