Σίλφιο: Το βότανο των αρχαίων Ελλήνων που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι

Το σίλφιο, το θαυματουργό βότανο της αρχαιότητας, που φύτρωνε μόνο στην Κυρήνη, έγινε περιζήτητο για τις αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες προτού εξαφανιστεί οριστικά
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Σύμφωνα με όσα «ακούγονται», λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας αυτός που το χάρισε στους Έλληνες θέλοντας να τους κάνει ένα δώρο που δεν θα ξεχνούσε κανείς.

Και ξαφνικά μια κοινωνία λυσσούσε πια για σίλφιο! Ήταν βλέπετε αφροδισιακό και αντισυλληπτικό τρομερό, αλλά και λαχταριστό καρύκευμα για το φαγητό.

Τα είχε όλα και κανείς δεν το έκρυβε. Μας το λέει εξάλλου ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Σωρανός ο Εφέσιος, αλλά και πλήθος άλλων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Βλέπετε το σίλφιο (ή σύλφιο) ήταν το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας, ένα φυτικό πασπαρτού για τα πάντα. Ήταν όμως, σαν από τραγική ειρωνεία, και όσο σπάνιο χρειαζόταν για να φτάσει να αξίζει το βάρος του σε ασήμι.

Φυόταν αποκλειστικά σε μια στενή λωρίδα γης στην Κυρήνη, εκεί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής (σημερινή Λιβύη), και δεν ευδοκιμούσε πουθενά αλλού, φέρνοντας στον νου τη σημερινή μαστίχα της Χίου.

Όσοι το εμπορεύονταν πλούτιζαν, καθώς το λαχταρούσε όλος ο αρχαίος κόσμος. Το απαθανάτιζαν σε νομίσματα και αγγεία και το πήραν μετά οι Ρωμαίοι στέλνοντάς το στα ουράνια. Μόνο που κανείς τους δεν κατάλαβε πως η υπερεντατική του καλλιέργεια και η μαζική συγκομιδή του προσυπέγραφαν το τέλος του.

Σύντομα θα ζούσαν όλοι χωρίς σίλφιο και θα έπρεπε να βρουν πια υποκατάστατά του, αφήνοντάς το στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας να πονοκεφαλιάζει ακόμα και σήμερα τους βοτανολόγους.

Γιατί ναι μεν υπήρξε, τι ήταν όμως ακριβώς;

Ένα μαγικό βοτάνι για τα πάντα

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν δυσανάλογα πολύ την αντισύλληψη και ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έκαναν ένα βοτάνι να εξαφανιστεί, ένα βοτάνι που αν τους πιστέψουμε ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης όλου του αρχαίου κόσμου! Αν και δεν ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που τα ξεκίνησαν όλα.

Το βότανο λεγόταν σίλφιο και ήταν ένα φυτό που συγγένευε πιθανότατα με τον γιγαντιαίο μάραθο ή το σέλινο. Οι σοφιστικέ Έλληνες το καλλιεργούσαν αποκλειστικά για τη ρητίνη του, αν και οι πιο χοντροκομμένοι σε αυτά Ρωμαίοι το εκμεταλλεύονταν όλο, ακόμα και για τις ρίζες του είχαν κάποια χρήση.

Σίλφιο το έλεγαν οι πρόγονοί μας και silphium οι Ρωμαίοι, αν και αυτοί του επεφύλαξαν πολλές ακόμα ονομασίες (laserpicium, lasarpicium κ.ά.). Και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, από αρωματικό καρύκευμα για τη νοστιμάδα της μαγειρικής και τοπική αναλγητική αλοιφή μέχρι φάρμακο για πάμπολλες νόσους. Σχεδόν όλες! Αν και περιβόητο σε όλο τον γνωστό κόσμο δεν θα γινόταν παρά για τις διεγερτικές και αντισυλληπτικές του ιδιότητες.

Ήταν οι Θηραίοι αυτοί που το ανακάλυψαν ήδη από το 630 π.Χ., όταν ίδρυσαν την ελληνική τους αποικία στη Βόρεια Αφρική, την περίφημη Κυρήνη. Οι Έλληνες ονόμασαν την αποικία τους από την πηγή Κύρη, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, και εκείνος τους έκανε δώρο το σίλφιο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βάττος Α’ αποβιβάστηκε στην Κυρηναϊκή και οδηγήθηκε από τους γηγενείς σε μια περιοχή που είχε «τρύπα στον ουρανό», πιθανότατα γιατί έβρεχε πολύ. Εκεί υπήρχε ένα ιερό του Απόλλωνα και ο Θηραίος αποφάσισε να ιδρύσει την πόλη του τιμώντας τα ιερά εδάφη.

Όπως κι αν έχει, ο Απόλλωνας του χάρισε το σίλφιο, ένα πολύτιμο βοτάνι που συνέβαλε τα μέγιστα στη μετατροπή της πόλης σε επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού στα άγνωστα εδάφη, καθώς η εμπορική του εκμετάλλευση κόμιζε στην Κυρήνη πλούτη θαυμαστά. Το σίλφιο έγινε τόσο σημαντικό για την κυρηναϊκή οικονομία που εμφανίζονταν από ένα σημείο και μετά σε κάθε σχεδόν νόμισμα της πόλης!

Σε λακωνική κύλικα (η πρώτη φωτογραφία) του 565-560 π.Χ. (Κύλιξ του Αρκεσίλα) απεικονίζεται εξάλλου ο βασιλιάς της Κυρήνης, Αρκεσίλαος Β΄, να επιβλέπει τη συγκομιδή του φυτού, τέτοια σημασία είχε για την οικονομική επιβίωση της ελληνικής αποικίας. Ήταν το απόλυτο έμβλημα της πόλης.

Γιατί το σίλφιο μετατράπηκε μαγικά σε βασικό συστατικό κάθε φαρέτρας γιατρού ή μύστη σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου για τα επόμενα 700 περίπου χρόνια. Το ήξεραν φυσικά και οι Αιγύπτιοι, καθώς είναι οι δικές τους αναφορές από τον 7ο π.Χ. αιώνα που λογίζονται οι παλιότερες. Και αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός το χρησιμοποιούσε ως ιατρικό βοήθημα για αντισύλληψη και άμβλωση, αλλά και ως πανάκεια σχεδόν για τα πάντα, από πονόλαιμο και βήχα μέχρι και θεραπεία για τη λέπρα.

Ήταν όμως και το άλλο: τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Μινωίτες είχαν συγκεκριμένο ιδεόγραμμα (γλύφο) που αντιπροσώπευε το σίλφιο! Κάτι που αναδεικνύει τη σημαντικότητά του για τους πρώιμους αυτούς μεσογειακούς πολιτισμούς. Ας μην ξεχνάμε πως το σίλφιο έβρισκε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα και χρησιμοποιούνταν κάθε τμήμα του, από το κοτσάνι και τις ρίζες μέχρι και τον πολύτιμο χυμό του.

Έχει υποστηριχτεί μάλιστα ιστορικά πως η κλασική αρχαιότητα περιστράφηκε εν πολλοίς γύρω από το σίλφιο, ένα βότανο-πανάκεια. Οι Έλληνες, ας πούμε, το λάτρευαν και ως εύγευστο καρύκευμα για το φαγητό τους. Το αγαπούσαν με πάθος και το έβαζαν στα πάντα, σαν τον σημερινό μαϊντανό ένα πράμα.

Όπως μας παραδίδουν οι πρόγονοί μας, στο φαγητό χάριζε μια έντονη και πικάντικη γεύση, αντίστοιχη πιθανότατα με το σκόρδο, χωρίς ωστόσο τη βαριά μυρωδιά του. Οι Έλληνες αποξήραιναν τον χυμό του για τη μαγειρική του χρήση, ενώ οι πάντα υπερβολικοί Ρωμαίοι το έτρωγαν ολόκληρο. Ακόμα και τις ρίζες του γεύονταν, τις οποίες διατηρούσαν στο ξίδι.

Το φυτό ήταν τόσο παινεμένο ως μπαχαρικό που έφτασαν -τόσο στην κλασική όσο και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα- να πληρώνουν όσο τίποτα τα ζώα που είχαν βοσκήσει στο σίλφιο, γιατί πίστευαν πως έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας τους!

Ακόμα και συνταγές έχουν φτάσει ως τις μέρες μας με το νόστιμο καρύκευμα: Ο δραματικός ποιητής Άλεξις μας λέει πως για να φτιάξουμε ωραία σαφρίδια «τους βγάζεις τα βράγχια, τα ξεπλένεις, τα καθαρίζεις, τα ανοίγεις στα δύο, τα στρώνεις, τα αλευρώνεις, τα αλείφεις με σίλφιο και τα καλύπτεις με τυρί, αλάτι και ρίγανη».

Ο πλατωνικός φιλόσοφος Ξενοκράτης μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για νοστιμότατες φούσκες (τα οστρακοειδή): «Τις κόβουμε, ξεπλένουμε και περιχύνουμε με κυρηναϊκό σίλφιο, απήγανο, άλμη και ξίδι ή φρέσκια μέντα σε ξίδι και γλυκό κρασί».

Αλλά και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφισταί» του αναφέρει πως έτρωγαν παστό ψάρι, μαριναρισμένο με κρασί, λάδι και σίλφιο. Ως τη ρωμαϊκή εποχή, το βότανο είχε γίνει τόσο λατρεμένο που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις συνταγές της μαγειρικής «Βίβλου» των Ρωμαίων, τον τσελεμεντέ του Καίλιου Απίκιου («Περί μαγειρικής»)!

Τι μαγικό είχε η κυρηναϊκή χερσόνησος και φύτρωνε αποκλειστικά εκεί το σίλφιο, κανείς δεν ξέρει. Σε μια στενή λωρίδα της ακτής, 200×50 χιλιόμετρα περίπου, όπως μας παραδίδεται, έβγαινε το θαυματουργό φυτό και αρνούνταν πεισματικά να ευδοκιμήσει οπουδήποτε αλλού.

Κι αν το προσπάθησαν οι αρχαίοι! Εφτακόσια χρόνια το πάλευαν όλοι, Μινωίτες, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι και κάθε άλλος λαός της Μεσογείου, μάταια όμως. Μόνο η Κυρήνη είχε το προνόμιο να πλουτίζει από το σίλφιο, πάει και τέλειωσε.

Την ίδια ώρα, το θαυματουργό χορτάρι είχε και πολλές θεραπευτικές χρήσεις, αν και είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε με σύγχρονους ιατρικούς όρους την αποτελεσματικότητά τους. Από πονόλαιμο, πυρετό και δυσπεψία μέχρι αφροδίσια νοσήματα (κονδυλώματα) και ανεπιθύμητες κυήσεις λεγόταν πως θεράπευε, ποιος να πει όμως με αποφασιστικότητα;

Ο Ιπποκράτης ενδεχομένως, που παρότρυνε τους ασθενείς του: «Όταν εξέχει το έντερο και δεν επιστρέφει στη θέση του, ξύστε σε μικρά κομμάτια το καλύτερο και πιο συμπαγές σίλφιον και εφαρμόστε το ως κατάπλασμα».

Αλλά και ο Θεόφραστος ο Ερέσιος και ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος το παρομοίαζαν με την «Ηράκλεια Πανάκεια», λέγοντάς μας πως το σκιανθές φυτό ήταν κατάλληλο για όλες τις ασθένειες.

Ήταν πάντως αναμφίβολα η αντισυλληπτική του δράση που έκανε τους Έλληνες να το προτιμούν και τους Ρωμαίους να το λατρεύουν! Ακόμα και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το καταμαρτυρεί, όταν υπαινίσσεται πως το σίλφιο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για «την απομάκρυνση των υγρών που εκκρίνονται στην εμμηνόρροια». Ιδιότητες που συναντάμε εξάλλου ακόμα και σήμερα στα συγγενικά του είδη, όπως ο μαϊντανός.

Το βότανο εμφανίζεται και στην «Περιγραφή της Ελλάδος» του Παυσανία, σε μια ιστορία των Διόσκουρων που παραθέτει κατά τη διαμονή τους στο σπίτι του Σπαρτιάτη Φορμίωνος: «Γιατί, έτσι συνέβη, ότι η παρθένος κόρη του που ζούσε σε αυτό. Από την επόμενη μέρα, αυτή η παρθένα με όλη την κοριτσίστικη αμφίεσή της, είχε εξαφανιστεί και στην αίθουσα βρέθηκαν εικόνες των Διοσκούρων, ένα τραπέζι και σίλφιον πάνω σε αυτό».

Το σίλφιο με τη λατινική του ονομασία (laserpicium) παίζει και σε ποίημα του Κάτουλλου προς την ερωμένη του Λεσβία, διαδραματίζοντας έτσι σαφή ρόλο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να ήταν φαρμακολογικά δραστικό στην πρόληψη ή ακόμα και τη διακοπή της κύησης. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε πάντως ως αντισυλληπτικό και μέσο για την άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, ο ανθός του χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή αρωμάτων, καθώς οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του.

Τι απέγινε

Φυτό-χρυσός για την Κυρήνη, φυτό-πανάκεια για τον αρχαίο κόσμο και ένα φυτικό βιάγκρα για όλους τους άλλους, το σίλφιο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς κανείς δεν σκέφτηκε το μέλλον του. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που το ξετίναξαν ουσιαστικά, γενικεύοντας τη χρήση του και την υπερκαλλιέργειά του.

Ακόμα και τα καλύτερα ζώα τους έστελναν να τραφούν με κυρηναϊκό σίλφιο, για να αποκτήσουν νόστιμο κρέας και τιμή στα ουράνια. Ήταν οι μαγειρικές και προπάντων οι αντισυλληπτικές του ιδιότητες που προσυπέγραψαν το ηχηρό του τέλος. Κάποια στιγμή περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. δεν φύτρωνε απλώς άλλο!

Η υπερκαλλιέργεια και οι οπλές των ζώων κατέστρεψαν το εύθραυστο οικοσύστημα των κυρηναϊκών ακτών, στέλνοντας το σίλφιο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, που μας παραδίδει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος («Φυσική Ιστορία»), ήταν ο αυτοκράτορας Νέρων αυτός που γεύτηκε το τελευταίο ποτέ κλαράκι του: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καθόλου σίλφιο … λένε πως το τελευταίο βλαστάρι που βρέθηκε, απ’ όσο θυμούνται οι άνθρωποι, στάλθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα». Και του στάλθηκε ως κάτι το αξιοπερίεργο, όπως μας λέει ο Πλίνιος.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, το ήδη σπάνιο σίλφιο εξαφανίστηκε. Τώρα όλοι αναπολούσαν τις εποχές που ο Ιούλιος Καίσαρας είχε φροντίσει δαιμόνια να πάρει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες του φυτού, τις οποίες παραχώρησε κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία του ρωμαϊκού κράτους. Καθώς μέχρι τότε άξιζε πραγματικό ασήμι.

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν άλλωστε χωρίς περιστροφές πως «ο χυμός του σίλφιου αξίζει το βάρος του σε δηνάρια»!

Ακόμα και μετά την εξαφάνισή του βέβαια συνέχισε να αναφέρεται στους καταλόγους των αρωματικών φυτών, περνώντας από τον έναν στον άλλο μέχρι και τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Ο Θεόφραστος επιβεβαιώνει («Περί φυτών ιστορία») πως το σίλφιο δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και ήταν η φήμη για τις αντισυλληπτικές ιδιότητες που ανέπτυξε τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. που έφεραν το οριστικό του τέλος. Ο Στράβωνας πάλι μας λέει πως ήταν οι λαοί της ερήμου αυτοί που κατέστρεψαν τις ρίζες του.

Ακόμα και σήμερα οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, έχουν κυκλοφορήσει πάντως αρκετές εικασίες για την οικογένεια των φυτών στην οποία πιθανώς ανήκε. Γεγονός είναι πως ο αρχαίος κόσμος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς σίλφιο, γι’ αυτό και οι άντρες του Αλέξανδρου βρήκαν στην Περσία ένα παρόμοιο φυτό, το οποίο στερούνταν ωστόσο τη γεύση ή τις θαυματουργές ιδιότητες του αυθεντικού.

Ήταν η ασαφοετίδα (ή ασαφέτιδα), που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στην Ινδία. Οι Ρωμαίοι την υποδέχτηκαν αρχικά με ενθουσιασμό, γρήγορα κατάλαβαν όμως πως σίλφιο δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο. Το καταμαρτυρεί και ο Διοσκουρίδης («Περί ύλης ιατρικής»): «Το κυρηναϊκό [το σίλφιο] έχει ένα πολύ υγιεινό άρωμα, που ελάχιστα το προσέχει κανείς στην αναπνοή. Αντίθετα, το μηδικό [ασαφοετίδα] είναι λιγότερο δυνατό και έχει χειρότερη μυρωδιά»…

Το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης

Έχουμε ακούσει πως το σύμβολο της καρδιάς, που δεν μοιάζει φυσικά σε τίποτα με την πραγματική καρδιά, έλκει πίσω του πολλούς θρύλους για την ύπαρξή του. Άλλοι λένε πως πρόκειται για μεσαιωνική αναπαράσταση διαφόρων φυτών (φύλλα συκής, κισσός ή ακόμα και νούφαρα) και άλλοι πάλι υποθέτουν πως το σχήμα της αγάπης έχει να κάνει πολύ με τη γυναικεία ανατομία (εφηβαίο).

Κι όμως, η πρώτη ποτέ παρόμοια αναπαράσταση μας έρχεται από το ασημένιο νόμισμα της Κυρήνης του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., εκεί δηλαδή όπου ο σπόρος/καρπός του σίλφιου παρομοιάζει με το οικουμενικό σύμβολο της αγάπης και του έρωτα! Κι έτσι αρκετοί ιστορικοί τοποθετούν τη γέννησή του πολύ πριν από τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα κάπου, κάπως, κάποτε στην Κυρηναϊκή.

Κι ενώ η σύνδεση σίλφιου και σεξ είναι κάτι παραπάνω από προφανής και ιστορικά καταγεγραμμένη, όπως υπαινίσσονται εξάλλου και ο Παυσανίας και ο Κάτουλλος, μια τέτοια υπόθεση θα παραμείνει αναγκαστικά στη σφαίρα της ιστορικής φαντασίας. Σε άλλο κυρηναϊκό νόμισμα βλέπουμε μια γυναίκα να κρατά στο χέρι της γερμένο ένα κλαδί του φυτού, έτσι ώστε το άνθος του να δείχνει τα γεννητικά της όργανα.

Αν το σίλφιο παραμένει ακόμα μαζί μας με τη μορφή του ρομάντζου και της αγάπης, αυτό μόνο οι ερωτευμένοι το ξέρουν.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σίλφιο: Το βότανο των αρχαίων Ελλήνων που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτινάσσεται ο Γενικός Δείκτης – Διχασμένες οι αγορές στην Ευρώπη

COSMOTE TELEKOM: Καινοτόμος ταυτότητα, απεριόριστες προοπτικές

Grand Hotel: Οι συγκλονιστικές καταθέσεις που σφραγίζουν το τέλος του Ρήγα!

Η high tech ανάρτηση της Ferrari Purosangue

Νίκος Κοκλώνης: Θρίαμβος για την αδερφή του Γιάννη Λάτσιου – Αποζημίωση μαμούθ 100.000 ευρώ

Ερασμία Μάνου: Η εκρηκτική επίθεση για τον Light – «Τον θεωρώ και ανθρώπινο σκουπίδι»

Μητσοτάκης για βία ανηλίκων: Επιβάλλεται ριζική και στοχευμένη αντιμετώπιση – Η αναφορά στη σειρά Adolescence

Μεξικό: Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την επαρχία Τσιάπας

Κενυάτης αθλητής έχασε τη νίκη στο Τόκιο μετά από μοιραίο λάθος στον τερματισμό

«Εξοργίστηκε» ο Λιάγκας για τον Light: «Υποκριτικές οι αντιδράσεις για το τραγούδι του»

Μία Σεμ: Η πρώην όμηρος της Χαμάς κατήγγειλε τον βιασμό της από γυμναστή στο Τελ Αβίβ

Aυτός ήταν ο πρώτος Έλληνας ήρωας που θυσιάστηκε στο έπος του ’40

«Αποκαλύφθηκε το DNA μετά από 500 χρόνια – Ιδού η πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου»

Θεοδωράκης: Η απάντηση του Νίκου στην Μαργαρίτα – «Κάνω έκκληση στην πολιτεία, μήπως έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας!»

00:00 / 00:00

Μικ Μίνι: Ο άντρας που θάφτηκε… ζωντανός για πάνω από 55 μέρες

Ο Μικ Μίνι μπορεί να ήταν γνωστός για τα μεγάλα κατορθώματα του και τη δύναμη που είχε, ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1968, ξάπλωσε σε...

Σάιγκο Τακαμόρι: Η ιστορία του τελευταίου σαμουράι της Ιαπωνίας

Ο Σάιγκο Τακαμόρι, ο τελευταίος σαμουράι της Ιαπωνίας, υπήρξε κεντρική φιγούρα στην ιστορία της χώρας, συμμετέχοντας στην παλινόρθωση του αυτοκράτορα κατά την περίοδο Μεϊτζί....

Η συντριπτική νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου: Η μάχη της Ισσού (333 π.Χ.)

Η μάχη της Ισσού, που έλαβε χώρα το 333 π.Χ., αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά του Δαρείου Γ'. Ο...

Κίνα: Το DNA από το αρχαιότερο τυρί του κόσμου ηλικίας 3.600 ετών βρέθηκε σε… μούμιες

Επιστήμονες κατάφεραν και εξήγαγαν DNA από ένα αρχαίο κομμάτι τυριού ηλικίας 3.600 ετών που ανακαλύφθηκε σε τάφο μούμιας στην Κίνα.Πρόκειται για ένα είδος τυριού...

Σοκαριστικό φαινόμενο! Άρχισε να… βρέχει ψάρια ζωντανά στην κάμερα

Στη Γουαδελούπη, ένας υδροστρόβιλος προκάλεσε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, καθώς σήκωσε ψάρια από τη θάλασσα και τα έριξε στην παραλία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι "βρέχει...

Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα έτρεχαν μόλις 35 χιλιόμετρα και παρόλα αυτά το...

Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, με μέγιστη ταχύτητα 35 χιλιομέτρων, έκαναν την εμφάνισή τους, προκαλώντας αρχικά θαυμασμό αλλά και...

Πιο αρχαίο κι από τον Παρθενώνα: Αποκαλύφθηκε πού στέκει το παλαιότερο γεφύρι της...

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του Αρκαδικού ή Γέφυρα της Καζάρμας, βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας και χρονολογείται στον 13ο αιώνα...

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν έναν σπάνιο "τάφο βαμπίρ" κάτω από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Pączewo. Τα λείψανα ενός άνδρα του...

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός σερβιτόρου από το Μοσχάτο το 1933, ο οποίος ανακάλυψε πετρέλαιο ενώ έσκαβε ένα πηγάδι για...

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, το εμβληματικό τέρας της οθόνης, έχει πραγματική βάση στην ιστορία, καθώς εμπνεύστηκε από τον Ρώσο παλαιστή Μορίς Τιλέτ, γνωστός και ως «Γάλλος...

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 1944, αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου, όταν Γερμανοί στρατιώτες των Waffen-SS εκτέλεσαν...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και εξευτελισμού, καθώς τα έκαναν κυρίως αιχμάλωτοι, δούλοι και εγκληματίες για να διακρίνονται από τους άλλους....

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο: Γιατί δεν πετούν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη

Η Ακρόπολη, γνωστή ως οχυρός οικισμός, έχει μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική ιδιότητα: πάνω από αυτήν δεν πετούν πουλιά, ούτε αεροπλάνα, λόγω του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου...

Είναι από αυτά που λες “Βλέπουν καλά τα μάτια μου;” – Δείτε τι...

Σχεδόν καβάλησε σκούτερ...σέρνοντάς το σε όλη τη διαδρομή!Δείτε στο βίντεο:https://twitter.com/RT_India_news/status/1918971623568531889?ref_src=twsrc%5Etfw

Ποιοι ήταν οι Έλληνες που μεγαλούργησαν τον 19ο αιώνα στην Αμερική

Το άρθρο αναδεικνύει τη συμβολή σημαντικών Ελλήνων που διακρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον 19ο αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ιωάννης Ζάχος, καθηγητής λογοτεχνίας...

Ρώσοι επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα στα διαστημικά ταξίδια! Το σύστημα πρόωσης που εκθρονίζει το διαστημόπλοιο της SpaceX

Ρώσοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης πλάσματος, το οποίο υπόσχεται να επαναστατήσει τα διαστημικά ταξίδια, μειώνοντας τον χρόνο για μια αποστολή στον...

Όταν “έσβησε” ο θρυλικός “Grande Torino”: 76 χρόνια από το αεροπορικό δράμα

Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας "Grande Torino", η οποία συνέβη στις 4 Μαΐου 1949. Η ομάδα, επιστρέφοντας...

Ποιος ανακάλυψε το μακιγιάζ; Το συναρπαστικό ταξίδι από τα σκαθάρια στην πούδρα μολύβδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του μακιγιάζ, με αναφορά στην αρχαία Αίγυπτο, όπου η χρήση καλλυντικών συνδύαζε την ομορφιά με πρακτικούς και θεϊκούς σκοπούς....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Καινούργιου: Τα πρώτα λόγια για την πρόταση γάμου του Κουτσουμπή – Το υπέρλαμπρο μονόπετρο...

Η Κατερίνα Καινούργιου πρόκειται σύντομα θα ανέβει τα σκαλιά...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σίλφιο: Το βότανο των αρχαίων Ελλήνων που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι

Σύμφωνα με όσα «ακούγονται», λέγεται πως ήταν ο ίδιος...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτινάσσεται ο Γενικός Δείκτης – Διχασμένες οι αγορές στην Ευρώπη

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ανοδικά με...

COSMOTE TELEKOM: Καινοτόμος ταυτότητα, απεριόριστες προοπτικές

Η COSMOTE, πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα,...

Grand Hotel: Οι συγκλονιστικές καταθέσεις που σφραγίζουν το τέλος του Ρήγα!

Στα επόμενα επεισόδια της σειράς «Grand Hotel» του ΑΝΤ1,...

Η high tech ανάρτηση της Ferrari Purosangue

H Ferrari μπορεί να χρειάστηκε τρία τέταρτα του αιώνα...

Νίκος Κοκλώνης: Θρίαμβος για την αδερφή του Γιάννη Λάτσιου – Αποζημίωση μαμούθ 100.000 ευρώ

Η Αγλαΐα Λάτσιου, Γενική Διευθύντρια Παραγωγών στην εταιρεία Barking...

Ερασμία Μάνου: Η εκρηκτική επίθεση για τον Light – «Τον θεωρώ και ανθρώπινο σκουπίδι»

Η Ερασμία Μάνου εξέφρασε την οργή της μέσω μιας...

Μητσοτάκης για βία ανηλίκων: Επιβάλλεται ριζική και στοχευμένη αντιμετώπιση – Η αναφορά στη σειρά Adolescence

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της Εθνικής...

Μεξικό: Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την επαρχία Τσιάπας

Σεισμός 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Τσιάπας του...

Κενυάτης αθλητής έχασε τη νίκη στο Τόκιο μετά από μοιραίο λάθος στον τερματισμό

Ο Κενυάτης δρομέας Βίνσεντ Κιμπέτ Λανγκάτ βρέθηκε κοντά στη...

«Εξοργίστηκε» ο Λιάγκας για τον Light: «Υποκριτικές οι αντιδράσεις για το τραγούδι του»

Ο Γιώργος Λιάγκας, στην εκπομπή του "Το Πρωινό" στον...

Μία Σεμ: Η πρώην όμηρος της Χαμάς κατήγγειλε τον βιασμό της από γυμναστή στο Τελ Αβίβ

Η 22χρονη Μία Σεμ η οποία υπήρξε όμηρος της...

Aυτός ήταν ο πρώτος Έλληνας ήρωας που θυσιάστηκε στο έπος του ’40

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης είναι ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που...

Θεοδωράκης: Η απάντηση του Νίκου στην Μαργαρίτα – «Κάνω έκκληση στην πολιτεία, μήπως έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας!»

Πριν από λίγες ημέρες, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη βρέθηκε καλεσμένη...

Επικός Ροντινέι με γυαλιά, καφέ και άπταιστα ελληνικά

Ο Ροντινέι δεν σταματάει να ρίχνει τo Ιnstagram με...

Πάτρα: 17χρονη κατήγγειλε σοκαριστικό βιασμό από συγγενή που επισκέφθηκε

Στην Πάτρα, μία 17χρονη κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα βιασμού...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για ψυχοφάρμακα!»

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Ξεκινά η δίκη-σοκ του Diddy για σωματεμπορία, εκβιασμούς και βιαιοπραγίες

Η δίκη του ράπερ Sean Diddy Combs ξεκινά στη...

Δύο εντυπωσιακά ελάφια αλμπίνο εμφανίστηκαν μαζί στην Αϊόβα

Δύο σπάνια ελάφια αλμπίνο εντοπίστηκαν στην Αϊόβα από τον...

Ισραήλ: Τι αποκαλύπτει το σχέδιο που κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γάζα

Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ ενέκρινε την επέκταση...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτινάσσεται ο Γενικός Δείκτης – Διχασμένες οι αγορές στην Ευρώπη

Σήμερα, 5 Μαΐου 2025, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου...

Κατερίνα Βρανά: «Ας με καλέσει ο Light να μάθει τι βιώνω πραγματικά»

Η Κατερίνα Βρανά, σε πρόσφατη εμφάνιση της στο «Πρωινό...

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Εξηγείται με υπόμνημα στην Έλενα Χριστοπούλου – Όλο το παρασκήνιο

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και η Έλενα Χριστοπούλου βρίσκονται σε...

Ολυμπιακός: 30 ματς ανίκητος στο φρούριο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ο Ολυμπιακός επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ολοκληρώνοντας...

Καινούργιου: Εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά το πλατό του Super Κατερίνα – «Δεν θα είναι μαζί μας για το υπόλοιπο»

Η Κατερίνα Καινούργιου αποχώρησε εσπευσμένα από το πλατό της...

Ο Ήλιος αφυπνίζεται επικίνδυνα – Οι ηλιακοί άνεμοι σφυροκοπούν τη Γη με 700 χλμ/ώρα

Ο Ήλιος φαίνεται να ξυπνάει καθώς οι ηλιακοί άνεμοι...

Άγιος έρωτας: Η Θάλεια ανακαλύπτει ότι ο Αργύρης έσπευσε στο Μαύρο Λιθάρι για το μυστικό του παιδιού του!

Στα επόμενα επεισόδια της σειράς «Άγιος Έρωτας» του Alpha,...

ΖΩΝΤΑΝΑ – Αποκαλύπτονται η Εθνική Στρατηγική και τα δραστικά μέτρα για τη βία των ανηλίκων

Η δημοσιογραφική κάλυψη των ανακοινώσεων για την Εθνική Στρατηγική...

Θανάσης Πάτρας: «Ας κλείσουμε οριστικά το θέμα!» – Η οργισμένη απάντησή του στις φήμες για τους Weekenders

Ο Θανάσης Πάτρας, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Buongiorno,...

Κυμπουρόπουλος για σάλο Light: «Το ζήτημα είναι πώς αντιδρούμε σαν γονείς»

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ψυχίατρος και πρώην Ευρωβουλευτής, σχολίασε το...

Λιάγκας για συναυλία Μάστορα στη Χειμάρρα: «Το “ακυβέρνητο καράβι” που πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο…»

Ο Χρήστος Μάστορας πριν από κάποια 24ωρα δημοσίευσε στον...

Οι πωλήσεις των σεντάν Kia εκτοξεύονται εντυπωσιακά

Οι πωλήσεις των σεντάν Kia, ιδιαίτερα των μοντέλων K4...

Τζένη Θεωνά: Εντυπωσιακές λήψεις με φουσκωμένη κοιλίτσα στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης

Η Τζένη Θεωνά και ο Δήμος Αναστασιάδης περιμένουν το...

Καίτη Κωνσταντίνου: Συντετριμμένοι όλοι ψυχολογικά στο μνημόσυνό της – Ραγίζει καρδιές η μητέρα της

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για την...

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψη! Ποιος συνοδεύει την εντυπωσιακή influencer στη Νέα Υόρκη…

Η Ιωάννα Τούνη διανύει μια περίοδο προσωπικής αναζήτησης και...

Οι εξωπραγματικές μπλε σούπερ φωτεινές εκρήξεις που μπερδεύουν τους επιστήμονες

Αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μια νέα κατηγορία εκρήξεων στο σύμπαν,...

Σοκαριστικό βίντεο στο Βέλγιο: Οπαδός της Άντερλεχτ πατούσε με το μηχανάκι πεσμένο φίλο της Μπριζ

Ο τελικός του Κυπέλλου του Βελγίου ανάμεσα στην Άντερλεχτ...

Σοβαρό τροχαίο στη Συγγρού: Μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε σοβαρά

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Λεωφόρο...

«Βελγικό» Mazda MX-5 Toji, μόλις 12 σπάνια μοντέλα παγκοσμίως

Η βελγική αντιπροσωπεία Mazda St-Michel παρουσίασε τη συλλεκτική έκδοση...

Ξιαρχό για τη φυλάκιση στο Μπαλί: Το αστρονομικό ποσό που πλήρωσε – «Θα κάνω μήνυση»

Ο Τάσος Ξιαρχό μίλησε στην εκπομπή Breakfast@Star για την...

Πλέι άουτ Super League: Όλα τα φώτα στραμμένα σε Λεωφόρο και Σέρρες

Στην τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ της Super League,...

Τηλεθέαση: Σάρωσε η Γη της Ελιάς – Σκληρή αναμέτρηση για Dragons’ Den, Big Brother και Μαμά στα Κρυφά!

Η τηλεθέαση της Κυριακής παρουσίασε έντονο ανταγωνισμό, με τη...

Ο Σένα «ζει» και στον τοίχο σου

Με αφορμή τα 40 χρόνια από εκείνη την επική...

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών: Διακρίθηκε στην 6η θέση μεταξύ 1342 Μουσείων της Ευρώπης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών κατέχει...

Καινούργιου: Τα πρώτα λόγια για την πρόταση γάμου του Κουτσουμπή – Το υπέρλαμπρο μονόπετρο στο χέρι της

Η Κατερίνα Καινούργιου πρόκειται σύντομα θα ανέβει τα σκαλιά...

Μικ Μίνι: Ο άντρας που θάφτηκε… ζωντανός για πάνω από 55 μέρες

Ο Μικ Μίνι μπορεί να ήταν γνωστός για τα...

Σάιγκο Τακαμόρι: Η ιστορία του τελευταίου σαμουράι της Ιαπωνίας

Ο Σάιγκο Τακαμόρι, ο τελευταίος σαμουράι της Ιαπωνίας, υπήρξε...

Κίνα: Το DNA από το αρχαιότερο τυρί του κόσμου ηλικίας 3.600 ετών βρέθηκε σε… μούμιες

Επιστήμονες κατάφεραν και εξήγαγαν DNA από ένα αρχαίο κομμάτι...

Μπέττυ Μαγγίρα: «Δέχομαι προτάσεις» – Ετοιμάζει τηλεοπτική επιστροφή;

Η Μπέττυ Μαγγίρα μίλησε στην εκπομπή Breakfast@Star για τη...

Παναθηναϊκός – Εφές: Αποκάλυψη! Οι τρεις διαιτητές του κρίσιμου αγώνα για το εισιτήριο στο Final Four

Η Euroleague ανακοίνωσε τους διαιτητές για το κρίσιμο πέμπτο...